Sómentes fűszerezés, avagy politikamentes politika

Az elektronikus postaládámba megérkezett egy névtelen kutatásokat végző piackutató szokásos levele, amely ismét felhívta a figyelmemet, hogy kitöltésre váró kérdőívem van ismét.

A végére nagyjából annyi jött ki a számon, hogy a k...., azt a ...

Sajnos nem írtam fel, és nem jegyeztem meg pontosan a kérdéseket, de a digitális biztonság szerepelt benne a végén...

Ammég haggggyyyyánn, hogy volt olyan kérdés, hogy mit szólnék, ha chip lenne bennem, de mikor már olyan volt a kérdés magva, hogy szeretném-e, ha olyan biztonsági rendszer felügyelné az internetet, amely társadalomidegen, azzal nem összeegyeztethető szövegeket keresne, és szűrne ki, ahhoz mit szólnék??? Ja, a kérdést annyival tompították, hogy emberrablókat keresne és szűrne ki....
És mit szólnék, ha az egymással érintkezésbe kerülő emberek anonimitása nem létezne, egyszerűen kideríthető lenne, hogy pontosan kivel beszélek?

Ekkor már Észak-Koreában éreztem magam...

KI ÉS MIÉRT AKARJA, HOGY EGY ESETLEGES KORMÁNYPÁRT, VAGY ANNAK BÁRMIFÉLEKÉPPEN NEVEZETT TERRORT MEGELŐZŐ HIVATALA KI TUDJA SZŰRNI, HA AZ MONDANÁM EGY BARÁTOMNAK, HOGY "ejj, de hülye vagy, hogy a sárgáslila zászlóban kék lovat ábrázoló pártot kedveled..."

Jajjj, közben megválaszoltam a magam kérdését....

Hozzászólások

Le kéne állni a meth-el. Árt neked. ;)
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"Ammég haggggyyyyánn, hogy volt olyan kérdés, hogy mit szólnék, ha chip lenne bennem"

Szerintem ez a chipes dolog mielőtt elterjesztenék, idejétmúlt dolog lesz, hiszen minden ember egyedileg azonosítható chip nélkül is. Az egyetlen probléma, hogy jelenleg az ilyen azonosítás lassú és drága, de biztos vagyok benne, hogy dolgoznak az olcsó és gyors teszteken. És akkor az a lehetőség sem marad, hogy a chipet hatástalanítod/kioperáltatod illegálisan.

"de mikor már olyan volt a kérdés magva, hogy szeretném-e, ha olyan biztonsági rendszer felügyelné az internetet, amely társadalomidegen, azzal nem összeegyeztethető szövegeket keresne, és szűrne ki, ahhoz mit szólnék???"

Mindig mosolygok, hogy amikor egyik percben még a szólásszabadságot dicsőítik, a másikban máris felszólalnak a "felforgató eszmék" ellen, és követelik, hogy hallgattassák el őket. Egyrészt tessék már eldönteni, másrészt szerintem egy egészséges társadalomban nincs szükség büntetni azt, aki "csúnyákat" mond, mert a társadalomban elenyészően kevesen vannak, és a társadalom egyáltalán nem fogékony rájuk. Persze nehéz megkülönböztetni az egészséges társadalmat a megvezetettől.

"És mit szólnék, ha az egymással érintkezésbe kerülő emberek anonimitása nem létezne, egyszerűen kideríthető lenne, hogy pontosan kivel beszélek?"

Ez egyébként nem lenne akkora hülyeség, persze nem ebben a formában. Az internet anonimitása olyan bűncselekmények kockázat nélküli elkövetésére ad lehetőséget, amiket irl hasonló feltételekkel nagyon nehéz lenne, épp ezért az illetőnek nem is lenne hozzá bátorsága. Olyasmire gondolok, mint pl. nagy nyilvánosság előtt rágalmazás, vagy betörés, lopás (ez picit csorba példa, most ne a warezra gondolj).

Sajnos ez teljesen független a jelenlegi kormánypárttól, a mindenkori kormány érdeke, hogy a társadalmat minél jobban az ellenőrzése alatt tartsa. Nyilván a jelenlegi helyzet a 2/3-ad miatt speciális, de eddig se volt ez másképp, és (többek között) az EU is segít. (Épp tegnap került elő egy régebbi eset, valami szólásszabadságot erősen korlátozó dolgot (esküszöm nem emlékszem mi volt, de kikeresem) akartak lenyomni az összes tagország torkán, végül gondolom nem lett belőle semmi.)

--
Don't be an Ubuntard!

Jah, arra én is felfigyeltem :-) Gyakran csinálok egyes kérdésekről screenshotot is ;)
(a szöveget nem idézem, rajta van a képen)

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd