Donationware adóvonzata és támogatási formája.

 ( lurko | 2011. augusztus 10., szerda - 19:38 )

Sziasztok!

Az alábbi kérdésekkel fordulnék hozzátok, hátha van olyan aki már járt hasonló cipőben.
Fejlesztek egy alkalmazást, amit ingyenesen elérhetően szeretnék közzétenni,a fejlesztőt támogató lehetősséggel.
A kérdéseim a következők:

1.) A befolyt támogatásnak van-e valami adózási vonzata? Ha igen akkor kell-e mögé valamilyen vállalkozási forma (EVA,Bt, stb...)

2.) Ha a honlapra kiteszem a támogatásra nyitott bankszámlaszámot az mennyire jár biztonsági kockázatokkal? (Valódi nevemet vállalom a szoftverhez, tehát a számlaszám/számlatulaj páros kinyomozható könnyen, de ezzel milyen visszaélési forrásokat nyitok meg?) Esetleg csak megkeresés után tudjon támogatást utalni a felhasználó? (A felkeresés után adom meg a számlaszámot, nem teszem azt publikussá)

Válaszotokat előre is köszönöm.

Üdv.:

Viktor

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Minden egyes utalásról számlát kell kiállítani, 25%ÁFA terheli + a maradékot a többi adóteher(járulékok, szja, stb .). Más országban talán megéri, itthon inkább felejtsd el.

Nem egészen.
Elektronikus nyújtott szolgáltatás esetén NEM kell számlát kibocsájtani. Kérésre persze igen, ha CÉG vagy.
Csak ha CÉG vagy és bejelentkeztél ÁFA körbe, akkor van ÁFA vonzat.
Ha tuti nyereséges lesz a "vállalkozás", vegyél egy EVA-s céget, lehetőleg Kft-t. Ez a legtisztább, bár így ÁFÁ-t (is) fizetsz, és elbukod a befizetett összeg 30%-át.
Ha akarsz egy kicsit csalni, nyissál számlát Ausztriában, kérjél bankkártyát hozzá (amivel itthon tudsz fizetni), és a támogatást PayPal-on keresztül kérjed, ami az osztrák számlára megy.

Ehhez tudsz valami forrást mondani?

Elektronikus nyújtott szolgáltatás esetén NEM kell számlát kibocsájtani. Kérésre persze igen, ha CÉG vagy.

Nem nyert.
Afa tv.: 85.§-87.§; 165. §
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0700127.TV

Pedig de, bár a második tagmondat pontatlan volt; "Kérésre persze igen, ha CÉG vagy.".
Mert adószámmal rendelkeznie kell, hogy számlát tudjon kibocsátani, vagy ebben a speciális esetben ki nem bocsátani. Azt meg sehol nem írtam, hogy ebben az esetben adóznia nem kellene utána. És igen, be is kell vallania. ;)

> kell-e mögé valamilyen vállalkozási forma (EVA,Bt, stb...)

Egyéni vállalkozóra tippelek.

Annál még egyszerűbb az adószámos magánszemély. De utána kell nézni, ilyen esetben kiválthatja/alkalmazhatja-e.

Vélhetően igen. Grafikai tervezéshez, webprogramozáshoz pl. jó.

hm? hogyan?

Hogy is van ez? Ha pl. az ember havonta-kéthavonta egyszer csinál valakinek egy weblapot v. pl. rendbe tesz egy számítógépet, azt lehet így adószámos magánszemélyként, anélkül, hogy vállalkozóvá válna az ember és ráfizetné a gatyáját a költségekre?
A hansúly itt azon lenne, hogy kis tételben lehet ezzel legálisan csinálni, hogy meg is érje az embernek?


Szabadúszóknak egy kis pénz: Freelancer.com!

Én pont erről kérdeztem itt a hupon és többen kijelentették, hogy magánszemélynek nincs és nem is lehet adószáma, csak adóazonosító jele (mint minden rendes adófizetőnek).
Ahhoz hogy te áfás számlát állíts ki, valamilyen cégforma szükséges.

--
http://neurogadget.com/

Akkor én kivétel vagyok :) Adóazonosító és adószám is van. Egyébként például: http://informal.wilcon.hu/index.php/allam/90-adoszamos-maganszemely

Köszi. Akkor valamit benéztem, újra feltúrom azt a topicot.

--
http://neurogadget.com/

Arra figyelni kell, hogy amint eléri a minimálbér 30 százalékát, akkor attól kezdve a TB-t is fizetni kell, nem csak az SzJA-t, oszt rögtön nem éri meg ilyen formában főállás mellett mellékállásban dolgozni.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Ha elérné... Kérdés: Ha egy hónapban eléri (mert abban a hónapban fizetnek ki egy melót), de sem előtte, sem utána nincs nagyjából semmi bevétel, akkor mi az ábra?

A törvény szerint napra számolják, a szerződés időtartamával osztani kell a kifizetett pénzt, és ha eléri a napi összeg a minimálbér harmincad részét, akkor TB-t is is fizetni kell. Ha például két szerződés átfedi egymást, akkor az átfedésre eső pénzre kell TB-t fizetni, ha pedig az adóévben jött annyi pénz, ami kb. a négyszeres minimálbért eléri, akkor az egészre kell fizetni.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

A törvény szerint napra számolják, a szerződés időtartamával osztani kell a kifizetett pénzt, és ha eléri a napi összeg a minimálbér harmincad részét, akkor TB-t is is fizetni kell. Ha például két szerződés átfedi egymást, akkor az átfedésre eső pénzre kell TB-t fizetni, ha pedig az adóévben jött annyi pénz, ami kb. a négyszeres minimálbért eléri, akkor az egészre kell fizetni.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Erősen IMHO, de Magyarországon minden ilyen tevékenységnél köteles vagy számlát vagy nyugtát adni, ezért a lehetőségeid:

* Adószámos magánszemély
* Egyéni vállalkozó
* Cég (KFT javasolt)

Számlának valami e-számla megoldást néznék. Legutóbb az eszamla.hu-t nézegettem, egész korrekt és van API-juk is. Egy számla valami 50 Ftra jött volna ki.

Ami a donation részét illeti, keresd meg Nagy Gusztáv tanárurat, hogy mik a tapasztalatai. A webes jegyzete ha jól emlékszem donationware.

Ha érdekel egy kicsit másabb elgondolás a donation-re, nézd meg a kickstarter.com-ot. Jelenleg van egy csapat, akik dolgoznak az európai meghonosításán, tudtommal eléggé előrehaladott állapotban vannak. Azt nem tudom, hogy náluk project fenntartását is lehet-e majd folyamatosan támogatni, vagy csak új célokat befuttatni, de ha más nem, a fejlesztést generációkra osztod, és úgy gyűjtöd a pénzt. A pénzügyi háttért ők nagyon le akarják egyszerűsíteni, amennyire tudom alapítványi struktúra lesz mögötte, tehát neked a lehető legkevesebb dolgod lesz az egésszel, és aki támogat, az se kell, hogy adózzon-problémázzon-papirozzon.

Ha írsz nekem egy mail-t, felkeresem az ismerőst, aki a project egyik arca, és összekötlek vele, engem is épp érdekelne mi lesz itt még.

Nem tudom a választ, de:
Jókat szoktam röhögni, amikor ügyvédek/orvosok/... informatikáról/telefonról/... beszélgetnek. Gondolom egy adószakértő vagy könyvelő ugyanilyen jókat röhögne az ehhez hasonló hupos topikokon.

Nyilván vannak helyes válaszok is, és mellette sok téveszme is. Mi alapján fogod eldönteni, hogy ki mondta meg a tutit? Esetleg egy olyan embert kellene megkérdezni, aki ehhez ért, vagy magától az adóhivataltól is kérdezhetnél*.

* Arról most ne nyissunk vitát, hogy miért nem lehet névtelenül kérdezni az adóhivataltól.

Vannak itt konyvelok is (FebertI pl. biztos ert hozza), ahogy vannak biologusok, informatikusok es autoszerelok is. Sot, ezeknek ismeroseik is vannak. Ez egy ilyen oldal.

Nem vagyok adószakértő, ezért a második pontra reagálnék inkább:
jobban jársz, ha egy PayPal megoldást teszel ki. Bevált módszer, s nem adod ki a számlaszámod. Én legalábbis nem tenném ki a sajátomat (céges kint van, de azt meg ugye muszáj, s amúgy is bent van cégjegyzékben).