Zigbee2mqtt villanykapcsolók

Sziasztok!

Van valakinek tapasztalata olyan zigbee2mqtt kompatibilis villanykapcsolóval

  • amiből kapni 1- és 2 gangos kivitelt
  • ami hagyományos kapcsolók helyére beszerelhető (azaz nem ragasztós, hanem karmos, most sima Legrand Valena Life van a falakban)
  • amiknek üveg felülete van, mint mondjuk ezeknek: https://www.csomagpostas.hu/elektro/erintos-villanykapcsolo-1-3-gombos-…
  • ami nyomásra kapcsol akkor is, ha épp lehalt a zigbee2mqtt
  • ami nem kerül őrült sokba
  • előny, ha kapható Magyarországon, hogy ha mégsem néz ki jól, nem illeszkedik a mostani kapcsoló helyére, vagy sok vele a baj, akkor vissza lehet küldeni

Itt, a fórumon olvasottak alapján elkezdtem itthon kísérletezni a zigbee2mqtt-vel. Már működik is néhány dolog (íróasztali lámpa kapcsolása, hőmérséklet, páratartalom, nyomás, mozgásérzékelés homeassitant-ban). Szívesen kicserélném következő lépésként a villanykapcsolókat, de hiába keresgéltem nem találtam a fenti kritériumoknak megfelelő, könnyen beszerezhető darabot. Mit ajánlotok merre keresgéljek?

Hozzászólások

Sub

En wifi-st nezegettem, de nem akarok minden kapcsolonak ip cimet adni. Annyira nem aktiv eszkozok ezek. Viszont van itthon olyan kapcsolo amit keresel, csak rf433-as. Epp par perce kiserleteztem vele hogy mennyirol kapcsolja egy rf modul esp8266-tal. Jo par meterrol megy. 

Es kihagytad a szempontok kozul hogy ha nincs nulla a kapcsolonal, akkor olyan kell ami parazitakent megy. Ha van nulla is akkor konnyebb. 

Azért ezt érdemes lenne ellenőrizni!

Az én villanykapcsolóimban pl. nincs 0, csak bejön a fázis aztán vagy továbbmegy vagy nem a másik dróton, a kapcsoló állásától függően.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Érdemes kibontani egy kapcsolót, 3 perc. Ha nem az elmúlt 5 évben épült a ház, akkor kis eséllyel van ott elvezetve a nulla is, azaz csak a fázis van megszakítva a kapcsolóval. Ha konnektor van a közelben, akkor mehet a kapcsoló mögötti dobozban a fázis (áthalad), de nincs akkora ráhagyás, hogy meg tud csapolni. (Okoskodás vége)

Szerkesztve: 2020. 08. 12., sze – 16:20

Én az ikea tradfri cuccait használom zigbee2mqtt -vel nagy megelégedéssel.
https://www.ikea.com/hu/hu/search/products/?q=tradfri

EDIT: hát ez kényelmetlen, mert nekik pont nincs ilyen, így most elkezdtem a https://www.zigbee2mqtt.io/information/supported_devices.html oldalt nézegetni...

EDIT2: Xiaomi Aqara tűnik a legjobb megoldásnak. Az előző oldalon megtalálod melyikről van szó.
Még azt is el tudom képzelni, hogy itthon kapható, amúgy meg ebay.

Igen, az ikea sajnos nem csinál villanykapcsolót, de pl. a mozgásérzékelőjüket használom a zigbee2mqtt-val. Amúgy nem tökéletes, mert ha mozgás történik, akkor 3 percig folyamatosan motion detected állapotban van és amíg le nem telik az idő addig nem jelez újabb mozgásról, de van olyan feladat amire ez is elég...

A Xiaomi Aqara kapcsolókat néztem, de nem ilyen üvegfelülete van, mint amit linkeltem, hanem kopogós műanyagnak néz ki, és szerintem nem is karmos, hanem falraragasztós a rögzítése.

A supported_devices.html oldalt néztem én is, de azokat a kapcsolókat, amiket néztem a listából és megfelelnének a feltételeknek, nem lehet egyszerűen beszerezni itthon.

Ma kezdtem el zigbee2mqtt-zni, koszi topic! Nem rossz, megy, kapcsoloval meg nem probaltam. Nrm lassu ez? Az elemes zigbee eszkozok nem kapcsolnak (be) lassan? Egyelore az aqara kockat forgattam, az lasssu, mert megvarja mi lesz a porgetes vege.

Apropo: mennyire hordozhato egy zigbee eszkoz? Atkapcsol masik routerre ha az kozelebb van? 

Passz, egyelőre nálam nagyon alap dolog vannak, azokkal nem volt bajom idáig. Használok pl. egy sonoff relét az íróasztali lámpa kapcsolásához, és az 100-ból 99 alkalommal elég gyors. Nagyritkán van, hogy kicsit megakad valahol a folyamat és vár 1-2 másodpercet, de nem számottevő, és lehet, hogy köze sincs  a zigbee-hez. Pl. lehet akár a homeassistant mobilappja a ludas, vagy a wifi amin a telefon van, ...stb