Li-ion / Kindle / USB / lecsatolás

 ( andrasf | 2011. március 22., kedd - 21:41 )

Mióta az USB portok megkezdték a konnektorok szerepének átvételét, sok eszköz a bedugás után azonmód töltődni kezd. Teszi ezt akkor is, ha ez a töltődés esetleg nem volna kívánatos, például mert ~5 mp-en belül eltávolításra kerül a szóban forgó portból.

Gondoltam is magamban: de jó, hogy a Kindle nem csinál ilyet, hanem csak akkor kezd el töltődni, ha az USB-ről leválasztom (nem volt még szükség töltésre). Igen ám, de ilyenkor ha túlzottan fürge vagyok, akkor rosszul íródnak ki a fájlok, és szükségessé válik az fsck.vfat parancs futtatása (persze a meghajtó read only módban van fölcsatolva, ezért google lesz a dologból, később pedig átfáradok a Windows-os géphez, mivel ott a feladatom az "ellenőrzés indítása" gomb megnyomására korlátozódik, ezzel elvégezve a kívánt műveletet). Ez történt tegnap.

Tehát gondolkodtam, és két kérdésem merült föl. Az első, hogy jól gondolom-e egyáltalán, hogy a biztonságos leválasztás az USB meghajtók esetén kb. egyenlő a programozási nyelvekben a fájlokkal és egyebekkel kapcsolatos műveletek környékén megtalálható flush() (és szinonimái) metódus meghívásával, tehát az esetleg ki nem írt dolgok tuti kiíródnak, lezáródnak ilyenkor. Ha igen, akkor ez az egyetlen módja hogy biztosítva legyen a kiírt adatok teljessége? Vagy van valamilyen szinkronizált üzemmód is?

Ha ez így van, és a biztonságos eltávolítás használatával nem romlott volna el a fájlrendszerem a tegnapi nap során, akkor pedig az a kérdésem következik, hogy jót tesz-e az akkunak, ha ilyenkor 1-2 mp-ig töltődik, aztán pedig nem töltődik?

Itt azt írják, hogy:

Az újratölthető lítiumion-akkumulátorok élettartama véges, a folyamat kémiai jellegéből adódóan: egy töltésciklust jelent, mikor az akkumulátor lemerül, tehát 100%-osan elhasználják a kapacitását. De ha félig lemerül az akkumulátor, s újratöltés után másnap ismét így tesz, akkor ez is egy töltésciklust jelent. Minden alkalommal, mikor elhasznál egy töltésciklust, kissé csökken az akkumulátor kapacitása.

Eléggé szőrszálhasogatás, tudom, de mi ilyenkor az optimális?

[Szerk.: lehet hogy nem li-ion akku van benne.]

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A sync parancs hatására elméletileg kiíródnak a pufferek. ("A sync kéri a kernelt, hogy minden fájlrendszer adatbuffer tartalmát kiírja a lemezre." man sync)

Esetleg a mount-nál a "-o sync"-et nézd meg.

Ígéretes, köszi.

ThinkWiki-n van egy táblázat a különböző akksi típusokról:
http://www.thinkwiki.org/wiki/Maintenance#Battery_treatment
Persze ez tipikusan olyan kérdés, amire mindenki más választ ad. Mint pl. hogy vásárlás után az új, akksival rendelkező eszközöket kell-e tölteni x óráig. Pl. li-ion-os laptopomra azt mondták a boltban, hogy 24 órát töltsem. Egyesek szerint ez hülyeség.

Régebben minden megvásárolt telefonnál elmondták, hogy 24 óráig töltsem, miután teljesen lemerítettem. Elvileg a li-ion akksikat nem szabad (és nem is lehet egykönnyen) teljesen lemeríteni, másrészt 2-3 óra töltődés után lekapcsolják magukat a töltőről a telefonok. Szerintem ezért ez a legtöbb esetben nem lehet igaz.

A teljes lemerülést az akkuba vagy a telefonba épített elektronika megakadályozza. (Ez általában az akku műanyag dobozában van.) Ha a Li-po/Li-ion akku, tényleg teljesen lemerül, akkor tönkremegy.

Tudtommal érdemes a Li-po/Li-ion akkukat ~30 töltési ciklusonként jó sokáig tölteni.

A NiMh viszont tökig lemerítendő.

--------------------------------------------------------------------------
színes

Igen. Ennek ellenére - bár már nincsenek is NiMh-s akksival szerelt telefonok - lehet, hogy még mindig mondogatják, ugyanúgy mint a "kedvezményesen lehet hívni 30-as irányba" jellegű mondókákat, miközben a 30-as ma már bármi lehet. (Nem vagyok T-s egyébként, 30-as viszont igen :))

Hali,
Az en Kindle3-am akkor is toltodik mikor mar filemasolasra felcsatolom, nem csak akkor mikor levalasztom.
Probald ki: csatlakoztasd a gepre lemerult allapotban, majd csak nehany ora mulva valaszd le es rogton huzd is le a szamitogeprol. Elvileg (fel)toltott allpotba kene kerulnie.