Raspberry Pi + kameramodul

Fórumok

Sziasztok!

A kérdésem tömör és velős lenne:
Egy Raspberry Pi+kameramodullal+androidos táblagéppel felszerelve alkalmas arra a feladatra, hogy elektromos kerekesszékre szerelve a pi kamerája a táblagépre streamelje a képet? Ha igen, miként? Milyen gyorsan bootol rajta egy valamilyen Linux, ami ezt a feladatot ellátná?

Szeretném azt, hogy a rasp kamera streamjéből lássam az utat, mivel a deformált mellkasomtól nem látom, ami nálam végzetes is lehet...

Komolyan érdekel a téma, ezért kérek mindenkit, ne flameljük el, releváns segítséget szeretnék kérni.

Előre is köszönöm.

Hozzászólások

miért kell ehhez táblagép? rákötsz az RBP-re egy kamera modult vagy egy webkamerát és szerezel egy kisebb monitort hozzá amit a székre szerelsz.

én raspbian-t próbáltam ki egyszer, eléggé hamar bebootolt.

de amúgy ennyi erővel már egy egyszerűbb kamerát a székre és videó kábellel egy kis autós monitorra a képet.

a streaminggel az lenne a para, hogy szerintem lenne egy fél-1mp késés. Táblagépre gondolom bluetooth-al tudnád küldeni a képet, esetleg kábelen, wifin biztos nem 3g meg hülyeség lenne.

az meg már külön extra, hogy valszeg app-ot is kéne írni a droidra.

A táp ellátás is necces. Hiába van 2 akku, nem köthetem rá a kütyüket, mert az akksik a motort és a vezérlőpultot táplálják. Egy harmadik akku pedig már nem férne el.

Ezért gondolkodtam Pi-ben, mert ahhoz van napelemes töltő. :)

--
-- GKPortál Blog
Tégy Jót!
Legyen neked is Dropbox tárhelyed! :)

A Raspberry Pi-nek is cirka 5V 700 mA táp kell.
Ha ehhez napelemes töltőt szeretnél, akkor mégiscsak kellene egy akkumulátor is hozzá, ráadásul a napelem is csak közvetlen napsütésben fog a névlegeshez közeli teljesítményt leadni - tehát valamiről akkor is üzemelnie kell, amikor "nincs napelem".

A kocsinak mik a paraméterei - mekkora az akkuk teljesítménye és a fogyasztás rajt?

Amúgy nem kizárt, hogy egy Androidos telefon alkalmasabb volna a feladatra, vagy amit többen is mondtak, egy kamera + megjelenítő (már csak a késleltetések miatt is). Ezen felül a másik topicban említették, hogy érdemes volna ezt magasabban elhelyezni, hogy jobb szemszögből lásd az úthibákat - ez is megfontolandó szerintem.

"napelem is csak közvetlen napsütésben fog a névlegeshez közeli teljesítményt leadni"

Helyesbítve a felét. A névleges 1000W/m2 besugárzás 25°C panel hőmérséklet esetén valósul meg, tehát labor körülmények között. Amint süti a nap, melegszik és erősen csökken a hatásfoka.

Helyesbítve a helyesbítést. :)

Az 1000W/m2 a "földfelszínen mérhető napsugárzás mértéke", ennek a napelemed csak olyan ~11-18%-át fogja tudni hasznosítani a gyakorlatban - a napelemek hatásfoka "nem kifejezetten jó" ugyanis. Tehát a helyzet ennél rosszabb...

Szerk.: Emellett a panel dőlésszöge - vagyis a napsugarak beesési szöge - is számít.

A kocsi paraméterei:

2 db 12 V-os villanymotor, amely a hátsó kerekeket hajtja, plusz 1 vezérlőpult, amit passzolok, hány Voltos.

A kocsiban 2 db 30A-s személygépkocsiba való akkumulátor van, hídban összekötve 2 külön fekete dobozba zárva.

Fogyasztásról nem tudok nyilatkozni, mert nem rég kapott új akksikat, melyeket egyébként kb 1 hete töltöttem újra, úgy, hogy azelőtt nem volt töltve (mármint megkaptam a karbantartás után a kocsit és azóta nem kiáltott töltő után), igaz nem használtam, csak a lakásban.

A legnagyobb gondot úgy látom, a tápellátás okozza, mert erre a 2 akksira nem köthetek mást, hiszen a kocsira garancia is van és 2 évente kaphatok új akkukat. Viszont egy harmadiknak már nincs hely, mivel ez egy felnőtt méretű kocsi kicsinyített mása. Ezalatt azt értsétek, hogy a felnőtt méretűben még lenne hely egy harmadik akksinak talán, itt ez kilőve.

Nos lehet, hogy csak nekem van szar telefonom, de annak a kamerája borzasztó (Galaxy Mini).
Laggol ezerrel, durván olyan 12-15 fps-el frissíti a képet.

--
-- GKPortál Blog
Tégy Jót!
Legyen neked is Dropbox tárhelyed! :)

Harmadik akkunak valami kisebbet sem tudsz felerősíteni a székre?
A fent említett 12V 7.5Ah paraméterű akku méretei kb. 15x9.5x6.5cm
Ha ennek sem jók a méretei, esetleg keress rá Google-n a "riasztó akku" kulcsszóra, így összevetheted az ár-méret-kapacitás paramétereket.

Érdemes lenne megnézni a pontos fogyasztást és ez alapján kiszámolni, az adott akku mennyit bírhat egy szuszra, ill. külön kell gondoskodni ennek az akkunak a töltéséről is. Valójában egy akkufigyelő megoldás sem lenne rossz, hogy jelezzen, mielőtt gond van.
Bár ha ezt is cirka 2-évente cseréled, valószínűleg itt sem ér különösebb meglepetés.

Egy analóg kamerára még mindig bátrabban tehetsz napelemet (esetleg kis akkuval), mert ha nem süt a nap, max elmegy a képed vagy zajosodik...egy Rpi esetén meg megzuhan a rendszer, sérül a fájlrendszer sor problémát felvet. Rpi ide határozottan nem való szerintem.
Napelemmel bármit tölthetsz, attól, hogy kész napelemes töltő van Rpi-re, még ne korlátozza a fantáziádat :)