Webáruháznak tekintendő vagy nem?

Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy ha valaki webes szoftvereket árul (pl.webáruház készítés) akkor az webáruháznak minősül? Az eladás az webáruházas szisztéma lenne, tehát lenne kosár,pénztár. Vagyis nem csak egy kapcsolat űrlap lennem mint sok helyen amin keresztül lehet megrendelni a terméket. Előre is köszönöm ha foglalkoztok a témával.

Hozzászólások

Nem értem a kérdést, de igazán kíváncsi vagyok :) Milyen szempontból (ki szerint) szeretnéd hogy az oldalad webáruháznak minősüljön?

Jogilag értem, hogy webáruháznak tekinti e a hatóság vagy nem.

Azért vagyok megkeveredve, mivel ha egy megrendelő rendel egy szoftvert akkor a rendelésnél elfogadja a szerződési feltételeket. Sőt lehetősége van bérelni is a programot. Ekkor is van egy ÁSZF. Ilyen esetben ez most webáruház vagy nem.
E szerint a cikk szerint viszont mindenképen bejelentési kötelezettség van vagy csak tényleg a webáruházakra vonatkozik?

http://www.szek.org/tudasbazis/40-erdekldknek/204-az-e-kereskedelmi-tev…

Nem kell semmit bejelentened a kötelezőn kívül, a szoftver viszont kivételes termék, pl 8 napon belül csak akkor vagy köteles visszavenni, ha a doboza sértetlen. Én ezt az adathordozókra is alkalmazom, tehát ha egy SD kártyát vagy CD-t már kibontottak, azt vissza már nem veszi egyik webshopom se.

Nem volt még belőle gond.

--
http://sandor.czettner.hu
http://turaindex.hu

Ez nem webshop, csak egy sima szolgáltatás értékesítés, aminek az online megrendelési folyamata hasonlít egy webshop-éhoz.

Na pont ezért webshop, mert a rendelés mikéntje számít. Ha csak egy telefonszám, vagy egy email cím lenne megadva, amelyen keresztül tudna rendelni, akkor nem webshop.

"mert a rendelés mikéntje számít."

Erre a sztorira a távollevők közti szerződésekre vonatkozó 17/1999. (II. 5.) Korm. rendelet érvényes. Ha emailen vagy telefonon keresztül lenne a rendelés, akkor is ez vonatkozna rá.
Nem a kommunikáció formája a mérvadó (weboldal, vagy email), hanem, hogy a szerződő felek nem személyesen kötik meg a szerződést.

Egyébként fizikai terméket árusító webshopra is ez a rendelet vonatkozik, illetve gondolom egyéb kötelezettségek is vannak, de azok már a termékek fizikai mivoltából származnak.

Tud valaki esetleg linket konkrét jogszabályra, ami termékeket árusító webshopra alkalmazandó pluszban?

Kivéve pl szoftverek. Nem tudom pontosan egy fogyasztóvédelem hogyan reagálna, de szerintem ide tartozik az adathordozó is. De hogyan is vehetnék vissza egy írható CD-t, amikor azt már kipróbálták, tehát elkezdtek írni rá, meggondolták magukat, hogy hát ennek mégsem tetszik a színe, visszaküldjük? Kibontott SD kártya ugyanez.

--
http://sandor.czettner.hu
http://turaindex.hu

"A lemezen tárolt szerzői művek (CD, DVD), valamint a számítógépes szoftverek esetében akkor nem gyakorolhatjuk elállási jogunkat, ha a csomagolást (védőfóliát) már felbontottuk, hiszen ilyenkor lehetővé válik számunkra a szerzői jogi védelem alá eső termék használata, valamint többszörözése is, amelyért szerzői jogdíjat kellene fizetni. Ha azonban a terméket az eredeti csomagolásban, felbontatlanul visszaküldjük vagy visszavisszük az eladó üzletébe, az eladó köteles az általunk kifizetett összeget részünkre visszafizetni."

http://www.nfh.hu/portal/hasznos/internetes/elallasi_hianya.html

--
http://sandor.czettner.hu
http://turaindex.hu

Nem egyertelmu abbol amit leirtal, te akkor most a szoftvert arulod, vagy a webaruhazt magat, amit online meg lehet rendelni? Utobbi eset szerintem nem tartozik bele a webaruhazba mert nem aruval kereskedsz, hanem szolgaltastast nyujtassz.

Szerintem itt a hangsúly a terméken van. igazából itt nem is termékről vagy áruról beszélünk hanem szolgáltatásról. A webáruház külalak csupán mint dizájn elem van felhasználva pont azért, hogy egszerre több szolgáltatást is meg lehessen rendelni és ne keljen több űrlapot kitölteni. Ráadásul egy összesítő táblázatban még látja is az ügyfél amit korigálni tud.