Havas Henrik hantaboy esete a CNC gépekkel

Havas Henrik készített egy terjengős interjút Zolcer Jánossal, akiről korábban nem hallottam. Havas rossz szokása szerint rendszeresen belebeszél, hosszasan meséli kalandjait mit csinált akkor amikor a Pápa kincstárnoka volt a Vatikánban, meg amikor rakétamérnökösködött a NASA-nál. :-D

Szóval 43:30-tól arról beszél, hogy magyarok segítségével a szovjetek olyan svéd "marógépet" szereztek, amivel a tengeralattjárók csavarjait jól megmunkálták utána a szovjetek. Minderről azért tud Havas úr, mert az Országos műszaki központ és könyvtár nevű műintézmény bennfentes tanácsnoka volt, és az egy Cocom listát kijátszó műszaki kémközpontként működött. 

Nos, hasonló eset valóban történt, de ahhoz a magyaroknak semmi köze nem volt. Toshiba–Kongsberg scandal néven híresült el az ügy. Szép pénzt kereshetett vele a Toshiba, de utána szép szankciókat kapott a nyakába az USA-tól. Sőt kongresszusi tagok a Fehér Ház előtt olyan performanszokkal szórakoztatták a közönséget, mint Toshiba kazettás rádiók kalapáccsal való összetörése. 

Azt még el tudom képzelni, hogy régen hallott valamit az esetről Havas és már rosszul emlékszik. De, hogy saját magát is beleszövi a történetbe mint "bennfentes tanácsnok" aki ebbéli minőségében hallott erről a nagyszabású akcióról amiben persze magyarok játszották a főszerepet... na ez már beteges hazudozás. Az előtte való okfejtése is eléggé hihetetlen, azaz azért tűrték egyes cocom technológiák szovjet blokkba való csempészését az amerikaiak, nehogy annyira lemaradjanak a technológiai versenyben a szovjetek, hogy a végén indítják az atomot, mert már úgyis mindegy nekik. 

Én Zolcer úr azon kijelentését is kétségekkel hallgattam miszerint Nicolae Ceausescu román főgóré Kínától szerzett volna atomrakétát, amit Aradon felállítva Paksra irányítottak csak úgy miheztartás végett. Szerintem ilyen esemény sem történt soha, és Kína nem adott nukleáris fegyvert Romániának vagy bárkinek. 

1 órát pazaroltam az időmből erre a videóra, és egyre inkább az volt az érzésem, hogy két nagy hantás beszélget. A fenti esetben Havas egyértelműen kamuzott, mert a Toshibás botrányt már ismertem korábbról. 

Egyébként afelől is vannak kétségeim, hogy Havasnak jogi diplomája lenne. Annyit hivatkozik rá, hogy az egy ilyen személyiségjegyekkel bíró embernél már önmagában gyanús. :-) Továbbá az teljesen kizárható, hogy egy jogi végzettséggel bíró ember taxizott volna az 1980-as években, amikor minden leleményes ügyvéd és közjegyző betegre kereste magát akkoriban, annyira kevés volt belőlük és hirtelen nagy szükség lett rájuk, spontán privatizáció és egyéb zavaros ügyek intézése miatt. 

Ti hallottatok egyébként erről a román atomrakétáról? Nekem ez is kamuszagúnak tűnik. 

Hozzászólások

Ti hallottatok egyébként erről a román atomrakétáról? Nekem ez is kamuszagúnak tűnik. 

Erről Jákub elvtársat kell megkérdezni, ő mindenhez is ért.

Aláírás _Franko_ miatt törölve. 
Jákub egy .
neut @

megneznek egy Havas-Frei "vitat" is, a 2 nagy hantaboy ha talalkozik...

Amit eddig a jelenben láttam már, teljes mértékben lehet igaz is. Az biztos, akkoriban igen komolyan ment a két "oldal" közt sok kereskedelem, átverés, stb. Pl a az sr-71 titánját a szovjetunióból kellett beszerezni az USA-nak, mert csak az volt megfelelő.