Weblapok ki tudják szúrni a DNS alapú reklámblokkolást is?

Sziasztok!

Kereskedelmi weblapok ki tudják szúrni a DNS alapú reklámblokkolást is?

Pl. ez : https://github.com/openwrt/packages/tree/openwrt-22.03/net/adblock 

Ezt akár Windows tűzfalban is be lehet állítani?

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 05. 15., sze – 09:40

DNS alapú alatt arra gondolsz, hogy bizonyos doimaineket, ip címeket blokkol neked a kliens?

Szúrás alatt arra gondolsz, hogy a webooldal patttog e miatta, hogy kapcsold ki a blokkolót?

 

Ha erre gondolsz, akkor persze, tudják detektálni, hisz elég ha azt figyeli, hogy az adott hirdetés nem tud betöltődni, pl nem találja a host-ot, esetleg simán csekkolgatja az adott html elemet, hogy van e benne tartalom, látható e, stb.

Ha pénzről van szó, akkor nagyon leleményes szoftvereket tudnak írni az emberek.

ki, persze. Triviálisan "nem érkezik meg" a cookie.

Gábriel Ákos

Off: talán az lenne méltányos kompromisszum, hogy töltődjön le a kéretlen tartalom, csak a blokkoló-program írja rá az érintett elemre a display: none attribútumot.

De nem szokták.

Nálam mindig van adblocker, és elég sok honlap fennakad rajta (általában nem valami szofisztikált módon, egyszerűen csak elhasal a JS, mert nem töltődött be valami komponense vagy bloated függvénykönyvtára, és manapság már egy sima kép vagy CSS betöltéshez is kötelező a JS, ugye...). Szóval általában az van, hogy nemcsak a reklám nem jelenik meg, hanem maga az egész oldal sem, vagy "szétesik", a console.log meg piroslik mint tavasszal a pipacsmező.

Az ilyen oldalaknál az ABP-t használom, és a DOM element hiding mindig beválik, bár technikailag elvileg nem lenne akadálya, de eddig még soha, egyetlen egy általam látogatott honlap sem ellenőrizte, hogy valóban megjelenik-e a reklám div-je. De még ha ellenőrizné is, számtalan módon lehet láthatatlanná tenni egy div-et, nem kell hozzá a display:none (pl. z-index:-99999, vagy position:absolute+top:-99999 stb.) Minden lehetséges variációt egész biztos nem tud figyelni.

Minél többen használnak adblockert, annál jobb módszerek lesznek a honlapokon is a detektálásukra.

Az ultimate megoldás szerintem majd screenshotot fog csinálni az oldalról. Sok sikert annak a kikerüléséhez.

Igen, ki tudják szúrni, de elég ritka az olyan oldal ami emiatt nem engedi megnézni a tartalmat.

piHole-t használok itthon DNS resolver szintű blokkra aminek Warp az upstreamje: https://one.one.one.one/

elég ritka az olyan oldal ami emiatt nem engedi megnézni a tartalmat.

Egyáltalán nem ritka. Ha nálad ritkán akadnak fenn blocker miatt a honlapok, akkor egész egyszerűen nem jó a szűröd, túl sok mindent átenged.

Ha DNS-ből letiltod mondjuk a googleanalytics-et meg a facebook CDN-t (a like gombok miatt), akkor a honlapok jelentős százaléka elhasal JS hibával, és még a sima tartalmuk sem jelenik meg (pl. imgur, github, gitlab, youtube, majdnem minden wikipedia-klón, pl gamepedia, fandom stb.) Nem a honlapon keletkezik a js hiba, hanem a reklám js-ben, viszont ha az elhasal, akkor azután már a honlap js-e sem fut le.

Nem arról van szó, hogy "direkt nem engedi megnézni", hanem egyszerűen szarul vannak megírva, emiatt nem jelennek meg rendesen a tartalmak js nélkül (pl. a github esetében a repó főkönyvtára még megjelenik jól, de ha belelépsz egy alkönyvtárba, akkor már elhasal és egyetlen fájl sem jelenik meg; a fandom nem képes betölteni js nélkül a css-ét ezért 100 képernyőnyi, ordenáléra nagyított ikonon kell végiggörgetni, stb.).

Ha netán még hozzáveszed a bloated jslib-eket terjesztő CDN-eket is, akkor meg végképp majdnem minden honlap elhasal. Például amikor legutóbb a cloudflare beborult, kapásból többszáz honlap vált elérhetetlenné, és vagy több ezer olyan, ami onnan akarta volna behúzni a jQuery-t. És mégegyszer, ha már egy harmadik féltől behúzott js elhasalt, akkor a honlap saját js-e sem fut le, akkor sem, ha az egyébként vanilla és nem is használ jQuery-t.