UNIX veteránt gyászol a FreeBSD projekt

Címkék

Életének 67. évében elhunyt Michael J. Karels UNIX/BSD veterán, számos ismert UNIX/BSD témájú könyv (pl. The Design and Implementation of the 4.3BSD UNIX Operating System) (társ)szerzője.

Hozzászólások

Egyetértek. A SUS és POSIX szabványokat egy csomó minden követi, coreutils is része sok ilyen OS-nek, rendszerhívások is szabványosítva vannak nagyrészt. Igen, lehet eltérés initrendszerben, csomagkezelőben, virtualizációban, extra CLI kapcsolókban, egyebekben az egyes rendszerek, Unix és unixlike variánsok között, de az alapok változatlanok. Nem véletlen forognak még ma is közkézen olyan alap művek, mint a Unix Programming Environment meg K&R The C Programming Language.

Nemrég pl. az előbbit olvastam, és ma is nagyon helytálló. Van benne valóban egy pár elavult parancs, amit nem használnak, user környezetben mail, news, meg pl. pr/write létezik, de azt se nagyon használják, visszaszorult a troff is, meg a piq/eqn se gyakori, vanilla ed/vi-jal se nyomják sokan, de ilyen apróságokat leszámítva a törzsanyag továbbra is működik ezeknél a könyveknél. Pl. régebben, a régi Unixoknál a /usr/ vagy /user/ mappában volt a home mappája a usereknek, nem a /home/-ban, meg nem létezett a /opt, és nem volt /sys /proc sem, stb.. Ilyen eltérésekre vigyázni kell, meg olyanokra, hogy pl. BSD-ken nincs lsblk, blkid, free, stb. Linux-specifikus parancsok.

Vannak még további elavult parancsok is, meg már nem nagyon használt toolok, pl. compress/uncompress (ezeket kiváltotta a gzip, xz, meg tar x), cksum (ehelyett a komolyabb shasum, b2sum-megoldások mennek). Linuxnál is van változás mindig, pl. változtak a hangrendszerek, bejött a systemd, a Wayland is teljtesen más konfigurálást és eszközöket igényel, mint egy X.org desktop, vagy régebben az XFrre86 konfigolása is erősen különbözött a később behozott X.org-étól. Szóval vannak elavult tutorialok, de teljesen azért nem avulnak el. A ksh, tcsh sem gyakran használt ma már, inkább megy a bash, zsh, stb. helyette, de még ma is elérhetők, szigorúbb POSIX meg általános visszafelé kompatibilitás miatt.

A fájlrendszereket is máshogy menedzseli az ember, pl. egy ZFS-es rendszeren eltérnek a parancsot egy UFS és egy ext-es rendszerhez képest. Meg pl. egy geli titkosítást is máshogy kezelsz, mint egy luks-ot, és máshogy állítasz be egy LVM-es rendszert. A jails és a docker sem ugyanaz. Valamint meg lehet lepődn néha, hogy ami lefordult gcc-vel, clang-gal nem fog. Nem árt egy egészséges gyanakvás, meg alaposabb ismerete a konkrét rendszernek.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)