Betelt a pohár, költözünk

Ennyi, jövőre vállalkozóként a minimálbér 1.5x-ese után kell majd adóznom, 27%-os ÁFA lesz, az emberek a józan ész helyett nem megbeszélik a problémáikat, hanem feljelentgetnek. Meg amúgy is olyan buták, mint a szebbik felem.

Valami szerzői jogi probléma miatt házkutatás volt nálam, elvitték a munkaeszközömet, az adathordozóimat és azt sem közölték, hogy pontosan mivel és kinek a szerzői jogait sértettem meg. Talán egy év múlva visszakapok mindent hiánytalanul. De milyen állapotban és addigra mit érnek már nekem az elveszett ügyfeleimhez tartozó munkafájlok? Nem várok egy évig, megyek. Feleségestől, gyerekestől. Azzal, amit csinálok itthon, jobb helyeken 10x-es fizetést kérhetek. Úgy látszik, nem kell nekik az adóm itthon, hát fizetem más országban.

Érkezésemre nyugat felől számítsatok 20 éven belül, viszlát!

Hozzászólások

Valami szerzői jogi probléma miatt házkutatás volt nálam, elvitték a munkaeszközömet, az adathordozóimat és azt sem közölték, hogy pontosan mivel és kinek a szerzői jogait sértettem meg.

Hold it! Ez mi volt? Mondanal meg rola?

Viktor az eletrol es a halalrol

Sajnos nem sokat tudok az okokról, mert állítólag ha elárulnák, az "hátráltatná a nyomozást". Lesz még egy meghallgatás, amire felkészülhetek, de így persze nehéz felkészülni, hogy azt sem árulják el, mivel sértettem szerzői jogot. Ügyvéd jön velem persze.

Lövésem sincs egyébként, linuxot használok, kereskedelmi szoftverem nincs a gépemen, néhány Wagner mp3 igen, de ennyiben kimerül a kalózkodásom. Nagyon súlyosnak tartom, hogy ilyesmi megtörténhet.

Haveromnak a vinyóit és a CD/DVD lemezeit vitték el pár éve. Az üres tokokat visszakapta ~1 év után...
Rendelt netről egy játékot, eladó srác lebukott és nyilvántartást vezetett a vásárlókról, így találtak el cimbimhez is, az ország másik végébe. Eredmény 1 év felfüggesztett és 1 évig pártfogóhoz kellett járnia (CoD vagy talán Splinter Cell volt a játék?) - ami azért érdekes: egyetlen játék és még csak nem is terjesztőként, hanem mezei "vásárlóként"...

Nem kérted hogy az adathordozóidról (melyen mások adatai is vannak) backupot csinálhas? Mivel ebből élsz stb...
Egy ismerősnél az egyik ügyfele gépe miatt volt házkutatás. Blokád alá vonták az egész házat, amíg haza nem ért (és akkor még ezzel nagyvonalúak is voltak). Viszont vittek volna mindent. Ezt sikerült megbeszélni, backupot készített mindenről és felhívta a figyelmet ama apróságra miszerint más cégek adataihoz is hozzáférhetnek amiért viszont szíveskedjenek felelőséget vállalni, méghozzá most és itt irásban....

Szerk.: mindez kb 5 éve volt és pontosan már nem emlékszem...
---
"Szép Mező Szárnya jel alatt született, Szívébe írva gyönyörű üzenet: A világon élni csak hősként érdemes, Rajtad a sor, hallod, mondd tovább, Énekes!" P. Mobil - 1978

Tudom, ez rajtad nem segít, de ezért is érdemes az érzékeny adatokról földrajzilag máshol biztonsági másolatot tárolni. Igaz, egy razzia esetén az se biztos, hogy segít, de itt nem volt szó razziáról.

--
Don't be an Ubuntard!

"Érkezésemre nyugat felől számítsatok 20 éven belül, viszlát!" -- Gandalf utan szabadon ;]

Kíváncsi leszek, hányan követik még a példádat...

Az uticel mennyire publikus?

--
+++ Divide By Cucumber Error. Please Reinstall Universe And Reboot +++

Én már csak egy kávét kérek.

Elmorzsolok egy könnycseppet, minden egyes minimálbéres vállalkozó után, akik ezután elhagyják az országot. A belem kifordul amikor azt látom hogy a X5-ösből száll ki a 3 bejelentett alkalmazottal rendelkező biztonsági cég főnöke, miközben 2-300 biztonsági őrt koordinál. El nem tudod képzelni mekkora összegek mennek a minimálbéres vállalkozók zsebébe, miközben az átlagparaszt meg gályázik és fizeti maga után az adót.

A szerzői jog igen vicces dolog, mert vonatkozik képre, szoftverre, forráskódra, de még egy nyomorult CSS-re is. És biza, előfordulhat, hogy valakinek az oldalából kiollóztál egy keveset és az illető berágott. Valószínűleg inkább ez lehet a háttérben, semmint az mp3-aid. Megnyugodhatsz, ilyen bármikor megtörténhet. Ismerősnek vitték el a gépét vitatott forráskód miatt, majd két héttel később vissza is adták, mikor bizonyítani tudta, hogy a forráskód az övé, lévén a megrendelő elfelejtett fizetni érte.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

El vagyok keseredve azon, ami ebben a szegény, nyomorult, tetves kis országban történik. (És ebben ludas a tudatlan állampolgárok túl nagy aránya is.)
Menjetek, én is menni akarok és még csak egy apró könnycseppet sem fogok elmorzsolni a szemem sarkában. Ez egy ilyen ország. (Unokatesómék fél éve léptek le, gyerekkel. Tehát meg lehet csinálni.) Vannak olyan országok -bármilyen hihetetlen ez egy echte magyarnak-, ahol igenis lehet élni és dolgozni, pláne vállalkozni.
Jaj, annyit szeretnék fröcsögni, de nem érdemes. Meg kell hozni a döntést és lépni kell.
Kívánom a legjobbakat.

Londont nem ajánlom, ha esetleg ezen gondolkodsz. Nekem nagyon nem jön be :(.

Viszont Ausztria, Németország, Írország stb. sokkal jobbnak tűnik. Viszont tegyük hozzá, hogy amit eddig látta, az tökéletesen működik.

BTW én is erősen gondolkodom az elköltözésen, tényleg egy kalap szar amit csinálnak, viszont inkább ezeket a rohadékokat kéne elüldözni, mint elmenekülni, csak ehhez összefogás is kéne, meg a 40 év szép korszakot elfelejteni.

Jah, nagyon zsúfolt.

Viszont tenyleg erdekes, hogy az itteni emberek nem tunnek ertelmesebbnek a magyarorszagi embereknel, viszont minden mukodokepesnek tunik. Teny, hogy az embereket hulyenek nezik, meg minden be van kamerazva, de valahogy mukodik a rendszer. Aki kint letelepedett azt mondja, hogy nagyon jo neki, mert kifizetik, nem szivoznak, nem hajtjak ki a belet.

A kaja hihetetlen olcso, szal akkora kit-kat csoki amekkorat meg nem lattam eletemben 1 font (A4-es meretu kb). 4db 0,33 kola 1 font. Meg ilyenek. Szal durva :). Ruhak olcsobbak szinten mint Mo-n, viszont meretet, meg jol kinezot nehez talalni :). Volt bolt ahol 130 fontert arultak a ps3-t.

Ha valami bajod van szolgaltatassal, aruval, az elado elnezest ker csereli ki egybol, udvarias. O szolgaltat es tudja, hogy ha nincs vevo akkor huzhatja le a redonyt. Mo-n meg az megy ugye, hogy orulj, hogy vehetsz toluk valamit. A busz megallt egy megallonal mondtak, hogy szalljunk le. A csoka megkerdezte, hogy visszatoltse-e az oysterre a penzt. Na most ezt egy BKV-nal mikor tudnad megcsinalni? Egy rohadt vonaljegyet nem tudsz leverni rajtuk, ha valami karod szarmazik a kesesbol, lerobbanasbol stb.

De azt hiszem, ez a legtobb fejlett nyugati orszagban igy mukodik.

Ami rohadtul nem tetszik itt, csak aprosagok:
- multikulti: Tok jo, hogy nem nezik ki pl a goth penztaros emberket, mert ki van festve, meg piercinges, viszont kicsit durva, hogy itt ahol lakom nincs feher ember. Bp-n is vannak ilyen helyek, de itt azert picit durvabb. Bar teny, hogy mivel mindenhol van CCTV nem nagyon balheznak - csak neha de akkor nagyon.
- bal oldali kozlekedes
- angolszasz rendszer - vazzeg stone, meg pint meg mittomen
- ablakok: Vazzzeg kifele nyilnak az ablakok, a billenos ablakok, szinten kifele billenek. Ezek meg soha nem gondolkodtak azon, hogy ezt kicsit nehez lemosni???? :D arrol nem is beszelek hogy nem lattam meg olyan lakast ahol normalis lenne a szigeteles, jo mondjuk csak par napja vagyok itt.
- csapok: hideg vizes csap, meleg vizes csap. Aztan probalj meg kezet, arcot mostni anelkul, hogy az egyik kezedrol leegne a szor, a masik meg megfagyna.

meg ilyen aprosagok. Szoval az angoloknak van egyfajta mentalitasuk, amiken nem akarnak valtoztatni. Mondjuk teny, hogy az itteni emberek boldognak tunnek. Nem az a maniaja mindenkinek, hogy beszologat, ha hangos a szomszed, meg feljelenti. Nem az a maniajuk, hogy figyelik a masikat, meg belekotnek a masikba, ha ugy tartja kedvuk. Ugy eleldegelnek egymas mellett. Ezt a dolgot ellehetne tanulni toluk. De sajnos jo par nemzedekbe belevertek, hogy mindenki ellenseg, mindenki arthat nekunk, es nekunk is artani kell a masiknak, ha valamit el szeretnenk erni. Pedig csak egy kicsi osszetartas kellene. Na mindegy.

Ja, rohadt jok a ciderek, ezt is meg kell emliteni.

Ismerősök azt mondják, hogy London külvárosában vannak a tech cégek, így ott érdemes nézni inkább melót is, illetve albérletet is (mivel fele annyiból kijön az albérlet is). Különbség van, de nem akkora. Én igazából amiatt jöttem ki, hogy lássak valami más világot is, szal nem melókeresés miatt, de utána kérdezek dolgoknak, ha akarod. Az biztos, hogy van különbség, de nem akkora mint otthon, valamint az albérlet itt Londonban, amiben el is lehet lenni 1000 font felett kezdődik havonta. Külvárosban (ahol ráadásul a white british nem 50%, hanem 95% körül mozog) viszont kijön 500 font körül, csak ugye ha nem ott van a meló is, akkor utazgathatsz.

Én Staffordshire-ben élek, 7,75 az órabérem, napi 8 óra. Egy raktárban dolgozok, agency-sként. Ismerősők egy elég szutyok helyen dolgoznak (vágóhíd-szerűség) 6 font/óra + kb 30 font heti bónusz, napi átlag 12 órában, van szerződésük. A helyi kajagyárban (Kerry Foods) minimálbér (5,93?) napi 12 óra, 3 nap meló, 3 nap szabad. Ezeket tudom helyileg. Illetve pár hónapja nézegettem a hirdetéseket, pl: CNC mérnökök kb évi 20-30 ezret keresnek, ha jól emlékszem.
Bár Staffordshire nincs olyan messze Londontól :) Kb két óra a pályán.
Ez lehet egy jó kiindulópont: http://jobseekers.direct.gov.uk

Nem fizetnek meg ugyanúgy, viszont a költségek is lényegesen kisebbek.

Pl. Londonban BA market rate alkalmazottként az úgy évi 50-60 ezer, vidéken ugyanazért a melóért kapsz 25-40 ezret, helytől függ. Contractorként Londonban napi 450 és felette, vidéken napi 250-nél indul.

Cserébe Londonban egy hétköznapi lakás normális környéken de a központhoz nem közel kerül mondjuk 1300-1400 fontba havonta, vidéken meg előfordul, hogy havi 500-ból kertes házat bérel valaki.

Nekem az első bérlakásban az volt a nehéz, hogy találjak egy számomra elfogadhatót. Ez eltartott kb. egy hónapon át.
Amikor megvolt (egy hétvégén hármat is találtam), mindhármat kiadták volna csont nélkül.

A nem akar senki kiadni neked lakást részt nem értem. Miért ne akarnának? Pénzt akarnak, azt, hogy ne álljon a lakás üresen. Kellett 3 referencia:
- munkahelytől egy, hogy alkalmazásban állok, ennyit keresek, ez a beosztásom
- előző landlordtól, de mivel ilyenem nem volt, egy personal reference nevű papír jó volt, amiben az egyik kolléganőm leírta, hogy ismer 5 éve és rendes ember vagyok
- bank referencia. Mondtam, hogy angol nincs, itt a magyar.
Tettem offert, telefonáltak, hogy elfogadták. Ez után már csak ki kellett választanom, hogy akkor a háromból melyikbe akarok menni végül.

Azt hiszem, en is sirok, hogy a minimalberre bejelentett vallalkozo kb feleannyi adot fizet, mint en kozalkalmazott. De inkabb annyit se.
Az 1.5-os szorzo utani adozasa mar hatha meghaladja az adofizetesem 50%-t..

Akinek csak a minimálbér jön be, annak el kéne gondolkodnia azon, hogy valamit rosszul csinál és esetleg nem vállalkozóként kéne továbbiakban operálnia. Sajnálatos, hogy a vállalkozók jelentős hányada adóelkerülő. Biztonsági őrkén jóformán csak vállalkozóként alkalmazzák az embert és zsebbe fizetik. Az IT szektorban rengeteg rendszergazda, webfejlesztő, programozó dolgozik vállalkozóként ahol szintén zenész a zsebbefizetés. Az egyetlen bibi ezzel, hogy nem csak az államot csapják be ezzel, hanem azokat az embereket is akiket ilyetén módon kényszerítenek bele a vállalkozóságba. Ugyanis, ha a fenn említett biztonsági cég főnöke minden egyes biztonsági őrét rendesen 8 órában alkalmazhatná, akkor bizony neki kéne pengetnie a járulékokat, akkor bizony nem rugdoshatná ki fizetés nélkül az embereit és nem lenne meg 7 hónap alatt az X5-ös ára.
Illúzió azt hinni, hogy a fenti szabályozás bevezetése után megállna az élet. Biztos lesznek olyanok akik megpróbálják átterhelni ezeket a tételeket a vállalkozóként felvett alkalmazottakra, viszont ezek az emberek igen hamar kikopnak a munkaerőből. A zsebbe fizetés nem fog megszűnni, mindössze egy kicsivel több fog az államkasszába kerülni.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Illuzio azt gondolni, hogy csak azert mert valaki vallalkozo, feltetlenul zsebbe fizetnek neki. A legtobbszor az ember azert lesz vallalkozo, hogy legyen valami kis jovedelme egyaltalan, ha nem tud elhelyezkedni.

A rendszergazdaknal ez meg speckobb dolog, rengeteg az olyan ceg, aki a munka realis dijat nem hajlando kifizetni, mert sokallja, holott a legtobben boven kevesebbet mondanak, mint amennyit a munka valojaban er. Dolgozz napi 36 orat havi 36 ezerert.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Nézd a jelenlegi mutyi semmilyen szempontból se jó, mert szakmai és pénzügyi mocsarat eredményez.
Nem láttam még olyan vállalkozót, akinek ne lett volna "zsebbe olcsóbb" alternatívája.
Mindaddig amíg lehetőség van occsó rendszergazdát szerezni, nincs lehetőséged minőségi követelményt állítani vele szemben, és mindaddig míg olcsó rendszergazdaként meg lehet élni, nincs lehetőség kompetens munkaerőként rendes fizetést kiharcolni. Ilyen helyzetben a legjobb megoldás, ha rákényszerítjük mindkét felet a számlázásra, mert ez ugyan drágább szolgáltatást eredményez, viszont hosszútávon az inkompetens vállalkozók kikopásához vezet.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"Akinek csak a minimálbér jön be, annak el kéne gondolkodnia azon, hogy valamit rosszul csinál és esetleg nem vállalkozóként kéne továbbiakban operálnia."

Ja mert alkalmazottként biztos egyből az 3x-osát keresné, nem? Mert ez ilyen egyszerű, pláne manapság.

Az x5-össel kavaró minimálbéres csalókkal kellene valamit kezdeni (már rég). Viszont vannak becsületes emberek, vállalkozók is, akik minimálbérből élnek. Aki ennyit tud összeszedni, de ebből megél valahogy, az az ő dolga, legalább addig sem munkanélküli, meg nem is munkanélküliség statisztika javító közmunkás. Nem csak csaló vállalkozók vannak minimálbéren, rengeteg ember él minimálbérből vagy minimálbér közeli jövedelemből alkalmazottként is. Az emeléssel viszont megint ezek az átlag és átlag alatt keresők járnak szarul - ez a baj.

http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/09/19/a_minimalber_hatodat_elviszi…

Nem.
Azt kellene észrevenni, hogy a vállalkozói létformában benne vannak az irreális igényszintek és beégett kiskapukeresés. Sokan azért mennek el vállalkozónak, mert ugyanazt a munkát végezhetnék alkalmazottként ugyanannyiért, de úgy kalkulálnak, hogy minimálbéres vállalkozóként több marad a zsebükben. Az ilyen ugyanolyan csaló mint a vállalkozókat alkalmazó X5 tulajdonos cégtulaj. Nem kezdheted el válogatni a vállalkozókat, mert jogalkotóként nincs rá lehetőséged és ha kiskapukat hagysz nyitva, pont azok csúsznak ki akiket a leginkább meg akarsz fogni. Igen, szarul fog járni 100 vagy 200 VALÓBAN minimálbéres, TALPIG BECSÜLETES vállakozó, de elhiheted, ők csak töredékét fogják jelenteni a teljes magyar vállalkozói palettának.
Az áfaemelés más tészta, de mindaddig, amíg a lakosság fele inaktív, a szürke és feketegazdaságban operál, addig esélytelen másképp adóbevételhez jutni.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"Azt kellene észrevenni, hogy a vállalkozói létformában benne vannak az irreális igényszintek és beégett kiskapukeresés. Sokan azért mennek el vállalkozónak, mert ugyanazt a munkát végezhetnék alkalmazottként ugyanannyiért, de úgy kalkulálnak, hogy minimálbéres vállalkozóként több marad a zsebükben."

Nagyon sokan meg azért mennek/mentek el vállalkozónak, mert más lehetőség nincs. És még mindig jobb -neki is meg az államnak is- a minimálbért megtermelni, járulékokat letudni, mint munkanélkülinek lenni.

A másik, hogy mindennek van oka. Amikor egy adott gazdasági környezetben a vállalkozás nem tud kitermelni X-nél többet, az elvonások mértéke meg folyamatosan nő, akkor persze keresi mindenki a kiskapukat is.

"Az áfaemelés más tészta, de mindaddig, amíg a lakosság fele inaktív, a szürke és feketegazdaságban operál, addig esélytelen másképp adóbevételhez jutni."

Esetleg nem tovább kéne szorítani az a bizonyos szíjat, hogy a kicsik beledögöljenek végleg, hanem azt kéne csinálni, amit folyton szajkóztak Viktorék, amíg nem ők kormányoztak: a kevesebb néha több elven esetleg adót csökkenteni, akár átmenetileg. Van az a szint, amit az ember szívesen vállal/befizet, mert nem éri meg miatta a csalást kockáztatni. Esetleg a több kicsi befizetés több bevételt hozna, mint a sok kicsi halott vállalkozás. Ezt szajkózták évekig, hogy a vállalkozások terheit csökkenteni kell. Most meg az ellenkezőjét csinálják ők is.

Laikus vagyok, nem vagyok gazdasági szakember, de a saját bőrömön (egyszemélyes evás vállalkozó vagyok, magam tartom el becsületes adó és járulék fizetéssel ~10 éve) érzem, hogy van egy szint, ahol már nincs mit megszorítani. Ráadásul egyéb hülye szabályok miatt bármikor csődbe mehet az ember, elég egy nagyobb összegű kifizetetlen számla rossz időben, mert ugye az adó alapja a kiadott számla, az a kutyát sem érdekli, hogy az ellenértékét valójában megkaptam-e.

Én is azt érzem mint a topiknyitó. Nem vagyok már fiatal, de emlegetem a páromnak, hogy rágyúrunk a német/angol tudásra, aztán viszlát. Adózzon itthon a kevésből ilyen sokat akinek 2 anyja van (meg azok, akik olyan szerencsések, hogy normális állással jól keresnek). Párom diplomás ápoló, Ausztriában az itteni bérhez képest kapná a háromszorosát, kevesebb munkával és jobb körülmények között. Én meg a ~15 éves webes tapasztalatommal tudnék kezdeni valamit, de legalábbis nem azon kéne aggódnom, hogy mikor kaszálnak el azért egy életre, mert valamelyik ügyfél későn fizet én meg nem tudok miatta egyszer véletlenül evát fizetni.

+1.

Nem lusták vagy, de nem is hülyék, bár lehet. Persze megoldom, hogy a megemelkedett törlesztőket fizetni tudjam. Megoldom, hogy drágulnak az élelmiszerek. Megoldom, hogy a család néha el tudjon jutni valahova, és a gyerekek is boldogok legyenek. Megoldom, hogy legyen miből ruhát venni.Megoldom, hogy a megnövkedett adókat be tudjam fizetni.stb,stb,stb.De!!, lassan az emnberfia belegebed a munkába. Jó, hogy a család még megismer. Persze, nem gond lehet ügyfelet szerezni és dolgozni 0-24-ig, de ez lenne az élet ? Nonstop hajtás, amíg az ember kipurcan. Vagy ha nem, akkor még rátesznek egy lapáttal, és jönnek a pénzbeni bírságok, stb,stb. Hát kösz, de kösz nem. Tényleg elgondolkodtató a költözés........

--
r@g3
jáTék0s l1NuX [http://www.youtube.com/user/gerig0d]>

Én pl. 2008 felében és 2009 háromnegyedében munkanélküli voltam, Brazíliában laktam és a csajom tartott el. Közben persze kerestem munkát, de ugye válság volt meg minden.

Van egy cégem Magyarországon, amit nem szeretnék megszüntetni, mert időnként jól jön. Van egy haver, akinek havi 30 ezer forintért karbantartom távolról a céges levelezőszerverét. Ennyi bevételem volt összesen ebben az időszakban.

Erre a minimálbér duplája után kellett havonta megfizetnem a közterheket, fejből nem emlékszem, de kb. 70 ezer forintot havonta.

Jól esett.

A minimálbéres pont a minimálbér adójával fizet több adót, mint a közalkalmazott. Egyik zsebből a másikba pakolni a pénzt csak bűvészkedés a könyveléssel szvsz.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

És külföldön tényleg jobb, vagy csak reméled, hogy jobb lesz?

Meg lassuk be, nem is mondhatnank mast, tekintve hogy kulfoldon elunk mindketten. :)

Azert sok mindenen mulik ez, szocializacion, barati kapcsolatok minosegen/erossegen/stilusan, szulok anyagi/egeszsegugyi helyzeten, satobbi. Ha arra gondolsz, hogy szuletesedkor lebokhetnel a terkepre, hogy hol jobb, akkor nyilvan nyugaton.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Csak ma beszéltem 5 HR-essel, volt olyan hely, ahol már holnap kezdhetnék. Több online interview is van ma estére megbeszélve (teamviewer vagy valami webes időzített teszt).

Lakás, ami jó nekünk: 700GBP-től
Mindenféle kiadás, összesen: ~220GBP
Kereset: 30000-50000GBP egy évre, általában hetente fizetnek

Jobb-e? Ahhoz képest, hogy itthon rettegnem kell a NAV-tól, meg hogy kijövök-e a pénzemből az adók után, igen, sokkal jobb.

Plusz itthon egy árva Rails-es munkahely sincs, ott csak azt szeretném művelni. Nem is értem, eddig miért maradtam.

30000-50000GBP az bruttó. 2500 bruttó, olyan 1800 nettó körül van.
Lakást amúgy nyugat felé nézegess, vagy vidéken (bár akkor melót is ott, vagy sokat kell utazni ami drága).
Nyugaton is van lakas 800-1000/hóért. 3-4 fős család havonta megtud lenni olyan 400 fontból egy hónapban, plusz az utazás. 33 font a 3 zónás bérlet, 20 fontos a 2-3-as bérlet (amivel tudsz buszozni is korlátlanul). Busz bérlet olyan 17 font asszem. Ja a bérlet heti. Bár azt mondják, hogy 100-al kell megszorozni az árat, és kb annyira megterhelő otthoni embernek. Szóval az itteni fizetésekhez képest olyan, mintha te az otthoni fizetésedhez képest heti 3300 ft-t fizetnél a bérletért (tehát kb BKV ár).

A heti fizetés bárban van, irodai melóban inkább havont szoktak (vagy 2 hetente).

Amúgy az biztos, hogy az ember jobban megtud kint élni, mint otthon sajnos. Főleg, hogy 1 keresettel is már ellehet boldogulni bármilyen melót végezve (max pl. nem nyugaton, hanem északon, vagy keleten laksz), és nem vesztek minden nap mindenféle csokit, cukrot, sört stb :).

Én szerintem jövőre be fog dőlni Mo, így érdemes mindenkinek tartalékolnia valutát, hogy ha gebasz van, gyorsan eltudjon húzni innen. Nyugaton mindenfele az embert megfizetik, és megtud belőle élni,

nemnem, nettó fizetések vannak megadva, direkt rákérdeztem, hogy "after taxes" és igen. PHP-s állások persze olcsóbbak, de hát nem véletlenül tanultam én Rails-t :) Bérletet nem szeretnék, inkább egy külvárosi helyet, 2 utcasarokra a munkahelytől, de bringázok is szívesen. Persze szép álom, meglátjuk. Nem tudom, miért kevés a 200font, egy ismerősöm a feléből él Glasgow környékén.

Hinnye, az nem rossz azért nettóban na :). Drukkolok neked.
Jaja bringa nagyon menő Londonban, csak kicsit veszélyes, no meg lopják, mint a cukrot :/.
Háát mint írtam 3-4-en meglehet élni 400-ból, 200-ból azért 1 hónapra tényleg össze kell szorítani a nadrágszíjat. Napi kaja azért mondjuk kijöhet 4font/nap/főtől 2 fő esetén. De azért érdemes már ruhát is venni, ha ott van az ember. Meg csokit. 10 darab mars csoki 1 font, meg ruha is iszonyat olcsó :).

Ez igaz, de én pl. Magyarországon ugyanazzal a munkával, kb. ugyanúgy élve, viszont lakbért nem fizetve többet tudtam félretenni, mint Londonban. A lakásköltség levonása után a hónapra beosztandó pénzösszeg 100 fonttal több Londonban mint Budapesten, viszont én egy másik Londonban élek, mint a feljebb kommentelők. Ahol én élek, ott pl. a kaja drága, és bőven nem jövök ki havi 200-ból. Csak a council tax 120, a havi bérlet 100 felett kicsivel, szóval magamra semmit se költve is már többet költök ennél.

Igazán jelentőset a lakáson lehet spórolni. Lehet, hogy én vagyok túl igényes, vagy csak túl öreg, de nekem nem ér meg havi 800 fontot az, hogy a mostani két hálószobás saját lakás helyett csak egy szobát béreljek.

Szerintem nem szarul élve két módon lehet jól élni Londonban: két keresős 0 gyerekes családban, vagy contractorként. Egy keresőnek nem könnyebb, mint Magyarországon.

Ha Londonban nem nezed, hogy mit vehetsz meg, akkor havi otezret siman el lehet ugy szorni, hogy meg sem erzed. Es akkor meg nem jarsz allandoan meno barokba (Oyster Hall, 42 meg a tobbi), es nem veszel 10000 fontos Rolex Daytonat, mint a munkatarsaid joresze.

Ja, es a havi 500 fontodat is cs*szheted, ha szeretnel egy rendes hazat a csaladnak (500e font alaphangon).

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Ember, te hulyesegeket beszelsz :).

Ha 50000 GBP-t keresel egy evben NETTO, akkor
- nem fognak hetente fizetni, mert ez nem konyha vagy raktar
- havonta nem 220-at, hanem 2200-at fogsz a lakason kivul kolteni, mert nem vajaskenyeret fogsz venni havi masfelmillios fizetesbol, hanem benezel idonkent a Hawskmoor-ba (negy fore kb. 150 font egy vacsi), a Starbucksnal kicsit igenyesebb kavezokban reggelizel (6 font), neha kiberelsz egy 3-as BMW-t hetvegere (200 font), satobbi.

Ja, a 700 fontos lakassal meg ne vicceljunk.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

A heti fizetést benéztem valóban, a többit tartom.

Nem pénzt szórni megyek ki, hanem spórolni, hogy utána itthon vehessek rendes házat. Étterembe itthon is járhatnék, de tizedannyiért inkább főzök. Rosszabb hónapokban kölest egy hétig (200ft egy csomag, 3 napig elég egy főre). Ok, zöldséget és ilyesmit a kertből szedem. Túl nagyok az igényeitek. Nem mondanám, hogy rosszul élek, minden hétvégén szórakozok, csak nekem a szórakozás nem a "menő bár", hanem pl pályamotorozás, siklóernyőzés.

A 750fontos lakás szintén tartható, nem tudom milyen igényeitek vannak, de nekem bőven elég és még ezeket sem használnám ki, általában itthon is inkább aludni járok haza.

Pl van egy munka, amit épp tárgyalok, innen bringával járhatnék:
http://www.rightmove.co.uk/property-to-rent/property-35115491.html Ok, itt az 50000 inkább 30

Nakérem, többet keresek -> Nem költök többet. Most akkor mi van? :)

Ma megjött a határozat a NAV-tol, hogy bűncselekmeny hiányában megszüntetik a nyomozást. Aham. Ezek szerint ha valakinek nem tetszik a képe, feljelentem és már mennek is lefoglalni. Ezt jó tudni, de mindenesetre érdekes blogbejegyzés tárgya lesz.

Az eszközeimet persze nem szállítják vissza a régi lakcímemre, nekem kell bemenni érte. De azt a tetves szőke, frissen diplomázott hatalomtól megrészegült hisztis nőszemélyt, aki a nyomozást vezette szívesen kilökném egy toronyból. Mit képzelnek ezek, akik az én adómból manikűröznek, mindent megtehetnek?

Zoldseget? Kertbol? Koles?

Tenyleg gondold at ezt a dolgot.

Oke, most Londonrol beszelek: kijon valaki a vilag egyik legerdekesebb varosaba. Kepes lennel ugy hazamenni, hogy itt voltal mondjuk harom evig, es nem kirandultal Walesben vagy a Lake Districten, nem lattad Kevin Spaceyt jatszani az Old Vicben, nem mentel el egy musicalre a Leicester Square kornyeken, vagy nem probaltad ki Europa legjobb sztekhazait es keleti kajait?

Aztan majd azt mondod a gyerekednek, hogy kisfiam, apad igazi vilagpolgar - kulfoldon elt, kolest evett, aztan most legalabb a szep nagy plazmateven nezhetitek itthon, hogy mit hagyott ki odakint. Tudom, sarkitok, es te nem pont igy gondoltad, de remelem erted, mire gondolok. Visszaterve a kolesre: itt pl. eleg olcso a hal meg a tengeri herkentyu, megkapsz mindenfele fuszert. En biztos ugy szeretnek hazamenni, hogy rendesen meg tudok legalabb tizfele halat. :)

Szoval ezekutan hazamesz, veszel egy szep hazat, es a lenyeget nem lattad az egeszbol. Ha annyira kell az a penz, akkor maradj egy evvel tovabb, de _nezz korul_. A vilaglatas az egeszben a legnagyobb nyereseg, nem a penz, az egy bonusz, ami idovel megerkezik. Az elet nem elsosorban a penztol gazdag egy pont utan - anyagilag itt ugysem lesz igazi problemad, ne legyel onsorsronto.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Eszak-Skociaban kivalo sikloernyozesi lehetosegek vannak, en is oda akarok menni (tanulni). A motorozas nehezebb ugy, rengetegen motoroznak, de megsem idealis kornyek. Nekem volt egy csinos sportturam itt, de egyszeruen rengetegen vannak az utakon, sok az ellenorzes, szarok az utak es rengeteg a soveny (=belathatatlan kanyar). Szoval nem mukodott.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Azert, ha lesz idod, a kotelezo koroket fusd meg. Londonban illik legalabb a Big Ben-t, es a Trafalgar teret megnezni. No meg a Tower-t. Ha mast nem is, de egy unalmas, mindenre alkalmatlan hetvegen programnak megteszi.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal