KDE 6 Megarelease RC2

Címkék

A mai napon megjelent a KDE 6 második kiadásra jelölt változata. A végleges verzió a tervek szerint február 28-án érkezik.

Hozzászólások

Ú, ez kemény. Nem is hallottam még erről a SithWM-ről, de ahogy nézem, kb. 16 éve nem fejlesztik, és előtte is egy egyszemélyes, amatőr projekt volt. Nem hinném, hogy kipróbálásra érdemes ma már. Bár most is létezik egy csomó minimalista hasonló ablakkezelő. Én magam kb. 6 éve tiling WM-eken vagyok, kb. 4 éve meg főleg bspwm megy, így én se csábulok rá erre a KDE6-ra, kihagyom ezt is, meg a többit is. Nem kell DE, nem tervezek amúgy sem hagyományos, kézileg méretezős, stacking ablakkezelésre, hagyományos DE-kre visszaállni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Az RC2 megjelenésének napján volt egy AUA Redditen, ott azt írják egy kérdésre, hogy vannak tervek a tiling további fejlesztésére. A fentebb említett Bismuth helyett a poloniumot is ajánlották egy fórumban. Egy másik Reddit posztban azt írták, a Kwin fejlesztők csak egy alap tiling kezelést akarnak adni, és biztosítani mindent külső fejlesztőknek, hogy bővítményekkel javíthassák azt, lásd a linkelt polonium.

Szerk.: Átfutottam a polonium oldalát (usage.md), azt írja, hogy önmagában ez sem tudja menteni a beállított elrendezéseket, a dbus-saver kell hozzá.

Köszi!

Igen, láttam, hogy vannak extensionök, de igazából nekem a kwines alap megközelítés bőven elég lenne, nem akarok hardcore tilingelni, csak az uw monitoron segítene, ha az alap fél oldal / valamelyik sarkon túl még tudnék pár más elrendezést, ahova adott esetben beledobom az ablakokat (és ha huzogatom követi, ezt ugye a tiling nélkül nem csinálja). Ill ugye pont most nem tudom, jó-e extensionre váltani :)

Igazából már így is használható, csak van pár, amit elmentenék (pl a default 3 oszlopos egy pár oldalt már eltör, azt finoman arrébb basztatnám, a a bal oldalt 2 fél, jobb oldalt egésznek jó lenne a tükre, ilyesmi), és akkor én tulajdonképp boldog lennék, kurvára nem zavar, hogy ehhez egerészni kell, sőt.

Illetve az átméretezés néha receg.

Az csak azért nem volt kiemelve, mert beleértendő, ofc., hogy azokkal van használva. Ez van, nem éltetnek már ezek a DE-k. Egyszerűen vagy egy olyan workflow, ami annyira nem alapoz rájuk, hogy mindegy lesz mit használsz. Egyébként meg nem hiszitek el, de van egy csomó előnye. Nálam így nem bugzik semmilyen DE, ha forráskódból kell forgatni, akkor sem tart sokáig, nincs sok függősége, nem törik el frissítéskor, nem terelnek át erőszakkal Waylandre, nem húzzák ki az ember alól a szőnyeget minden főverziónál az átdizájnolással, stb.. Nyilván nem való mindenkinek, kell egyfajta megszokás, workflow hozzá, ami csak fokozatosan alakítható ki. Eleinte, mikor próbálgattam ezeket a tiling WM-eket, akkor nagyon nem tetszettek, mert akkoriban nem értettem, hogy miről szólnak. Akkoriban nem voltam még rá kész.

Egy ilyen váltás nem megy 5 perc alatt, évek alatt alakul fokozatosan. Eleinte csak DE helyett elkezdtem WM-ből (IceWM, Openbox) saját szisztémát építeni, meg az elemeit összeválogatni, és fokozatosan ismertem meg új megoldásokat, programokból fokozatosan 1-1-et lecseréltem minimalistábbra, épp ahogy tanultam valami újat, mutatta valaki fórumon, videón, stb.-n, hogy van egyszerűbb, gyorsabb út. A konzolos programok is csak fokozatosan szivárogtak be eleinte, szépen egyesével, majd idővel jött a tilingozás is. Persze a vége felé gyorsítottam a folyamatot, mert tudatosan mentem már rá erre. Ez a folyamat a mai napig tart, néhány GUI-s maradványt épp most számolok fel (Thunderbird, Carla, gtkcolorpicker), meg egyes megoldásokon tovább optimalizálok (pl. Vifm helyett saját fzf-alapú fájlkezelő script, amit reszelgetek), meg teszem a meglévő megoldásaimat egyre inkább disztró és Linux-agnosztikussá, POSIX kompatibilisebbé, stb.. Ez ilyen, sosincs hátradőlés, de nem bánom, tanul valamit mindig az ember. Nem nagy munka, mert egyszerre csak kevés minden változik. A titka, hogy nem szabad siettetni, erőltetni, hagyni kell alakulni magától.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)