A telefon lecserélése nélkül lehet kameramodult upgrade-elni a Fairphone 3-ban

Ritka az ilyen mint a fehér holló. Míg egyes gyártók lesújtó 1-est vagy aközelit kapnak az iFixit-től a termékeik javíthatóságát jellemző pontszámként, a Fairphone ritka 10/10-et kapott a Fairphone 3-ra. A cég most bejelentette, hogy a Fairphone 3 tulajok anélkül végezhetnek masszív kameramodul upgrade-et a készüléken, hogy azt le kellene cserélniük. Vagyis a nemrég kiadott Fairphone 3+ kameráit a beszerezhetik és beszerelhetik a korábbi Fairphone 3 készülékekkel rendelkező ügyfeleik:

The original Fairphone 3 launched with a 12 megapixel rear camera and an 8 megapixel front camera. The newly released Fairphone 3+ is essentially the same phone, but it offers a refresh on the camera modules, bringing the rear camera to 48 megapixels and the front to 16 megapixels. Owners of the original Fairphone 3 can upgrade by simply purchasing replacement modules from the Fairphone store and replacing them.

A Fairphone bejelentése itt olvasható.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 08. 30., v – 09:38

Erre még Gréta Tutemberer is elégedetten csettintene!

Sales of the Fairphone 3+ and the upgraded camera modules will contribute to:

  • Collecting e-waste in Europe and abroad, plus sourcing Fairtrade gold, fair cobalt and conflict-free tin and tungsten from high risk areas, aswell as recycled copper.
  • Improving conditions in small-scale cobalt mines in the Democratic Republic of the Congo and gold mines in Uganda.
  • Launching the Circular Module Program for Fairphone 3 and Fairphone3+, encouraging customers to send back their old or broken modules free of charge to give them a second life. The program is currently being launched in Germany with iFixit, and in France with our repair partner, Cordon. Other countries will be added in the near future.
  • Employee satisfaction programs and living wage bonuses for factory workers in China

trey @ gépház

Anno olvastam pár bejegyzésüket a témában, hogy önmagában nem kegyetlen rohadt körülmények között kitermelt anyagokat (azt hiszem a tungsten volt a legproblémásabb) nem csak hogy nehéz beszerezni, de hogy limitált is erősen, ezért nem tudtak kapacitást növelni.

Ez a mostani az első olyan példa amit hallok, hogy upgrade-elni lehet a telefont, ténylegesen. A 3210-esbe lehetett utólag berakni a rezgőt, kb. ez az utolsó emlékem ilyennel kapcsolatban, volt más ilyen eset?

Esélyes következő telefonomnak ez is, és a pinephone is, bár utóbbi csak a linux miatt, a fairphone lenne a legjobb linux-al.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Szerkesztve: 2020. 08. 30., v – 10:10

Vicces hír. Ez olyan dolog aminek alapnak kellene lennie minden telefonban.

Sőt! Simán meglehetne oldani, hogy egy telefon úgy legyen alakítható mint egy PC.
Cserélhető: RAM, CPU, kijelző, kamera, akksi.

Csak hát így ugye nem érné meg, mert nem lehetne minden évben új telefont a piacra dobni.
Szóval termeld az elektronikai hulladékot, szórd a pénzed, csak hogy a gyártóknak hízzon a zsebe.

 

A fenti telefon is aggályos.
Már előre látom: 2-3 újabb kamera még belemegy, aztán a 4. generációhoz már újabb telefon is kell, mert a régivel majd nem lesz kompatibilis. 

Ha rákeresel a Fairphone review-kra, sokszor az jön fel, hogy a nagy techblogger-vlogger elmondja, hogy aranyos a célkitűzés, de hát hol van a 900 megapixel és az üveg hátlap és a vékony ház. Mindegyik olyan, ami nélkül lehet élni, valahogy nem úgy emlékszem, hogy mondjuk 5 éve iszonyatos képeket csináltunk, és nem volt élet az élet 2 milliméterrel vastagabb telefonnal. És rögtön megemlítik páran, hogy hát de az ára magas, közben gondolom panaszkodnak azon is, hogy miért nincsenek megfizetve az emberek a mekiben. És jön az is, hogy ez csak arra jó, hogy vagánykodj vele mások előtt, korlátolt gondolkodással eddig jutnak.

Én egyrészt szeretném, ha a mostani telefonomban tudnék aksit cserélni anélkül, hogy egy barbár szervizeshez kéne vinnem, aki még csak azt se tudom, hogy új aksit rak-e bele, vagy egy kukázottat (ismerem a szakmát), cserébe lesz@rom, ha a telefonom 3 milliméterrel vastagabb. És az se ártana, ha nyitható lenne a telefonom bootloader-e, esetleg mint tulajdonos tudnék egy hosts fájl tartalmat módosítani, ... réteg igény, tudom.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Ja, lazan kapcsolodik a topichoz, de

> ha nyitható lenne a telefonom bootloader-e

Talan mar itt a HUP-on is volt tema - erthetetlen, hogy miert nem cserelgetheti az ember az operacios rendszereket a telefonjan ugy, ahogy akarja - mert garaciavesztessel jar. Erdekes modon ez a szamitogepek eseten soha nem jelentett gondot. Kepzeljuk el amikor a FreeDOS-szal eladott 80eFT-os notebook elveszitene a garanciat ha felraksz ra egy Windowst vagy egy Linuxot.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

valahogy nem úgy emlékszem, hogy mondjuk 5 éve iszonyatos képeket csináltunk

Ha megnézem az öt évvel ezelőtti telefonos képeimet, akkor borzasztóak a mostaniakhoz képest. Azért jó mégis az akkori képeim nagy része, mert cipeltem magammal a digitális kamerát - nagyon örülök, hogy ma már nincs erre szükség. :)

Szerintem csak felig jogos.

A telefonok sokkal integraltabbak, mint az asztali gepek vagy akar a notebookok. A RAM, CPU, eMMC, meg sok mas is BGA IC, raforrasztva az alaplapra (csak erdekesseg keppen, hogy latszodjek, nem trivialis muvelet egy eMMC bovites - a tonkrement telefonombol kivantam megmenteni az adatokat - nehany kep itt). Ha ezeknek a cuccoknak cserelhetonek kellene lenni akkor nem 2mm-ekrol beszelnenk atekintetben, hogy mennyivel vastagabb a telefon.

Hogy a hardware-ek mennyire "avulnak", az szerintem is aggalyos. Es itt valojaban nem a hardware tenyleges elavultsagarol van szo, inkabb arrol, hogy milyen rendszert igenyelnek maguk ala a rajta futo alkalmazasok. Amikor pl. a nagyszeru iCsekk alkalmazas nem hajlando telepulni a regebbi telefonomra mikozben erezzuk, hogy sem memoria sem sebesseg tekinteteben nem vagyhat tobbre, mint amit rendelkezesre all(t pl. a korabbi verziohoz) - gyakorlatilag egy embedded bongeszo az egesz. Csak nyilvan olyan API-okat hasznal mar amik a korabbi (pl.) Androidban meg nem voltak.

Szoval azt azert, hogy 4 generacio utan esetleg nem megy a kamera, valahol el tudom fogadni (pl. az uj kamerahoz mar mas busz kell, mas mennyisegu zsinorral, nagyobb sebesseggel, etc.).

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Rossz ötlet.

1) Driver hell - minden egyes komponenshez külön kellene drivert vadászni.
2) Interface hell - kersheted ki valami listából hogy az adott modul megy-e a készülékedhez.
3) Vízállóság nulla - Azért vannak a mostani ragasztott készülékházak, hogy legalább valamennyire vízálló legyen az eszköz.
4) Az alaplapon levő belső csatlakozók rengeteg plusz térfogatot és súlyt adnának, anélkül hogy azoknak érezhető haszna lenne.

Plusz:

Akksit, kijelzőt lehet a legtöbb újonnan vett egybekészüléken is cserélni - ha van hozzá eszközöd és bátorságod. Nyilván nem szétpattintod mint egy öreg telefont, de megoldható pl youtube videó alapján.

Illetve a laptopoknál is az van már hogy van rajtuk egy-két ram slot, meg egy m2 foglalat és annyi - mégsem hőbörög senki hogy mittudomén VGA kártyát akar cserélni, firewire portot beletenni, vagy nagyobb akksit használni.

Jó dolog a PC bővíthetősége és szerelhetősége, de tapasztalatom szerint a gép élettartama felénél van általában egy ram bővítés, és akinek a gép tervezett élettartama után elromlik valami az úgyis vesz egy másikat, max a hdd-t tartja meg a következő gépbe plusz tárolónak.

mégsem hőbörög senki

Elég baj az, hogy mindenki ilyen beletörődő, elfogadó lett. :) Szerencsére létezik azért külső videokártya, laptop powerbank, mindenféle usb-s cucc bővítgetni.

Telefonnál is moto mods pl. ötletes, de persze igényréteg, viszont lehetne hasonló usb alapú bővíthetőség sztenderd, megoldva a 4 említett valós problémát.

Elég baj az, hogy mindenki ilyen beletörődő, elfogadó lett. 

Vagy sokszor olcsóbb, mert azért lássuk be 2x éve egy számítógép ára nem annyi volt mint manapság. Így mindenki próbálta miné tovább használni. Ma inkább céleszköz. Veszek valamit a céljaimnak. Amint ez az eszköz nem elégíti ki, nem kezdem el farigcsálni (ennek okai másik téma) hanem megint veszek olyat ami megfelel.

Kenyeret se nagyon süt már senki otthon, hanem  megveszi a boltban ami éppen van, vagy tetszik neki.

Fedora 38, Thinkpad x280

" Jó dolog a PC bővíthetősége és szerelhetősége, de tapasztalatom szerint a gép élettartama felénél van általában egy ram bővítés, és akinek a gép tervezett élettartama után elromlik valami az úgyis vesz egy másikat, max a hdd-t tartja meg a következő gépbe plusz tárolónak. "

Azért ehhez tegyük hozzá, hogy a gyártók (HW és SW) rendesen küzdenek, hogy ez így legyen. Egyrészt nyilván túltolják, hogy dőljön a $, másrészt érthető, hiszen pl. a fizetős SW frissítésnek nincs meg a kultúrája, pedig ezek elkészítése pénzbe kerül. Bonyolult téma, de összességében azt gondolom, hogy inkább szól az extra profitról, mint a technikai akadályokról.

Teljesen egyetértek.

Még egy gondolat a vízállóságról. Az okostelefonok első néhány generációjában cserélhető volt az akksi. Aztán jött a vízállóság igény, és ez elmúlt. Nem csak a gyártók tehetnek a környezetszennyezésről, hanem a vevők is. Nekik a vízállóság fontosabb volt, mint a cserélhető akksi.

Nekik a vízállóság fontosabb volt, mint a cserélhető akksi.

 

Mint az otthon cserélhető akksi. Szervízben most is simán kicserélik meggymagért (egy középkategoriás telefon árához képest). Ha meg a napközbeni csere lenne a fontos, arra ott vannak a powerbankok. 

en lexarom a vizallosagot, nem uszom telefonnal a kezemben, es a kolat is inkabb megiszom, mint raontsem.

viszont regen a cserelheto akksis telefonjaim mindegyike szenvedett a kontakthibatol, idovel (esetleg 1-2 leejtes is segitette hozza :)) lotyogos lett az akku, es random resetelt tole a telefon ha csak hozzaertem. ezt nem sirom vissza. persze azok meg nem voltak okostelefonok, kibirtak 1-1 resetet, de egy ios/android eseten nem biztos hogy jot tenne a szoftvernek se.

en lexarom a vizallosagot, nem uszom telefonnal a kezemben, es a kolat is inkabb megiszom, mint raontsem.

+1

viszont regen a cserelheto akksis telefonjaim mindegyike szenvedett a kontakthibatol, idovel (esetleg 1-2 leejtes is segitette hozza :)) lotyogos lett az akku, es random resetelt tole a telefon ha csak hozzaertem. ezt nem sirom vissza. persze azok meg nem voltak okostelefonok, kibirtak 1-1 resetet, de egy ios/android eseten nem biztos hogy jot tenne a szoftvernek se.

-1

A OnePlus One-om jelenleg is napi használatban van, semmi ilyet nem tudok megerősíteni.

trey @ gépház

gondolom amit a legtobb ember szamara, megnyomsz egy gombot es kicsereled egy mozdulattal. ami az iphone elott minden telefont jellemzett. mas szoval, amihez nem kell semmilyen szerszam.

ezexerint szamodra a pajszerrel/holegfuvoval/forrasztopoakaval cserelhetot jelenti? ez esetben mit jelent szamodra a nem cserelheto akku? :)

Megneztem kb. 20mp alatt szerencsetlenkedte le a hatlapot azzal a muanyag kiskanallal.

Kb. ennyi a kihivas. Azt nem tudom hogy a fenti muanyag belso fedlapbol miert csavargatta ki a csavarokat.

Ott az akksi, kiveszed, beteszed.

 

Mindenfele tulzas nelkul mondom, hogy en az enyemrol 10sec alatt levettem a hatlapot korommel.

 

Nalam a nem/nehezen cserelheto kategoria, amikor az lcd-t kell melegiteni, hogy a ragasztot felolvaszd es kifeszegesd a kepernyot, majd neked kell vissza is ragasztani (uj ragasztoval).

Esetleg uj kepernyot, ha eltorted volna...

 

Itt nincsen ragaszto. Szerintem azert irja a wikipedia, hogy nem cserelheto, mert azok a muanyag peckek tenyleg serulekenyek szerintem nem lehet uzemszeruen leszedegetni a hatlapjat. Nekem egy pecek se tort el sose.

 

Ugy kb. olyan 10-15x szedhettem le a hatlapjat az enyemnek. De mar 2 eve be sincs kapcsolva.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Még egy gondolat a vízállóságról. Az okostelefonok első néhány generációjában cserélhető volt az akksi. Aztán jött a vízállóság igény, és ez elmult

 

 

   Ez az urban legend egyebkent honnan jon?

Cserelheto akksis telefonok kozott volt jopar vizallo. Most hirtelen pl. a Samsung S5 ilyen volt.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

De ha pécét szeretnél, akkor miért nem használsz pécét? Lehet hozzá kapni mobil modult. 

A telefonok kapcsán pedig nulladik lépésként kellene egy iparági standard a méretekre, fogyasztásokra, fizikai és logikai io-ra. Amíg ilyen nincsen, addig esélytelen. A sokféle soc még abban sem egységes, hogy kellene egy univerzális bootloader, ami el tudja indítani a vasra tett operációs rendszert. Már van némi ilyen irányú mozgolódás, de még mindig nem alap, hogy bármelyik soc-os minipécét vagy más eszközt veszel, akkor az tartalmaz ilyen bootloadert. 

A mostani hírnél a kamera kapcsán is érdekes, hogy egyáltalán bele lehet tenni másik fajtát. Ugyanis jellemzően a soc-ban van integrálva minden, a dsp is, ami a képet feldolgozza. Annak pedig órajel és egyéb képességek miatt limitált, hogy hány megapixeles szenzort kezel. Szóval itt valami turpisság van. Vagy betettek egy csúcs soc-ot,de butított perifériákkal, vagy nem a soc kezeli, hanem usb vagy más módon kapcsolódik és annak meg máshol jön ki korlátja. 

Amúgy szerintem nem az az elsődleges baj, hogy kompakt és eldobható eszközöket gyártanak, mert ez az olcsó tömeggyártás miatt van így. Hanem a valós újrahasznosítást hiányolom, mert az nem újrahasznosítás, hogy afrikai és vietnámi gyerekek leégetik róla a műanyagot és a maradékot leadják a vasasnak.

De ha pécét szeretnél, akkor miért nem használsz pécét? Lehet hozzá kapni mobil modult. 

Már jó régen keresek ilyet, ha van linked, ne tartsd vissza. Olyat szeretnék, ami ilyen kis USB kütyü (tehát nem egy Rasperry Pi hat, kész megoldást keresek), amibe rakok SIM kártyát, bedugom a gépbe, és tudok vele a gépen át telefonálni, meg SMSt küldeni. (Szerintem nincsen ilyen eszköz.)

Csaba

Féligmeddig de van, iphone + akármelyik mac és a handover funkció engedélyezése, a gépen is kicsörög és fel is tudom venni, de ha már felvettem akkor is kiválasztom a macet és átdobja oda. Az üzenetek is átjönnek.

De gondolom nem ez érdekel. A legtöbb mobil stick gyári szoftvere (=! szolgáltatói) támogatja az sms küldést fogadást, de láttam már dialer-t is zte szoftverben, általában a szolgáltató által adott sim kártya is korlátozva van, de egy csere után megy az is.

Kütyü meg sim kártya? Nem egy Voip programra és szolgáltatóra van szükséged? Amikor hívsz valakit vagy üzenetet küldesz a programból, a megadott mobilszámod jelzi ki a fogadónál és olcsóbb is általában. http://www.voip-comparison.com/countryrates?country[]=94&cname=Hungary

Szerkesztve: 2020. 08. 30., v – 11:23

Nem ide.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Tetszik a design, meg a hozzáállás, szívesen vennék. De ott elbukik, hogy van benne egy Snapdragon 632 meg 4GB RAM. A Oneplus 3-nak, amit cserélnék, ennél erősebb HW-ja van. (A Oneplus meg mondjon le a Norddal, amibe USB2-t raktak.)

Nekem Nokia 6.1 van jelenleg, Snapdragon 630 és 3GB RAM. Az előző telefonom egy Nexus 5S volt amibe jobb proci volt (valami 8xx széria), és engem is aggasztott, hogy visszalépés lesz, de igazából a használat eddigi 3 éve alatt egyszer se éreztem, hogy ez túl lassú. Szerintem a telefonok elértét azt a szintet már, hogy egy átlag készülék bőven simán kiszolgál egy átlag igényt. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ha nekem megfelelt akkor neked is meg kell feleljen -- nem tudom te mire használod a telefont.

:wq

"Szerintem a telefonok elértét azt a szintet már, hogy egy átlag készülék bőven simán kiszolgál egy átlag igényt."

Nem baj, majd a Gugli megoldja, hogy egyre lassabb legyen az átlagtelefon. LG G5-öm van, Sanpdragon 820, Antutu ~150K. Az utóbbi időben mintha egyre lassabbak lennének a weblapok. Amik mostanában jönnek ki telefonok, azoknak 5-600k körüli az Antutu értékük. Valahogy igényt kell teremteni egy 3-4-szer gyorsabb telefon megvételére.

Az asztali munkagépembe egy 32 hw szálas threadripper ketyeg és egyes webodalak még így is képesek szaggatni, össze-vissza ugrálni betöltés után fél percig ahogy az újabb és újabb komponensek komótosan életre kelnek. Mint régen amikor az ember indította a Windowst és habár megjelent a start-menü azért mindenki tudta, hogy még 1-2 percig nincs miért piszkálni mert vakarózik.

A technológia rohamosan fejlődik, lassan egy szuperszámitógép fog kelleni egy sima weboldalhoz, hogy elolvass rajta pár száz szónyi szöveget. Éljen a haladás!

:wq

+1

Oneplus X 3GB RAM-ja 5 éve elegendőnek bizonyul nekem, karbantartott OS mellett. (Maps, levelezés, üzenetküldés, Firefox, Spotify stb. alap dolgokra) Mondjuk kamera dolgokban elég látványosat fejlődött azóta a világ, NFC is hasznosabb lenne azóta, de proc/RAM/kijelző terén nem tudom milyen plusz élményt hozna nekem egy mai flagship.