Weboldal reklámosítása és abból származó bevétel nagysága

Egyik ismerősömmel beszélgettem és szóba került az egyik hobbi projektje. Lassan 10 éve üzemeltet egy autós fórumot/weboldalt, ami egy adott márka rajongóinak/áldozatainak a gyűjtőhelye. Nagyjából napi 3-400 aktív látogatója van, napi 1000-2000 körüli letöltéssel. Felmerült benne, hogy az üzemeltetési költségeket enyhítendő elhelyezne pár témába vágó reklámot az oldalon, viszont csak akkor kezdene bele ha abból több bevétele lenne, mint munkája. Korábban már futtatott reklámot kézzel az oldalon, ezért, ha lehet ezt rábízná egy tartalomszolgáltatóra.

Az elképzelései ennek kapcsán:
Nem akar facebookot és googlet integrálni az oldalába.
Lehetőleg releváns, magyar tartalmakat szolgáltató, számlaképes, magyar céggel szeretne partneri viszonyt.
Nem szeretne felugró reklámot és reklámvideókat.
Különféle bannerek, statikus reklámok jöhetnek.
Nem érdekli SEO, megmondom a tutit az oldala Tamások, betesszük a reklámot az oldaladba Jánosok, tuti hostot adok neked Henrikek segítsége és társai.
Ha lehet politikamentesek legyenek a reklámok.

A kérdései:
Mekkora bevételre számíthat ekkora forgalom után? Én azt mondtam neki, hogy kb. 10x ekkora forgalom és látogatónál sem lépné át nagyon a pár sör kategóriát.
Kik azok a cégek a magyar piacon akik ilyennel foglalkoznak, akiket ajánlotok és érdemes lenne megkeresnie?

Hozzászólások

Az én személyes véleményem, hogy pénzt pénzből lehet csinálni. Ma már nem nagyon adnak pénzt arra, hogy valaki az oldaladon rákattintott egy bannerra. A google ads annyiból más, hogy ott a hirdető fizet a megjelenésért, ergó annak az árából tudnak adni a kattintásokért is pénzt. Persze a legtöbben blokkolják szerintem.

Sok esetben partnerséget kötsz valakivel és ha az átirányított ügyfélből ék pénzt látnak, akkor abból adnak jutalékot.

3-400 emberből szerintem nehéz lenne vásárlói réteget megfogni. Mondjuk 10%-ukat ráveszed, hogy kattintson és vegyen valamit, már az is sok.

Szerintem a google-n kívül nincs sok "jelentkező", de abból se biztos, hohy összejönne pár sörnél több. Szerintem ne rontsa el ezzel az oldalát.

Ilyen számokkal olyat tudok elképzelni, hogy a márkához kötődő és emellett jófej ember(ek) cége(i) támogatják az oldalt és ezért cserébe kapnak megjelenési lehetőséget. Ilyen számokkal még a GoogleAds se biztos, hogy értelmezhető bevételt hozna, a Gemius meg gyakorlatilag ráfizetéses lenne, mert negyedéves díja van, hogy használhasd a kiszolgáló infrastruktúrájukat, nem valószínű, hogy azt kitermelné.

(A saját hobbioldalamból indulok ki, ami havi szinten százezres nagyságrendű látogatóval és milliós nagyságrendű kattintással megy.)

"Online sales houseok" itthon, amiket ismerek: Infinety, atmedia, Adaptive Media. Van még több is, de azok főleg a vezető portálokhoz kötődnek (mint pl. az Indamedia az Indexhez vagy a Central a Centrál Médiacsoporthoz, stb...), az előbb felsoroltak meg a "kisebb" brandekből építenek hálózatot.

Kérjen opcionális pénzbeni hozzájárulást a látogatóktól...

:)

Arra szamithat, hogy az emberek el fognak partolni tole, nepek gyulolik a reklamokat. Az a 300-400 (roflcopter) gyorsan lesz 50.

Ez a darabka wc papirt nem fogja fedezni. Egy ilyen oldalnak nincs koltsege, egy 1 dollaros vpsbe elfut. Engedjuk el mar a fassagot.

Amugy ki kell probalni.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Egy ilyen oldalnak nincs koltsege, egy 1 dollaros vpsbe elfut. Engedjuk el mar a fassagot.

 

Van egy elomunka igenye. Az is smafu?

Amúgy johetnek ebbe a szalba az egydollaros vpsekre a linkek, ahol fix ip-t is adnak.

 

Realitas talajan maradva havi vps legalja az kb. 10-12EUR. Azaz a te saccolasodnal egy nagysagrenddel tobb.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Amúgy johetnek ebbe a szalba az egydollaros vpsekre a linkek, ahol fix ip-t is adnak.

Ilyen terhelésű oldalhoz bőven elég egy shared hosting, az meg - ha nem ingyenes, akkor is csak 1-2 USD körül van évre fizetve több helyen is, még magyar szolgáltatóktól is: https://www.forpsi.hu/webhosting/

Realitas talajan maradva havi vps legalja az kb. 10-12EUR.

Contabo és Hetzner ennyiért ad 8-16 GB memóriát, 4-6 vCPU-t és 100-300 GB tárhelyet. Minek kellene ekkora VPS egy napi 1000-2000 kattintós weboldal alá?

Nagyjából napi 3-400 aktív látogatója van, napi 1000-2000 körüli letöltéssel.

Ez lófasz se, meg se éri nekiállni a dolognak, főleg úgy, hogy az egy óra alatt integrálható és pénzt is hozó szolgáltatókat kizárja, havi szinten ebből kb. 2-3 ezer forint lesz.

Ha valamennyi pénzt szeretne, akkor kérjen opcionális támogatást közvetlenül a tagoktól.

Nyilván, csak itt nem feltétlen a hosting költség a tétel és én havi 2-3 ezerért nem tolnám tele reklámokkal a fórumot. Ki lehet tenni Paypal recurring egy kattintós linket, aztán aki úgy érzi, hogy támogatná a közösséget, az így fogja, abból is be tud jönni ennyi...

hup-on mennyi reklám van? mennyi látogatója van? valós problémát old meg?
na, ehhez képest lehet tervezni.

Gábriel Ákos

Több lenne az adminisztratív munka, mint a haszon:
- folyamatos egyeztetés ("hé komám, oszt megkkora banner köl? Csak ilyen van, jó lesz? küldi holnap Terike. Remélem nem gond hogy 5 megás lett a kép")
- számlázás (havi 10-15e Ft/hirdető díj mellett szerintem meg sem éri)
- adminisztratív feladatok (le kell venni a régi bannert, ki kell tenni az újat. Hírdetőnek eszébe jutott, hogy "Odit" írt Audi helyett, szóval instant cserélni kellene a bannert, mert "egy így gáz")

Ha neki ez mind megéri +20e havi bevételért, hát csinálja, de ha ennyire pénzt akar csinálni a napi 400 látogatóból, akkor inkább adja el a teljes fórumot, mert nem ez lesz az, amiből a havi kávéköltségét kitermeli.

Szerintem ezekkel a peremfeltetelekkel nincs megoldas.

Amugy meg szubjektiv velemeny, de olyan szep, amikor van egy jol mukodo hobbiprojekt, ami elfoglaltsagot ad, es mellesleg boldogga tesz egy-ketszaz embert. Kar lenne szetbaszni.

De nem érted? Itt az a cél, hogy az éves 20e ft-os tárhelyköltséget és 3500 ft-os domainköltséget KI KELL TERMELNI! 10 évig összejött rá, de most eljutott a projekt egy olyan szintre (megjegyzés, hogy ilyen forgalommal senki nem fogja komolyan venni az oldalt), hogy ebből pénzt KELL csinálni!

Nem a megunásról van szó jó esetben. Én az utolsó projektem 6+ évéig bírtam. Imádtam csinálni valóban, és alapból a tököm sem gondolt bármilyen bevételi oldalra.. de a befektetett idő az más. Az most tett pontot a történet végére, és szerintem semmilyen összeggel sem lehetne kiváltani a folytatást, mivel nem ezen múlik. Szóval szép is az ilyesmi, jó is, hasznos is, de egy szinten túl csak időmilliomosoknak való. Vagy marad nagyon-hobbi szinten, ami esetenként tényleg csak az első évben tolerálható.. egész jól belőtted. Én már 2+ éve őrlődtem a záráson, mert nem akartam nokedli szinten tartani még évek múltán is.

 

Amúgy elképzelhető, hogy a 8/16 bit bulldozer agymenésem felélesztem, ez (részben a fenti okok miatt) összesen 2 hónapot élt. Az érintett napok 10 szabad percét épp rá tudnám szánni, ami az íjászat témájánál édeskevés lenne: oda lecsupaszítva is kell a havi 12-18 óra, ami a ciklusonként rászánt 4-5 napban ugyebár átlag 3+ óra ténykedést jelent. Dehogyis fogok én napi 3 órákat karitatívkodni a saját magam kárára. Majd ha időmiller leszek, visszatérek rá nagyon szívesen és nagy lendülettel, telis-tele újabb tapasztalatokkal.. de addig nem.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Idk. Egy-kettoben volt mar reszem. A szemelyes kedvencem egy egyesulet, amiben IT-s erdeklodesu diakoknak es hallgatoknak szerveztunk programot, mentoralast, projektlehetosegeket ceges egyuttmukodesekkel, stb. De volt erettsegi felkeszitonk kozepiskolasoknak, meg mittudomen.

Monetizalni amugy azt sem lehetett. Pontosabban lehetett volna, es akkor onnantol az munka, nem hobbi. Erre nem volt igeny sem bennem, sem a tobbiekben. Igy peldaul konnyu volt felre allni, amikor azt ereztem, hogy en mar inkabb a gatja vagyok a tovabbi fejlodesnek, nem a motorja.

Persze volt olyan is, ami enelkul is munka lett. Amikor meg nem igazan voltak egydollaros VPS-ek, egy jonehany indulo oldalnak en biztositottam infrat pro bono. Nyilvan ez utobbi nem volt meghirdetve sehol, hanem ahol szimpatikus kezdemenyezest lattam, es ezzel volt problemajuk, ott proaktivan felajanlottam a segitseget.

Allando sajat projektem keves van, mert idom is keves van, amit szivesen raszannek. Evente van esetleg egy max ketto, ahol ideiglenesen beszallok segiteni valamit.

Folyamatos elfoglaltsagot igenyel az, csak mas foglalkozik vele. Irtam is: "Igy peldaul konnyu volt felre allni, amikor azt ereztem, hogy en mar inkabb a gatja vagyok a tovabbi fejlodesnek, nem a motorja."

Persze maradhattam volna, es telefinghattam volna politikaval az egyesuleti levlistat, de engem nem vonz az az eletpalya. Volt korulottem egy csomo ambiciozus fiatal, tele jo otletekkel. Minek ulnek egy egyetemistaknak szolo egyesulet vezetosegeben, nincs nekem jobb dolgom?

De akkor térjünk vissza az elejére. A nyitóban egy weboldal/fórum üzemeltetéséről van szó, amihez hozzátetted, hogy mennyire tetszik neked, ha azt valaki hobbiból csinálja, hogy 200+ ember jól érezze magát. Erre mondtam neked, hogy "naná, hogy tetszik, kinek ne tetszene?" és az, hogy az illető valami bevételt is szeretne az elbaszott ideje után, az nem ördögtől való.

A fenti elfoglaltság nem hasonlítható a te évi egy 3 órádhoz.

trey @ gépház

A posztból nem derül ki, hogy melyik is ez az autós fórum, de tetelezzük fel, hogy a "Magyar Lada Niva fanok" fórumot működteti (a kiírás hangvételéből erre lehet következtetni).
Öszintén érdekel, hogy SZERINTED, egy ilyen fórum mennyi időráfordítást jelenthet? Szinte meggyőződésem, hogy közel 0-át. Benne vagyok pár autós csoportban és azt látom, hogy szinte nem létező folyamat a spammelés, offtopik (ha meg igen, akkor azt a közösség eltűri, mert nem tömeges), egyfajta önmoderáció van (ha valakiről kiderül, hogy átvert valakit, akkor hamar elterjed adott egyénről a hír a csoporton belül). Szóval azért ne állítsuk már úgy be, hogy az üzemeltető verejtékes munkája van benne egy ilyen csoportban. Kifizeti a tárhelyet, meghosszabítja a domaint és jobb esetben frissíti a fórummotort (ha már nem avult el 10 éve) és kb ennyi. Azért ez nem egy olyan heroikus küzdelem egy ilyen fórumot működtetni. Ha elment az egésztől a kedve, adja át valakinek, mert nem ebből fog megélni (jobb esetben kitermeli a reklámbevétel a tárhely költségét).

Az influenszerkedés működhet: valami kütyüről kell áradozni, amit mind a 400 user megvesz a kocsijához mert megkívánja. A reklámnak látszó reklám nem működik.

Ez egy jól szegmentált célpiac, szolgáltatni kell nekik valamit, ha annak van értelme.

Van még ember, aki reklámblokkoló nélkül internetezik?

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

A reklámblokkolóval nem az ingyenes tartalmak ellen küzdünk, hanem a szemrák ellen a sok szeméttől, amit a pénzéhes weblap tulajok kipakolnak. Sok helyen a weblap 60%-át reklám borítja (header, footer, oldalsáv, promo cikkek (x)...stb)

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

De erre a legegyszerűbb megoldás az, hogy nem nézed meg ezeket a weboldalakat. Ha pedig mégis meg akarod nézni, és hasznos is volt, akkor minimum kattints valamelyik reklámon, azzal tudsz fizetni a hasznos tartalomért, ha már annyira minden fillért megbaszol, hogy közvetlenül nem fizetsz az adott oldalnak.

Amúgy akkora hipokrita vagy, hogy a saját aláírásodban is spam van.

Lehet, hogy csak én nem látom, de az állításában nem tért ki arra, hogy hogyan támogatja vagy nem támogatja az adott weboldalt, csupán annyit közölt, hogy a szerinte "szemrákot" okozó reklámokat blokkolja. Arról sem értekezett, hogy mindenütt blokkolja-e a reklámokat, vagy csak az általa "pénzéhesnek" nevezett oldalakon. Továbbá azt sem árulta el, minden reklámot blokkol-e.

:)

Parancsolj, töröltem. Nem mintha a tied nem lenne kéretlen reklám. Végülis nálad csak 4 féle tracker van (Mailchimp, Facebook, Google, Highcharts)

ha már annyira minden fillért megbaszol

Kérlek mondj még okosakat, hogy használjam az internetet.

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

Parancsolj, töröltem.

Na, ez kellett ahhoz, hogy észrevedd? :D

Nem mintha a tied nem lenne kéretlen reklám.

De én nem sírok azon, hogy mennyi a reklám. Te sírsz, miközben toltad a kéretlen reklámot... :D

Kérlek mondj még okosakat, hogy használjam az internetet.

A hipokrita szócikk az, amit meg kellene keresned. Sértődj meg. :D

A reklámblokkolóval személy szerint az idegesítő reklámok ellen küzdök. Nem érdekel, ha az oldalon van banner, footer, bármi. Az sokkal inkább, ha abban folyamatosan mozog valami, vagy előugrik és eltakarja az oldalt. Akkor előkerül a blacklist. Különben nem zavar. Megtanultam elkerülni.

jelen.

ha eltevedek olyan oldalra, ahol tultolják, na oda nemmegyek többet.

vannak velemenyes oldalak; pl. onhockey.tv nemelyik linkje 612 kattintas utan kezdi a stremet azt a negyedik utan rovidrezarom; amelyik csak kettot tol az arcomba felorankent, azt elviselem, ha jolcsinaljak, akkor ugyis szunetben jon ; akkor meg eppen kimentem sörért.

HUP te Zsiga !

Próbaképp a gugli adsense/adwords dolgot lehetne megnéznie. Annyit hoz amennyit és kész.

Ha valamilyen téma specifikus fórum, akkor a vonatkozó üzletek, forgalmazókat esetleg meg lehet keresni, hogy érdekli-e őket a reklámlehetőség.

15-20 évvel ezelőtt talán adsense kihozta volna neki nullára. De manapság már annyi weboldal van, mint a szemét és a hirdetők is más nagyságrendekben gondolkodnak. Szóval kb nullához konvergálna a bevétel. Hacsak nem valamiért kifejeztten a szíve csűcse valakinek a téma és ezért ráönt pénzt támogatásként, amúgy üzleti alapon szóba sem állna senki közvetlenül ilyen csekény forgalmú oldallal. Plusz valamilyen formában még valsz adózni is kéne, lehet vállakozónak kéne lenni, mert üzletszerű tevékenység, mégha nagyon rossz üzlet is.

10 éves oldal esetén ekkora forgalommal szerintem kár nekiállni bárminek, a belerakott munkaóra több lesz, mint amit hoz 5 év alatt. Ha nagyon-nagyon kiváncsi mennyit hozhat, akkor Adsenset rá lehet ereszteni és az kb. megmutatja mennyit tud az oldal termelni ha valakivel leszerződik (pl adaptive, infinety, adsinteractive, stb). Egyébként ebben az esetben is a hirdetések nagy része google-től fog jönni, plusz gemius és 1000 másik tracker is bekerül az oldalba.