DLNA es a bongeszo

 ( Zahy | 2012. augusztus 23., csütörtök - 22:42 )

Mi voltak nalunk olyan emberek, akikrol en biz erkezesuk elott fel oraval tudtam meg, hogy nyaralasunk urugyen jartak itt. Nejem ket napja valogatja azokat a fotokat, amiket jonak tart, es egy papiron gyujtogette a millio foto nevet - ez a bevett gyakorlat, majd a rabszolga odarakja valami adathordozora, ha meg kell mutatni tavolabb is, mint a lakas.)

Amikor ez tudatosult bennem, akkor gondoltam egy mereszet: van nekem egy DLNA-kepes TV-m, nyilvan azon jo mutogatni a kepeket, es megusznam a rohamban masolgatast. Mivel TV-vasarlasakor kiprobaltam, tudom, hogy a minidlna es a Samu beszelnek egymassal.

Nosza telepites, konfigfajlban egy parameter atirasa (kepek mappaja) es keszen is vagyunk. Indulas. Semmi hibauzenet, de nem megy. TV nem latja.

start scrip debug modban, semmi.
binaris kezzel, semmi.

Grr. Maradt a masolgatas, elokaptam a hatalmas (60 GB-os :-) ) kulso diszket, 4 menetben felmasoltam a dolgokat, radugtam a TV-re es megmentettem az informatikusi becsuletet. Aztan most (vendegek utan) ujra elovettem a dolgot.

ktrace / kdump. Semmi hiba. Veletlenul eszrevettem, hogy forkol az a dog. Tudni kell a FreeBSD-s ktrace alapbol nem koveti a gyereket. Ujra ktrace a megfelelo (-i = inherit) opcioval, dump olvasas. Es feltunik egy "address already in use" uzenet. Sot az is, hogy ez a marhasag csinal logot. :-( Belenezek abba is, mit ad isten ott is ott van az uzenet. lsof, vajon ki is hasznalja az adott portot (udp:1900 amugy). command not found, tehat lsof-ot telepitjuk. lsof ujra. (Amugy ebben a pillanatban jottem ra, hogy nem kellene lsof hozza, mert FreeBSD-n van egy sockstat nevu program pont erre.) No es mit ad isten, az ominozus portot az Opera bongeszo fogja. O ugyan valami
multicast cimen, az a dog minidlna meg *:1900 -ra akar bindolni, de biz ennyi mar eleg is a problemahoz. Szoval szepen leallitottam az O/A-t, ezzel felszabaditottam a portot; kitoroltem a kezdeti kepadatbazist, meg a logot (ha mar megvan a hiba, nem kell azt a vilagnak tudni, hogy ezt nem tudom fejbol), es ujrainditottam. Es azota megy szepen a vetites a TV-n :-)

Amugy az UDP:1900 az az Universal Plug'n'Play-hez tartozo nemtommilyen port, mint azota kiderult.

Ugyhogy majd ha otthon mediaszervert faragsz (tesztkeppen) a laptopodbol, elotte allitsd le a bongeszodet.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

az 1900-as port konkrétan az UPnP

sot, regen mintha talalkoztam mar olyannal, hogy ketfele program is figyelt ezen a 1900-es porton

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

jajam, sok program támogatja az upnp-t, többek közt az opera is (opera unite miatt). Így néha erősen harcolnak azért az egy portért;)

ööö, ugy ertem egyszerre hasznaljak...

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Jól emlékszem, hogy az UPNP az a technológia, ami nem támogat authentikációt, és lehet vele távolról portot nyitni a tűzfalon? :)

támogat authentikációt, csak basznak rá hogy használják és igen, ezzel lehet portot nyitni tűzfalon, viszont net felől elég nagy fail ha valaki meghagyja a lehetőségét:)

Tobb mint egy gepes kornyezetben local halo felol is fail.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

persze, ha szarul van belove a halozat;)
Egy misconfigured hálózat pont azért fail, mert misconfigured.