PostGIS 1.1.0

Címkék

A PostgreSQL adatbázisekezelőt széleskörű térinformatikai funkciókészlettel felruházó PostGIS fejlesztői is csatlakoztak azok hosszú sorához, akik egy új kiadást raknak ajándékként felhasználóik karácsonyfája alá.

Hozzászólások

Kösz a hírt, ez meg ér majd egy próbálkozást. A doksit már olvasom.

Bocs Trey, hogy elfelejtettem linkeket rakni a hírbe, de sietnem kellett.

A projekt honlapja mellett érdemes még megemlíteni a HUPWiki PostGIS [www.hup.hu] szócikkét is.

En 1.0.4-et hasznalom meg 7.4-en. Nem tudja vki veletlenul, h az 1.1.0 milyen postgres verzio a kovetelmeny?

Legalabbis a FAQ egy mas vonatkozaban hivatkozott a 8-asra:

Is there a precompiled Windows binary available?

Yes! As of version 8.0, PostgreSQL can be run in a Windows native form.

Az oldalon keresgeltem ra, de egyertelmuen nem derult ki, hogy a 8-as sorozat csak a M$W platformra, vagy a *nix-ra is ertendo.

A bejelentesbe sem volt ra utalas.

Jol jonne neha, foleg a savepoint miatt. :)

A doksi szerint:

"PostGIS 1.1.0 can be built against PostgreSQL versions 7.2.0 or higher. Earlier versions of PostgreSQL are not supported."

A 7.4 tehát elég neki.

A FAQ idézett részében szerintem arra utalnak, hogy a PostgreSQL-nek a 8.0-tól van natív (nem cygwin-es) Windows-os változata. Ebből következik, hogy win alatt a PostGIS-nek is kell legalább 8.0-ás PostgreSQL. A nem win-es felhasználókat ez persze nem érinti.

A PostGIS felhasználóknak egyébként érdemes megfontolni a 8.1 sorozatra való áttérést, mert a ebben már teljesen átírták a térbeli adatok tárolása szempontjából kulcsfotosságú GIST (többdimenziós) index kódját. A munkát a PostGIS-t fejlesztő Refractions Research támogatta. Az új kód sokkal hatékonyabb és támogatja a soronkénti zárolást, aminek fontosságát párhuzamos tranzakciók esetén gondolom nem kell részletezni.

Ezzel a fejlesztéssel egyébként a PostGIS mellett valamennyi GIST indexet használó felhasználó jól járt. (Pl. több a tárolt szövegekben való keresést lehetővé tévő megoldás szintén a GIST-et használja.)