AlmaLinux 9.3 Stable

Megjelent az AlmaLinux 9.3 (kódnevén "Shamrock Pampas Cat").

Telepítő ISO-k elérhetők a 4 támogatott architektúrára:

Torrentek szintén:

Kiadási megjegyzések itt. Bejelentés itt.

Hozzászólások

Wow, azt nem is tudtam, hogy ppc64-re és s390-re is elérhető. Nem kis teljesítmény, hogy egy szűkebb csapat ennyi architektúrára ennyi csomagot kihoz, patch-el, tesztel, irgalmatlan munka lenne ez még 4 külön fejlesztői csoportnak is.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Igen, ez volt eddig, de most helyette van ez az OpenELA összefogás, azonban az Alma Linux ezt se használja, hanem valami teljesen egyedi megoldást választott, amit saját maga fejleszt. Úgy arra elég sok ennyi architektúrát támogatni. Főleg az s390x ritka, lényegében csak a Red Hat, Suse, Ubuntu vonalon támogatott, illetve nem hivatalosan Gentoo-n (van róla egy dev leírás, de a főoldalon lévő kézikönyben sorolt, hivatalosan támogatott rendszerek között nincs ott). Egyedül a Debian az, ami nem corporate disztró és támogatja, még a Linux From Scratch sem sorolja támogatottnak.

Annyiból megértem, hogy ez nem gyakori, hogy az s390x támogatása rétegigény, ezek nagyon spéci, luxusárú hardverek, akinek ilyen van, annak nem okoz gondot előfizetni valami céges fejlesztésre, hogy támogassák neki.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)