[Keresek] Könnyített anyagot programozás elméletéhez

Sziasztok!

Most kezdte az utódom a szakgimnáziumot. A számára keresek programozás megkedveléséhez/megismeréséhez/elsajátításához egyszerű, közérthető, nem túl terjedelmes, magyar nyelvű, nyílt letölthető anyagot.
Előre is köszönöm a javaslatokat!

Hozzászólások

Tegyél elé egy feltelepített linuxos gépet. Van minden, rengeteg script nyelv, C, C++ fordító, minden, amiben ki tud teljesedni. Nekem bejött szerény igényeimhez az Anjuta IDE. Nagyon gyors, lehet sötét hátteret választani, természetesen van syntax highlite, egy gombnyomás a project fordítása, megmutatja, melyik sorban van a hiba, tooltip-ben kiírja, hogy mi a panasz tárgya.

Doksi mindenről van a neten, meg a manual page-ekben, C-hez jellemzően a második és harmadik fejezetben.

Szerintem programozást csak úgy lehet tanulni, ha mindent kipróbál az ember, amit olvas. Bash-hez ezt ajánlom:

http://tldp.org/LDP/abs/html/

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Fontos infó lenne, hogy a suliban mit fog majd tanulni, mert célszerű lenne rögtön azzal a nyelvvel ismerkedni.

A magyar nyelvű feltételt nem teljesíti, de kezdőnek ideális lehet.
https://www.youtube.com/user/shiffman

Ez javascript-el mutatja meg a programozás nem csak alapjait. Az arc a NewYork-i egyetemen tanít. Fő területe a designereket megtanítani programozni. Szerintem egy nagyon jó kiinduló pont, mivel nem kell semmi, csak egy szövegszerkesztő és egy böngésző, de van olyan oldal, ahol az editort használva ki tudja ezeket próbálni. Nem gondolom, hogy a linkelt egyetemi anyagokkal kell kezdeni. Fontos, hogy élvezze amit csinál, aztán majd alakúl és rámegy majd nem csak a BME, vagy ELTE anyagaira, hanem majd az MIT, Yale.... stb anyagokra is. :D

Fullcircleből mondjuk a pythonos?

Én nem szívatnám elmélettel direktbe. Legyen sikerélmény, aztán a többit ráér megtanulni.

Az elvvel nem lenne probléma, de jövőre már nem lesz támogatott, a Python 2. 2008 decembere óta a Python 3 az ajánlott verzió. (A hármas egyébként a kettes következetlenségeit javította, így szerintem jobb tanulónyelv.)
Hogy azért konstruktív is legyek, ajánlom a saját fordításunkat (ami persze nem teljesen naprakész, mert talán 3.4, és nem 3.8): https://mtmi.unideb.hu/course/view.php?id=9

Másrészt bele kell szaladnia megoldandó problémák tömegébe. A programozás sajnos nem az a valami, ami lexikálisan tanulható meg.
Van ami érdekli? Van amit ki akar számolni, amit meg akar oldani?

Esetleg ilyenek is segítenek: http://suranyisz.hu/infoA/programozasi_alapfeladatok.pdf
Aztán ha szépen előrehalad, vannak fifikásabbak: https://www.tehetseggondozas.hu/letoltes/komp_prg/Programozasi_feladato…
És ha még jobban előrehalad, a középiskolai matematikai lapokban vannak beküldhető feladatok: https://www.komal.hu/feladat?a=honap&h=201909&t=inf&l=hu <-- 201909 változtasd és kapd a régebbieket.

Versenypéldatár is (általánostól középiskolásokig):
http://tehetseg.inf.elte.hu/nemes/peldatarak/versenypeldatar1.pdf
http://tehetseg.inf.elte.hu/nemes/peldatarak/versenypeldatar2.pdf
http://tehetseg.inf.elte.hu/nemes/peldatarak/versenypeldatar3.pdf
http://tehetseg.inf.elte.hu/nemes/peldatarak/versenypeldatar4.pdf

Rajzoljon kört terminálra 'x' karakterekből! Vagy ami jópofa: az input két egész szám, írja ki egymás után, kettősponttal elválasztva őket, majd egyenlőségjel, s papír-ceruza módszerrel végezze el a program az osztást, a számláló alá írva a maradékokat, ahogy az iskolában tanultuk.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Első példatárból:
29. Írj programot, ami beolvas egy számot, majd kiírja a szám prímtényezős felbontását!

Jó gyakorló feladat. Ha a gyök(n) még el is marad, akkor is eléggé megtekeri a gyerek gondolatát.

A prímtényező főleg találó, hiszen arra épül a középiskolai matekórán a legkisebb közös többszörös és a legnagyobb közös osztó. Egyúttal a feladat már kreatívan tovább is van víve a 30. és 31. feladatban LKKT és LNKO irányba. De az alapkérdés az továbbra is fennáll: akarja vagy nem akarja a gyerek? Ha nem akarja, akkor nem lesz hatékony az ezirányú erőlködés.

Utálom az összes ilyen szart. Nulla sikerélmény, cserébe frusztráció. Ezek miatt adtam le anno az infó faktot. Ennek ellenére ma fejlesztésből élek. Ne ezzel kezdjen, mert egy életre elmegy a kedve. Ha már megy valamire és megjön a kíváncsiság, akkor meg inkább codewars.

Inkább reszeljen valami egyszerű html oldalt, aminek azonnal van látszata. Aztán majd úgyis jön az igény, hogy hogyan lesz dinamikus, amiből következik a kódolás. Az meg már simán elvezeti a többihez.

Nem hiszem, hogy ma már fel lehet tartósan kelteni egy gyerek érdeklődését azzal, hogy egy jegyzetet vagy egy egyetemi példatárat a kezébe nyomsz. Vannak ma már nagyon jó játékok ilyen célra. A https://codecombat.com pl nagyon addiktív tud lenni. De ha az nem tetszik a gyereknek akkor van https://www.codingame.com is. Ha nem rögtön kódolással akarsz kezdeni hanem a mögöttes koncepciót szeretnéd megértetni vele akkor van Lightbot a telefonjára (790Ft).

Ja és a Java szerintem borzalmas első nyelvnek, de ha mindenképpen azt akarsz taníttatni neki akkor a Robocode-ot még mindig fejlesztik.

Hat mivel #ezegyhesteg - ez meg egy # (hashmark), igy elegge jogos, hogy a hibas elnevezes faj. De ki kell javitani :-)

OT
amigy a cisz szerintem egy igen frappans nev, majdnem olyan jo, mint az i-bog vagy a repjel.
/OT

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Neked mindegy, nem jársz olyan helyen, ahol hasznaljak. De alapvetően egy #-tel kezdődő label, amivel topicokat lehet aggatni a mondandódra a mindenféle közösségi mediaban. Pl beleteheted az a twitter okoskodasba, hogy #migrancs, hogy ra lehessen találni, ha valakit ez érdekel.

Egyébként rémesen idegesítő az egész, túl van tolva, 30 fölött pl fizikai fájdalom ezek miatt egy instagram megtekintése.

Szia pepo!

Elkezdtem írni a gondolataimat a kérésedre reagálva, de olyan sok lett a "minimum leírandó" gondolatom, javaslatom, hogy inkább egy mélben fejezem be: fontosabbnak gondolom a Te szempontodból, mint hogy egy fórumon csetelve beszéljünk a témádról...

Írj egy privát üzenetet, s az abban szereplő címedre küldöm el a javaslataimat.

BeR
----------------
"Minthogy a természet beéri az egyszerűséggel, nincs köze a fölösleges dolgok hívságaihoz."

Esetleg ha valakinek C#-ra lenne szüksége, akkor ajánlom ismerősöm programozás sorozatát:

https://m.youtube.com/playlist?list=PLGyaaiLprtIDrLyaJccXNgAv2iV4I5jw-

Középiskolai és immáron egyetemi tanár, tehát inkább az iskolai anyagokra fókuszál. Elsősorban a diákjainak készíti így például a házi feladatok nem a nézőnek szólnak.

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"