30 éves a FreeBSD!

Címkék

Boldog születésnapot!

Hozzászólások

Szerkesztve: 2023. 06. 20., k – 07:42

A FreeNAS/TrueNAS kapcsán kerültem a legközelebb a BSD-hez, de valamiért tisztelettel és különös rokonszenvvel gondolok rá.
Talán az "ismert" felhasználóinak az elhivatottsága is közrejátszik ebben.

Szóval hajrá FreeBSD!

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Lassan 10 éve használom laptopokon, ezek szerint akkor 20 éves volt. Boldogot!

Mostanában nem próbáltam ki, talán valamikor a 9-10 verzió környékén. A kézikönyv alapján végigmentem, semmi bonyolult nem volt benne.

A hardver támogatással egyre jobban áll, persze ne várjuk tőle a linux kernel által támogatott hardverek mennyiségét.

Egy átlagos böngészés, levelezés, irodai felhasználásra bőven megfelel, ha az asztali felhasználást nézzük.

Igen. Nem. :)

Részletesebben is: sosincsenek a legújabb hardvereim, most is három, viszonylag régebbi, használtan vásárolt üzleti kategóriás laptopon használom, a legrégebbit 2017-ben vásároltam (használtan). Ezeknél semmi gond nincs a hardvertámogatással, de ahogy olvasom, a legújabbak támogatása csúszással jelenik meg.

Használat: kb. mindent lehet ugyanúgy telepíteni, mint bármilyen linuxon. Vannak hiányosságok az eltérő rendszer miatt, Zoom kliensen nem működik a hang, GeoGebrában nem megy a 3D-s megjelenítés, stb. Van linux emuláció, tehát elvben minden futhat, ami linuxos bináris, gyakorlatilag meg ugye mégsem. Grafikus beállítófelület nincs (legalábbis nem tudok róla), a konfigfájlokat kell szerkeszteni ill. megfelelő parancsokat kiadni. Initrendszer még egy nagyon régi, párhuzamosság nincs benne, egy (vagy esetleg plusz 1-2) fájl szerkesztésével megoldható minden - pont, mint 10 éve (meg bizonyára még régebb óta), nem kell időnként új dolgokat rátanulni.

Előny lehet, ha powerjúzer az illető: forrásból is lehet telepíteni (ports-ból) úgy, hogy a csomagkezelő is lássa - előnye, hogy elég sok csomagnál vannak beállítási lehetőségek, és az alapbeállításon így változtathatsz (én pl. a conky-t szoktam mpd támogatással fordítani, az alapbeállításban ez nincs).

De ha van konkrét kérdés, igyekszem válaszolni.

Nekem a FreeBSD a tartalék terv, ha a Linuxszal történne valami, vagy a nagy cégek teljesen elterelnék rossz irányba. Időről időre nekifutok, de egyelőre még nem tudtam átállni Linuxról, hogy a fő rendszerem legyen. Friss hardverem is van, meg csábít, hogy Linuxon játszani is lehet, meg egy csomó mindent futtatni, ami FreeBSD-re nem elérhető, plusz a Linux sokkal jobban optimalizált sebességre, a fájlrendszerek is gyorsabbak, jobb a virtualizáció, jobb 3D-s és hardveres dekódolásos támogatás, stb., ezek hiányoznának. A portból telepítés, konfigfájlok szerkesztése, egyszerű init, nincs grafikus felületezés, az pont tetszene benne, kb. mint a Linux 10-20 évvel ezelőtt, amikor még nem volt nagycégesítve, meg felhasználói normi-tablet szintre butítva.

Az is igaz, hogy anno a Windowsról Linuxra átállás is évekig tartott, mire átszoktam FOSS alternatívákra mindenből, szép fokozatosan hagytam el a Win only szemetet, és utána is több nekifutás kellett. Épp így a BSD-re átállás is hosszú folyamat nálam, már most tart egy ideje, hogy próbálok olyan minimalista CLI/TUI programokra berendezkedni, amik nem Linux-specifikusak, meg szkriptekből is szigorúbban POSIX kompatibiliseket írni, ha egy mód van rá, bashizmusokat, GNU függőségeket elhagyva, de még mindig nem vagyok ott, hogy váltsak. Nem siettetem, majd váltok, amikor tudok, szükség lesz rá.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nagy kedvenc.

A 2000-es évek első felében desktopon, a 2010-es évek második felében laptopon ez volt az elsődleges rendszerem. Tudományos számolásokhoz clustert, és céges fájlszervert is építettem-üzemeltettem belőle (az utóbbi még mindig üzemben van).

Most nem használom aktívan. Hiányzik. Hüpp-hüpp :) :(

Boldog születésnapot!