Minimális igény egyetlen grafikus op. rendszer futtatása esetén XEN alatt

 ( nagygdev | 2013. március 12., kedd - 13:28 )

Azt az ötletemet szeretném megvalósítani, hogy a megfelelő kapacitású desktop gépemre egy lecsupaszított Linuxot (az én esetemben ez egy friss openSUSE-t) telepítek fel XEN-nel. Induláskor automatikusan betöltődne teljes virtualizációval a használni kívánt operációs rendszert (elsőre Win7-et) futtató egyetlen virtuális gép. A vendégrendszer megkapná kizárólagosan a grafikus kártyát.

A kérdés, ami érdekelne:
Jól sejtem, hogy csak akkor kellene a XEN-t futtató Linuxban feltelepíteni bármilyen grafikus felületet (X), ha a vendégrendszernek nem rendelném alá grafikus kártyát, hanem VNC-vel akarnám a képernyőmre varázsolni a vendég op. rendszer képernyőjét? Tudniillik minimalizálni szeretném a gazda rendszert.
____________________
A sok "Mi értelme ennek?" kérdést elkerülendő:
1. Az élő áttelepítés lehetőségét kihasználva egyszerűsíteni szeretném a biztonsági mentést és minimalizálni a visszaállítási időt. Így a feltelepített és "belakott" rendszeremet egy gépcsere esetén is a Linux+XEN feltelepítése, a beállítások pontosítása és a visszamásolás idejét leszámítva azonnal visszakapnám. (E miatt inkább bevállalom a gazdagép miatti teljesítménycsökkenést is.)
2. Több virtuális gépem is lehet párhuzamosan, amit a gépen használok (persze nem egyszerre) a fenti előnyökkel együtt.