Alkalmazást vagy webes nézetet?

Fórumok

Sziasztok!

Egy folyamatosan frissülő online szolgáltatáshoz kell felületet készíteni mobilra, de felmerült a kérdés, mi a célszerűbb?
1.: készíteni egy alkalmazást, ami betölti a netes adatokat és azt is fejlesztgetni
2.: mobilra optimalizált webes felületet készíteni és csak azt fejlesztgetni

1. pont előnye hogy a telefonon ott az alkalmazás, egy klikk az ikonra és a delikvens olvassa is a dolgokat, hátránya, hogy két dolgot is karban kell egyszerre tartani - bár ez nekem nem riasztó, csak több a dolog - usernek külön telepíteni kell a programot, frissítést, ha nem automatikus, stb.

2. pont előnye, hogy rögtön a netes oldalt látja generált kódokkal, friss infókkal, ha bármit alakítunk rajta, egyből azt látja mindenki, hátránya, hogy be kell gépelni az url-t a böngészőbe és sokan még erre is lusták, mert nem csak egyszer kell kattintani (ez tapasztalat!)

Ki mit ajánl, melyik vonal a járhatóbb hosszú távon? Mindenki laikus és mezei user fejjel gondolkodjon, ha lehet, mert sajna a többség nem túl hozzáértő, bármennyire is okos telefonja van. Ez is tapasztalat.

Hozzászólások

Nekem egyik appom olyan, hogy az app csak egy eloznet es atdob a megfelelo weboldalra (cimsor sem latszik).

Konkretan egy banki app es magaban az appban csak kivalasztom h egyenleget akarok-e nezni v utalni, aztan jon a webes login es oda visz amit kivalasztottam az appban.

Erdekes hibrid megoldas, de meglepoen jol mukodik, mezei user eszre se venne szerintem.

szerk: appom = app amit hasznalok, nem en irtam

Nagyon tetszik ez az ötlet! :-)

Pont kérdezni akartam, hogy hogyan valósítottad meg, de frissítettem és láttam, hogy szerkesztetted.
De vajon hogyan csinálják? Az alkalmazás maga egy webböngészőként működik, vagy az Android API biztosít olyan lehetőséget, hogy az alap webböngésző címsorja ne látsszon?

Elárulod melyik ez az alkalmazás? Meglesném. :-)

+1 - Phonegap keretrendszert használok én is ilyen célra (tud ios-ra, androidra, symbian-ra és másra is fordulni).
Elhelyezheted benne az alap sablonokat is (css, js), így nem kell mindig letöltenie a kliensnek.
Én úgy csináltam, hogy a html+css+js benne van és csak ajax-on kommunikál a külvilággal, így minimalizálva az adatforgalmat. A legjobb benne az, hogy csak a html-t/js-t kell fejlesztened és fordíthatod mindenre helyből.
Illetve JS esetében hozzáad egy két olyan objektumot a nyelvhez, amivel közvetlen eléred a telefon egyéb perifériáit (GPS, TouchScreen, stb.)

Én utóbbira (2.: mobilra optimalizált webes felületet készíteni és csak azt fejlesztgetni) szavaznék.
Mert egyszer kell megirnod valamit ahhoz, hogy működjön ios,wp7,androidon is, ráadásul mindegy h. mobil,tablet,kindle.
Ráadásul attól h. mobil eszközökre van optimalizálva, még PC-n sem lesz kezelhetetlen, maximum szokatlan és/vagy csúnya.
Tehát maxmium csinálsz még egy pc-n is jól kinéző webloldalt, de ez sem kötelező.

Ha belegondolsz, hogy a mobil/tablet/egyébb kütyü/pc, és az azokon futó oprendszerek együtt hány kombinációját tudod lefedni egyetlen webes fejlesztéssel, szerintem jobban jársz vele.
--