Rendszergazda védelmében

 ( ristenes | 2012. november 11., vasárnap - 6:23 )

Egy magyar, félig közfeladatot ellátó intézmény rendszergazdáját egy pályázatot előkészítő cég szakembere erősen bírálta, mert az intézmény szerverparkja heterogén, az operációs rendszerek sokfélék (Windows *, Sun Solaris, IBM AIX és RedHat, CentOS, Fedora, Debian Linuxok és Linux alapú rendszerek). Barátom védelmében - az új főnökével szemben - szeretnék összegyűjteni érveket, mert a kialakult sokszínűségről nemcsak ő tehet (outsourcing, pályázatok, célrendszerek speciális hardveren).

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

ezt nem értem. biztonság szempontjából még jobb is, ha nem mindenen ugyanaz az OS fut, nem?

Köszönöm, a biztonság eszembe sem jutott.
Elfogadom, hogy így nagyobb a rendszer komplexitása, de több rendszerhez bejáratott operációs rendszerrel szállítják az alkalmazásokat, nehéz lenne mindent Windows Server 2008 rendszeren futtatni, vagy arra virtualizálni, mint szülő partíció.

Ha akad olyan feladat, ami az egyik OS-en (még) megoldhatatlan, vagy béna, lehet azt használni a többiből, ami (jobban) tudja.
Ez picit hasonlít a szekus érhez, de ez nem a biztonságos szolgáltatást taglalja, hanem hogy valamit egyáltalán lehet éppen szolgáltatni.

Másrészt kíváncsi vagyok, milyen értékmérők alapján szeretne valaki AIX-et winnel vagy linuxszal cserélni vagy vissza.

"egy pályázatot előkészítő cég szakembere erősen bírálta"
ez az ember qrvaisten hogy többet ért a témához, mint az ominózus rendszergazda, így teljes mértékben hitelesnek tűnik a bírálata, valamint ebből következtethetően releváns véleményt alkothat az adott történetben szereplő, heterogén környezetről és az azon elvégzett feladatokról.

ennek a szagembernek teljesen nyilvánvalóan megvannak a szükséges és széleskörű IT tapasztalatai (10-15-20 év), valamint bizonyosan képes szinta azonnal olyan alternatívát oda felállítani, amivel a jelenleg elvégzett feladatok és a hozzájuk tartozó ugyanilyen mértékű biztonság elérhető.

annyira imádom az ilyen manusokat, úgy irigylem őket a fent felsorolt SZAKtudás miatt!

(holnaptól én is egy ilyen jólmenő pályázatíró/előkészítő cég szakértője leszek. kb annyit én is értek a topikban összefoglaltakhoz mint ez! hamár dilis vagyok, lehet diliházam is nem?)

--
compaq n610c
"...és micsoda zajt csapott!"