syslog-ng fork indult AxoSyslog néven

Címkék

Ahogy a cím is mondja, az AxoSyslog most már valódi fork-ja a syslog-ng™-nek (a syslog-ng az One Identity védjegye). [...] Az eredeti syslog-ng projekt alapítójaként érzelmileg kötődöm a projekthez és a névhez, de úgy döntöttem, hogy elválok tőle, és egy új fejezetet nyitok. Ez a blogbejegyzés bemutatja szándékaimat és terveinket a jövőre nézve.

[...]

Valóban szükség van a fork-ra?

Nem vettem könnyen a fork kérdését. A fork lehet jó vagy rossz hír a közösség számára.

[...]

Nagy reményeket fűztem a syslog-ng projekttel való együttműködéshez tavaly. Azt hittem, hogy végre több független, kereskedelmi szervezet dolgozik majd a kódbázison, és ezzel valóban nyílt forráskódú projektté válhat – egy független entitássá, ahol a együttműködés nyíltan történik, és a pozíciók és döntési hatalom érdem alapján dőlnek el.

Ez nem történt meg.

Ami történt, az az, hogy a projekt körüli zavar csak növekedett.

[...]

Részletek angolul itt.

Hozzászólások

Ugy latom a chatgpt megerkezett a workflowba ...:)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Bár már régen foglalkoztam vele (2009-2010), talán a 2.0.9-es verzió környékén. Ezt nem a BalaBit csinálta eredetileg? Mi lett vele?
Emlékszem, nagyon szép C kód volt.

De, aztán a Balabitet megvette (többek közt a cikk írójától) a OneIdentity (vagy hát egy részét), ez is hozzájuk került. Előtte/utána még valamikor átálltak egyébként egy open core modellre, de egyébként láthatólag nem nagyon csinálnak vele különösebben sokat. :)

Egyébként imho még mindig nagyságrendileg faszább, mint a mindenhol ott levő rsyslog, csak annak idején a licenszelése nem volt egyenes, nem ez került be mindenhova.

Nem értem mögötte az üzleti modellt. Azt csak nem gondolták, hogy komoly bevételük lesz abból,  hogy a pro feature-ökért valakik fizetni fognak...

?

A syslog-ng alapból egy üzleti cucc volt mindig is. És a balabit igen komoly pénzt keresett azzal, hogy nagy cégek fizettek nekik a pro feautreökért, a supportért, meg azért, mert valaki össze tudta rakni nekik a log infrastruktúrát projektben. Aztán a rá épülő store box-al (amit kissé hunyorogva szintén mondhatsz pro feature-nek) meg még egy kalappal. Járulékos bónuszként mindenféle egyéb üzleteknek is kinyitotta az ajtót egyébként esélytelen kelet európai kis cégnek, hogy "ja, ti csináltátok a syslog-ng-t"? :)

Így nyír ki a kapzsiság egy eredendően jól kitalált és megvalósított dolgot.

Aztán néhány lépcsőben a balabit brand meg a cuccok egy része átkerült a one-identityhez (amivel egyébként Balázs bármilyen kapzsisága bőven kielégítődött jó eséllyel, bár szerintem olyanja neki baromira nincs, eléggé antitézise) akiknek viszont valószínűleg inkább az SCB volt az érdekes, és nem nagyon tudnak mit kezdeni ezzel a logolós izével, szóval ahogy mondták is itt, eléggé low effort.

Közben Balázs valószínűleg rohadtul elunta a jól megérdemelet semmittevést, meg gondolom ha voltak neki az eladás kapcsán kötöttségei, azok lejártak, és elkezdett megint matatni a syslog-ng körül. IMHO most lett elege abból, hogy az OI meg csak faszkodik, és inkább visszaforkolta. Szóval amit látsz, az imho pont az ellenkezője annak, amikor a kapzsiság kinyír valamit :)

Az 'akkor' alatt mire gondolsz? A store box 2008-ban jelent meg, jóval a Balabit felvásárlása előtt.

Nem a felvásárlásra, hanem arra, amikor lefocizódott az, hogy mi fogja váltani az addigi "hagyományos" syslogd megoldásokat, és nagyjából az rsyslog futott be. Egyébként én ezt fejben kicsit korábbra tettem, inkább olyan 2005 környékére, de most megnézve a timelinet, ez valóban kb a debian lenny, RHEL6 magassága, azok meg ugye 2009-2010. Ezzel együtt szerintem nem az SSB volt a baj, hanem az, hogy a syslog-ngnek volt egy ilyen freemium szagú licenszelése, ami emlékeim szerint azért nem volt annyira tiszta, kicsit ilyen QT szaga volt az egésznek. Imho ezért mentek inkább az rsyslog irányába. Pedig valójában nyugodtan lehetett volna egy sokkal határozottabb vágás, meg egy egyenesebb kijelentés, hogy márpedig a cucc opensource, valójában a pénzkeresetnek direktben nem nagyon ártott volna, cserébe ott lett volna, hogy ők a de-facto standard logging.

És rosszul írtam, nem Pro volt a részben zárt forrású, hanem Premium Edition.

P-P én ez sose akartam követni, hogy épp minek van brandelve :) Szegény SSBt is azóta nem tudom hányszor keresztelhették át :)

a fő kérdés, hogy bekerül-e valaha a top disztribúciók csomagjai közé?

ha (egyszer) bekerül, hogyan viszonyul a most ott lévő syslog-ng csomagokhoz?! ;)

Mivel az OSE fejleszők java szintén átnyergelt az új repóra, ezért várható, hogy a dolgok már ott javulnak ki, plusz új feature-ök is érkezőben vannak.
Az OI meg dönthet, hogy

  • extra energiát fektet be, hogy az AxoSyslog-os fejlesztéseket visszaportolják a syslog-ng-be,
  • vagy ők maguk fektetnek bele, és fejlesztik tovább,
  • vagy nem fektetnek bele és hagyják szépen lassan elhalni

Az eddigi hozzáállásuk alapján az utóbbit valószínűsítem.
Minden esetre a lényeg, hogy cégek számára nincs ingyenebéd: az nem működik, hogy villogsz a trademark-kal, beépíted a for-profit szoftveredbe, de közben erőforrást nem ölsz a cucc fejlesztésébe.

Ha bekerül az Ubi repóiba, szívesen teszek vele egy próbát a mostani helyett, annál nagyobb erőfeszítést nem tennék bele.