Laptop: kijelző csak meleg procinál működik

Fórumok

Sziasztok!

Adott egy HP DV2000-es laptop, aminek alapesetben bekapcsoláskor nem működik a kijelzője: se háttérvilágítás, se semmi. Külső analóg monitort azonnal felismeri, használja is. Belső kijelző kábelt cseréltem, változást nem hozott. Ellenben, ha processzor/VGA intenzív dologra használom, pl Blender renderel, egy idő után megjelenik a kép a belső kijelzőn és hibátlanul működik. Ha pihenni (hűlni) hagyom, 5-10 perc után lekapcsol.

dmesg üzenetek 10 másodpercenként, amikor a belső kijelző nem megy:
DDC responded but no EDID for LVDS-1

Amikor működik, olvasható az EDID és minden (látszólag) hibátlan.

Mivel ennél a típusnál tele vannak a netes fórumok panaszkodó tulajdonosokkal, esélyes, hogy az nVidia chip, ami a gépben van, meghibásodott. Aki nálam jobban ért ezekhez, segíthetne, hogy az ún. reballing megoldhatja-e ezt a problémát, ha egyáltalán ez a hiba oka? Amennyiben igen, létezik ennek a laptop áránál lényegesen olcsóbb javítási megoldása? A neten talált 20-30.000 Ft-os ajánlatokat sokallom egy ennél alig többet érő laptop esetében..

Minden ötletet, tippet előre is köszönök!

Hozzászólások

A BGA tokozású chipek megbetegedése a HP laptopokban alap hiba -általában a faszul megoldott hűtések miatt. A kulcsszó ami neked kell: BGA reball/reflow. Ha szeretnéd még érdemben használni, kereshetsz olyan céget ahol megfelelő felszereléssel megcsinálják.
Illetve megpróbálhatod a sütőzéses módszert, de az nagyon lutri és nagyon kendács, és a szakik szerint se lesz tartós.

Hát, sütőm nincs is itthon :), de amúgy sem biztos, hogy az alaplappal kezdeném a próbálkozást. Valaki esetleg tud olyan céget ajánlani, akik emberi áron vállalnak ilyet? Vagy esetleg itt a HUP-on valaki, aki csinált már ilyet? A cél az lenne, hogy még 3-4 hónapig tudjam használni a gépet, a csere már terveben van.

Nekem 1,5-2 éve volt hasonló problémám, akkor a legsufnibb szaki, aki megfelelő technikával rendelkezett, 10e HUF-ért (kp.) vállalta volna az átforrasztást (nem szedi le, nem golyózza újra, csak rásüti) az általam kiszerelt alaplapon garancia nélkül :(
Szereléssel, újragolyózással sacc/kb. 20-25e alatt nem hiszem, hogy megúsznád :( Ér még annyit a gép, vagy jobb eladni alkatrésznek?

Sajnos az Ebay-en lévő alaplapok nagy része már golyózott, javított darab, ennek megfelelő várható élettartammal. Valamint postával nem nagyon lehet bemenni 20e Ft alá, akkor meg már inkább egy magyar emberkének adom a meglévőt, hogy javítsa meg. Még hamarabb meg is van..

Hali, en anno egy MacBookPro-t sutogettem otthon szinten NVidia GPU problema miatt. Elso korben elvittem hivatalos sutodebe ok ugy 20e korul meg is csinaltak de kb 2 honap utan megadta magat ismet. Ezutan jott az otthoni sutes... azaz az otthoni sutesek :) de ezekkel is szinten csak par honapig tartott az orom. A vege az lett, hogy elloptak a gepet :D az ellen mar a sutes sem vedett.

Csak kedvenc forrásomat tudom idézni:
http://www.theinquirer.net/inquirer/news/1004378/why-nvidia-chips-defec…
http://www.theinquirer.net/gb/inquirer/news/2008/09/01/nvidia-should-de…

A reballról:
Egy videóBGA valahogy igy néz ki:
http://www.gz-pcba.com/admin_manage/image/200862153024.jpg
A reball során ezt megmelegítve leveszik az alaplapról, majd a képen is látható golyós oldaláról leszedik az óngömböcöket, újakat visznek fel rá egy stencil segítségével, majd újra az alaplapra forrasztják.

A chip közepén lévő az üvegmag egy chip-on chip BGA. Ezt kb. ugyanúgy kell elképzelni mint az egséz videóBGA-t. Ezt is kis óngolyók fogják fel a hordozóra, csak sokkal kisebbek, illetve ez körbe van ragasztva a hordozóhoz. Az ezalatt lévő kötések szokták felmondani a szolgálatot, lévén itt termelődik a legnagyobb hő, illetve állítólag egyes nVIDIA szériáknál a ragasztó amivel körberagasztották más hőtágulási tényezőjű mint a golyók.

Namost a reball során ez a rész is kap masszív hőbehatást, ami hatására egyes kötések újraolvadhatnak. Az eredmény legtöbbször csak ideiglenes ~pár hónapos. Persze ha szerencséd van lehet évekig bírja még. Igazi megoldást csak az új alkatrészre történő csere nyújthat. Csak reballra nem adnék ki ennyi pénzt, csere esetén viszont reális is lehet.