Annyiszor megfogadtam,

hogy többet nem telepítek senkinek semmit, csak olyat, amivel kapcsolatban az emlékeim nem koptak meg (túlságosan), mégis mindig lépre megyek...
"Szia, nem megy a gépemen a net, tudnál segíteni?" Hát persze, átszaladok, ránézek, valószínűleg a routeren default jelszó volt, és valaki mókás kedvű beléje jutott. Menjünk, osztán vágjunk rendet...
Gép bekapcs, kb negyed óra vidám Szókereső után végre valami érdemlegeset is lehet csinálni. Ó je, tört XP hóm, szarásig mindenféle szeméttel. A tulaj annyi mindenkit kért már meg a karbantartásra, mint kiderült, hogy a rendszer teljes káoszba süllyedt. Ezt közöltem is, de a válasz az volt, hogy most csak az "intenetet tegyem vissza a routerbe".
Belépek a beállítófelületre, átnézem, minden korrektnek tűnik. No jó, próbáljuk az egyik böngészőt. Bejön az oldal, csak lassan. Levelezés megy (gmail), csak kurva döcögősen. Aztán élvezet, megszakad. Pingelés megy-nem megy-megy-nem megy-... Szó szerint, három állomást pingelek, és véletlenszerűen jönnek vissza a csomagok.
Nem baj, ha már ott vagyok "figyeljél már, olyan lassú a gépem, tudsz segíteni?" kérdésre véletlenül igent mondok. (Családtagot nem hajt el az ember élből a halál faszára, pedig néha az kellene.) Nézem, aki összeállította neki a gépet, két vincsesztert ácsolt bele. A windows jó szokása szerint a D:\ fedőnevű tároló ugaron állt, a C:\ névre hallgató meg dugig volt. "Ma már nem érek rá, holnap jövök, addig mindent, ami kell, másolj a D:\-re". Másnapra alig két libagiga maradt mozgatni, pikk-pakk megvolt másfél óra alatt. Ezután Vezérlőpult, telepített programok, alig 10 perc kellett a lista kreálásához. Aham, kismillió túlbár, zenelejátszók, filmnézők, csicsa ragyásig, három vírusirtó, két tűzfal (de minek?), stb... Elkezdtem leráncigálni mindenféle kacatot, közben megvitattuk, hogy mi a tökömnek kellett neki 8 különböző filmnéző ("mert egy idő után mindegyik belassult"), utána reboot. Ezzel eljött a csökkentett mód ideje. KÉrek telepítő CD-t, erre kapok egy origi prot. kulcsostul, office médiástul, még matrica is van hozzá. Mondom, ha van egy eredeti, akkor minek kellett egy törtet felerőszakolni rá? Hát mert abban nincsen semmi az egyik hozzáértő szerint, és inkább egy olyan kiadást kellett szerezni, amiben minden fontos van. Aha...
Szóval telepítő be, javítás igénylése. Nem fogom szeretni, mondja a telepítő, mert nem egyezik a programok verziószáma. Mondom anyád jól van? Tulaj: akkor telepítsd újra. (Az nem baj, hogy előző nap még fontos programok voltak, amik mindenképpen kellenek, most hirtelen be tudja őket szerezni...) No akkor indulás nulláról, C:\ törlése, létrehozása, formázása, telepítés indul. A szokásos okoskodás, minden lényeget beállítok, utána elmegyek a boltba.
Közjáték: kihívott a tulaj egy szerelőt, ő a modemig semmi problémát nem látott. Én meg a routerig. Szóval új DSL-modem lesz a megoldás...
A tulaj megy a gyerekért, én meg neki cigiért. Én leszoktam, ő majdnem ugyanakkor rá... Mire hazaérek, már rebootol, aztán jelszavak, és kész...
lenne bazmeg, ha lenne háló, meg lehetne állítani a monitor felbontását. Innentől már a probléma maga, ami magával sodor. Nézzük. Nem is lát hálókártyát, videokártyát. Mi a fene?! Megpróbálom ráerőltetni, akkor nem ad semmi értelmezhetőt. A szerelő is csak néz, ő ilyet még nem látott. Mondom, én is csak windowstól. Néz rám, mondom Linuxot szoktam használni, ott ilyen szopás nincs. A szemében azt a félelemmel vegyes tiszteletet látom csillanni, ami csak professzoroknak és terroristavezéreknek dukál. Mivel én egyik sem vagyok, nem értem. Mindegy, mennem kell, majd holnap jövök. tulaj addig előás mindenféle telepítő CD-t, hátha az is közte lesz, ami nekem kell. Otthon meg előszedek egy intelligens srófhúzót, biztos, ami biztos.
Másnap lekapom az oldalát a gépnek, hogy belenézzek. Elsőként két rezignált kaszáspókot láttam lengedezni a procihűtő lágy szellőjében. Tekintetükből az olvasható ki, hogy nekik már teljesen mindegy, csináljak, amit akarok. Kis tüdőorkán, csak a rend kedvéért, aztán szemrevételezem az elsőre is elég üresnek tűnő házat. Az egyszem alaplapon kívül semmi nincs is benne. Hát persze, ez ilyen úri huncutság, még a processzort is integrálták az alaplapra. Én meg deriválnám, aki ezt kitalálta, a föld alá. Szerencsére van a laphoz lemez, úgyhogy van háló, van hang, van kép, van öröm, kérem a söröm. A háló haldoklik, de a legfontosabbakat (Chrome, antivírus, tűzfal) lehúzom, meg próbálom a SP3-at, de az már sok a hálónak, 610kB után megnyekken. Az ok, hogy a microzaftos fiúk csodákra képesek, de ez még tőlük is meglepő lenne, szóval ezt majd valahonnan máshonnan. Itthon békésen le is csorgadozik egy előrelátóan kövér partícióval is bíró botdrive-ra. Holnap meglátjuk, mi van a modemmel, meg befejezem, amit elkezdtem. Remélem... :)
BATHORY - Pace 'till Death
Manowar - Kings of Metal
Motörhead - Motorhead
Hammerfall - Hammerfall

Hozzászólások

"A szemében azt a félelemmel vegyes tiszteletet látom csillanni, ami csak professzoroknak és terroristavezéreknek dukál." -> made my day, mégse vagyok egyedül, és ezzel a tekintettel más is találkozik. :)

A másik oldal is vicces tud lenni azért, amikor linux rendszermérnökként súgod oda, hogy cmd.exe majd netsh firewall stop, amikor a windowsos kolléga hangosan állítja, hogy ez parancssorból nem megy....

---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Azért egy _tényleg_ hozzáértő Windows-os szakinak a netsh nem újdonság. Nekem sem, pedig messze vagyok a Windows expert szinttől. Szerintem. Amit te említettél, az maximum egérkoptató, a "Windows Administration for Dummies" vagy "Windows System Administration in 24 hours" jellegű könyvek szintjén lévő haladó felhasználó.

Nem!! Mondj nemet! miert olyan nehez ez? Nem ertesz hozza, nem tudod, sosem csinaltal ilyet! Miert olyan nehez ez?

Vagy kerj penzt. Ingyen soha senkinek, csak anyamnak.
Ecceruen az emberek basznak az egeszre, ha nem kersz penzt. Ha kersz, akkor van esely, hogy utana nem fog minden szart rapakolni, mert tudja, hoyg penzert lesz javitva.

Nem azt mondom, hogy tizezres nagysagrendu osszegeket gombolj le rola, hanem azt, hoyg akar csak jelkepes osszeget is (mittomen, egy ora 1000 Ft, hogy azert erezze, hoyg itt most az idodet cseszed azzal, hogy valamit csinalsz, holott maskent is eltolthetned az idodet....)

--
http://www.micros~1

nemet kell mondani.

kivéve, ha ""Szia, nem megy a gépemen a net, tudnál segíteni?"" ez egy vallalhato csaj szajabol hangzik el, akkor sex utan, de kizarolag az utan, szabad rendbetenni a gepet.

amugy meg eleg egyertelmunek tunik, hogy a router/modem a problemas.
te meg nekialltal windowst telepiteni....
gratula.

Nem szabad rálépni erre az útra, maximum ha fizet érte rendesen.

Linuxos livecd/pendrive nelkul nem megyunk ki az utcara, mert ha netan elutne egy auto, akkor korhazba kerulunk, es nem tudnank szorakozni a lelegeztetogeppel..
Szoval alap, hogy van nalad (de ha gepet szerelni mesz akarhova, akkor plane). Akkor meg beteszed, megmutatod a szakinak, hogy nem jo a net, es ennyi. Szivjon eloszor o!
Egy terroristavezerrel azert csak nem fog elkezdeni vitatkozni, foleg idegen palyan :)

--
akkor most free tibet vagy delete tibet a jó?? - falu

nagyvonalakban ott szúrtad el, hogy:

Belekezdtél. :)

Nem definiáltad mit és mennyiért vállalsz!
Nem közölted az ügyféllel, hogy egy kupac szar a gépe!
Nem néztél bele rögtön a gépbe!
Nem kérted el rögtön a driverCD-ket ( általában nincsenek meg )
Nem tesztelted le a netet saját eszközzel!

- figyeljél már, olyan lassú a gépem, tudsz segíteni?
- persze, 1-2 óra alatt újra húzom az oprencert.
- azt inkább most ne.
- akkor nem.

Hatásfok: 100%, és a családtag sem sértődik meg. Ha meg azt mondja, igen, akkor legalább letakarítottad azt a sok szemetet. Javaslom kipróbálásra. ;)
Egyébként én már megtanultam nemet mondani.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Get dropbox account now!

Nekem a személyes kedvencem:

-Azt írja a gépem, hogy lejárt az Avast triálja az mit jelent? Meg tudod csinálni? (Fizetni egy vírusirtóért eszébe nem jutna (nem mintha a víruskergetők megérnének egy fillért is, de ez most nem lényeg))

Az ilyeneket olyan visszakézből utasítom már vissza, hogy arra szavak nincsenek. Ezenfelül bevezettem egy szabályt az ismerőseimnek pár éve, hogy szoftverkalózkodással nem foglalkozok, azt bízza mindenki magára, vagy a szomszéd warez Pistikére, franc fogja követni, hogy pl. a 600 Windows aktivátor közül melyik ellen nem jött még éppen automatikus frissítés. Nem vagyok már 16 éves, hogy torrent meg warez oldalakat kövessek naprakész hírek szintjén, és mellesleg ha megcsinálok valamit, azt szeretem felelősségteljesen megtenni (ellentétben egy 16 éves vérpistikével).

Egyéb esetben (pl. új wifi router beállítása) egy jelképes árat szoktam előre közölni, de nyilván ha vendégszeretőek voltak (megkínáltak finom steakkel meg pálinkával, végig jó vicceket meséltek, hoztak vittek kocsival, stb.), akkor simán azt mondom a végén, hogy hagyják a picsába, free volt.

Az Avast Home Editionnak nem a trialja jar le, csak a licenckulcsa, amit egy kerdoiv kitoltesevel lehet meghosszabbitani +1 evre. Mar anyameknak is betanitottam, hogy mit kell ilyenkor kattintani. Es teljesen legalis.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal