Egy Windows frissítési hiba mindenki nyomtatóját átnevezi HP M101-M106-ra

Címkék

Kibogozni is fájna, hogy mi a rák van, olvassa el mindenki maga a legújabb Windows agyrémet. Valami HP app települ az emberek gépén a beleegyezésük nélkül. Ami még rosszabb, eltávolítás után újra felbukkan, de ez még semmi: Windows "újrarakás" (mert az mindent is megold, értem?) után is megjelenik. Az ok? Egy friss, elszabott Windows 10/11 update átnevezi mindenki nyomtatóját "HP LaserJet M101-M106"-ra, legyen bármilyen, vagy akármilyen készüléke is ...

Részletek itt.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2023. 12. 05., k – 14:34

Ilyenkor kellene az épeszű embernek fognia a kalapját és távoznia ebből a szakmából, mint egyszer Lendvai Béla tenne azt, amikor olyasmi történt, amihez nem talált szavakat.

Hogy a faszba' süllyedtünk idáig?!

trey @ gépház

Hehe... Nálam is feltelepült ez a HP Smart, de nem piszkálta a nyomtatóimat, nem nevezte át őket, nem törölte. Vajon miért?

Amúgy meg senkiháziak kezében van ez a szakág is. Mindent könnyen, gyorsan, olcsón akarunk. Csak a minőség kúszott a lista legvégére...

Ez két cég koprodukciója. A Microsoft pont úgy hibás, mint a HP. Egyrészt, nem nevezünk át semmit semminek. Másrészt, bárki bármit is nevezett át bárminek, beleegyezés nélkül nem telepítünk vissza semmit. Ha pedig egyszer leszedte, pláne nem telepítjük vissza csak azért is. Retek registry mire van, hanem arra, hogy az ember egyszer már leszedte, írja bele? Következő telepítésénél ellenőrizze a kulcs meglétét és basszon fel egy figyelmeztetést:

Ön már egyszer eltávolította ezt a szart. Biztosan szeretné mégis telepíteni?

Ez nem rakétatudomány ...

trey @ gépház

Ráadásul ez az alkalmazás a Microsoft Store-ból jön. Én óriási security risknek tartom, hogy csak úgy hopp, felmászik / frissül egy alkalmazás az IT, a user tudta nélkül. Compliance és audit rémálom a köbön.

Egy egész jó leírás a korlátozásra, beállításra a témában: https://call4cloud.nl/2020/06/managing-apps-in-the-microsoft-store/
MS Store letiltása, okok: https://www.prajwaldesai.com/enable-disable-microsoft-store-on-windows/
Végigolvasva tuti vérnyomás-emelő hatással bír.

A tuti megoldás SRP GPO-val (Software Restriction Policy) letiltani az egész MS Store-t a francba. Így senki se fog agyvérzést kapni az Intune, Azure piszkálásától, ami felesleges pluszmunkát okoz az IT üzemeltetésnek.

Történeti áttekintés:
- Régen telepítettük az alkalmazásokat lokálisan. Tök jó, csak nem menedzselhető központilag.
- Kitalálták a registryt. Tök jó, csak nem igazán dokumentált minden. Eligazodni sokszor rémálom.
- Jött a GPO. Kell hozzá AD. Tényleges időmegtakarítást, egységesítést jelentett.
- Kitalálták az SCCM-t, mert a GPO nem jó mindig mindenkinek. Pluszmunka, összeakadhat a GPO-val.
- Jött a felhő. SCCM (új neve MCM) nem jó, legyen valami új vacak pl: Intune.
Tehát ott tartunk, hogy egyszerűsítettük az életünket. Ja, nem.... Csak n+1 helyen kell ellenőrizni a beállításokat. Welcome in 2023 IT.

A Microsoft pont úgy hibás, mint a HP.

Microsoft ebben az esetben nem tett mást mint beengedte a Microsoft Update szolgáltatásba a HP cuccát, ha jól értem.
Én ezt még mindig jobb megoldásnak tartom mint milliónyi eleváltan futó, tököm tudja mit művelő és binárisokat honnan szedő
agent-et tartani annak érdekében hogy frissülni tudjon egy adott alkalmazás - ez tényleg okádék megoldás, ami elterjedt Windows-on.

Pont azzal szívok most hogy vagy írnom kell egy komplett szolgáltatást a WPF alapú desktop cuccom frissitéséhez
vagy fel kell húznom mondjuk a choc cli-t ahhoz hogy annak a publikus registryjét használni tudjam.
Hiába lopta el és épitette be a Windowsba a WinGet-et a Microsoft ha pubklikus registryt nem biztosít hozzá.
Ha fel tudnám tenni a Windows Update-be, boldog lennék.

... nincs itt semmi probléma kérem, csak be kell tenni a másik helyére 1 olyan nyomtatót, amit a nagyte$ó előírt ... :)

Na és ha több van? Lesz másolat? 

Ezek azok a pillanatok, amikor örülök, hogy alapvetően Linuxos vagyok. :-)

debian stable + backports. 
A backportsban megjelenik a 6.5 kernel - ami véletlenül  se kezeli az nvidia drivert. Nem hogy X nincs, de dkms se ok, ergo nincs init.rd, reboot után halál.
Régebbi kernel boot, ennek a szarnak a lepucolása meg apt-pin segített
(ja, ez múlt vasárnap, hétfőn alig voltam kialvatlan, de az én hibám, mi pöcsnek frissítek vasárnap este)

http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Előző laptopon a Win 10 úgy gondolta, hogy jó lenne neki a Windows Update-ben lévő grafikus driver. Hát nem. Boot fail safe módban, rendszervisszaállítási pont, majdnem egy órán át ment az hogy homokóra, reboot, befagy, reboot, visszaáll, rebot, befagy, reboot, visszaáll, reboot, konfigurál, reboot, befagy, reboot, bejön minden, csodás.

Első mozdulat a hibás driver megjelölése a windows számára, hogy "ha még egyszer feltelepíted letöröm a kezed", minden okés, következő rebootkor befagy, mert feltette megint a drivert. Újabb óra múlva megint visszaálltunk, volt vagy fél tucat reboot, mert hát komoly dolgok történtek biztosan. Driver újra bejelöl, hogy ne töltse le, és így egy darabig jó is volt. Néhány hét múlva a következő Windows Update kiszedte a pipát, így egy héttel később újra lejött... Másfél óra kurvaanyád, dolgozni szeretnék nem pedig pelenkázni ezt a szaros segget ami Windowsnak hívnak.

Amúgy volt ilyen problémám Linux alatt is. Qubes-OS, xen bootol, meg a dom0 ami egy Fedora. Kernel frissítés után Fedora nyekk. Hát jó, akkor reboot, előző kernel kiválaszt, Fedora szépen bejön, dnf remove nemjokernel, 3 perc alatt megoldódott ugyanaz a probléma, ami Windows alatt 3x egy-másfél óra volt, míg tekergett a homokóra.

Azért, amikor az ingyen használható eszköz felhasználóbarátabb mint a fizetős (és a Qubes-OS a biztonságban is köröket ver... hát, nagyjából mindenre) az azért odabasz. IMHO.

naigen, nekem a mikrofonom ment el. Igazából örültem neki, ha meeting volt, mondtam, hoyg legfeljebb írni tudok meg mutogatni. Egy évig békén is hagytak meetingekkel, mennyei állapot volt.
Akkor elment főnököm (vicces, most itt keres munkát, ahol anno engem is talált :) és átvettem a notebookját, azóta van hangom - de nem kürtölöm világgá, addig is békénhagynak.

Ja, w10 vagy w11, passz, annyira nem érdekel, hogy utánanézzek (mondjuk az otthonit se tudom, debian, talán 12, nyáron jött ki az új stable, bookworm - de hoyg ez hányas ?. vps szerver meg rocky 8, hát az erőteljes szenvedés volt centos7-ről (előszőr 8-ra, az volt szenvedés, centos -> rocky már egyszerű volt)

De tényleg nem tud érdekelni, milyen oprendszer pontosan. Legyen benne egy browser meg egy ssh client, aztán elvagyok.

http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Jó nagy nyomortanya lehet az a munkahely, ahol egyik impotens (vezető, főnök, cégtulaj, IT) se tudott hozzádvágni egy rohadt 10 ezer forintos jabra headset-et (pl. Jabra Evolve 20 MS mono) :D Lassan 1 kiló kenyér lesz ennyi, szóval ennek nem lenne szabad már tételnek lennie ebben a szakmában.

Ezek szerint tényleg nem fontos mítingelni azon a helyen.

Az, de más szinten.  Ez saját headset, szeretem, nem volt olcsó, cserébe nem is kell évente cserélnem. Adtak volna USB-s szart, de inkább lemondtam róla.

De másrészt meg tényleg fillérbaszás megy, kurva memóriát nem tudunk bérelni a bérelt vmware környezetünkbe, 5%-kal túlhasználunk, én mondjuk azon veszem észre, hoyg random webszerveren elindul az OOM killer. De nem tudsz mit csinálni, mert a picsa windows szerver is 8G-t eszik, akkor is, ha semmit nem csinál és "kell". 
Tiszta vicc az egész

http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

fillérbaszás megy, kurva memóriát nem tudunk bérelni a bérelt vmware környezetünkbe, 5%-kal túlhasználunk

Úgy látszik, nálatok egyesek még nem hallották a prófétai kinyilatkoztatást, miszerint "olcsó a hardver, tenni kell még alája; ha nem tesztek, hűje az üzemeltetés"! :P /s (Csak úgy lazán és szemtelenül kapcsolódva a valamelyik szomszéd témában előkerült szálhoz.)

A vicc az, hogy mielőtt idejöttem, éppen akkor került végre egy céghez a vmware. Előtte három telephelyen szétszórva volt három gép, egyiken vmware, másikon hyper-v, harmadikon pöcsx vagy mittomén.
Nyígtak a többiek, hogy egységesíteni kellene meg kirakni valami szerverhotelbe, bérelni felhőben vagy bármi, csak nem így, le se voltak szarva.

És akkor az egyik gépben meghalt a storage vezérlő. Pont ez adott otthont a fileszerververnek és ugye ezeréves hw volt, kurva nehezen beszerezhető alkatrésszel. Úgyhogy mire megjöttem, már béreljük a környezetet onnan, ahonnan a net is jön. De ha nincs a storage vezérlő halála az öskori hw-ben - továbbra is azzal gyötrődünk.

http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

ezt anno winxp és win7 is el tudta játszani. Néha véletlenül biztonsági frissítésként jelöltek meg drivereket, ráadásul olyat, ami nem kompatibilis adott vassal. Aztán meg pingvinezik, hogy nincs kép és lehet kézzel tiltogatni. A win10 óta meg ugye állandóan megváltoztatja a beállításokat, hogy mindig újra aktiválja az ms szarok letöltését, telepítését, alapértelmezettségét. 

Ha a start->vezérlőpult->rendszer->speciális rendszerbeállítások->hardver->eszköztelepítés beállításai menüben átrakod a rádiógombot a "Nem (az eszköz hibásan működhet)" opcióra, akkor a Windows nem frissít automatikusan eszköz drivert. - Ezzel kiküszöbölhető a HP nyomtatós probléma is.

start->vezérlőpult->rendszer->speciális rendszerbeállítások->hardver->eszköztelepítés beállításai->pince->"vigyazz, a leopard harap" feliratu tabon olvashato is a figyelmeztetes

Sok apatikus windows felhasznalo, egyaltalan nem kar ertuk

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Szerkesztve: 2023. 12. 06., sze – 08:30

Egyik gépen nem tudom megnézni, hogy előjött-e ez a hiba, mert eddig is ez volt a nyomtató neve... 🤣

Egyébként meg most, hogy kérdés nélkül feltelepült a HP Smart, legalább van lehetőségem 1 csillagra értékelni a sotre alatt. Remélem sokan mások is így tesznek, és akkor később odafigyelnek majd az ilyenre a HP-nál is.

Nagy Péter

Nagyon naív vagy. Tele a store 1 csillagos értékeléssel pl. mindenféle bugos android OS rendszer komponensekkel, oszt mégse javítják azokat se. Ez ilyen illúzió csupán, h. az egyszerű parasztnak is lehet beleszólása a világ dolgainak folyásába. Csak hát senkit nem érdekel.

Hát, a Samsung nyomtatókat legalább ők gyártják, ott hamarabb el tudom képzelni, hogy ugyanazt a szoftvert használják mindkettőhöz. Talán még az elektronika is azonos a két típusban.
De egy másik gyártó nyomtatójának a szoftveréhez és beállításaihoz nem kellene hozzányúlniuk.

Nagy Péter

Ez így nem teljesen igaz. Egyrészt van fejlesztő is, akit érdekel, hogy mennyire szeretik az általa közzétett appot az emberek, másfelől ha a fejlesztők nem törik magukat az 1 csillag miatt, de ha valami "okoskütyüt" veszek (ami ma már lehet egy bojler vagy egy infrapanel is), előtte rákeresek a programjára, és ha azt látom, hogy két csillag, valószínűleg nem veszem meg.

  • Wifis bojlert azért vesz valaki, mert olyan helyre kerül, ahol nem minden nap van szükség meleg vízre, viszont szeretné, ha amikor ott van, mindig lenne meleg víz. Ha azt olvasom a programról, hogy nem megbízhatóan kapcsolódik, vagy nem működik benne mondjuk a "geofence", akkor lehet nem azt a márkát választom.
  • Ugyanígy egy nyomtatónál vagy scannernél sem ajánlok olyat egy cégnek, amivel mondjuk köztudott, hogy csaj szívás van a programjával, hiszen akkor majd engem fognak hívni miatta, hogy már megint nem működik valami.

Ha pedig a cégvezetés azt látja, hogy elestek néhány száz vevőtől a termékhez tartozó bugos app miatt, akkor majd lesz ott valaki, aki tudja motiválni a fejlesztőt, hogy rakja össze rendesen az appot.

Nagy Péter

> Ha pedig a cégvezetés azt látja, hogy elestek néhány száz vevőtől a termékhez tartozó bugos app miatt, akkor majd lesz ott valaki, aki tudja motiválni a fejlesztőt, hogy rakja össze rendesen az appot.

Azért erősen kétlem, hogy a pár száz vevő hiányából (*) rájönnének, hogy a szar meghajtószoftver miatt van. Eleve kósza fórumokba még lehet, hogy odaírja valaki, hogy ezért vettem ezt az helyett, de hányszor fordul elő, hogy értékeled egy  C* nyomtató vásárlása után az E* nomtatót, hogy azért C*-t vettem és nem E*-t, mert a C*-nek faszább a szoftvere. De ha megteszed, az még mindig max azon az oldalon történik, ahol vásárlod, és nem a gyártó sajátján.

De legyen neked igazad, és minden gyártói szoftver válljon e miatt a hozzáállás miatt tökéletessé!

( *) Azt szerintem észre se veszik.

van, hogy eljut panasz feljesztőcsapatig, de amíg el nem ér egy szintet a hibajelentés száma (vagy sok esetben van automata crash riport vagy statisztika) vagy kényes mivolta, addig a fejlesztőket más hibával foglalkozásra vagy pénzt hozó fejlesztésre utasítják a management prioritása alapján. Néha kivétel, ha egy fejlesztő szabadidejében suttyomban megjavít valamit, de van hogy ezt meg sem lehet tenni, mert random módosítások nem mehetnek review-ra.

Egyébként azért valamennyi ráhatása esetleg lehet belülről a fejlesztőknek, jobban próbálhatnak pusholni témákat. Ha használják a fejlesztők, staff is a szoftvert, akkor ha őket idegesíti valami, jobbak az esélyek arra, hogy átnyomják a megjavítását. De a végén azért a pénz az úr, a munkaadó diktál.

Valószínűleg eddig akkor én voltam a szerencsés csak, de a korábbi munkáltatómnál nemhogy eljutott a play store negatív értékelés a fejlesztőhöz, és javítva lett a hiba, de azok, akik nem "szar minden" típusú értékelést írtak, hanem a konkrét hibajelenséget szépen leírták, még volt, hogy ajándékcsomagot is kaptak (nem kell semmi extrára gondolni, kb 5000 ft. értékben). Igaz, magyar KKV volt, nem nagy multi.

Illetve már dolgoztam be nagy multinak, mint külső cég fejlesztője, aki az ő programjukat fejleszti. Hozzám eljutottak a felhasználói bejelentések, volt havi keret ezekkel foglalkozni is, illetve elvárás is volt a szerződésben, hogy bizonyos hibákat adott SLA mellett kellett orvosolni. Félreértés ne essék, el tudom hinni, hogy van olyan hely, ahol ez nem így megy, de azért biztosan tudom, hogy valahol ez visszajut a fejlesztőkhöz is.

Nagy Péter

Ez így van, ha a magad ura vagy pl. EV-ként, és/vagy az appod a szerelemgyereked.

Egyébként meg mindenki szarik a javításba. Ha épp véletlenül sikerül, vagy máshoz kell, akkor javítják, egyébként meg lehet hogy hónapokig, évekig ott lesz. Mert azért nem jár pont, nem lehet kipipálni egy újabb taskot, ami új feature vagy akár egy újabb szaros eyecandy.

"Sose a gép a hülye."

Szerkesztve: 2023. 12. 06., sze – 08:41

Fasza lesz, van amelyik gépünkön 6-7 nyomtató van beállítva, s ezek közül legalább egynek egyedi névvel kell lennie, egy elkúrt fejlesztés miatt.

Mondjuk az egyedi név meglesz, csak nem épp a HP M106 az elvárás :D

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Ügyes reklám trükk. Mit fizetett ezért a HP?

átnevezi HP M101-M106-ra

Lesz még ebbű' Barrett M107 is. :D

Egyébként meg a szokásos: de legalább van rá SzApPoRt! :P

na. valaki a HP-nál értesült róla, hogy egy fickó nekiállt nyíltforrású oprendszert fejleszteni egy fel nem telepíthetö nyomtatódriver miatt ?

HUP te Zsiga !

Előbb-utóbb minden nyomtató HP-sá válik, Mr. Anderson. ;)

Szőke nő elmegy az orvoshoz.
 - Doktor úr! Ittam egy üvegből, amire az volt írva, hogy nagyon erős méreg. Most mi lesz? Meg fogok halni?
 - Igen... Sajnos ettől mindenki meghal...
 - Mindenki?! Úristen, mit tettem!!!