Nem bootol a Debian GNU/Linux 6 (kernel 2.6.32-5-686)

 ( x0 | 2012. március 6., kedd - 22:03 )

Nem bootol a Debian GNU/Linux 6.0.3 (frissítve a 6.0.4. megjelenése után), 32 bites IBM PC kompatibilis számítógép, 1 GB ECC memória, Intel Pentium 4 HT. Aki tudja hogy lehet megjavítani, kérem ossza meg velem. Grub van telepítve, de recovery módban se megy, és próbáltam úgy is elindítani mintha nem lenne Grub telepítve: „BOOTMGR is missing”. Recovery módban se megy, ugyanaz mint anélkül. Megvan a multi-arch-os DVD a 6.0.3.-as és 6.0.4-es is kiírva DVD+RW-re, .iso file-ban is megvannak, és 6.0.3.-asról egy könyvtárba is be vannak másolva a file-ok. Ezen kívűl megvan a 6.0.4. IA-32-es változatának 8 DVD-je .iso file-ban. Használni sajnos nem tudom, még talán azt se lehet megadni hogy nem tudom hol a DVD, töltse le az internetről. Mindig a DVD-t kéri, nem is lehet megadni hogy hol vannak a file-ok. Úgy lenne az igaz ha a 8 darab .ido file-t használni tudná merevlemezről. Egyébként azt se tudom, hogy a 6.0.4-est elfogadja-e a 6.0.3-as helyett, ha telepíteni akarok: ekkor ugyanis letörölném a lemezt, a .iso file-t és a könyvtárat is ahol a lemez file-jai vannak (amely file-ok az iso-ban is bennevannak).

Bootoláskor ezt írja ki:

udevd-work[64]: symlink '../dm-2' 'dev/mapper/1ATA.udev-tmp' failed: fájl exists
[Bár nem ezt töröltem, hanem a tmp könyvtár tartalmát, mégis megszűnt ez a hibaüzenet.]
mdadm: No arrays found in config file or automatically
[ 3.660023] end_request: I/O error, dev fd0, sector 0
mount: mounting /dev/disk/by-uuid/9ed5112f-19c3-4d60-8bea-5d0fceaf2b54 on /root failed: device or resource busy
mount: mounting /dev on /root/dev failed: No such file or directory
mount: mounting /sys on /root/sys failed: No such file or directory
mount: mounting /proc on /root/proc failed: No such file or directory
Target filesystem doesn't have requested /sbin/init
No init found. Try passing init= bootary
[Próbáltam: init= bootary, illetve a bootary parancsot is: nem találja a bootary file-t]
BusyBook v1.17.1 (Debian 1:1.17.1-8) built-in shell (ash)
Enter help ...
/bin/sh: can't access tty; job control turned off

A prompt ekkor (initramfs). Aki tudja hogy Linuxon a prompt szó helyett mit használnak, kérem ossza meg velem. A gyökérben vagyunk, a pwd is /-t ír ki, de van . és .. könyvtár. A sys könyvtárat néztem, az nem üres, mint amikor nem megy a Linux. A sys/kernel könyvtárban legfeljebb 4 KB-os file-ok vannak. Az exit parancs hatására:
[ 928.481642] Kernel panic - not syncing: Attempted to kill init!
A billentyűzeten NumLock led nem világít, a másik 2 villog. A gép lefagy.

A Grub-ban ez van:

insmod part_msdos
insmod ext2
set root=(hd0,msdos5)
search --no-floppy --fs-uuid
linux /boot/vmlinuz-2.6.32-5-686 root=UUID= 9ed5112f-19c3-4d60-8bea-5d0fceaf2b54 ro quiet (ro single esetén recovery mode)
initrd /boot/initrd.img-2.6.32-5-686

Ez a hosszú kód nem tudom mi, mindig ugyanaz (9ed5112f-19c3-4d60-8bea-5d0fceaf2b54 ).
Az msdos5 a 0. extended partíciót jelenti, fogalmam sincs sincs hogy miért nem elsődleges partícióról bootol, én nem hoztam létre extended partíciót. Így próbáltam elindítani úgy mintha nem lenne Grub:

insmod part_msdos
set root=(hd0,msdos2)
chainloader +1
boot

Ekkor a Grub nem találta a partíciót, msdos3 esetén pedig „BOOTMGR is missing”.
Egyébként a swap, ami 2.7 GB-os, korábban önálló partíció volt, most viszont üres helynek látja. Gondolom a Windows Developer Preview telepítője rontotta el a partíciós táblát. Ráadásul van amikor ezt 2.1 GB-nak látja: ha a Linux 2.7 GB-nak veszi, akkor felülírhatja a mögötte levő NTFS partíciót. Ezt jó lenne javítani: gondolom swap megszüntetése, majd újra létrehozása. De ezt nem tudom hogy kell (egyébként hibernálni is szeretném, de azt se tudom hogy kell, ez is érdekelne).
Mivel egyes programok felülírják a Grub-ot, jó lenne megcsinálni hogy

A lemezen gyökérben amikor nem megy a Linux:

initrd.img 10 MB (próbáltam a Grub-ban ezzel indítani a /boot helyett, de ugyanaz az eredmény)
vmlinuz 2 MB
Üres könyvtárak: selinux, sys, mnt, proc, lost+found, opt.
A mount könyvtárban csak üres könyvtárak vannak: cdrom[0], floppy[0].
Nemüres könyvtárak: dev, var, home, usr, srv/cvs/CVSROOT, bin, lib, sbin, etc, tmp (ennek tartalmát én töröltem).
A boot könyvtárban van a grub könyvtár, és 4 fájl: vmlinuz-, config-, System.map-, initrd.img-, a - után 2.6.32-5-686 van mindegyiknél.

A telepítő DVD-n elindul a javító mód, de azt várja írjak be neki parancsot. De nem tudom, milyen parancs telepíti újra kernelt a moduljaival együtt, gondolom ez kellene.
Van egy működőképes Windows XP is a lemezen, ezen van ext2fs driver, ami az ext3-at is tudja ami nekem van, F: meghajtóként elérem, írni is tudom.

Némit az előzményekről, lehet hogy ezek miatt romlott el a Linux:

Sokmindent telepítettem hogy később majd lehet hogy kellesz, főleg a forráskód miatt. Aztán a különféle kerneleket leszedtem mert a Grubban már vagy 10 sor volt a Linuxnak, utána a csak letöltést választottam telepítés nélkül. Olyanokat is telepítettem amit nem kellett volna, telepítéskor kérte hogy adjak meg felhasználónevet, kezdő jelszót, stb (például LDAP szerver vagy mi, kernelmodulok is biztos voltak). Nem tudom mi az, csak volt bőven szabad hely, hát gondoltam egy pipabekapcsolásnyi időt megér hogy ha esetleg kell, később ne kelljen keregélni. Na ekkor a telepítéskor a terminálablakban Control+C vagy nem tudom mi volt, többször is. Ugyanazt többször is próbáltam telepíteni sikertelenül (többmindent telepítettem egyszerre, és nem tudom, melyiket nem sikerült közülük telepíteni). Csak arra emlékszek hogy kiírta hogy dialog: a TERM nincs beállítva, ezért nem használható, terminálablak van helyette.
Más sikertelen telepítés is volt: a flash plugint nem sikerült, mert a gcc túl régi volt, más módon telepítve meg nem tudom mi volt a hiba, lefagyott (csak a program), leállítottam, utána meg sose sikerült: gondolom valami nyilvántartásban beírt valamit, ami nem készült el. Szóval youtube például azóta sincs, de amit Windows letöltöttem róla, a file-okat lejátssza a Linux.

Frissítettem. A frissítő program sokáig ment, majd lefagyott, így kilőttem (szabálytalan kilépés). Utána újra elindítva nem talált frissíteni valót, többször is próbáltam.
Újraindítottam a gépet, karakteres módban kiírt valami olyat hogy starting with new kernel, kinit, aztán lefagyott. Máskor is lefagyott kernelcserénél, de reset után működött. Most nem.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

ha jol emlekszek, mdadm csere is volt, amikor felrak uj config file-t.
panaszkodik is a configfile hianyara....
---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

OMG + tl;dr

>Ez a hosszú kód nem tudom mi, mindig ugyanaz (9ed5112f-19c3-4d60-8bea-5d0fceaf2b54 ).
Ez a UUID.

Milyen fájlrendszeren van a / ? Van alatta LVM vagy SW-RAID? Ugyanis a kerneled nem tudja a root partíciót csatolni, tehát valamelyik modul hiányzik a boot során, ezt a modult be kell pakolni az initrd image-be (vagy beforgatni a kernelbe, de ne bonyolítsuk).

Most tényleg ne haragudj meg, de ez valami vicc?

Tehát röviden összefoglalva: kernel frissítés közben lefagyott a frissítő program (gondolom valamilyen aptitude-ot használó grafikus csoda) aminek következtében most nem bootol.
Egy lehetséges megoldás: live cd-ről elindítod a gépet, felmountolod a root partícíót, át-chrootolsz, majd újrarakod a kernelt (apt-get install linux-image-2.6.32-5-686 --reinstall).

Amiket elmondtál abból az jön le hogy összegányoltad a rendszert.
Én egy clean installt javasolnék, valamint a windows 8at csak módjával próbálgasd nem szereti a linuxot a vista se meg a win7 se.

Láthatólag nagyon nem értel hozzá miért nem valami egyszerűbb distroval próbálkozol? A debian se bonyolult annak aki már valamelyest tisztában van a dolgokkal. Én egy ubuntut javasolnék.

Az IA-32 telepítő tuti hogy nem kell neked ugyan is az az intel IA architechtúrájú gépeihez van. Ami neked kellhet x86 (32bit) vagy x64 (64bit).

DE mondom jobban jársz egy ubuntu clean installal.

Az LVM nem tudom mi, így nem is tudom megmondani hogy van-e rajta. egy 750 GB-os SATA 2-es 7200 rpm-es merevlemezen van, de az alaplap csak SATA 1-et tud, 32 MB cache van hozzá. A 256 GB - 512 GB tartományban van 256 GB: ebből 2.7 GB swap, a többi ext3, nem titkosított, nincs RAID, így nyilván SW-RAID sincs ami nem tudom mi. Nincs külön SATA vezérlőkártya és külön driver se.

A Grub 1.99-es.
Az egyik hozzászólásban ez volt: OMG + tl;dr. Ez gondolom nem az amit nekem a terminálba be kellene írnom.

Ami tény, hogy egy új initrd.img kellene, vagy a régi ami volt, és lehet hogy a boot könyvtárban mind a 4 file-ból új kellene, nem csak ebből.

Live lemezem nincs, de a telepítő lemezen van javító mód amikor parancsot tudok begépelni. Megpróbálom az újabb 6.0.4.-essel, azon valami újabb kernel lesz, csak azt nem tudom, milyen parancs adja meg, milyen kernelt tud a lemez telepíteni. Most a 3.2.8. a legújabb stabil. Ha nem megy, a 6.0.3.-as biztos tudja a 2.6.32.-est. Ezt az apt-get install parancsot fogom kipróbálni. A root partíció mountolása nem tudom hogy kell, az átchrootolás se tudom mi, de azt szerintem a telepítő lemez megcsinálja, azért javító mód. Valami tankönyvet tud ajánlani valaki? Lehetőleg magyarul. Terminálablakos kezelésben nem vagyok valami profi, és jó régen tanultuk már az egyetemen (SPARC, Alpha, Motorola 88K, stb. rendszereken UNIX-ot már használtam terminálablakban).

Nem vagyok benne biztos hogy azért nem működik mert valamit nem jól csináltam. Pusztán annyi volt hogy olyanokat telepítettem amiket nem kellett volna, nem is terminálból hanem csomagkezelőből, és a különféle kerneleket le is szedtem, a Grub-ból el is tűntek a sorok. Ettől és attól hogy a telepítéskor megjelenő terminálablakban megszakítottam a folyamatot, mert nem tudtam mi a válasz a kérdésre, egy jó programnak még működnie kellene. A frissítéskezelőt pedig ki kellett lőni, mert semmire se reagált, és a merevlemezt se használta. Egyszerűen nem tökéletes a Debian.

Elhangzott hogy az IA-32 biztos nem kell. Pont az kell. Az x86 architektúra ugyanis áll a 16 bitesekből (8086-80286), a 32 bites architektúrából (ez az IA-32, 80386-tól), illetve a 64 bites architektúrából: AMD64 = x86-64 = x64 = Intel64 = EM64T = IA-32e (ez utóbbi a Long Mode Intel-es megfelelője). Az IA-32 Debian-neve i386, arról beszélek, és nem keverem az IA-64-gyel. Mivel 32 bites CPU-m van (Pentium 4 HT), az AMD64 nem jó. Meg a többi se, csak az IA-32, gúnynevén i386.

Igen nem tökéletes a Debian, ha nem értesz hozzá szét tudod baszni, hogy ne töltsön be ez valóban igaz a Debianra, elhiszem, hogy ingerült lettél én is felbaszom az agyam amikor valami nem úgy működik ahogy elvártam, de utána lehiggadog és utána nézek. Ez most aktuális "Ha a kacsa nem tud úszni nem a víz a hülye" :D
Írtad több dolognál is, hogy nem tudod mi az(pl. sw raid, lvm, stb.), az eszedbe jutott, hogy utána nézz? nem olyan bonyolult a rendszered megjavítása, nem csináltál akkora kárt, te sztem valami step by step leírást várnál, hogy ne keljen gondolkodni csak végig menni a lépéseken és legyen olyan mint régen míg a többiek próbálnak tanítani, rávezetni a megoldásra csak oda kell figyelned. Live CDét csak be tudsz szerezni valahonnan(ha nincs cd akkor pendrájvra ubuntu azt kész) illetve ez a parancssoros recovery mód sem hangzik rosszul.

Áruld már el miért tűnök idegesnek.

Mivel RAID nincs, így SW-RAID sincs, ráérek utána nézni mi az. Software RAID? Az tudom mi, fel is tudok írni olyan képletet hogy 8 lemez, és bármely 3 elveszhet, még megvan (4-es Hamming távolság, mint 4 bites SECDED ECC memória, mely 8 biten tárol 4 bitet): A, B, C, D a hasznos adat, BCD, ACD, ABD, ABC a javítólemezek (XOR-ral az adatlemezek tartalma).

Mivel nem telepítettem LVM-et, gondoltam nincs is, így elég ha leírom hogy nem telepítettem olyat. Ezért írtam hogy ext3 nem titkosított. Szoktam használni a Wikipédiát, az angolt is. Majd megnézem.

ON.

Na akkor megnézem mi is az a crootolás, remélem croot a parancs, hogy meg is találjam.

Magamtól is úgy csináltam ahogy az előző hozzászólásban levő leírásban volt, de nem használt. A telepítő DVD-n rescue mode (mentés mód), majd a root filerendszerben shell. Az apt-get install linux-image parancsra kiírta mikből lehet választani. Beírtam szószerint az itt a fórumon levő változatot, a végén a --reinstall-lal együtt. Egy csomó hiba, több "possible firmware is missing", meg LC_CTYPE meg hasonló LC-ket nem tud beállítani (mivel C++ programozó lennék, tudom hogy ez nem tragédia). Újraindítás után a Grub-ból eltűnt a Windows, és pont ugyanazok a hibaüzenetek mint korábban. A Grub-ban a recovery mód esetén is. Újra megpróbáltam: apt-get purge linux-image-..., majd apt-get install, reinstall nélkül. Majd exit, és a menüben: Grub újrakonfigurálás, annak ellenére hogy az apt-get is megcsinálta. Ugyanaz az eredmény, még jó hogy emlékszek rá hogy kell Grub-ban Windows-t indítani.

Nem arról van szó, hogy nem akarok gondolkodni, hanem hogy annyira nem értek hozzá, hogy nem tudok rájönni, mit kellene csinálni. Nincs benne gyakorlatom, sose csináltam ilyet, csak terminálban fordítottam C++ programot. Ha így nem ment, van-e értelme mondjuk Ubuntu-s pendrive-val próbálkozni? Na mert akkor gondolom azzal se menne. Próbáltam a telepítői környezetben levő shell-t is, mount /dev/sda5, illetve mount /dev/sda5 /, az előzőnél nem talált valami file-t, az utóbbinál device is busy.

Mivel Windows alatt F: meghajtóként elérem az ext3 partíciót, ha valaki elküldené nekem a /boot könyvtár 4 file-ját, akkor letörölném a régit és azokat tenném a helyére. 10 MB-osat e-mail-ben elég nehéz küldeni, de mondjuk a data.hu-ra fel lehet tölteni. 686-os kernel kellene, mindegy milyen verzió, csak menjen vele az ext3 (2.6.32-5-686 van most, kicsit régebbi biztos jó, sokkal régebbivel meg nem megy. 3.2.8. a legújabb stabil). A Grub-ban be tudom állítani ha más a filenév, ez nem gond.

Ha pedig azt írjátok hogy ez nem lesz olyan egyszerű: elvileg skype-on van képernyőmegosztás, ha elég az hogy látom a partíciót F: meghajtóként és írni is tudom. Ha így se lehet: tudja-e valaki, a 6.0.4.-esben ha a 8 DVD-s i386-osról telepítek, úgy hogy az 1. DVD-t írom csak ki, és később egy telepítéskor nem az 1. lemezt kéri, akkor meg lehet-e neki adni hogy a lemez tartalma melyik könyvtárban van, vagy melyik .iso file-ban van? Ugyanis a jelenleginél semmit se enged megadni, ha nem találnám meg a DVD-t, akkor csak kézileg tudnám telepíteni, nem apt-get-tel, mert még azt se lehet választani hogy nincs lemez, töltsd le. Ha senki se tudja, vagy ott se lehet, akkor a multi-arch-osról telepíteném újra.

csak azért gondoltam, hogy ingerült vagy mert a distrót vontad felelősségre, ilyet akkor szoktak az emberek amikor ingerültek, legalább is én és az ismerőseim.

Szia!

Telepítőt rescue módban elindítva, természetesen úgy is működhet a dolog (ekkor nem kell chrootolnod elvileg).

Ez alapján a leírás alapján: http://www.debian.org/releases/stable/i386/ch08s07.html.en

A config file-oknál megáll a tudásom.

apt-get install linux-source-verzió
tar jxf /usr/src/linux-source-verzió.tar.bz2
apt-get source linux-verzió (ez letölti és kicsomagolja)
apt-get install build-essentials
apt-get install build-dep linux-verzió

Nekem felhasználónevet és jelszót igénylő internetem van, PPPoE, ezért nem oldható meg hogy töltse le az internetről a telepítő DVD. Megvan letöltve a 3.2.8.-as kernel, a teljes verzió, 70 MB feletti. Ha az ext3 partícióra ráteszem ezt, meg lehet adni valahogy hogy azt használja és ne az internetről töltse le? Ha igen, az apt-get install linux-source-verzió parancs gondolom felrakná ezt. Legfeljebb előtte build-essentials meg build-dep is kellene, de a build-essentials már megvolt régen amikor még ment a Gnome.

LVM nincs. De sajnos egyenlőre Linux sincs.

"az apt-get install linux-source-verzió parancs gondolom felrakná ezt"
Ez a parancs csak a forráskódot teszi fel, ebből még kernelt kell fordítani, (make menuconfig, make install, ...)

"Nekem felhasználónevet és jelszót igénylő internetem van, PPPoE, ezért nem oldható meg hogy töltse le az internetről a telepítő DVD"
Azért linux alatt is beállítható a pppoe, azt hiszen pppoeconf a parancs.
De a telepítés is biztos megoldható, nem próbáltam a google dobta http://ubuntu.hu/node/20824

Linux alatt nálam is volt internet, de most a telepítő lemezről van szó, ha arról bootolok akkor nincs. Persze ha beírom a terminálba ugyanazokat amiket beírtam korábban hogy legyen internet, akkor lehet hogy menne. Talán a pppoeconf parancs volt az, kellett hozzá apt-get install pppoeconf is.

Na az én tudásom itt megállt. /sbin/init nincs, se könyvtár, se file. létrehoztam az alábbi könyvtárakat: /root/dev, /root/proc, /root/sys. A /etc/fstab tartalma:

# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
#
proc /proc proc defaults 0 0
# / was on /dev/sda5 during installation
UUID=9ed5112f-19c3-4d60-8bea-5d0fceaf2b54 / ext3 errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sda6 during installation
UUID=cd7cb7cb-8994-4a03-bba7-f83d8b54069c none swap sw 0 0
/dev/scd0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0
/dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto 0 0

Na akkor tud valaki segíteni vagy töröljem le a partíciót és telepítsem újra? Újratelepítve ez lenne: ext4, az egész titkosított, 6.0.4.-es verzió.

Szerintem telepítsd újra, előbb végzel.

De én szeretném megtanulni a használatát is, hogy ne kelljen mindig újratelepíteni. Valami miatt nem tudja mountolni. Ezt tudjuk, csak azt nem hogy miért nem, és hogy hogy lehetne megcsinálni.

Szerintem fogadd meg a tanácsot és telepítsd újra. A legnagyobb problémád az, hogy úgy akarod helyreállítani a rendszert, hogy nem ismered. Telepítsd újra, aztán kezd el elsajátítani az alapokat. Utána legközelebb meg fogod tudni oldani a problémát.