A Sun Linuxot akar a T1-re

 ( trey | 2006. január 28., szombat - 17:56 )

A Sun Microsystems azt szeretné, ha futna Linux a nemrég bejelentett multicore T1 (kódnevén Niagara) processzorain. Ahhoz, hogy ez valóra válhasson kb. 6-9 hónapot kell még várni.A Sun T1-es szervereket tett elérhetővé a Linux fejlesztők számára, és disztribútorokkal is együttműködik a siker érdekében. A cikk itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Néhány kiragadott ár, ha erre gondoltál:

T1000 6core 1.0GHz 2GB
696 727 Ft

T1000 8core 1.0GHz 16GB
2 786 905 Ft

T2000 meg kb 1,8-nál kezdődik és kb 6,5 millás listaárnál végződik (32GB memóriával, 8 core-ral, 2x73GB diszkkel)

Es ami a hasonlo arat illeti:

http://blogs.sun.com/roller/page/DirectoryManager?entry=sun_t2000_vs_dell_6850

4 CPU-s Dell dual core Xeon (EM64T) gep vs 1 CPU-s Niagara:

Performance (LDAP auths/second):
2853.34 vs 8067.58

Bar ez a link korrektebb (mindket gepen Solaris fut, igy mar csak 2x akkora az auth-ok szama):

http://blogs.sun.com/roller/page/DirectoryManager?entry=sun_t2000_vs_dell_68501

_Joel wrote:
> Bar ez a link korrektebb (mindket gepen Solaris fut, igy mar csak 2x akkora
> az auth-ok szama):
Gyanús dolgok vannak ebben is. Az ember csak a saját szemének higgyen! :)

"amugy tudtommal nagyrészt a Pegasos szponzorálja ezt az akciót"
A Pegasos egy hardver. Nehezen szponzoral barmit is. :) A ceget (aki gyartja) Genesinek hivjak. Hogy nagyreszt ok szponzoraljak-e azt nem tudom, de nyakig benne vannak, ez biztos.

Ott a pont.

Ha lenne OpenAIX és egy kis cég nekiállna portolni azt Sparc-ra, és a Sun valamelyik alelnüke azt nyilatkozná, hogy na végre, az IBM is észrevette, hogy a Sparc platform micsoda disruptive erejű - kissé hülyének néznék, nem?:)

Nana, az ilyen hasonlitgatasokkal ovatosan, mert pl. az Opteron alapu nagyobb Sunokban egy embedded PowerPC a szervizprocesszor... :) Szoval mig a Sun hasznal Power/PowerPC-t, addig nemtudok rola hogy az IBM hasznalna Sparcot. ;)

Nem minden arany, ami Solaris.

ehhe, ehhe

Vicces, ahogy az IBM-es csóka kommentálta az eseményt (;

btw, az OpenSolaris fut a T1-en?

Miért ne futna? A bejelentés előtt már ki lehetett lesni opensolaris forráskódból a proci meg a gépek végleges neveit...:)

Nem lettek amúgy rossz gépek ezek multi-threaded integer only workload-ra. Egy erdekes olvasmany:

http://www.rz.rwth-aachen.de/computing/hpc/hw/niagara.php

Vajon azt miért nem szeretné, higy Ultrasparc III, IV , IV+ on fusson a Linux????

Üdv
Godot

Mármint Mike Splain? Kérdezd meg tőle, bár szerintem nem ugyanabban a divizióban van, mint akik az általad említett CPU-kra épülő szervereket tervezik.

CMIIW, de a kommentár nem az OpenSolaris Power portjára vonatkozott? Amihez a Sun-nak magának kb annyi köze van, hogy a forrás open source, és bárki portolhatja bármire, ha van hozzá ideje/kedve/pénze/lelkesedése (amőgy tudtommal nagyrészt a Pegasos szponzorálja ezt az akciót)? Hogy ebbe hogyan lehet bekeverni meglévő ügyfeleket és magát a Sun-t, az egy jó kérdés. Gyanítom, hogy az IBM-es alelnök a kérdést (hogyan kommentálná a Power portot) sem értette, de beindult az "újságírót látunk" reflex és gondolta azért biztos-ami-biztos jól odavág a konkurenciának.

Szerintem az egész háttere az, hogy a hardveres divízió növelni akarta az eladásokat azzal, hogy szélesíti az OS-portfóliót, az OS divízió viszont mikor ezt meghallotta, rögtön elkezdett pampogni. A nagy anyázásra odacsődült a szolgáltatás divízió is, amely hallani sem akart arról, hogy a Solarison kívül más is legyen a terítéken. Mikor pedig már mindenki véres ingben rohangált, a lépcsőn pedig lecsorgott a piszkos, izzadságos hemoglobinban dús, sűrű folyadék a marketingre, ők felmentek és lelőtték a megmaradt embereket.
Ezután pedig azzal indokolva, hogy marketing oldalról jót fog tenni elfogadtadták a dolgot a vezetőséggel, majd megszellőztették.

Magyarul egy kényszeredett, nem igazán őszinte lépés ez.

Bizonyítékkén az AMD-t tudnám felhozni. Még az Opteron termékké válása előtt szimulátorokat adott az open source közösségnek (nem, nem egy Linux vendornak, hanem a közösségnek), amit aztán folytatott azzal, hogy később gépeket is biztosított nekik. Meg is lett az eredménye, a nyílt forrású oprendszerek támogatták először a prociját.

Aztán lehet, hogy tévedek.

Sajnos hozzánk még nem jutott el ilyen, de van már aki használ T2000-et és alapvetően nem volt rossz véleménye.

Érdekelne egy T1 és egy high end dual core Opteron közti benchmark. :)

Eddig az volt a baj a sun gepekkel, hogy "solaris fut rajta, nem ertunk hozza, mi linuxot akarunk".
Nesztek parasztok lesz linux. Akkor meg az lesz a baj, hogy szurke...

Nocsak, én élesben egyetlen átmigrált Oracle-ről tudok, de nem tudom publikus-e a dolog (a marketingünk elég nagy port akar majd kavarni a dolognak, úgyhogy biztos nem az még).

T1 vs Opteron: alma vs narancs. Bármi, ami single-threaded performance-t, vagy floating point-ot mér, ott az Opteron jobb lesz. Bármi, ami mondjuk 2-3000 párhuzamos kapcsolat (integer alapú) kiszolgálását méri, na ott van rá esély, hogy a T1 verjen le bármit, ami hasonló árért a piacon van.

Ja, látom a T-Online-nál van hostolva, akkor biztosan ugyanarra gondoltunk.

Az a hasonló árért a piacon van, kb. mit takar?

nem értem az összefüggést...

Egyik ismerosomnek volt szerencseje hozza, tesztelte es cikk is lesz elvileg belole, addig is kepek http://www.sunfreeware.hu/index.php?option=com_zoom&Itemid=59&catid=7

Bármi, ami mondjuk 2-3000 párhuzamos kapcsolat (integer alapú) kiszolgálását méri, na ott van rá esély, hogy a T1 verjen le bármit, ami hasonló árért a piacon van.

Pl. Azureus? :)))

ROTFL :D

Mondjuk a Sun X szerverekkel összevetve...