Amikor az AI már azt figyeli a munkahelyen, hogy lábat lógatsz vagy dolgozol ...

Hozzászólások

...és így lett/lesz az emberekből biorobot.

Ez már a modern rabszolgatartás egy új mérfoldköve, amikor a robotok uralják/kontrollálják a biorobotokat.

 

szép új világ.

Én az ismerősi körömben vállalkozóktól (IT-ban is) leginkább azt látom, hogy NEM mész szabadságra és annyit dolgozol, amennyit KELL (de min. napi 10-12 órát).

Mondjuk, ha ilyesmi megfigyelést (vagy bármilyen, munkaidő alapú ellenőrzést) vezetnének be a munkahelyemen, erősen elgondolkoznék.

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Mar miert ne lenne munkaido? Szimplan csak nem figyelik, hogy hol vagy. Ez nem ovoda. Vegezd el a munkadat.

Ebedelhetsz (nem 8 ora + ebedido, hanem 8 ora - ebedio a munkaido), kondizhatsz, futhatsz az erdoben. A sportot kimondottan tamogatjak. Sok onszervezodo klub van, akar cegek kozott is, akik munkaidoben (!!!) ott ugralnak es futkosnak a parkban es a kozeli erdoben. Es meg ceges tamogatast is kapnak.

Mellesleg, kb barmelyik kozepes-nagy cegnel akkora a koordinacios overhead, hogy 10% idle ido akar fel sem tunik. Addig sem akadalyozzak egymast a hasznos munkaban...

Jo kerdes. Gondolom neha nem art, ha szamithaszt arra, hogy elered a kollegaidat kis RTT-vel, osszehivhatsz megbeszelest kulonosebb duzzogas nelkul stb.. Persze, egy nemzetkozi cegnel ez nem trivialis, ha ausztral es amerikai kollegakkal is dolgozol akar ugyanazon a teman.

Van ilyen core time, vagy mi: 9-tol valameddig legy elerheto. Hogy epp meetingen vagy 3-4 orat, es arra figyelsz, vagy fokuszalsz, es tiltasz minden interruptot az mas kerdes.

Dunnyognek, hogy jo lenne azert 50%-ban bejarkalni (fix irodaberles, adozasi gondok, ha nincs valos hasznalat; uj kollegak csapatba integralasa, csapatkohezio fenntartasa stb.), de ebben nagy a szoras. Ranezesre a 30% is optimista becsles. Persze, ez irodai melo amihez a laptopod kell. Site engineering, manufacturing, kulonleges HW-t igenylo melo eseten nyilvan mas a helyzet.

Én az ismerősi körömben vállalkozóktól (IT-ban is) leginkább azt látom, hogy NEM mész szabadságra és annyit dolgozol, amennyit KELL (de min. napi 10-12 órát).

Valamit rosszul csinálnak: alacsony hozzáadott értékű a munka, nem tudnak delegálni, nem tudnak eszkalálni, nem tudnak nemet mondani az ügyfélnek, nem tudnak árat emelni és ezek keveréke.

Én több mint 8 éve váltottam szabadúszásra, heti 16-20 órát melózok pénzért.

Viszont én értelmesen el tudom tölteni a 8 órából azt a 2-4 órát, amit munkahelyen ülve nem tudnék értelmesen eltölteni.

Például tipikusan úgy szoktam dolgozni, hogy egy órát gép előtt, egy órát meg a kertben vagy az udvaron. Nem tudok és nem is akarok napi 8+ órát ülni.

Például tipikusan úgy szoktam dolgozni, hogy egy órát gép előtt, egy órát meg a kertben vagy az udvaron. Nem tudok és nem is akarok napi 8+ órát ülni.

 

Nem félsz, hogy kijösz a gyakorlatból?

Élsportoló se lehetsz napi 1-2 óra edzéssel.

 

Kicsit sarkitva, de ha az elmúlt 2 évben nem programoztál, akkor ha most kapna el újra a gepszij, akkor versenyhátrányba kerülnél, mert már mindenki chatgpt-vel programozik.

 

Amikor hívnak és mondom az óradíjat, akkor szoktak néha meglepődni, hogy ismer olyanokat, aki annyiért az egészet megcsinálják, én meg mondom, hogy semmi baj, beszéljen velük. 

Nincs probléma az oradij elszámolással?

Mármint te bemondasz egy órát a végén, ők meg vagy rábólintanak, vagy nem?

 

Én projekt árat szoktam, és bizony van amikor nagyon elszámolom magam (2x-5x).

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem félsz, hogy kijösz a gyakorlatból? Élsportoló se lehetsz napi 1-2 óra edzéssel.

Nem jövök ki a gyakorlatból, bőven elég ennyi idő arra, hogy fejlődjek. Ahogy korábban írtam valahol, a napi 8 óra nem folyamatos meló és az adott emberen múlik, hogy szocmédiát pörget, faszságokat néz, szarik a cég pénzén vagy tanul. A többség nem tanul.

Kicsit sarkitva, de ha az elmúlt 2 évben nem programoztál, akkor ha most kapna el újra a gepszij, akkor versenyhátrányba kerülnél, mert már mindenki chatgpt-vel programozik.

ChatGPT-vel nem lehet abban a ligában programozni, ahol én mozgok. Egyelőre még nagyon messze van attól az AI, hogy problémamegoldó tudása legyen vagy képes legyen komplex hibát megtalálni.

Nincs probléma az oradij elszámolással? Mármint te bemondasz egy órát a végén, ők meg vagy rábólintanak, vagy nem?

Nincs.

Én projekt árat szoktam, és bizony van amikor nagyon elszámolom magam (2x-5x).

Projektet akkor vállalok így, ha van nagyon-nagyon-nagyon jó specifikáció előre készen. Ha nincs, akkor csak 1-2 hetet vállalok be előre (kb. sprintet), amikor megbeszéljük, hogy mi a heti feladat, megbecsülöm, átbeszéljük, szokott menni, nagyjából pontosan. De vannak dolgok, amelyeket nehéz projektesíteni, például hibakeresést és hibajavítást.

Ezt nem értem. Kifejted?  Előre mondod meg a munkaórát?(akkor az igazából projektár).  Vagy menetközben veszed észre, hogy más a munka mennyisége?(de akkor is kb. projektárra alkudtatok meg: 10khuf/ora, kb. 200ora lesz. Majd 2 hét múlva: bocsi lesz ez 1200 is).   Valamit félreértek.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ezt nem értem. Kifejted?  Előre mondod meg a munkaórát?(akkor az igazából projektár).

Aha, előre megmondom, hogy a következő héten a felvett feladatok mennyi ráfordítással készülnek el. Ez nem projektár, mert van olyan projekt, ami több éves.

Vagy menetközben veszed észre, hogy más a munka mennyisége? (de akkor is kb. projektárra alkudtatok meg: 10khuf/ora, kb. 200ora lesz. Majd 2 hét múlva: bocsi lesz ez 1200 is).

Azért egy-két hétnyi meló (ami nálam jellemzően cégenként 8-16 óra) elég jól és pontosan becsülhető, ritka a szopáserdőbe való belefutás. A "200 vagy 1200 óra" az nem egy-két heti meló, hanem kéthavi-féléves, ahhoz, hogy ekkora munkamennyiséget pontosan becsülj, ahhoz pontos specifikáció kell. Ezért jó az agilis fejlesztésben az egy-két hetes sprint, mert a következő egy-két hét viszonylag pontosan becsülhető, hogy mi fog beleférni az adott munkaórába. Az egész projekt agilis módszertannal soha nem becsülhető pontosan, hogy mennyi munkaóra lesz, mert nincs meg hozzá a részletes specifikáció és menet közben is változhat minden.

Ertem. Nem ugyanazt értettük projekt alatt.

Nálam a projekt az a feladatresz, amit *en* bevallalok. Az az en projektem.

Pl. ha egy 2 kereken gurulo alagutfuro gepet nezunk (aminek van programozasi, ai, villamosmernoki, gepeszeti vetulete), akkor a projekt nem a gep elkeszulte, ami saccra legalabb meg 3 ev. Hanem a mondjuk egy csatlakozo ujragondolasa, vagy mondjuk egy alaplapi ai modul csereje.

Eszembe nem jutna a teljes gep fejleszteset projektnek tekinteni. Az az adott ceg(vezeto) projektje. Az enyem egy reszfeladat, amit en zaros hataridon belul meg tudok ugrani.

Es ezt nem szoktam jol saccolni.

 

Most gondolkodom, hogy a teli 3 honapot (nov,dec,jan) lehuzom fix dijert, aztan jutok ameddig jutok. Jo idoben meg hagyjanak beken.:)

 

Barmi, ami csak erintolegesen is erint hardvert az ugy el tud szallni idoben/munkaoraban, hogy ihaj.

Az egyedi dolgokrol beszelek. Ami sorozatgyartas, ott mar ki van szervezve minden, es a mernokoket papirt gyartani es szoftvert csiszolni hagyjak benn.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Es ezt nem szoktam jol saccolni.

Ha egy hetet - 40 órát - nem sikerül előre jól saccolni 10-20 százalékos pontossággal az baj, akkor vagy az egy hétnyi feladat nincs egyáltalán specifikálva vagy túl nagy rád a kabát, de bevállalod, mert nincs más, aki megcsinálja, ilyenkor viszont érdemes mondani, hogy ez nem szakterületed, tehát ne várjanak se pontos becslést, se annak betartását.

Az a baj, hogy végül is igazad van.

nem tudnak nemet mondani az ügyfélnek, nem tudnak árat emelni

sajnos - ha tetszik, ha nem - ez az átok a legtöbb hazai KKV-t sújtja :( Az a Te szerencsés kiváltságod, ha téged nem!

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Amikor hívnak és mondom az óradíjat, akkor szoktak néha meglepődni, hogy ismer olyanokat, aki annyiért az egészet megcsinálják, én meg mondom, hogy semmi baj, beszéljen velük. Na, ezek azok, akiket te ismersz. Nem egy ligában játszunk, válogasd ki azokat az ügyfeleket, akik hajlandóak többet fizetni, a többieket meg küldjed el másokhoz. Ha te vagy a "mások", aki már a legolcsóbban dolgozik, akkor megszoptad, akkor jön az, hogy minden nap 10-12 órát kell melózni a megélhetésért.

Dolgoztam ilyen helyen, nagyon szórakoztató volt.
Nagyanyám akkor halt meg, eléggé letört hogy nem tudtam hazamenni a temetésre. Kaptam is fegyelmit, pedig a projektem remekül haladt - de a rendszer azt mutatta "valami gond van". A legtöbb amerikai cégnél újabban az alkalmazott az ellenségünk a nézet.
A technofasizmus előbb utóbb mindenhová elér.

Ez akkor lenne fair, ha a feltételek adottak lennének a versenyhez mindenkinek. De ez egy klasszik topik, hogy a munkás azért a munkaerejét tudja csak eladni a piacon, mert munkaeszközök a másik oldalon vannak. És ez megváltozott formákban, de most is nagy mértékben igaz.

Elviekben nem nagy befektetés, de a gyakorlatban mégis az látszik, hogy általában nagy háttér infrastruktúra kell a sikerhez és még akkor is nagy a bukás esélye. Lásd pl twitter, mennyire mentek a tőkeerős versenytársak is.

De gondolom nem ilyesmire gondolsz, hanem egyénileg feladatokra adni el magát az embernek nagy cégeknek. Itt nem csak annyi a különbség, hogy valakinek az alkupozíciója nagyobb valamiért? Szóval a nagy cég más feltételekkel is fizetni akar neki? Gondolom valami ritka tudásról van szó. Ami klassz, de valahogy azaz érzésem ez mégis más, de nem tudom teljesen végig gondolni most :D

Fun fact: láblógatva is lehet dolgozni. Nyilván nem a buszsofőr lesz az. Sőt, nála kifejezetten ellenjavallt.

Úgy őszintén, melyik szereplőre lőnél, mire gondolt valójában a költő? :-) Vagy itt mindenki full kocka már? :-)

Nem kételkedek benne hogy van ilyen, de ez a videó eléggé kamunak tűnik. Az objektumdetektálásos keretek néha villódzanak, elcsúsznak kis offseteket random változatlan képen is, de ennél sokkal darabosabban. Szerintem itt a felvételre (ami nyugodtan lehet valós, kínában bevett szokás hogy kamera figyeli a munkásokat, sok hasonló felvétel láttam) utólag szerkesztettek rá kamu objektumdetektálást.

Mi már 2008-ban átlag napi nettó 6 órával számoltunk, mint munkával töltött idő. A maradék 2 óra az, amit nem tudsz elszámolni feladatra: evés, ivás, kávé, cigi, egyes kód, kettes kód. Minden pénteken lehúztuk a Jira-ból a heti time sheet-et. Ha a 30 órától 4 órával eltértünk, akkor csapaton belül megbeszéltük, hogy mi volt az oka. Ha feldobod a lábad az asztalra és hanyatt dőlsz a székben, akkor vagy készen vagy, vagy a felmondási időd töltöd (vagy majd fogod).

Vállalkozóként egyszer kérdeztek rá a timesheetemre, hogy miért volt 2 óra egy jogosultság kérés. Bemásoltam a chatlogot, leírtam a problémát. Elfogadták.