IPv6: június 3-án indul a Magyar Telekomnál

Fórumok

Imént jött a hivatalos levél a Telekomtól - beállítási segédlettel együtt - az IPv6 felkapcsolásáról (Adatpark + Dataplex):

IPv6 felkapcsolás időpontja
2011.06.03-án (péntek) 3:00-tól 07:00-ig

Hozzászólások

Eheh, ugye nem úgy értik, hogy 3-tól 7-ig lesz ipv6? :D

Kaptam én is. Tessék, szerintem nem titok:

...
A még rendelkezésre álló szabad IPv4-es címek csökkenésével egyre inkább előtérbe kerül az IPv6-os címek használata világszerte.

A tömeges elterjedés eddigi gátja az IPv6-os címek mögötti tartalom hiánya volt. Ennek kezelésére több szolgáltató, köztük a Magyar Telekom is elindítja a rendszereinek az átállítását.

Tájékoztatjuk Önt és érintett munkatársait, hogy szakembereink a Magyar Telekom telephelyén, a Budapest,
Asztalos Sándor utca 13. szám és Budapest, Petőfi Sándor utca 17. szám alatti géptermeiben az IPv4-es címek mellett elérhetővé teszik az IPv6 címeket. Mivel a szerverek, a felkapcsolást követően az IPv6-os címekkel is fognak kommunikálni, azokon biztonsági okokból a megfelelő beállításokat a felkapcsolás előtt javasoljuk elvégezni. A módosítások megkönnyítése érdekében a csatolt dokumentumban ezekre ajánlásokat teszünk.

...

Ma 21:15 -kor jött egy email egy Victor Hugó utcai szerverteremből ( ezit.hu ):

Ezúton szeretném tájékoztatni, hogy hálózatunkon megkezdtük az IPv6 próbaüzemét, így mostantól minden kedves ügyfelünk, aki saját vagy bérelt szerverrel rendelkezik igényelhet IPv6 címet.

...
...

Kíváncsi vagyok, milyen gyorsan fog a többi szerverteremben az IPv6 lehetősége elrajtolni. És persze arra is, hogy a lehetőséggel mennyi idő alatt fognak élni a szerverüzemeltetők.

A hozzászólásommal arra próbáltam célozni, hogy jól láthatóan a hazai ISP-k nagy része akkor allokált ipv6 tartományt amikor a T végfelhasználóknál elkezdett tesztelni. Magyarán nem a T-re irányult ez az amúgy sem negatív célzatú megjegyzés. Ahogy te is látod most, hogy a szerverhoszting irányban is megnyílik T-nél a lehetőség újra felkavartak szerencsére az állóvizet.
Az megint más kérdés, hogy az IPv6 nem kéne, hogy egy ilyen derült égből villámcsapás legyen:)

UPC-ről valakinek valami hasonló hír? :)
c