KV helyett

 ( Zahy | 2012. december 12., szerda - 9:19 )

Reggel átfutom az érdekesebbnek tűnő szálakat. Azért az jó, amikor a 2007-ben indított szál utolsó, 2010-es decemberi kérdésére friss válasz van. Nekrofília.

Aztán jobb oldalt bevillan az "Új felhasználók" ablak tartalma:

vic_kobold
roachkiller
toldki
magnetelf
Gy12

Most az, hogy "rövid" egymásutánban lett egy elfünk és egy koboldunk, az egy dolog. (Az meg egy másik, hogy vajon van-e egymáshoz közük, vagy teljesen véletlen a névválasztás.) De a csótánytaposó az kiverte a biztosítékot. Persze mi közöm hozzá?

És akkor valami egészen más.

Ha már egyszer nem-hivatalosan ugyan, de megérkezett a 9.1-es FreeBSD, feltoltam egy notebookra. Az előző este telepített 9.0-hoz képest látványos fejlődéseket érzékeltem:

- immár név szerint tudta kiírni valamelyik processzortulajdonságot (gondolom a korábbi nem ismerte az adott flag nevét, mert csak <30> - vagy valami hasonló - formában jelenítette meg, de ez mostanra eltűnt). Nem mintha nyomon tudnám követni, hogy melyik tulajdonság micsoda, jó ha néhányról van elképzelésem.

- immár van drivere az Inteles wifinek. 9.0-ban egy ismeretlen network-tipusú eszköz lógott a PCI-buszon. Most bezzeg az iwn driver magáénak érzi. Az egy dolog, hogy rosszul azonosítja, az meg egy másik, hogy boldogan kiírja, hogy ez a verzió nem támogatott. Meg kéne nézni a forrást, hátha ez is csak annyi macerát igényelne, mint az anno a TV-hez vett SAMSUNG WIS09ABGN

- és a legszebb. Az alaplapi Realtek, gigabites-kártya működése meseszerű (manapság ez a bevett forma a hol megy, hol nem megy kifejezés helyett). Miután az egyik szobában 95% fölötti packet lossokat tapasztaltam (*), a másik szobában egy másik kábellel 100%-osan megy. Vagy nem. Eleve kicsit lassan éledezik, utána pedig volt olyan, hogy a DHCP ugyan lement, ellenben utána egy bit se be se ki. (Előző este a "jobb" kábeles hálózatról toltam fel rá a teljes desktopot, és igen komoly tempóban ment.) De ha jobb a kedve, akkor stabil. Most már csak az a kérdés, hogy ahol használnom kell, ott milyen kedve lesz a működéshez.

Amúgy megy szépen, bár publikusan még nem láttam csomagokat, így a 9.1-es rendszerre a 9.0 csomagjaiból telepítettem a grafikus felületet.

(*) Ugyanezen a szegmensen eddig kb. 5 különböző net- és notebook ment/megy stabilan, sőt ugyanezen gép 12.04-es Ubi - szintén hálózati - telepítése is röhögve végigszáguldott, ebből kifolyólag mind a gép, mind a kábel hibájának valószínűségét eléggé csekélynek tekintem. (Ellenben mivel van rajta egy toldó, gyaníthatóan a driver a zajokra érzékenyebb a feltétlenül szükségesnél. És egyébként sem tökéletes valószínűleg. Főleg, mivel a hibátlan kábelen sem teljesen kerek a dolog.)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Tudom, tok ertelmetlen ilyesmihez hozzaszolnom...

http://en.wikipedia.org/wiki/Roach

mindig tanul az ember, szóval annyira nem értelmetlen