IPv6 tunnel v4 NAT mögött ülő géphez

Fórumok

Sziasztok,

Annyi lenne a problémám, hogy IPv6 tunnelt kéne rittyentenem egy "szépen" felépített hálózatra. A tunnel nem nagy kunszt, tunnelbroker-nél 2 kattintás... A probléma ott kezdődik, hogy a router ami a hálózatot a nettel köti össze, csak IPv4-et ismer, és csere nem jöhet szóba.
Van egy Linuxos szerver a hálózaton, és arra gondoltam, lehetséges-e az, hogy arra állítom be a tunnelt. Amúgy is csak ahhoz kéne az IPv6.
Azaz. Nincs nyilvános IPv4 címe a szervernek, lévén az csak a LAN-os dolgokért van. A router kapott egy IPv4-et, arra címezném a tunnelt, de a v6 routolást a szever végezné... Meglehet ezt valahogyan oldani, vagy egyáltalán érdemes belekezdeni?
Nézegettem Google-t, hup-ot, de nem sikerült releváns találatot összekapargatnom...

Köszi a segítséget előre is. :)

Hozzászólások

Most akkor mind a szerver, mind a kliens NAT mögött van? Ha nem, akkor PPP linken tudsz v6-os címet osztani.

Úgy néz ki a töténet, hogy a szerver bent űl NAT mögött, nem figyel ki a netre semmilyen szolgáltatással, csak a belsős dolgokat intézi (valami fájl tároló) és ehhez kellene IPv6 cím, hogy eltudja érni a máshol lévő ugyanilyen szervert backup célból. A másik szerverre már van rittyentve IPv6, ahhoz volt jó router. Ennél többet sajnos nem tudok (nem mondtak), és még nem láttam konkrétan hogy és milyen cuccokból áll össze a hálózat.

a PPP linkes dolgot kérlek részletezd egy picit, nem teljesen értem...

--
openSUSE 11.4

A tunnel brokered milyen protokollt használ?

RFC 2893 (Cisco: ipv6ip, Linux: sit, BSD: gif) vagy RFC 1702 (GRE)?

- Fix IPv4 címed van-e a routerhez?
- Hozzáférsz-e a router beállításaihoz?

A sixxs-el csak annyi a bajom, hogy ha jól emlékszem írni kell egy fél litániát, hogy mire kell a tunnel, és akkor talán esetleg véletlen meg is kapom. (persze, cserébe 10x-20x akkora a sebessége is.) ATW-st meg nem ismerem egyáltalán, és jelenpill. lusta vagyok kipróbálni. :))

--
openSUSE 11.4

Node a két szervert miért nem VPN-el kötöd össze? Tökfölösleges erre külön IP címet ellőni bármilyen nagy is a v6-os címtér. Mondjuk szerintem meg fogjuk élni, hogy jön az 512bites IPv8/IPng vagy ilyesmi, ha már minden zokninak is lesz IP címe. :)

használj rá tunnel-t mint ipv6 esetében, Teljesen felesleges ipv6-ra áttolnod mindent, ráadásként egy normális ip-ip tunnelel működnek az ipv4 only programok is normálisan.
Fél év múlva meg úgy sem ezt az ipv6-ot fogod használni, mert mire nyüsszögés lesz, addigra lesz natív, ha meg nincs, akkor felesleges nyüsszögni