3F fogyasztásmérő

Fázisonként szeretnék fogyasztást mérni. Érdekel az aktuális fogyasztás és az is, hogyan alakult időben visszamenőlegesen. Tehát v. tudja reportolni vhova v. lekérdezhető legyen IP-n.

Megbízhatót szeretnék.

 

Melyiket keressem pontosan?

Hozzászólások

En inepro pro380-mod -ot hasznalok erre, ami egy modbus-os in-line mero, de van belole aramvaltos valtozat is. Viszont itt szukseg van meg valamire amivel a modbus-on kapcsolodik.

Nekem is, ellenben a shelly termékek megbízhatóságában erősen megingott a bizalmam, miután elkezdték elhalálozni a kb másfél, két éves telepített shelly eszközök, a műanyagburkolatok, konzolok minősége csapnivaló, a sorkapcsok szerelhetősége (pláne a külön felépítendő ívoltó kondival) szintén. A 3EM speciel működik (bár néha furcsa visszáramokat mér, nem tudni miért), de a konnektoros dolgait én nem ajánlom.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Nálam ~25db Shelly üzemel, 6 éve kezdtem vásárolgatni őket. Az EM-től az gázszivárgás érzékelőig szinte minden van. Nagyrészt persze relék (1,2,2.5, PM, különféle "Plus" változatok). Eddig egyetlen meghibásodás volt egy Shelly Plug-al, annak is csak annyi a baja, hogy nem tudja már menteni a configot, gondolom az flash halálozott el benne.

A sorkapcsok és a burkolat minősége a reléken tényleg csapnivaló, bár a "plus" változatoknál azért léptek egy minőségi szintet ebben.

Nálunk van 3 helyszínen:

  • kb. 20 darab Shelly Uni. Soha semmi baj nem volt velük.
  • kb. 15 darab Shelly Plus 1PM, valamint Plus PM Mini. Azon túl, hogy 8 Amper fölött már kissé melegszenek, funkcionálisan problémamentesek. (Nem tennék rá 2kW-nál nagyobb fogyasztót.)
  • kb. 15 darab Shelly Pro 1, Pro 2, Pro 3, Pro 4PM. Soha semmi baj nem volt velük.
  • 2 darab Shelly 3EM. Az egyik néhány hetente valamiért újraindulgat, de csak abból vesszük észre, hogy elvész az uptime. Amit mér, az jó.
  • 1 darab Shelly Pro 3EM. Eddig hibátlan.
  • kb. 50 darab Shelly H&T. Pusztítóan gyorsan, kb. 1-1,5 hónap alatt megeszi az elemet, pláne, ha az egyes helyiségekben nagy a hőingás. (Nálunk nagy, mert az irodák csak nappal vannak fűtve, tehát szinte színuszosan változik a hőmérséklet egész nap.) Nevezzük nem túl jól sikerült terméknek, de mindemellett együtt tudunk vele élni.
  • kb. 30 darab Shelly Plus H&T. Nagyon bevált, tök pontosan mér, 1 év felett elmegy az elemmel, az e-ink kijelzőt pedig a júzerek is szeretik.

14-ből eddig 3db 1pm hullt el, ugyanazzal a hibajelenséggel (különböző hálózati szakaszokról). Az elég szar arány, pláne amikor este a sötétben kell a lakaselosztóból kibányászni és cserélni a hülye tartókonzoljából a hülye csavarjaiból a hülye külső kondi odaszorítósdival együtt, nagyon jó játék, szidod a anyját közben annak, aki kitalálta, hogy ez így legyen megoldva.. ennél bármi más sokkal felhasználóbarátabb megoldás létezik. A wifi stabilitása mindegyiknek meg kb egy lutri. A 3em furin mér néha (van a nullvezetőn is lakatfogó) és amikor egy egyik fázison hirtelen elindul valami nagyobb ohmikus, vagy induktiv terhelés, akkor a másik fázison (amin alig van fogyasztás) visszáramot mér. Mér'?!.. :)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Érdekes amiket írsz, nálam nagyon stabilak wifin, pedig van sok kültéren is (az AP meg bent a ház közepén). Elkezdtem egy idő után szórni kerti világításba, külső napellenzőbe, úgy voltam vele, hogy ha nem mennek jól, majd teszek ki AP-t is. Végül erre nem volt szükség.

3EM-et én P1 porton kinyert adatokkal összevetve vizsgáltam valami fél évig, 0.1% alatti eltérés volt asszem, de rég mértem. (Szerk: 30 napos adatot osztottam itt meg egy másik topciban, akkor 0.02% eltérés volt a DSMR-hez képest).

Írom tovább, van egy tartalék wifi, az ssid-jeben van egy ":", az összes eszköz kapcsolódik hozzá, kettőt kivéve, az az istennek nem akar csatlakozni hozzá, pedig ott van mellette. Az egyik egy 1pm (ugyanaz a firmware mint a tobbinek), a másik pedig a 3em. Rejtély. A firmwareben egyébként plain textben ott van minden jelszó.. nem gáz, csak jó nagy sechole. Szóval a ház vezérlés, akkor én nem a shellyt fogom választani legközelebb, az fix..

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

azt nem írtad hogy mekkora áramerősséget szeretnél.

nekem van shelly 3em, teljesen jó. van "pro" is ha többet szeretnél...

Gábriel Ákos

Szerkesztve: 2024. 05. 15., sze – 11:15

A fentieknél jobbat én sem tudok mondani:

- "iparilag" (szerverteremben) én is az Inepro Pro380-mod-ot használom (átfolyó 100A, a ModBus adatokat neked kell feldolgozni)

- otthon szintén Shelly Em3-Pro (áramváltós 120A, gyártói felhőben minden színes-szagos statisztikát tárol, de részben a FW WebUI-ján is, vagy felhőről leválasztva, local-ban magad is feldolgozhatod)

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

"Tök hülye vagyok az elektromossághoz." - Akkor kérj meg egy szakembert, hogy csinálja meg neked eszközzel, mindennel együtt.
Valahol a mért oldalon (szolgáltatói mérő után, de még a lakáselosztó elé) kell helyet keresni a berendezésnek, be kell építeni - és itt jön hogy áramváltós vagy direkt bekötéssel megy. Az áramváltós esetben a berendezésen közvetlenül nem folyik át a terhelőáram, hanem egy 1:n menetes "trafó" van rákötve (van egy ferritgyűrű, azon n menetes tekercs, illetve a gyűrűn át van vezetve a mérendő áramot továbbító vezeték.
 

A linkelt Shelly az áramváltós, ráadásul ha jól láthatom nyitható vasmaggal van megoldva, tehát fizikailag nem kell a mért hálózatot megbontani, csak rápattintani az áramváltókat a megfelelő (mérendő áramot továbbító) vezetékre, illetve az eszköznek találni egy helyet a kalapsinen, illetve a feszültségméréshez a megfelelő fázisokat és a nullát bele kell kötni természetesen. (javítottam volna, de már nem tudtam: az áramváltó vagy ferritgyűrű, vagy sima vasmag, illetve van, ami fizikaliag "egyben van, és van, ami nyitható)

itt jobban láni, azt a három kis gyűrűt kattintod rá a 3 vezetékre, nem kell bontani semmit, van benne webszerver, excelben gyüjt  adatot. 
https://iotcentrum.hu/termek/shelly-3em/

Van 3 x 120 amperes és 3 x 50 amperes valamennyivel kisebb a "gyűrű".

Amennyiben van okos mérőd, nem tudod a szolgáltatótól exportálni az adatokat?

A szolgáltatótól legfeljebb negyedórás energiafogyasztás adatok jönnek ki, pillanatnyi teljesítmény nem, ráadásul általában nem fázisonként. Emellett, szopás is bír vele lenni, általában nincs rá rendes API, csak mondjuk generálható CSV, amit esetleg interaktívan letölthetsz valahonnan, vagy esetleg kiküldik e-mail csatolmányban.

Kell venni egy Shelly (Pro) 3EM-et, és instant, saját hatáskörben van minden, amit csak szeretnél. Ráadásul akár offline is, pár soros scripttel feldolgozható JSON formátumban is.

Ha van P1 port a villanyórán, akkor azt a legcélszerűbb használni, mert ugyanazt látod, ami alapján a kereskedőd számláz. Itt találsz kimerítő információt a témában.

A tudomány és a hit vitája akkor eldőlt, amikor villámhárítót szereltek a templomokra.

Optikai port sincs az órádon? Ott is ki lehet olvasni ezt-azt. Nekem van mindkét fajta órám. Optikai porton a kijelzett összes fogyasztást tudom kiolvasni (azt küldi az óra) de abból már számolható az aktuális áramfelvétel például. Egy fázisos órám van, így nem tudom mi lenne ha több fázis lenne. P1 port egész más, ott pontosan tudjuk típusonként mit küld (sokkal többet).

én sima fogyasztásmérőt használnék (mittudomén, ORNO), ami tud impulzusokat adni... aztán egy egy sima esp (esphome)  szépen elküldi neked mqtt-ben, azzal meg azt csinálsz, amit akarsz

Ha lehet, még impulzus kimenete se legyen, majd figyeled a ledet v.mi fototranzisztorral? :)

Minek szopatod magad, ha nem sokkal többért kaphatsz kész megoldást is?

(OK, DIY faktor játszhat, ha ingyen alapanyagból van - de ha már pénzbe is kerül...)

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Megbízhatót szeretnék.

Soxomec Countis E44

Ha többet is kell mérni, akkor Socomec Diris család.