KDE 4.9.0

Hozzászólások

Nincs jelentősége, max. kevésbé késlelteti az elkerülhetetlent. Hamarosan úgyis kihalnak az ilyen stuffok. Kihal az "alkalmazás" és a "toolkit". Lesznek app-ok, meg App Store, Google Play és Windows Store. Ezek az egyéni rendszerek meg szépen lesüllyednek arra a "hobbi" szintre, ahol jelenleg a Haiku, Minix és társai vannak.

Live with it.

Linux/BSD eddig is csak hobbi szint volt asztali gépeken mint desktop. :)

(Ps.: Én "desktop Linux" rendszert csak XFCE-vel vagy LXDE-vel tudok használni. Az a minimum. Nekem túl bloated a KDE vagy a Gnome. Próbáltam a low-fat csomagot meg a különféle beállításokat, de semmit sem segítenek.)

A Linux eddig is csak hobbi desktop volt, de ezek a cuccok Windows-ra, Mac-re is elérhetőek voltak. De most ezek még jobban háttérbe fognak szorulni, mint eddig. Azt senki ne higgye, hogy a multiplatformos, nagy szoftverek (Firefox, GIMP, VLC, akármi) userbázisa többnyire *nix-ról való.

A usereket nem fogja érdekelni a Linux desktop, mert ott van az Android/iOS/WP kütyü az asztalán, a tv-jén és a zsebében. Ő nem akar x felületet megtanulni, ha egy is elég. Nem fog mindenféle külsős megoldásokkal vergődni napi szinten, ha a platform tudja azokat kezelni - a saját eszközeivel. A fejlesztőket sem fogja érdekelni, mivel egyrészt nem lesz kinek fejleszteni, másrészt anyagi szempontból is sokkal jövedelmezőbb a dolog. A dev desktop-ra max. lefejlesztheti a 157-edik FTP klienst, kiadhatja ingyen, akkor se fogja a kutyát se érdekelni. Ez az új "app" piac sokkal kevésbé telített még, ezért egész jó pénzeket lehet vele kaszálni. Arról nem is beszélve, hogy sokkal funabb rá fejleszteni (legalábbis Java és C# esetében, az ObjC-ről nem tudok nyilatkozni), mint mondjuk C-ben pointerekkel ökörködni. Valamelyik szálban írták azt is, hogy sokkal nagyobb nyilvánosságot is kap a store-okon keresztül az app, amire szükség is van, mert nem mindenkinek van erőforrása a marketingre, így viszont minden ott van egy helyen szépen.

Stallman víziója ugye a "minden ingyen van" utópia, a gond csak annyi vele, hogy egy idő után így kiveszik az emberből a motiváció. Mert sokkal több kedve lesz foglalkozni valamivel, ha így vagy úgy, de kap érte valami ellenszolgáltatást. Nem véletlen, hogy a Linux kernel-t is 90%-ban cégek írják. De ez minden nagyobb szoftvernél elmondható. Elhiszem, hogy Stallman nagyon faszán elvan a picsatudja milyen örökös ösztöndíjából, amiért annyit csinál, hogy havonta elmegy valami rendezvényre, és jól elküldi a nemjócégeket (=mindenki, aki nem gnús) a narkós kurva anyjukba, és ő a sztár... de a többségnek ez nem elég.

"Stallman víziója ugye a "minden ingyen van" utópia"

Nem igaz. Stallman víziója a "minden szabad". Mikor legutóbb Budapesten járt, én rohadtul nem azt hallottam tőle, hogy a programozó írjon kódot vagy a zenész komponáljon zenét ingyér, sőt.
A Nokia, főleg azt látva, mennyire terjed az Android, szvsz rohadtul tökön lőtte magát a saját linux alapú divízióinak kinyírásával.
Az sem igaz, hogy a linux hobbi desktop (troll on: elvégre az csak a kernel :P), főleg nem KDE4-el. Én próbáltam komoly, tudományos munkát végezni vele, és nem ott bukott meg a projekt, hogy az én gépemen szar lett volna (a kevert környezet nem jött össze igazán). A KDE4 pedig kimondottan tele van olyan szolgáltatásokkal, ami céges környezetben előnyös lehet pl. fájlok értékelése, taggelése, kommentelése, to-do és eyéb plasmoidok, naptárak, ezek hálózaton történő megosztása stb. Nemtom emlékszik-e még valaki arra a videóra, ahol egy Nokia telefon KDE4-et futtatott, és egy asztali gépen megosztott plasmoidot demóztak rajta...
Van ebben fantázia, kár, hogy kevesen látják meg.

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

Hogy mi az értelmes, az mindig relatív ilyen szempontból. Én pl. nem használok KDE-t, szóval számomra az nem értelmes, de elfogadom, hogy másnak az.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Azért szerintem van egy bizonyos határ, amitől már kénytelenek vagyunk azt mondani, hogy ez már "sok". Persze a KDE-ben is valószínűleg van, de a Unity-ben irreálisan sok fejlesztői erőforrás megy el olyan szolgáltatások kifejlesztésére, amiket például az emberek a böngészőben végeznek. Ez kb. olyan, mintha horgászási lehetőséget biztosítana otthon egy vízzel teli lavórban, de ahhoz, hogy valamit fogj is, mégis csak ki kell menni a tóra.

Félreértés ne essék, nem a Unity-t akarom leszólni. Csupán azokat a fejlesztőket, igyekeznek teletömködni mindennel a felületet, aminek még az alapjaival sincs minden rendben.

Androbit.org - Az informatika érdekes oldala

Tehát az, hogy 10 perccel ezelőtt, amikor a munkatársam rá merészelt kattintani az Ubuntu gombra felületen, kép pedig ennek hatására szétcsúszott, majd csontra fagyott egy olyan céges gépen, amivel az Ubuntu maximálisan kompatibilis, az hibátlan alapokra utal. Ráadásul nem ez volt az első eset és több ismerősöm számolt be ilyen jelenségekről. Igazad van, ez teljesen szubjektív megközelítés.

Ok, hogy azt használod és talán szerencséd is van vele. De ezek a problémák léteznek, akkor is, ha nem találkozol vele. És akkor is létezni fognak, ha nem veszünk róluk tudomást. Ez igaz a többi szoftverre, ahogyan a KDE-re is. Nagyon sokan esnek abba a hibába, hogy nem akarják elfogadni az általuk használt szoftver problémáit. Az ilyen hozzáállásból pedig nincs fejlődés.

Androbit.org - Az informatika érdekes oldala

Így van, probléma mindegyikkel van. Ezért is próbálom kerülni ilyen esetekben az alá- és fölérendelést.
Amúgy én GNOME 3.4-et használok (amit megint sokan szarnak tartanak), előtte napokig használtam Unity-t és azzal sem volt gondom. Csak kipróbáltam a GNOME-ot és jobban megfogott, mondjuk az utóbbi években már szinte csak azt használtam.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Se a Qt, se a KDE temetésére nincs ok.
A Qt fejlesztését már a közösség irányítja, valószínűleg lassulni fog a fejlesztés de biztos vagyok benne hogy nem áll le. (Ráadásul nem a Nokia az egyetlen cég a Qt mögött.)
Én inkább a QML erőltetése és a QtWidgets elhanyagolása miatt aggódok.