Manjaro Linuxszal is rendelhető lesz a PinePhone

A Manjaro Linux projekt bejelentette, hogy szeptember közepétől Manjaro Linux ARM-mal is előrendelhető lesz Pine64 projekt PinePhone telefonja.

Hozzászólások

A saját honlapjuk írja:

"Main Camera: Single OV6540, 5MP, 1/4″, LED Flash"

Fogadni mernék, hogy az ott inkább OV5640. Sajnos már régóta kering a téves infó, amit sok más oldal is átvett.

Amiért említem, hogy ez egy meglehetősen szar kamera. A 9 évvel ezelőtti telefonomban volt 5MP-es kamera, de az is sokkal jobb képet csinált, mint ez. Ha egy néhány évvel ezelőtti Sony IMX modul lenne benne, akkor talán gondolkodnék egy ilyen telefonon.

Van par olyan dolga, amit mas telefon nem tud:

- usb-C dokkolas amivel egy teljes erteku linuxon tudsz dolgozni

- hardveres kiegeszitok, amiket a hatlap helyere lehet tenni:

a) slide out billentyuzet

b) nfc kabat

c) stb

 

Persze ezek meg erosen wip, de lesz belole valami. Szerintem ez annyira ki fogja noni magat, mint ahogy a raspberry pi kinotte magat.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szerintem sem egy nagy eresztés hardverügyileg, de mégis gondolkozok rajta, hogy veszek. Évek óta akarok egy linuxos telefont, amivel nem függök a Google és az androidos telógyártók hülyeségeitől, hogy mit meddig szíveskednek támogatni, meg lezárják nekem a rendszert, amit csak garivesztéses rootolással tudok visszacsinálni. Ezeket a gondokat megoldaná egy ilyen linuxos telefon. A disztró nekem mindegy, csak valami nyílt cucc legyen.

Az is igaz, hogy egy linuxos telefonon soványabb a rendszer, mint egy modern Andorid, ezért kevesebb hardveres erőforrást emészt fel. De pl. nekem a 32 GB eMMC mindenképp kevés, hacsak nem lehet microSD-vel is bővíteni, meg a 3 GB RAM is nagyon a határon van, igaz megint visszajutunk oda, hogy Linuxhoz és linuxos progikhoz már elég lehet. Meg ha 3GB-os verziót akarok, akkor a nagyobbik modellt kell venni, amivel megvetetik a dokkot is, amire meg semmi szükségem.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Nem, nekem Linux-os telefon kellene. Eddig Termux-ot használtam Android alatt, de az egyik frissítés után "elmúlt" a telefonomról. Lehet, hogy túl öreg az Android-om, és túl friss a Termux, de igazából nem tudom, fél óra guglizás után föladtam.

Ha lenne Android-ra vmi container app, az is jó lenne, de amit eddig találtam, az Termux-ot használ.

Nem ismerem az adott kameratípust, de az árazás sem nagy eresztés. Egy biztos, hogy nekem van egy 2 MPixeles samsung kamerám rendes vakuval (nem ledes villanó). Annak minden egyes pixelén van információ. Tűéles a kép, jók a színek, kontraszt, fehéregyensúly, dinamika, stb... Egy tinzensok MPx-eles telefonos kamerával sem lehet ilyen képeket csinálni. Gyengéje talán a sötét. Viszont az 1600x1200-as méretű kép tényleg szép, bár posztert nem fogsz nyomtatni belőle. Pont azon voltam kiakadva régebben, hogy amikor megvettem x ideje (nagyjából 1,5 éve) az akkor éppen csúcskamerás telefont a DXO mark szerint, akkor feltűnt, hogy bár este valóban életképes a telefon, viszont normál körülmények között elég gáz a kromatikus aberáció és a kép széleinél is jelentős a torzítás. A 2 MPX-esen ilyen dolgok abszolút nem tapasztalhatók.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...