Nagy szláv IT exodus: elszalasztott lehetőség?

Címkék

Az elmúlt évek geopolitikai történéseinek következményeként néhány százezer orosz, belarusz, és ukrán IT szakember hagyta el hazáját. A mozgó szakemberekért nagy verseny alakult ki Európában, mi azonban még a startvonalra sem álltunk fel igazán. A 20. kraftie adásban ezen rugóztunk.

Egy nyáron publikált, GitHub geolokációs adatok alapján készült kutatásból meglehetősen pontosan becsülhető, mekkora embertömeg is lendült kényszerű mozgásba. Akárcsak a betelepülő cégekért, a mozgó munkaerőért is komoly verseny alakult ki mind a térségben, mind egész Európában. A kutatás készítőjével, a Corvinus docensével, Johannes Wachs-szal és Both Vilmossal, az IVSZ elnöki tanácsadójával jártuk körbe, hogy mit nyerhettünk volna a betelepülő szakemberekkel, mennyi pénz érhet egy informatikus, és milyen feltételek kellettek volna a betelepítésükhöz.

Az adásban elhangzott cikkek, videók, tartalmak a Discord csatornánkon érhetők el, ahol még beszélgetni is tudsz velünk, és a többi hallgatóval. Adásainkat megtaláljátok a SoundCloudon, a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, és a YouTube csatornánkon is.

Hozzászólások

Szokásos bulvár, szenzációhajhász címmel. 

Github adatokat közvetlenül felhasználni statisztikai módszertan nélkül eleve hibás. Nyilvánvalóan azok az orosz és belorusz fejlesztőmérnökök akik nyugati érdekeltségeknek dolgoznak közvetve vagy közvetlenül, akkor is elrejtik valós földrajzi tartózkodási helyüket ha egyébként nem mozdultak sehova, illetve hamis tartózkodást tüntetnek fel. Az okok nyilvánvalóak. 

A két hwsw cikk leghápogóbb számai és kijelentései:

"A korábban Oroszországban és Fehérországban élő fejlesztőknek pedig egy másik jelentős csoportja elrejtette lokációját a platformon, amit figyelembe véve egy durvább becslést fogalmaz meg. Ha őket is az emigráltakhoz számítjuk, Wachs úgy becsüli, hogy összesen az aktív orosz szoftverfejlesztők akár 28%-a, fehérorosz társaiknak pedig 30%-a hagyhatta el országát."
Ez nem durva becslés hanem durva csúsztatás. 

"A munkaügyi szervek tájékoztatása szerint tavaly körülbelül 100 000 szakember távozott, ami az ország fejlesztői bázisának körülbelül 10%-a, a kormány maradásra ösztönző intézkedései nagyrészt sikertelenek voltak. Johannes Wachs, a Budapesti Corvinus Egyetem docense szerint a valódi szám ennél magasabb lehet."
Szóval összesen megközelítőleg 1 millió fejlesztő van/volt Oroszországban. A statista csak 720 ezerről tud még a háború előttről. Egy másik cikk 400 ezerről tud. Az orosz programozók felkészültségét, tudását egyszer a világ élvonalában olvassuk, máskor a térképen sincsenek ott az oroszok. Orosz programozókkal kapcsolatban az egyetlen biztos elem, hogy semmi sem biztos. 
(Magyarország egyébként van amikor élvonalban van, máskor sereghajtók vagyunk. Ez utóbbiban egyébként a mostanában bulvárban felkapott "bezzeg-Románia" mögöttünk van. A valóság szerintem valahol a kettő között van)

"Az orosz fejlesztőkkel szemben a fehérorosz szoftverfejlesztők túlnyomó többsége csak a környező országokig ment: az emigráltak 53%-a Lengyelországban, Litvániában, Ukrajnában vagy Lettországban kezdett új életet. Célállomásként Magyarország nincs benn a top 20-as listában."
Teljesen irreális, amennyiben valóban nagy orosz programozói tömeg emigrált. Orosz állampolgárok, még a programozók is csak vízummal léphetnek be Lengyelországba, a balti országokba. Olyan hülye pedig biztosan nincs közöttük, aki Ukrajnába költözne. A valóságban az háború kitörése óta a poszt-szovjet térségbe költöztek legnagyobb arányban. Grúzia, Örményország, Kazahsztán ahova nem kell vízum. Illetve Izraelbe, aki szerezni tudott egy hitelesnek látszó papírt arról, hogy ő zsidó. Törökország is népszerű orosz kiköltözési célország. 

"Ukrajnában a jelek szerint nem történt hasonló arányú fejlesztői emigráció. Ennek egyik magyarázata lehet, hogy a fiatal férfiaknak megtiltották az ország elhagyását, illetve hogy a legtöbben személyesen is motiváltak országuk védelmében” – írja a kutató."

A bullshit ezen magas fokára még Joseph Goebbels is csak csettintene. "kutató" na ja! :)

Mi biztosan valamit nagyon jól csinálunk mert orosz és ukrán programozókat is sikerült magunkhoz csábítani. Természetesen látjuk, hogy nem Magyarország az elsődleges célország. Ennek egyik oka a már említett vízumprobléma. Másik, nagyobb probléma a magyar nyelv. Az az orosz programozó aki mindenképp EU-n belül akar munkát sokkal inkább választja Lengyelországot, az orosszal mégiscsak egy nyelvcsaládba tartozó, sokkal könnyebben tanulható lengyel nyelv miatt, mint Magyarországot. 
Ja igen, probléma nélkül lehet pénzt utalni Oroszországba.

Akik

  • nem rendelkeznek Magyar gyokerekkel
  • tudnak angolul
  • nyugati ertekrenddekkel rendelkezo orszagban szeretnenek elni
  • ki akarnak kerulni Putyin befolyasa alol

Azok miert allnanak meg nalunk?

IMHO amig a Magyar szakemberek kivandorlasanak az okait nem tudjuk megszuntetni, addig igen nehez azokat itt marasztalni, akik mar mozgasban vannak.

+1.

Továbbá hozzátenném:
- A magyar nem világnyelv. Erősen kilóg a sorból.
- Itthon arányaiban nézve kevesen beszélnek idegen nyelveket. Igaz, IT-ban picivel jobb a helyzet. De ha bárkit megszólítasz az utcán, boltban, hivatalban angolul/németül, akkor nagy eséllyel mekegni-makogni se fog tudni. Ez a mindennapi életet nehezíti egy magyarul nem beszélőnek - főleg Bp-n kívül.
- IT munkahelyek szempontjából csak pár nagyváros - Bp, Debrecen, Szeged, Pécs, Győr, Székesfehérvár - "látszik" külföldről. Itt is a multik miatt elsősorban.
- Az itthoni fizetések sokszor nem olyan magasak, mint pár száz km-rel nyugatabbra.
- A rasszizmus sajnos jelenlévő tényező ma Magyarországon. Nem mondom, hogy máshol nincs, mert van. Csak itthon még fentről is nyomják az eszmét - "politikai rasszizmus".

Szerintem.

Így van, de ismerek több olyan multi Budapesten ahol a magyar dolgozók aránya talán van 50%, nem újdonság csak a legtöbb cégnél szokatlan.

Az viszont biztos, hogy Magyarország nem lehet célorszag ha már menni kell bárhova is. Itt nincs diaszporájuk, kivéve az epitoipar, de az nem az. A bérek viszont látványosan visszatértek az 1-2 évvel ezelőttihez az elérhető hirdetesekben, ha nem egy múltról van szó akinek mondjuk global policy határozza meg a béremelést. 

Hát ez az, hogy ebben nagy multik is vannak. Egy ismerősöm váltott egy olyan céghez (szintén nagyobb multi), akinek az alkalmazását egy másik munkáltató alatt, de már korábban is évekig üzemeltette. Most állítólag kb. annyit keres, mint az adott üzemeltetői pozíció juniorsávjának az ~alja -- egy három éve(!) kiadott bérfelmérés szerint. :-O (Egyre erősödik a gyanúm, hogy a nálunk lezajlott leépítések is inkább a bércsökkentésről szólnak, mint a "sima" elbocsátásról. Legalábbis csak erre tudok gondolni, amikor elküldenek egy rakás embert, majd szigorúan a felmondásuk lejárta után írnak ki új helyeket, amik egy részét feltölthették volna a kirakott emberekkel. És persze mondanom sem kell, hogy olyan csoprtokból is küldtek el embereket, amik már évek óta emberhiánnyal küzdenek.)

Ha idejonnek tiszteljenek mindent es ne vegyek el a munkankat, meg ne vandoroljanak ide be, mert mi elore megyunk nem hatra!!! Majd a csungo hasu csuti pothos torpemangalica kidobja oket remelem. Isten etesse sokajig a dottorminiszterelnokurat. :D

Ritka nagy marhaság az egész.