Az iPhone 14 felhasználók plusz egy évnyi műholdas vészhelyzeti segélyhívás-szolgáltatást kapnak

Címkék

Az Apple jelezte, hogy az iPhone 14 felhasználók plusz egy évnyi műholdas vészhelyzeti segélyhívás-szolgáltatást kapnak. A nemrég bevezetett szolgáltatás 2 évre szól eredetileg. Az iPhone 14 userek esetén ezt a 2 évet toldotta meg az Apple most egy újabb évvel. Arról jelenleg nincs infó, hogy az Apple mennyit kér majd a szolgáltatásért a grátisz időszak után.

Részletek itt.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2023. 11. 15., sze – 12:42

Egy számra lennék majd kíváncsi: az ingyenes időszak letelte után hányan lennének hajlandóak fizetni egy ilyen szolgáltatásért.

Én azt hittem, hogy ez a támogatott telefonok életciklusának végéig jár automatikusan.

trey @ gépház

A garmin az 300 dolláros(most akcióban csak 250) egyébként semmi másra nem jó kütyüje mellé havi potom 14.99 usd-ért vesztegeti a legolcsóbb csomagot amiben kb annyi van mint egy 25 évvel ezelőtti westel900 csomagban és a kütyühöz még kell egy okosteló is, mert csak az appon keresztül tudod használni.

A csomagok: https://www.garmin.com/en-US/p/837461/pn/010-06000-SU

A kütyük: https://www.garmin.com/en-US/c/outdoor-recreation/satellite-communicato… 

Oké, nem vagyok képben ezzel, de ez miért egy fizetős szolgáltatás? És ha az, és baj van, visszapattan a műholdas hívás, hogy nincs előfizetése a segélyhívásra?
Mennyire rosszul hangzik már ez.

Ingyenesen bevezették és most ráhosszabbítottak egy évvel a 2-re az iPhone 14-nél. Tippre azért, mert még a számlázási rendszere nincs kész. Ha elkészül, feltehetően fizetős lesz 2 év után, legalábbis erre utal:

Now on the anniversary of that launch, Apple has announced that existing iPhone 14 users will get an extra year free. It's specifically called a free trial, and the extension is for iPhone 14 users who "have activated their device in a country that supports Emergency SOS via Satellite prior to 12 a.m. PT on November 15, 2023."  [...] At no point has Apple given any indication of what it will charge for the service after the free period ends.

trey @ gépház

Remélem lesz olyan része, hogy aki nem fizet elő, az is valamilyen úton módon élhessen a lehetőséggel, ad hoc. Büntetéssel, eseti (drágább) díjjal, vagy egyéb. De azt nagyon nehéz megemésztenem, ha egy működő segélyhívó rendszer nem fogadja a segélyhívást, miközben ott az infrastuktúra, és az erre képes eszköz a kezében az adott bajba jutott embernek.

>ez miért egy fizetős szolgáltatás?

A műholdak meg maguktól felvándorolnak az égbe? Vagy legyen olyan, hogy csak akkor fizetsz ha használod? De akkor kifizeted a teljes költséget, mivel a többek nem fizetnek semmit? Olyan lesz mint a helikopteres szállítás, hogy túléled a balesetet de anyagi csődöt kapsz a nyakadba?

128khuf és konkrétan semmit se tud okosteló nélkül. https://garmin.hu/inreach-messenger

és akkor még ne felejtsük el azt, hogy a legolcsóbb inreach csomag 2 évre kb ugyanennyi jelenlegi árfolyamon.

kb260khuf és MÉG MINDIG KELL EGY OKOSTELÓ.
A legolcsóbb iphone 14 meg 350khuf az appletől és még kamera érintőképernyő, navigáció (lehet offline is) van benne.

ennek a kütyünek minden tudása benne van az iphoneban és még mellé 2 év műholdas vészhívás.

Az egyik hálózathasználat a másik meg egy beépített mérőeszköz, valamiért a mobil előfizetés/feltöltős csomagok nem verik ki a biztosítékot. A műholdas hálózatok nincsenek ingyen. A te logikád alapján legyen ingyen a mobilnet meg a hívás, hiszen a készülék drága volt. 

hálózathasználat

Ezt már más is megpróbálta meglovagolni, kevés sikerrel:

https://hup.hu/comment/2990089#comment-2990089

Ez nem hálózathasználat (pl. napi sok gigabyte Fabcebook stb.), ez egy nagyon ritka esetben használandó, néhány bites adattovábbítás. Ennek költségét nagyon könnyen be lehet árazni mondjuk 60-72 hónapra (iPhone support idő) és beleépíteni a termék árába. Lófasz tételnek kéne lennie.

trey @ gépház

Aztán a többi szolgáltató is kiadja a usernek, a garmin legolcsóbb csomagjában se sokkal többet adnak havi 15 euróért (korlátlan SOS jelzés és 10db sms utána 55 eurócent darabja a trackpointok meg 10cent hozzáadni darabját meg lekérdezni is), gyanítom az apple majd hozzáadja a legolcsóbb icloud csomaghoz aztán kész vagy az SOS ingyen lesz azzal a feltétellel, hogy a fizetős dolgok pay as you go jelleggel lesznek kiszámlázva a túlélőnek, majd ők is kiadják a garminhoz hasonló műholdas időjárás/stb szolgáltatásokat pénzért

Igen, legyen úgy, hogy túléled, ha szeretnéd, minden más részletkérdés. Benne lehetne a telefon árában, lehetne egyszeri hatalmas költség, akasszanak hitelt a nyakadba, bármi, de lehessen választani, mert az nem okés, hogy van olyan scenario, hogy nem tudod megtenni.

,,A műholdak meg maguktól felvándorolnak az égbe?'' léccine :D

Szerkesztve: 2023. 11. 15., sze – 13:13

Ha olyan helyre mész, ahol nincs térerő és veszélyes, biztosítást is kötsz.

Ez miért gond? Mielőtt elmennék vhova, végiggondolom, hogy kell-e nekem, és mi a kockázata. pl európán belül nem sok olyan hely van, ahova fotelhuszárként eljutnék, és műholdas eszköz kell, hogy életben maradjak. Nem tudom, miként, és hol használják az emberek a mobiljukat ezek után, de nehezen tudom elképzelni, hogy ez akkora hatalmas hozzáadott érték lenne, ami a tulajok szemmel látható százalékát megmozgatná a "nekem ilyet is tud a kütyüm" faktoron kívül.

Azt kérdezed, hogy miért gond, hogyha nem tudsz segítséget kérni, amikor baj van? Erre nem tudok válaszolni, ezt neked kell átgondolnod azt hiszem.
Egyébként rengeteg hely van Magyarországon is, jellemzően kietlenebb részeken, ahol épp nincs térerő. Nem túl nagy, de pont elég ha eltörik a lábad az erdőben, hogy 500 méterre már lenne térerő.

Nem azt akarom mondani, hogy az Apple adja ingyen. De az, hogy egy ilyen rendszer már ki van építve, amihez én megvásároltam az egyébként nem olcsó készüléket és még valószínűleg x másik szolgáltatást is használok, annál valahogy nem okés, hogy lepattanok az SOS kérésnél, mert éppen az nem lett befizetve.

Valaki elmagyarázná, hogy egy ilyen telefon hogy tud speckó antenna nélkül műholdakkal beszélgetni?

hogy egy ilyen telefon hogy tud speckó antenna nélkül műholdakkal beszélgetni?

Nehezen:

How satellite connection works on iPhone

Satellites move rapidly, have low bandwidth, and are located hundreds of miles away from Earth. So, when you use a satellite connection, the experience is different than sending or receiving a message via cellular:

  • In ideal conditions with a direct view of the sky and the horizon, a message might take 15 seconds to send. It might take over a minute to send under trees with light or medium foliage. 
  • If you're under heavy foliage or surrounded by other obstructions, you might not be able to connect to a satellite.
  • Connection times can also be impacted by your surroundings, the length of your message, and the status and availability of the satellite network.

To use satellite connectivity, your iPhone must have compatible software. Before you go somewhere with no cellular and Wi-Fi coverage, you should update to the latest version of iOS. 

Satellite features are included for free for two years with the activation of an iPhone 14, iPhone 14 Pro, iPhone 15, or iPhone 15 Pro.

How to connect to a satellite with your iPhone

  • Be outside with a clear view of the sky and the horizon.
  • Be aware that trees with light foliage might slow down the connection. Dense foliage, hills or mountains, canyons, and tall structures might block the connection.
  • Hold your iPhone naturally in your hand. You don't need to raise your arm or hold your phone up, but don't put it in a pocket or backpack.
  • If you need to turn left or right or move to avoid a blocked signal, your iPhone provides onscreen instructions.
  • The satellite connection can be maintained even if your phone screen is locked.
  • Satellite connectivity might not work in places above 62° latitude, such as northern parts of Alaska.

Link: https://support.apple.com/en-us/HT213885

Ahogy nézem, jókora szerencsés együttállás is kell ahhoz, hogy ez működjön.

trey @ gépház

A GlobalStar hálózatát használja az Apple. Ezek LEO holdak (Low Earth Orbit), cirka 1400 km távolságban vannak a földfelszíntől. Optikai rálátással ez sima ügy még egy kisteljesítményű rádiónak is, ilyen (magas) frekvenciatartományban és ilyen (alacsony) sávszélességnél.

Frekvencia/spektrum:
https://www.globalstar.com/Globalstar/media/Globalstar/Downloads/Spectr… 

Globalstar:
https://www.globalstar.com/en-ap/about/our-technology

GSAT műholdak nyomonkövetése:
https://www.n2yo.com/satellites/?c=17

Azért vagyok meglepődve, mert pl. az Iridum telefonok még most is elég kövér antennával rendelkeznek, evvel szemben az okostelefonok nem lettek nagyobbak, és már így is annyi minden van összezsúfolva bennük.

Plusz ez még azért is érdekes, mert az Apple és a műholdas cég nem ugyanaz, szóval pár éven belül előállhat az, hogy megszűnik a szolgáltatás, és akkor a műholdas hardverelemek használhatatlanok. Vagy ez valami szabvány frekvencia/protokoll, ami több műholdas szolgáltatóval is működik?

A negyedhullámú antennák ezeken a sávokon néhány cm hosszúak. Üzenet továbbítására nem kell nagy sávszélesség, oda elég egy alap antenna. Hang alapú kommunikációra (főleg duplexben) már kell nyereséges (nagyobb) antenna, főleg mivel ezek a LEO holdak elég gyorsan mozognak egy földi fix ponthoz képest.

Szerkesztve: 2023. 11. 16., cs – 11:20

Nem megyek katmanduba turazni fura figurakkal

#worksforme