Franciaország ideiglenesen betiltotta az iPhone 12 forgalmazását RF sugárzási szint túllépés miatt

Címkék

A francia sugárzásügyi hatóság, az Agence nationale des frequences (ANFR) jelentése nyomán a francia ifjúságügyi miniszter ideiglenesen betiltotta az iPhone 12 készülékek forgalmazását, arra hivatkozva, hogy a készülék rádiófrekvenciás sugárzása túllépi a francia határértéket. Az Apple-nek két hete van reagálni. A franciák végleges kitiltást helyeztek kilátásba arra az esetre, ha az Apple nem tudna megnyugtató választ adni.

France has declared that the iPhone 12 cannot be sold in the country, because it reportedly exceeds the country's legal limit for radio frequency exposure.

The ban was implemented after France's radiation watchdog, Agence nationale des frequences (ANFR), did its own testing on the iPhone 12. Without revealing the testing methodology or the results, a French minister said that the iPhone 12 exceeded the country's Specific Absorption Rate (SAR) for RF exposure.

"Apple is expected to respond within two weeks", Jean-Noel Barrot, France's junior minister for the Digital economy told Le Parisian "If they fail to do so, I am prepared to order a recall of all iPhones 12 in circulation. The rule is the same for everyone, including the digital giants."

Részletek itt.

Hozzászólások

The ANFR claims to have found absorption at 5.74 watts per kilogram for its testing on-contact. The EU limit for on-contact exposure is 4 watts per kilogram.

trey @ gépház

Nem akarom az Apple-t védeni, mert az egyik legnagyobb utálójuk vagyok, de ez tényleg már csak oktalan szopatásnak tűnik a fhansziák részéről. Most az 5,74 az nem hú de annyival több a 4-nél, hogy ne férjen bele egyfajta tűréshatárba. Ha 8-15-ről lenne szó, akkor azt mondom, hogy oké, sok, mert a megengedett duplája, vagy még több. Most z az 1,74 W/kg többlet semminek nem fog bezavarni, meg senki nem lesz tőle rákos.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ilyen kicsi értékeknél a százalékos arány torzít. Egyáltalán nem jó párhuzam a nagyobb csavar, mert az tényleg rongálja a mentet, de hogy most egy sugárzási szint 1W-tal több, az kb. légyfing eltérés.

Abban igazad van, hogy ha ez a törvény, az Apple-nek be kell tartania (és korrigálnia majd a gyártásnál és a jövőbeli modelleknél), mivel a többi gyártónak is kell, és így tisztességes versenyügyileg, hogy az összes gyártó a játékszabályok alapján játszik, de itt mégis a franciákat hibáztatom. Leállnak 1W-on fetrengeni, és ezt most találják ki, ennyi év múlva, nem a forgalomba hozatalkor figyeltek erre.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nagyon értetlen vagy.

Az Apple kiadott egy gyártói nyilatkozatot, hogy megfelel a hatályos szabályoknak. Ez a saját és általa megbízott laborok mérései alapján történt.
Ezek után miért kellene a franciáknak a termék piacra kerülésekor külön vizsgálni a terméket? Akkor minek a gyártói nyilatkozat?

Annyi történt, hogy az Apple elbukott. Hogy azért, mert direkt hazudtak vagy azért, mert az ő mérési körülményeik mások, mint a franciáké, esetleg valami szoftverfrissítés hozta ezt a változást, az egy másik kérdés. Gondolom szabványban lefektették, hogy mit, hogyan kell mérni.

Kicsit az EU piacról: Ha valami megfelel pl: Németországban, akkor az EU összes tagállamában elfogadják a német plecsnit (pl: TüV cert). Mondván, hogy EU, minek vizsgálja meg az összes EU tagállam külön-külön. Drága egy ilyen vizsgálat.

Azért kellene a franciáknak mindjárt ilyet vizsgálni, mert ha ez az 1,7 W ilyen nagy eltérés, mint ti itt írjátok, akkor valakinek hamarabb észre kellett volna venni. Azért nem vették észre, mert csak szőrszálhasogatás, amihez idő kellett, míg belekötési pontot találtak.

Hidd el, én tapsolni szoktam, mikor az EU cseszegeti az Apple-t, adatvádelem, USB-s töltő, javításhoz való jog, szoftveres akkuidő-csökkentés a user háta mögött, stb., de ez a franciák mostani kekeckedése kb. szánalom kategória.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Akkor teszem fel:
- Kinek kellett volna vizsgálnia?
- Mennyi legyen egy ilyen plecsni lejárata?
- Mikor kellene egy elektronikai eszközt újravizsgálni?
- Ha módosul a szoftver, akkor automatikusan újra kellene vizsgálni? Kinek? Gyártónak? Független labornak? Ki fizeti ezt?

Nyilván egy mikrohullámú sütőn, egy botmixeren nincs szoftver (még), így ott egy szoftverfrissítés nem okozhat olyan gondot, mint mobiloknál, okostévéknél.

Még szerencse hogy egészségügyet mondtál és nem orvostudományt.

Igen, az egészségügy valóban így működik.

Ugyanakkor nézd meg azt, hogy egy-egy beteg ember vérképének indikátor értékei mennyivel magasabbak a határértéknél.

Nem 50% lesz, hanem minimum kétszer akkora, de lehet tízszer vagy százszor akkora is.

 

A nem ionizáló sugárzások rákkeltő hatása (ami miatt ezek a határértékek születtek) pedig soha nem volt bizonyítva. A mikrosütő feltalálásának története megvan? Az illetőnek a radartól megolvadt a csoki a zsebében... de valahogy nem kapott rákot tőle.

Ellenben a nem áltudományos érvekkel alátámasztott ionizáló sugárzásoknál egész konkrét összefüggés mutatható ki:

  • 2.4 mSv/év a tankönyi átlag háttérdózis.
  • Ha a háttérsugárzás értéke itthon bárhol eléri ennek kétszeresét, akkor az már RIASZTÁSI szint.
  • Ha jól emlékszem 1 mSv a lakossági dóziskorlát (emberi tevékenység következtében ennyit kaphat valaki, de ebben talán a diagnosztikai célú orvosi is benne van. A terápiás biztosan nincs, mert ott egész más nagyságrendek vannak).
  • Itthon ha nukleáris szakmában dolgozol, akkor 20 mSv/év a határérték, de ha jól emlékszem 5 év átlagában.
  • Akut hatás kb. 1000 mSv felett jelentkezik, ha ezt a dózist egyszerre kapja valaki. Attól tekintsünk most el, hogy akkor már Gy-ben mérik (gamma sugárzás esetén ugyanannyi a két érték). Tehát a határérték 50x-esénél.
  • Annak az esélye, hogy a sugárzás miatt rákot kapsz, kb. 1% / 200 mSv.

Ebből is látható, hogy a határértékek itt is JÓVAL azalatt vannak meghúzva, ami ténylegesen veszélyes lehet.

A határérték nevében is benne van: HATÁR. Ergo nem lépjük át.
Nyilván létezik mérési hiba, pontosság, biztonsági tartalék is a világon. De Raynes által említett 43,5 %-os eltérés (4->5,74) az nem az elfogadható eltérés esete. Vállalhatatlan butaság.

Nézzünk egy tipikus vérképi értéket: éhgyomri felnőtt vércukor. Jelenlegi elfogadott tartomány 3,7-6,0 mmol/liter. Laborok és mérési módszerek miatt ettől kisebb eltérések lehetnek - pl: 3,8-5,8 az elfogadott.
Szóval tegyük fel, hogy 43,5 %-kal túllépi a páciens vércukorértéke a felső határt. 8,61. Ez bőven cukorbetegség, nem "megengedett" eltérés. Persze tudjuk, hogy 1 mérés nem mérés, ezért csinálnak HbA1c mérést, többszöri vérképet. Ha 3-4 alkalom után is ilyen, akkor rákerül a páciensre a cukorbeteg plecsni és kezelni kell. Egyszerűen kiesik a normál tartományból.

Mérnökként is nézzük meg: a tárgynak a mérete legyen 1x2x3 méter. Próbáld meg 43,5 %-os eltéréssel legyártani, beilleszteni mondjuk egy híd szerkezetébe.

Az egy másik kérdés, hogy ezek a határértékek időnként módosulnak új felfedezések, kutatások, mérések függvényében. Amíg valaki nem mond okosabbat, addig ne akarjuk már felülbírálni ezeket a határértékeket.
Hogy mi a rákkeltő és mi nem, az egy piszok nehezen bizonyítható állítás. Egyrészt itt is van egy szürke zóna (mennyi az elfogadható), illetve a hatás csak évek vagy évtizedek múlva derül ki.
Bizonyítsa be a páciens, hogy XY rákbetegsége az 50-60-70 évvel korábbi hatások következménye. Sok sikert hozzá.
Szerintem.

https://sg.hu/cikkek/it-tech/155180/europai-uggye-dagadt-az-apple-franc…

Iparági szakértők szerint nem áll fenn biztonsági kockázat, mivel a telefon sugárzása által okozott égési sérülések vagy hőguta veszélye alapján megállapított szabályozási határértékek jóval alacsonyabbak azoknál a szinteknél, ahol a tudósok károsodásra utaló bizonyítékokat találtak.

Nem kell gratulálni. Egyszerűen csak utálok szinte mindent, amit csinálnak, ahogy gondolkodnak, ahogy a vásárlói táborukat folyamatosan lefejik, semmibe veszik, lekorlátozzák, stb., de ezzel nem csak én vagyok így, hanem még sok ember.

Szerk.: azt se szokták érteni, hogy minek ekézem az Apple-t, ha egyszer nem veszek tőlük semmit. Erre a válasz az, hogy mert hülye trendeket diktálnak a többi gyártónak is, pl. portok lehagyása, értelmetlen mértékű vékonyítás, upgrade-elhetőség hiánya, lezárt szoftveres környezet (ezt szereti a MS, Google Android is művelni), meg az idióta UI-jaikat is koppintja mindenki, így a sok Apple-hülyeség engem is elér valamilyen formában. Igaz ez a többi gyártó hibája inkább, de akkor is rettenet zavaró.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

de ez tényleg már csak oktalan szopatásnak tűnik

Igen, ha valakit meg akarnak szopatni, akkor egy marginális eladási értékeket produkáló, 3+ éves telefont választanak a termékskálájáról, azt tiltják ki a piacról ... Nem a több százezres/milliós eladásokat produkáló legújabbat. 

Lényege ennek lenne? Mi?

trey @ gépház

Á, szerintem mindketten tudjuk, hogy ez nem ezen múlik. Biztos van a piacon még féltucat kínai telefon, amit ugyanígy betilthatnának. Itt arról van szó, hogy az USA (Apple) és az EU folyamatos cicaharcban áll, ott szivatják egymást, ahol tudják. A franciák e téren különösen nevetségesek, lásd például a McDonalds elleni "kultúrhadjáratot", miközben Európában a lakosságarányos mekdönci éttermek száma az egyik legmagasabb. Ez a választóknak szól, hogy lám, a kormány a helyén van, küzd az amerikai befolyás ellen :-)

Nem állítottam, hogy a határérték túllépése ne lenne baj, de nem is ezen a szálon indult el a téma, hanem hogy vajon miért évekkel később lép a hatóság.

De lehet, hogy nem is ez az első kör, és egyszer már felszólították az Apple-t, hogy szoftveresen korlátozzon a teljesítményen - csak akkor ez nem került nyilvánosságra. Gondolom, ha volt ilyen, akkor azt az Apple szokás szerint magasról leszarta, de egy betiltás már elég komoly presztízsveszteség lenne.

A nagyobb károkozás.. mint ahogyan a VW dízelsztoriját is vizsgálták egy ideig, de (minő meglepi) nem rögtön szóltak, hanem néhány milliárd EUR sárba hullása után. Mondjuk eme baráti cselekedetet meg épp a baráti usákok követték el. Barátilag. (fixme)

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Telefonból igen, de nem csak telefon létezik, amit egy ilyen hatóság vizsgálhat.

Nálunk is volt korábban, hogy az ITM tesztelt mindenféle dolgokat. Hosszabbítóból pl. az összeset vizsgált példányt kivonták a forgalomból (https://fogyasztovedelem.kormany.hu/#/tobb_mint_rovidzarlat_csak_rossza…).

Szóval nem fognak a végére érni. Ráadásul ez meg egy elég pseudoscience kategória (hogy a mobil sugárzás rákot okoz).

És ha valaki több sugárzó eszközt pakol magára és maga köré?

Igen, a rádióamatőrök jóval nagyobb teljesítményt használnak. Rövidhullámon jellemzően 100 Watt, de nem ritka az 1000 Watt, viszont jóval alacsonyabb, többnyire 3,5 - 21 MHz közti frekvencián. Ráadásul az antenna több 10 méterre szokott lenni. A rádióamatőr URH sávok közül a 144-146 MHz amit inkább használnak. Nyilván így sem kevés a sugárzás, de én úgy emlékszem, hogy 300 MHz felett kell már jobban odafigyelni, ha elektromágneses sugárzásról beszélünk. Ma már nagyon kevés az aktív rádióamatőr. A mai processzorok több GHz-en ketyegnek. A telefonok is GHz-es tartományt használnak. Én úgy vagyok ezekkel a dolgokkal, hogy nem pánikolok, viszont nem véletlen, hogy a vezetékes eszközöket részesítem előnybe. Ezekre gondolok: vezetékes LAN, fejhallgató, billentyűzet, egér... persze nem kizárólagosan. A telefonomat amikor tehetem, magamtól távolabb tartom.

de miért pánikolnál? Nem ionizáló sugárzás, gyenge energiájú, amit részben átad a szövetnek de meddig kellene egy mobilt a fejed mellett tartani hogy akár hám mélységig terjedő érzékelhető melegedés történjen. A gyakorlatban a jelstabilitás is megfelelő, a rádiós perifériák is megbízhatóan működnek. 

Inkább tartanék attól, hogy magnetic loop-ot használ valaki egy panel erkélyén (pl. mert a napelemek miatt le kell költözni a tetőről és a helyhiány miatt nem fér el a dipol, de a nyereségről viszont nem akar lemondani). Szegény szomszédok meg nem is sejtik, "mitől döglik a légy".

Szerkesztve: 2023. 09. 13., sze – 13:38

ÚRISTEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

mosmilesz :OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

 

veke a viláknak, felróban a boJgó

Piros pont a franciáknak, hogy piacra dobás után 3 évvel rá is jött, hogy túllépi a sugárzási szintet. 3 telibevert évig mit csináltak?

Arról nem is beszélve, hogy a EU többi országában ebből vajon miért nem lett ügy? Csak a franciáknál ilyen alacsony. határérték? Csak a francia iPhone-ok sugároznak ilyen erősen?

Mellesleg ha most, az iPhone 15 bejelentése után a 12-est nem lehetne tovább forgalmazni Franciaországban, akkor az mekkora anyagi csődöt jelentene az almás cégnek?

"Without revealing the testing methodology or the results..." - ez így kicsit érdekes.

Minden telefon nagyobb teljesítménnyel sugároz a bázisállomástól távolabb, mint ahhoz közel. Persze ismerni kellene a vizsgálati módszert, ami minden gyártó minden készüléktípusára azonos kell, hogy legyen.

Engem nem lepett meg, hogy csak most derült ki.

Aki kicsit is ismeri fogyasztói, hogy hogyan működnek a műszaki szabványok / plecsnik / jóváhagyások, hogyan tartják be őket, hogyan ellenőrzik a betartatásukat, az nem lepődik meg. Emlékszik még valaki a HIF engedélyre telefonoknál?
Arról nem is beszélve, hogy a hatóságoknak nincs elég erőforrásuk minden eszközt letesztelni. Többnyire véletlenszerűen tesztelnek termékeket.

Semmi drama, csak rosszul fogjak... :-)

Engem csak az "ideiglenesen betiltotta" rész ütötte meg a szememet. Igazán nem vagyok egy Apple fan (és akkor még finom voltam), de ennek eléggé védelmi pénz beszedése hangulata van. Ideiglenesen betiltják, amíg az Apple be nem fizeti a jattot? Vagy hogy...?

Csaba

Ha elvileg piacon van már az utódja a 13, a 14 és pár napja már a 15 is, akkor miért árulják még ezt az ősrégit is? Ugye ahol 12havonta muszáj valami "újat" kihozni a piacra, különben összedől az erre az üzleti modellre épülő univerzumuk, ott 3 év az már őskornak számít. Eddig nem az volt h. amint megjött bármiből az új, a régi azonnal nyugdíjazva lett (gyártás stop, értékesítés stop) aznapi hatállyal?

Szerintem erre az Apple kérte a francia hatóságokat, hogy az új vackaik fogyjanak, ne a régit kelljen értékesíteni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE