A VMware Workstation/Fusion Pro mostantól ingyenesen elérhető személyes felhasználásra

Címkék

A Broadcom (ami felvásárolta a VMware-t) bejelentette, hogy a VMware Fusion Pro és VMware Workstation Pro termékei személyes felhasználásra ingyenesen elérhetők lettek:

Pro Apps are now Free for Personal Use and Licensed for Commercial Use

The most exciting part is that Fusion Pro and Workstation Pro will now have two license models. We now provide a Free Personal Use or a Paid Commercial Use subscription for our Pro apps. Users will decide based on their use case whether a commercial subscription is required.

This means that everyday users who want a virtual lab on their Mac, Windows or Linux computer can do so for free simply by registering and downloading the bits from the new download portal located at support.broadcom.com

A bejelentéssel egy időben a VMware Workstation Player + Fusion Player "Discontinued" lett.

Hozzászólások

\o/

Már fut is az update Linuxon!

trey @ gépház

Van egy olyan érzésem, hogy ez is meg fog szűnni...

Próbálják menteni a menthetőt, mert szerver oldalon elásták magukat...

Még jó, hogy évekkel ezelőtt átálltunk hyperv-re mindenhol. A saját laptopomon maradtam a workstation-nél, mert nagyon bevált.

Egyetértek, én csak néhányszor próbáltam a Hyper-V, nagyon minimális desktopos felhasználásra, Win10 alatt, de annyira ocsmány és lassú, hogy inkább leszedtem a rákba. Akármi más jobb annál.

Az pozitív, hogy a VMware Workstation ingyenes lett, de én továbbra se nagyon fogom használni, nem akarom zárt, proprietary ökoszisztémába belebetonozni magam, akkor se, ha ingyen van. Amíg van olyan FOSS megoldás, ami lefedi az igényeim, annál maradok.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Amíg on-prem voltunk az előző munkahelyemen, hyper-v-s infrán futottak az appszervereink. (Nekem csak az appszerverekhez volt közöm, ill. jogom, de nem egyszer én mutogattam meg dolgokat az infrát üzemeltetőknek.)

Ne tudd meg hány outage-ünk volt a hyper-v nyűgjei miatt.

Tipikus hiba volt, hogy hyper-v hypervisor node-ok valahogy leszakadtak a management szerverről, innentől a megjelenített állapotuk nem frissült. Ebből egészen addig nem volt baj, amíg nem volt valami karbantartás és nem migrálták át a gépeket. Azaz migrálták volna, csak nem látták, aztán azt hitték, hogy a host már üres és szépen leállították. A (láthatatlanul) rajta futó appszervereinkkel együtt...
Különösen vicces volt (már így utólag... akkor abban a pillanatban nem volt kedvem nevetni), mikor appszerver cluster több tagját egyszerre ütöttek ki. Mert az anti-affinity szabályokat se mindig tartotta be a rendszer... Végül saját monitoring rendszert csináltunk, ami a guest gépekből belülről nézte, hogy melyik hoston fut és jelzett, ha valamelyik gép rossz helyen van.

Na, ehhez fogható hibákat semelyik másik virtuális infra rendszerrel nem láttam.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Mondjuk nekem van olyan már, mert van szerencsém egy (szintén felvásárolt) automatizációs termékük szakértőjének lenni. Tehát fel vagyok készülve lelkileg a support minőségére és a letölés nehézségeire.  (Csak pl olyanok, hogy ötpercenként jelszót ÉS emailes megerősítő kódot kell kérni, mert anélkül nem érzik magukat biztonságban...)

Nekifogtam volna letölteni. Ahogy a székely mondaná, nem is a b*ás, hanem a sok utánajárás...

Hey! Where'd my terminal go?

Vajon ez hogyan hat majd a Virtualboxra?

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Szerkesztve: 2024. 05. 15., sze – 10:47

A Mac verzióra kíváncsi leszek. Ha jól működik, simán alávághat a Parallels desktopnak.

Amennyi mindent meg kell adni, hogy legyen profilom, nem biztos, hogy végigmegyek ezen. Röhej, hogy personal felhasználás, de egyből meg kell adni céget. Profile build nélkül meg legfeljebb doksit olvasgathatok.

Update: már le lehet tölteni anélkül, hogy site ID meg hasonlók kellenének.

Azt nem tudod, hogy miben tud ez tobbet, mint az eddigi free? Hiaba neztem a bejelentes elotti (iden januari) allapotat a vmware oldalnak, nem igazan jottem ra, mik azok a featureok, amiket megkapok extrakent. Ha itt fenn a menuben megnezed a Desktop Hypervisorokat, ott is csak a Windowsosnal irja kulon, hogy Workstation Player meg Workstation Professional, a Maces verzional cska "Fusion" van.

Szerk: en letoroltem az eddigi free liszenszkulcsat, majd elinditva, kijeloltem, hogy igen, freet akarok (igy nem jott letre uj kulcsfile), majd minden ugyonolyan es ugyonugy megy, mint az eddigi kulon kert personal liszenszes freeben.

Macen soha nem volt Workstation, a Fusion pedig nem rendelkezett ilyen korlatozassal. Evek ota (visszakerestem, 2020) lehet kerni non commercial hasznalatra kulcsot toluk. Az igy kapott kulcs raadasul, semmivel sem tunt butabbnak, mint elotte a fizetos olcsobb verzio. Azaz most is, es korabban is, a non commercial kulcsot hasznalva siman indithattal UEFI+TPM tamogatott guestet (nalam ARM-os Windows 11) es Linuxokat is egyszerre.

A legnagyobb hiányossága az ingyenes Playernek, hogy nincs snapshot, ami nagy negavítuma. Amíg csak a Player volt az ingyenes alternatíva azaz mostanáig minden szempontból jobb választás volt a VirtualBox ha ingyenes megoldás kellett. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Ez nagyon jo hir, mert broadcom-oskent eddig nem kaptam VMWare Workstation license-t. :) Ha kellett volna, eddig virtualbox-ot, de leginkabb WSL-t hasznaltam.

A WSL más kategória, az inkább egy linux wrapper "wine-szerű megoldás" windowsra. Amire gondolsz az inkább a WSL2. De azzal is sok probléma van. Sokan okkal nem preferálják ha fő windows rendszerük guestbe kerül. Szerintem továbbra van létjogosultága type2 hypervisokokra. Egyszerűem sok felhasználási szokáshoz nem megfelelő egy type1 hypervisor. Linuxon ott van arany középútnak a kvm de annak nincs megfelelője a windows világban. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Nekem egyszer azt mondta egy nálam okosabb ember, hogy a Win Server + Hyper-V az azért annyira fasza, mert lehet benne Backlinket csinálni és clusterben megy a live migration a backlinken keresztül. Állítólag Linuxos rendszereken ezt nem lehet megcsinálni. Én ezt a részét csak távolról szemlélem, de van egy sanda gyanúm, hogy nem így van. Arra gondolok, hogy ha valóban nincs lehetőség Backlink-re, akkor feltehetően azért, mert nincs is rá szükség. Valahogy a világ szervereinek jelentős része mégiscsak jól érzi magát windows nélkül.

Nem tudom, manapság mi a "menő" meg a divat, de anno azért a korosync, pacemaker, keepalived működött, virtualizálás helyett ahol lehet inkább a konténerizáció felé mennék (na ez meg éppen nem működik értelmezhető módon Win alatt). 

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Többnyire laikusként: most kezdem megérteni és úgy gondolom, hogy Linuxon ez abszolút összehozható ugyanígy, csak más nevekkel... mint ahogy a pool az scope :)

Van mondjuk 2 szervered, amit összeraksz Failover Cluster Managerben egy clusterbe  és ez a két fizikai gép lesz a 2 node. Nyilván lehet több is, csak ez így most egyszerűbb.
Mindegyik gépben van egy-egy intel x540-T2 hálózati kártya, aminek nemtudom milyen csatlakozója van és milyen kábelen megy az adatkapcsolat, de réz és nem RJ45 a csatlakozója. Rá tudnék keresni de annyira nem érdekel most.

Ezenkívül a gépben vannak még normál hálózati kártyák... mondjuk 2x gigabit és 1x egy irmc (mert Fujitsu éppen így hívja).

Konfiguráció esetén a 10 gigás kapcsolat lesz a backlink. Ez a kapcsolat arra szolgál, hogy a Hyper-V-ben lévő gépek Live Migration esetén ezen keresztül közlekednek. A többi interfészen keresztül van kapcsolat a külvilággal.

 

Tehát ha mondjuk Hyper-V-ben fut egy webszerver, ami az "A" Node-on van, és mondjuk 10.9.8.7 az IP-címe, akkor az "A" node LAN1 interfészén keresztül érem el, mert Hyper-V Switch-ként az van konfigurálva.
Amikor LiveMigration keretein belül áttolom ezt a virtuális gépet a "B" Node-ra, akkor a 10 gigás backlinketn közlekedik. Közben végig elérhető a 10.9.8.7 IP-címen. Igazából az a kérdés számomra, hogy utána is az "A" Node LAN1 interfészén érem el és ezek az adatok is a backlinken közlekednek, vagy utána a "B" Node valamelyik gigás portján keresztül érem el. De akkor ott külön virtuális switchet kell neki adnom? Szóval itt még nekem is sok a kérdés, ezek a virtuális gépek és konténerek közötti hálózatok egy külön világ.

De egy biztos, Linux alatt megoldható az, hogy egy nagysbességű interfészen kössem össze a Node-okat (akár optikán) és úgyszintén konfigurálható, hogy mely kapcsolatokon történjen a szinkronizáció. Eddig egyszer csináltam ilyet és működött. Ha ismét eljutok odáig akkor alaposabban kitanulom a dolgokat, de alapvetően én hálózatokkal foglalkozom, viszont néha bele kell nyúlni ilyen dolgokba is ezért van egy minimális rálátásom sok-sok kérdéssel.

Tehát az én olvasatomban a backlink egy olyan nagysebességű kapcsolat a Node-ok között, amit kizárólag a Cluster Nodejai közti szinkronizációra, a Role-ok mozgatására, Live Migrationre használunk.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Ja, értem. Azt hittem valami "lockstep"-ben futtatás, vagy hasonló dologhoz kapcsolódik.

Hát igen, ezt mondjuk a vmware-nél is simán meg lehet csinálni, sőt annyira ez a best-practice, hogy a vCenter rinyált is, ha nem így konfiguráltad fel. (Főleg a VMware HA miatt hisztizik, ha nincs redundáns, dedikált linkje. De a vMotion-re is warningol.)

Linux alatt nyilván ez teljesen lábbalhajtós, neked kell megcsinálni a hálózati bond interfészeket, dedikált subnetet beállítani, arra felhúzni valami cluster suite-ot (ami így a sima host IP routing tábla alapján fog a forgalma a megfelelő linkre kerülni), ami aztán heartbeat-el, tagságot tart fenn, és mozgatja a másik interfészhez tartozó virtuális IP-ket a node-ok között. Semmi akadálya, munkás összekonfigurálni.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Szerkesztve: 2024. 05. 15., sze – 14:28

Valaki össze tudná foglalni tl;dr h. mi az állás most 2024 május közepén vmware *.* fronton? A broadcom felvásárlás utáni megszüntetjük a ...-t cirkusz és a mindmeghalunk-szerver-oldalon történet óta nem követem az ámokfutást.

(Esxi-t láttam/használtam csak, azt is kb 10 éve utóljára)

Régi partnerség megszűnt, a partnereknek migrálniuk kellett a Broadcom OKTA profilra, majd most ott várunk, hogy hogyan tovább. Április 30 volt a határidő partnereknek, ügyfeleknek május 6 talán. Majd kiderül. Hazai hírlevél is jött, immár VMware by Broadcom címről.

trey @ gépház

Azutan alltam at virtualboxra hogy ott megcsinaltak a normalis snapshot supportot, azota hozza se nyultam a vmwarehez. Az egyetlen dolog ami remlik hogy uj kernel verzional mindig patchelni kellett a fost mert annyira tartottak up to date mint az nvidia a drivereit. Meg uj major verzioknal mindig szopni kellett az aktivalassal.

I hate myself, because I'm not open-source.

kvm + qemu + libvritd + whatevergui akinek koll ... ez minek ez? :D