C fejlesztokornyezet

 ( Anonymous | 2003. június 5., csütörtök - 8:29 )

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Esetleg a wpe-t is nézd meg. Feels like the 80's. :-)

qzy

En szinten vim+make-et hasznalok + manapsag mar cscope is segit.
(+ ccache).

udv!

erdekelne, ki mivel irja a maga kis C programocskajat. Na persze nem az erdekel ki milyen ugyesen hasznalja a "vi"-t, hanem, hogy van-e valami olyan szerkesztoszeruseg, fejlesztokornyezet, amivel kenyelmesen lehet C-zni :)
A szerkesztoje tudja:
-sorok szamozasat,
-zarojelpár kiemelest
-ekezetes karakterek

A lenyeg igazabol a forditaskori szenvedeseim konnyitese lenne...
Debug, hibas sor kiirasa, hiba tipusa, adott valtozo ertek nyomkovetes,
Igazabol az sem lenne baj, ha a gcc-t egyszer fel lehetne parameterezni, es azt hasznalni , iclude fajlok beepitese....

Eddig mc-vel szerkesztgettem, kesobb kiprobaltam az fte-t , ami eleg jonak tunt elsore, bar kesobb mindig voltak kisebb-nagyobb fennakadasaim vele.
Van-e valami C fejlesztokornyezet project ,amit erdemes megprobalni?

Minden segito hozzaszolast megkoszonok...

Udv, Lotus

Nekem az anjuta és a Kdevelop van felrakva ilyen célra, bár még éppen csak megkuksiztam őket, de amint lesz időm, nekiesek az ismerkedésnek.

Hmmm....

A gcc felparaméterezése?? A U*NIX világban erre a [b:737af3118d]make[/b:737af3118d] az imho egyetlen JÓ választás :D Azután persze el lehet játszani az [b:737af3118d]auto*[/b:737af3118d]-al, de az igazán akkor érdekes, ha kisebb(??????) erőfeszítés nélkül szeretne az ember több platformon is produktív lenni...
A debughoz való a [b:737af3118d]gdb[/b:737af3118d] esetleg az X-es front-end-el (ddd), a hibás sorokat meg maga a gcc írja ki :wink: ...
Az [b:737af3118d]emacs[/b:737af3118d] is tud valamit ez ügyben...

Az include file-ok beépítése alatt mire gondoltál?

Amúgy a 'make' meg a létező editorok (emacs, fte, mcedit /ez egyre többet tud :-)/, vi, stb...), és valamilyen [b:737af3118d]rcs[/b:737af3118d] (subversion, cvs, ...) szolgáltatásai imho éppen elegek egy szinte akármekkora project könnyen kézben tartásához. Az ú.n. fejlesztői környezetek amik ilyen formában a WinFo$-on dívnak, azért jöttek létre, mert a DOS/WinFo$ semmiféle támogatást nem nyújt ilyen dolgokban. Nincs egy normális editor, makrónyelv, shell, make,...
Szóval nagyon jó, hogy a Linux alá is csinálnak ilyen 'fejlesztői környezetet', de nem hiszem, hogy bármi többletet tudna nyújtani, ami eddig ne lett volna meg a fejlesztők kezében :P

Zsiráf

U.i.: imádom pl. a kghostview-t :twisted:

Zsiráffal ertek egyet az ugyben. Színes, "syntax highlight-olós" szerkeszto: gvim. Erdemes tovabba megismerkedned a make-kel.

Amugy en amikor probaltam ilyen IDE-ket (msvc++, kdevelop, mittomenanevuket, stb), szinte leforditani nem birtam a programokat. Amugy lehet, hogy tenyleg jok, es nalam van a hiba, hogy nem birom oket kezelni. :)

Anjuta -t és KDevelop -pt próbáltam, mindkettő jól használható... :)

zsh + vim (cindenttel meg syntaxhajlajtal meg ilyesmivel) + make + gcc + gdb
Ja meg cvs. Kicsit korlatolt version control system, de subversion ezt kivanja majd orvosolni.

hali!

Ha nincs szukseg MAKE-re, akkor RHIDE. Ez egy Borland TV-s IDE.
Semmi kulonos, viszont nagyon jo info és man kezelese van.
A DJGPP-nel ez a legismertebb.

Megis a legtobbszor editor és make.
Egy nagyon hasznos eszkoz normalis editorhoz: http://ctags.sourceforge.net

Quanta plus (most probálgatom). Nagyon csicsás.

[quote:3b53807b52="fdavid"][quote:3b53807b52="szaszg"][quote:3b53807b52="fdavid"]Volna ket kerdesem, talan nem nagyon offtopic.

1. Tudtok-e ajanlani olyan editort, ami tamogatja a line mode copy/paste-et? [/quote:3b53807b52]Ez mit jelent????[/quote:3b53807b52]

Copy/Move parancs kiadasa eseten, ha nincs kijelolt szovegresz, akkor automatikusan azt a sort teszi a bufferbe, amelyiken a cursor/caret all, oszloppoziotol fuggetlenul. Paste eseten pedig az aktualis sor fole szur be, szinten oszloppozicitol fuggetlenul. Sorokat kijelolni is a cursor oszloppoziciojatol fuggetlenul (pl. shift+ föl-le nyilakkal) lehet, ha tobb sort akarunk masolni/mozgatni.[/quote:3b53807b52]

a megoldás erre a vi:
[esc]yy parancs azt a sort teszi a 'vágólapra' (szöveg bufferbe) amin a kurzor áll.
[esc]3yy parancs 3 sort tesz 'vágólapra'

kry

Nem akarok rabeszelni senkit, mert meg eleg kezdeti allapotaban van, de egy gyonyoru szep C/C++ plugin van az Eclipse IDE-hez, persze szabad cucc. Aki java fejleszto, annak kezenfekvo lehet a C-s munkait (pl nativ kodot) ezzel megirni.

http://www.eclipse.org/

Laci

Most probálgatom a eclipse C++ plugint ( eddig a java-s rész nagyon bevált csak ajánlani tudom )

A gond:
ha beirom hogy std::es várok akkor kb 5 sec kell mig kinyögi a választásokat. A trigger timeout-ot meg is kelle növelnem. Ez egy 2.400 Ghz-P4 en elfogadhatatlan.

Kérdés: mit lehet tenni hogy gyorsabb legyen ? Gondolom még csak kezdeti állapot van a plugin.

Használja valaki még rajtam kivul es milyen tapasztalatokkal ?

Microsoft Visual C# "Whidbey" 2005

[quote:a984721459="Kry"]a megoldás erre a vi:
[esc]yy parancs azt a sort teszi a 'vágólapra' (szöveg bufferbe) amin a kurzor áll.
[esc]3yy parancs 3 sort tesz 'vágólapra'[/quote:a984721459]

Koszi, idokozben megtalaltam a vi-ban ezt a featuret. Igaz nem hasznalok vi-t, de meg nem kizart, hogy atterek, csak az is ido, ami meg ugy hat mindig keves. Szoval lehet, hogy megirom inkabb a featuret Kate-hez, mint megtanulom a vi-t, mert ez gyorsabbnak tunik.

A masik problema (highlight sema) is egyebkent megvalaszolodott az uj Kate verzioval.

Megegyszer koszi a valaszt.

[url=http://www.parinya.ca]MinGW Developer Studio[/url]: szines, szagos, es van valtozata FreeBSD-re, Linuxra, Windowsra /MinGW forditoval/.

Give it a try!

Volna ket kerdesem, talan nem nagyon offtopic.

1. Tudtok-e ajanlani olyan editort, ami tamogatja a line mode copy/paste-et? Jelenleg KDevelop/Kate/-ot hasznalok, ott nem tudok rajonni, hogy hogyan lehetne, raadasul tudomasom szerint a Kate egyelore nem is makrozhato.

2. Irt-e mar vki Kate-hez olyan highlight XML filet, amiben a muveleti jeleknek, operatoroknak kulon stilust lehet adni?

[quote:7193dbf8e1="fdavid"]Volna ket kerdesem, talan nem nagyon offtopic.

1. Tudtok-e ajanlani olyan editort, ami tamogatja a line mode copy/paste-et? [/quote:7193dbf8e1]Ez mit jelent????[quote:7193dbf8e1="fdavid"]Jelenleg KDevelop/Kate/-ot hasznalok, ott nem tudok rajonni, hogy hogyan lehetne, raadasul tudomasom szerint a Kate egyelore nem is makrozhato.

2. Irt-e mar vki Kate-hez olyan highlight XML filet, amiben a muveleti jeleknek, operatoroknak kulon stilust lehet adni?[/quote:7193dbf8e1]

Zsiráf

[quote:eabce6c89f="szaszg"][quote:eabce6c89f="fdavid"]Volna ket kerdesem, talan nem nagyon offtopic.

1. Tudtok-e ajanlani olyan editort, ami tamogatja a line mode copy/paste-et? [/quote:eabce6c89f]Ez mit jelent????[/quote:eabce6c89f]

Copy/Move parancs kiadasa eseten, ha nincs kijelolt szovegresz, akkor automatikusan azt a sort teszi a bufferbe, amelyiken a cursor/caret all, oszloppoziotol fuggetlenul. Paste eseten pedig az aktualis sor fole szur be, szinten oszloppozicitol fuggetlenul. Sorokat kijelolni is a cursor oszloppoziciojatol fuggetlenul (pl. shift+ föl-le nyilakkal) lehet, ha tobb sort akarunk masolni/mozgatni.

Debugger gyanánt ajánlom a DDD-t