Nagy FOSOS teszt avagy Örülünk Vicent? II. rész

Folytatva az előző bejegyzéssel megkezdett sort, elsőként újabb Linuxok kerülnek a kínzópadra.

Trisquel Linux 5.0 Mini
Közönségkívánatra került teszt alá. A weboldal a Mini változatot ajánlja netbookokra és régebbi gépekhez, így ezt töltöttem le. Gyanúsan hasonlít indulásnál az Ubuntura, még a hibaüzenetek is. Némi reszelés után dob egy üzenetet, ha root akarsz lenni, használj sudo-t. X szépen feljön egy LXDE asztallal. Gnomeos mplayer az alapértelmezett lejátszó, jól meg is tekeri a processzort. A streamet megnyitja és el is kezdi lejátszani, csak épp hangeszköz nincsen. Pedig már azt hittem...
Telepítés: Ok
Háló: Ok
Wifi: Ok
Hang: Nope

Arch Linux
ArchLinux vagy más néven buheralinux. A telepítő megáll curses szinten, de a Debiannál egy nagyságrenddel figyelősebb. Maga a telepítés eseménytelen. Hálókártyák alapból mennek. Nekiállok ismerkedni a pacmannal, majd lejátszót telepíteni. xmms lejön, viszont nem függősége az xszerver. Ééértem. Lehúzom a mpg123-at, de nem jönnek vele a hangkezelésért felelős csomagok, csak opcionálisak. Bizony itt érdemes odafigyelni, hova is nyúl az ember.
Telepítés: Ok
Háló: Ok
Wifi: Ok
Hang: Nope

Absolute Linux
Vannak az életben abszolút dolgok, mint például a vodka. Ezen disztribúció linuxok közt akar abszolút pozíciót elfoglalni. Gyakorlatilag egy Slackware 13.37 áramvonalasítva, hogy minél jobban és gyorsabban fusson. Nos, ezt abszolút mértékben sikerült elérniük, mert abszolút nem csinál semmit az initrd.img töltése után, de azt legalább gyorsan.
Telepítés: Nope
Háló: Nope
Wifi: Nope
Hang: Nope

Knoppix 6.7
Framebuffer bootscreen, majd lassú megfontolt töltögetés. Az utolsó üzenet >>Please do not remove medium until shutdown<< Igérem, nem fogom... Ááááhh...
Telepítés: Nope
Háló: Nope
Wifi: Nope
Hang: Nope

Slax
Kicsit kakukktojás jellegű disztribúció. A hagyományos csomag szemlélet helyett az alkalmazások önálló modulokként élnek. A weboldalon található alapkonfigurációt a felhasználó kedvére kiegészítheti és saját ISO-t, disk imaget készíttethet.
Isolinux-os bootloader egy framebufferes bootscreen követi. A boot gyors egészen az udevd indításáig, ott aztán megáll.
Telepítés: Nope
Háló: Nope
Wifi: Nope
Hang: Nope

Deli Linux
uClibbel optimalizált, kisméretű linux, kimondottan régebbi gépekre. Kernelként a 2.4.36-o használja. Boot után shellt kap az ember, ahol a telepítés a deliinstall futtatásával indul. A telepítő curses alapú, és kevesebb mint 10 perc alatt végez. Boothoz a retro feeling jegyében LILO társul.
Mivel 2.4-es a kernel így a modulokat kézzel kellett volna betölteni.
Telepítés: Ok
Háló: Nope
Wifi: Nope
Hang: Nope

Feather Linux
Újrakevert, ultrakönnyű Knoppix disztribúció, 2.4.27-es kernellel. Isolinuxos bootloader, rögtön bevágja framebufferbe a kijelzőt és kicsapja tuxot a sarokba. Cardmanager indul és más húzza is be a vezetékes hálózati kártya moduljait. Jahm, ilyen volt a jól működő autokonfig az udev előtti időkben.
Curses-es konfig rákérdez a grafikus beállításokra és már jön is fel a fluxbox egy szépen bekonfigurált asztallal. Van rajta minden a böngészőtől kezdve, a szövegszerkesztőn át, az xmms-ig. De vajon van hang? Az nincs, a modulok közül kimaradt a cs4239. Ugyancsak hiányoznak a wifi driverek, pedig van madwifi könyvtár.
Telepítés: Ok
Háló: Ok
Wifi: Nope
Hang: Nope

TinyCore Linux 4.1
Eddigi legkisebb versenyzőnk. A boot image mindössze 10MB. Tisztán a memóriában fut, ezért nagyon gyors. Alapja 3.0-as kernel. Probléma nélkül bootolja a tinyX-et, OSX szerű alkalmazásindítóval, amin helyet kap terminal, szövegszerkesztő, App browser, stb. A hálózati kártyák helyből mennek, az Appbrowserrel telepíthetőek a kezeléshez szükséges csomagok, mint ahogy az alsa és a lejátszók is. Csomagok telepítése történhet memóriába és merevlemezre is. A merevlemezre történő telepítés full grafikus, mind a telepítendő image és a boot paraméterek beállítása. A hang normál boottal indulva nem megy, viszont blacklist=snd-46xx opcióval indítva, az alsa csomag telepítése után kapásból megy. Ez esetben a teljes rendszer teljes memóriafogyasztása a ramdiskkel együt 77MB
Telepítés: OK
Háló: Ok
Wifi: Ok
Hang: Nope, kernel opcióval bootolva kapásból megy

BSD a végére
OpenBSD
A gömbhal képes a tesméretének többszörösére felfújni magát, ahogy a Theo de Raadt is az arcát, ha biztonsági kérdésről van szó. Ehhez képest a telepítő image elég sovány, mindössze 200MB. Bootnál felismeri a hálókártyákat, mindkettőt felajánlja konfigurálásra. A telepítője kérdés válaszokból áll. Mindössze a lemezparticionálásnál kap némi sokkot az ember. Telepítés után bootnál AC97 hibaüzenetek folynak lefelé. Ennek ellenére a boot végigfut. Mplayer felkalapálása után stream van, hang nix.
Telepítés: Ok
Háló: Ok
Wifi: Ok
Hang: Nope

Hogy örül-e Vincent? TinyCore-nak mindenképpen, lévén egyetlen sort kell csak a Grub bootmenüjébe írni, hogy menjen a dolog. Ráadásul elég hely maradt a gépen, hogy automatikusan backupolja rá az adatlapjaimat és a könyveimet.
A tesztelgetéssel elöltött idő egyik tanulsága, hogy a legtöbb Linux disztribúció valamelyik nagy disztribúció újrakeverése. A legtöbb esetben a fejlesztők, legfeljebb külsőségekben nyúlnak hozzá a rendszerekhez, igazán mélyen nem túrnak bele. Emiatt nincs jelentős eltérés az eszközkezelésben, vagy épp a kernel testreszabásában. Ami örömteli, hogy a legtöbb 2.6-os és 3-as kernelt használó, és a vason futni képes disztribúció kezelte a vezetékes hálókártyát és grafikus felületet tudott indítani. Jól látható, hogy sokat nyom a latban az alkalmazott asztali környezet. Nem tudom, mi a fő fejlesztési irány a Gnome-nál, de erősen közelítenek a használhatatlanság felé.

Stay tooned...

Hozzászólások

Akkor meg egy Win7-et es egy OSX-et kernek a kovetkezo reszre. Na nem mint ha lenne barmi esely a sikerre, csak kivancsi vagyok hogy fikazod.

Az a Knoppix ugye csak vicc volt 256MB RAMmal?

--
The first rule of Thesaurus Club is, you don't talk about, mention, speak of, discuss or chat about Thesaurus Club. - sickipedia

"xmms lejön, viszont nem függősége az xszerver. Ééértem"

A libxxf86vm a függősége, aminek meg a xf86vidmodeproto és a libxext, aminek meg a xextproto és a libx11, aminek meg a kbproto, az xproto és a libxcb, aminek meg a libxau, a libxdmcp és az xcb-proto.

Azért nem a xorg-server metacsomag, mert ezek a komponensek a tényleges függőségek, nem is mindenki a xorg-server metacsomagot használja.

Az Arch Linux minimalisztikus, nem kell ahhoz a Xorg szerver minden egyes komponensét feltelepítened, hogy az xmms-t feltehesd, akármilyen a fenti függőségeket tartalmazó Xorg szerverrel használhatod, vagy akár Wayland-el és smallX-el is.

A hangkártyáról meg már volt szó, hogy be lehet állítani, hogy menjen, Arch Linux alatt is.

nem lehet, hogy a tinyCore féle boot opcióval menne más disztrókon is

Boot opció helyett érdemesebb a /etc/modprobe.d könyvtárban elhelyezni egy állományt (pl. blacklist.conf elnevezéssel).

Meg blacklist helyett érdemesebb az

install snd-46xx /bin/false

sort a blacklist.conf-ba tenni.

https://wiki.archlinux.org/index.php/Kernel_modules#Blacklisting

arch-on azért megpróbáltad az alsát felrakni? Amúgy szerintem még mindig ez a jobb megoldás, hogy csak az függőség, ami elengedhetetlenül szükséges a futáshoz. Nem is olyan rég volt kubuntuban, hogy a firefox telepítette a fél gnome-ot.

Blackpanther mellett volna kedved UHU és Frugal teszthez is? Hogy az aktív magyar disztribúciók mind meg legyenek
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

No offense, én nagyon szeretem az UHU-t, első igazi linuxos élményem ahhoz a distróhoz fűz, de mára azzal se kompatibilis, amiről állítja, hogy dehogynemigen.

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

És felvetted a kapcsolatot az UHU Systems Kft-vel a probléma kapcsán? Mivel nem UHU-val előtelepített gépről van szó, ez így lehet a te hibád is, a gépé is, meg az UHU-é is. Mondjuk nem tartom valószínűnek, hogy egy cég hamis bevizsgálási nyilatkozatokat gyártana.

Nem, mert annyira nem izgatott a dolog, de gondoltam, teszek vele egy próbát, mert szerettem az UHU-t, amikor használtam. De talán IRC-n próbáltam kulcsolni, nem túl sok sikerrel.
Az meg, hogy nem UHU-val előtelepített, és ezért nem megy vele, nekem már cask azért sem vígasz, mert az én olvasatomban, a "kompatibilis" azt jelenti, hogy bármikor feltelepíthetem és legyalulhatom minden gond nélkül, és az egész folyamat OOB megy. De nem ez a helyzet.

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

… jó-jó, de mi is fog végül a gépre kerülni? Van már elképzelésed, és csak l'art pour l'art csinálod ezt a tesztet, vagy van gyakorlati haszna is? :-)
Korabeli disztrókat és akkori Windowst próbáltál?

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

a) elírtad a linket az első részre
b) oda meg tegyél egy (jó) linket erre a részre
c) remélem lesz folytatás
d) amúgy felratkozás, de értelmes tartalom nélkül az olyan snassz)

Amúgy azt kell mondjam, feladtad az elveidet, hiszen arról volt szó, hogy nem lesz semmilyen beletúrás. Mint azt itt többen is kifejtették, valószínűleg ilyen blacklistekkel/hasonlókkal pár másikat is fel lehetett volna éleszteni. (Amúgy persze egyetértek, hogy a legtöbb disztró semmi egyéb, mint néhány téma/háttérkép illetve plusz/minusz pár csomag az elődökhöz képest.)

Bocsánat, nem vagyok tisztában a "teszt" szabályaival, de a Windows XP-nél a "Háló: Felismeri a kártyát, de nincs hozzá driver, viszont az NE2000 kompatibilis drivert választva megy." az beleturkálásnak számít, vagy az olyan egyszerű feladat, amit a lekvárfőző nagymami (értsd: átlag felhasználó) is élből megold?

Csak azért kérdem, mert a végén valószínűleg ez dönt majd a 45 perc alatt nyögvenyelősen települő, ezer éves OS és a teljesen friss, jelenleg is karbantartott, minimális erőforrást, ámde egy egész kernelparamétert igénylő TinyCore közt.

--
trey @ gépház

"A telepítés után az OSnek tudnia kell kezelni a hálózati eszközök közül legalább a vezetékes hálózati kártyát és a hangkártyát. Ezután a felhasználónak lehetősége legyen konfigurálni a hálózati beállításokat és további alkalmazásokat, csomagokat letölteni a wifi kártya beüzemeléséhez és a mp3 stream lejátszásához."

Ez esetben a vezetékes hálózati kártyára nem volt szükség, lévén a XPn adott volt a lejátszáshoz szükséges infrastruktúra ou-of-box, mint ahogy a TP-Link kártyához a driver is. Igérem, a következő tesztnél pontos, féloldalas specifikációt adok, feszülség és áramértékekkel.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Értem, akkor az nem számít. A CD-ről előguberálandó TP-Link driver pedig gondolom nem annyira turkálás, mint egy egy paraméter megadása.

Windows XP

pro: (többnyire) OOB ismeri a hardvert
kontra: bloated erre a gépre, elavult

TinyCore:

pro: friss, megfelelő a vashoz, karbantartott
kontra: kell egy kernelparaméter

Ez így helyes?

--
trey @ gépház

OFF

en azt "szerettem", mikor telepitesnel a SATA-drivert kerte. kozolte hogy tegyem be a drivert tartalmazo CD-t VAGY floppyt
na a CD-t nyugodtan berakhattam, arra sem vette a faradtsagot hogy ranezzen, van-e benne lemez :D ugyhogy csak emiatt kellett egy kulso, USB-s floppy meghajtot vennunk az elozo munkahelyemen, kulonben a notebookokra erdekesen maszott volna fel az XP...

-
Slackware current / OSX Snow Leopard

tehat azert volt, hogy meg csak meg sem porgette a cd-t (az allitasaval ellentetben) mert hulye vagyok hozza :DD

(egyebkent mar tobbszor konstataltam, hogy sajnos nem vagyok windows-kompatibilis, tul sokat kell hegeszteni, ganyolni, turkalni es mindent fejbol tudni. en csak a sokkal 'egyszerubb' OS-eket tudom hatekonyan kezelni :( )
-
Slackware current / OSX Snow Leopard

Esetleg tehetnel egy probat Slackware-el is. Elvileg van benne huge.s kernel, amire azt irja, hogy "A single-processor version of huge.s that will function with older hardware such as a 486 with 128MB (64MB _might_ work) or more of RAM."

Sic Transit Gloria Mundi

A masik topic-ba mar irtam, de ajanlom ezt. Nekem ezzel ment annak idejen ugyanaz a hangkartya (Neomagic MagicMedia 256AV)
---
Hey! Where'd my terminal go?
DropBox tárhely itt!

Ha jól nem látom a Slitaz sincs még itt.