libvirt KVM web gui

Fórumok

Sziasztok

Adott több libvirtes KVM szerver. Ehhez keresek legalább egy alap webes felületet (start, stop, console, esetleg vm create).
Proxmox nem jó, mert az nem libvirtet használ és nem kompatibilis a linuxos virt-manager nevű programmal (https://virt-manager.org), amivel linux alól lehet birizgálni.
A cél az, hogy az új webes felületekhez szokott kollégák és a régi vágású konzolos, linuxos manager programot használó kollégák is jól érezzék magukat.

Anélkül, hogy mindet végigpróbálnám innen: http://www.linux-kvm.org/page/Management_Tools
Van akinek bevált valamelyik? Esetleg ezen kívül ismer használhatót?
Köszönöm!

Hozzászólások

Start-stopra jó a Cockpit, a megfelelő modullal. De ha van jó ötlet, ami megy sima telepítéssel, és nem kell hozzá felhúzni egy külön környezetet/disztribúciót, én is örömmel veszem. :)

Szia!

Nálunk is felmerült ez az igény nemrégiben, ki is próbáltunk pár alternatívát, nekünk a kimchi vált be:

https://github.com/kimchi-project/kimchi/tree/master/docs#what-is-kimchi

Csomagból telepíthető RHEL/CentOS, Debian és openSUSE környezetben, és kompatibilis a libvirt-tel. Csak egy HTML5-öt támogató böngésző kell hozzá kliensoldalon, így gyakorlatilag platformfüggetlen megoldás.

Persze, de ahogy írják is a linkelt oldalon, a kimchi kifejezetten a KVM-hez készült:

"Kimchi manages KVM guests through libvirt."

A projekt hátteréről nem sokat tudok, de szerintem fordított logika mentén gondolkodhattak a projekt gazdái, vagyis akartak készíteni egy webes KVM-b@sztató felületet, aminek megvalósításához a libvirt használata adta magát. Nekem legalábbis biztosan nem jutna eszembe egy új API-t készíteni, ha tudom, hogy létezik már egy 10+ éve létező, kiforrott, supportált megoldás.

Egyszer tavaly valamikor valaki itt javasolta: ssh+x2go. Azóta én is így használom.
Ráadásul mindent elérek a szerveren, mint egy távoli asztallal.