Nuti blogja

Sok egyéb

1.

KV - 3. 

Ma megkaptam a harmadikat. Az oltópont egy helyi kórházban volt, talán ezért is volt választásom. Tényleges választásom. Féltem, hogy választás nélküli "ez van ezt kell szeretni" stílusú lesz a folyamat, de ennek ellenkezője történt. Egy kedves hölgy elmondta a választási lehetőségeimet (a teljes választható vakcina rendelkezésre állt) és éltem a lehetőségemmel ezért harmadiknak is Pfizert kértem.

KV - Előtörténet

Márciusban a munkahelyemen elkezdődött az oltás ( kb. 97%-os átoltottság van nálunk) és az egyetlen és elfogadható kérést tették: nem kötelező és már ebben az időben is választható és hozzáférhető volt a Moderna a Pfizer a Szputnyik és a kínai. Egy személy kérte volna a Modernát (mert szép a neve és jobbakat olvasott felőle) őt megkérték csatlakozzon már a Pfizeresekhez, ne kelljen már a kórházban egy valaki miatt kiolvasztani egy adagot. A társaság 40-45 %-a Pfizert a másik ugyanekkora része Szputnyikot a maradék 10% pedig kínait kért.

KV - Miért írtam?

A vírus ott van a munkahelyemen, amit látunk, érzünk az lesz mindenütt 3-5 hét múlva. Az elmúlt két hétben az emberek olyan 25%-40%-a üveges tekintetű, könnyes szemű, orrfolyásos volt, mint egy soha nem tapasztalt parlagfűallergiás reakció. A taknyos kollégáimat megkérdeztem, egyik sem allergiás. Akkor ennek a deltának kell lennie. Láz, táppénz, különösebb rosszullét nélkül de csökkent testi és agyi kapacitással átment mindenkin de legalább a feje fájt mindenkinek és hamarabb össze lehetett veszni.

2.

Spyderco byrd hawkbill

Ezt kértem születésnapomra a feleségemtől. Az első fogazott pengéjű késem. Sze-re-tem. A kést. Egy kertészeti dolgozó 2 éve használta a munkahelyén munkaeszközként mikor először meg kellett fennie. Az élezés tényleg trükkös: vagy hurkapálcára tekert csiszolópapírral, vagy asztallap oldalán szintén finom csiszolópapíron, vagy bőröv oldalán. De akkor is megéri minden macera vele: a magyar késtörvénynek megfelelő a hossza és öröm szaggatni vele mindent. Mondjuk a margarint felkenni vele a kiflire kifejezetten szar mind a karom formája mind a fogazottság miatt.

3.

Windows 11 árcsökkentő hatása

Lófasz lesz ebből. Úgy gondolom a "hihetetlen mennyiségű" felszabaduló céges notebookok és desktopok sorsa hasonlatos lesz ahhoz amit itt olvasok új telefon vásárlásakor: megy a régi lejjebb a családi ranglétrán.

Pedig vennék új gépet a feleségemnek. A régivel sincs semmi baj. Sőt éppen az a baj, hogy turbo processzor van benne és jó a teljesítménye. Csak éppen kombájn hangja lesz. De amikor mondom, hogy nem kéne a megnyitott fb, levelezés, kommentelés mellett 3 megállított filmnek is lennie a böngészőben akkor azért érzem a feleségem vádlói nézését.

Úgyhogy minipc vásárlásra fel. Amúgyis a következő 5 évet ki lehet még húzni 8GB memóriával, 120 GB SSD-vel csak egy halk procis minipc kellene. 

Fotor

A codecpack.co heti ajánlása valami Fotor nevű csodálatos képmanipulátor nyomott az arcomba. Kicsit húztam a számat, mert rengeteg mindent csodálatosként reklámoznak.

De nekem nagyon bejön. Szellős, nincs kapcsolóval, tolókával, gombbal, felugró ablakokkal teletömve, és nem kell hozzá KRESZ tábla, és jogi és szakigazgatási ismeret. (Igaz Gimp...?)

Az én hobbi fotózgatós, eljátszadozós igényeimnek megfelel.

Info:

http://codecpack.co/download/Fotor.html
http://www.fotor.com/

Sómentes fűszerezés, avagy politikamentes politika

Az elektronikus postaládámba megérkezett egy névtelen kutatásokat végző piackutató szokásos levele, amely ismét felhívta a figyelmemet, hogy kitöltésre váró kérdőívem van ismét.

A végére nagyjából annyi jött ki a számon, hogy a k...., azt a ...

Sajnos nem írtam fel, és nem jegyeztem meg pontosan a kérdéseket, de a digitális biztonság szerepelt benne a végén...

Ammég haggggyyyyánn, hogy volt olyan kérdés, hogy mit szólnék, ha chip lenne bennem, de mikor már olyan volt a kérdés magva, hogy szeretném-e, ha olyan biztonsági rendszer felügyelné az internetet, amely társadalomidegen, azzal nem összeegyeztethető szövegeket keresne, és szűrne ki, ahhoz mit szólnék??? Ja, a kérdést annyival tompították, hogy emberrablókat keresne és szűrne ki....
És mit szólnék, ha az egymással érintkezésbe kerülő emberek anonimitása nem létezne, egyszerűen kideríthető lenne, hogy pontosan kivel beszélek?