Ezen a napon történt - 1996-ban Gil Amelio lett az Apple vezérigazgatója

Címkék

1994-ben Amelio csatlakozott az Apple igazgatótanácsához. A National Semiconductortól való lemondását követően 1996. február 2-án Amelio lett az Apple vezérigazgatója, Michael Spindler utódjaként. A fizetése állítólag 990 000 dollár, plusz prémiumok és 5 millió dollár kölcsön volt. Ezenkívül hozzávetőleg 100 000 dollárt kapott üzleti repülőgépének Apple általi használatáért az 1996-os Apple Proxy nyilatkozat „Bizonyos tranzakciók” című szakasza szerint. 👉

Amelio számos Apple-problémára hivatkozott, köztük a készpénz- és likviditáshiányra, az alacsony minőségű termékekre, az életképes operációs rendszer-stratégia hiányára, a fegyelmezetlen vállalati kultúrára, valamint a túl sok és túl sok irányba tett erőfeszítések miatti széttöredezettségére. E problémák megoldása érdekében Amelio csökkentette a költségeket, egyharmadával leépítette az Apple munkaerő-állományt, leállította a Copland operációs rendszer projektet és felügyelete alá vette a Mac OS 8 fejlesztését.

A Copland leváltása és a következő generációs operációs rendszer iránti igény kielégítése érdekében Amelio tárgyalásokat kezdett a BeOS Be Inc.-től való megvásárlásáról, de a tárgyalások elakadtak, amikor Jean-Louis Gassée, a Be vezérigazgatója 275 millió dollárt követelt; Az Apple nem volt hajlandó 200 millió dollárnál többet felajánlani. 1996 novemberében Amelio tárgyalásokba kezdett Steve Jobs NeXT-jével és 1997. február 4-én 400 millió dollárért megvásárolta a céget.

Amelio hivatali ideje alatt az Apple részvényei tovább zuhantak és 12 éves mélypontot értek el 1997 második negyedévében, amit - legalábbis részben - az okozott, hogy június 26-án egyetlen névtelen fél 1,5 millió Apple részvényt adott el, akiről később megerősítették, hogy Steve Jobs volt. Az Apple további 708 millió dollárt veszített. Az 1997. július 4-i hétvégén Jobs meggyőzte az igazgatókat, hogy távolítsák el Ameliót egy tanácsterem puccs keretében; Amelio kevesebb mint egy héttel később benyújtotta lemondását; Jobs pedig szeptember 16-án ideiglenes vezérigazgató lett. Később Jobs így jellemezte Amelio munkáját:

Az Apple olyan, mint egy hajó, amelynek lyuk van az alján, a víz szivárog és az én feladatom az, hogy a hajót a megfelelő irányba tereljem.

A hírek szerint Amelio szerződése körülbelül 3,5 millió dollár végkielégítést biztosított számára, miután 1996-ban 2,3 millió dollár teljesítménybónuszt kapott.

Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Gil_Amelio#Apple_Computer

Hozzászólások

de a tárgyalások elakadtak, amikor Jean-Louis Gassée, a Be vezérigazgatója 275 millió dollárt követelt; Az Apple nem volt hajlandó 200 millió dollárnál többet felajánlani. 1996 novemberében Amelio tárgyalásokba kezdett Steve Jobs NeXT-jével és 1997. február 4-én 400 millió dollárért megvásárolta a céget.

Egyrészt '96-'97-ben azért ez szép pénz lehetett. Másrészt mondanám, hogy értem, de nem... 275 millió sok majd egy kicsivel később 400 millió belefér. Elég jó lehetett az a NeXT a BeOShez képest. Én egyiket sem ismerem, tényleg megérte ennyivel többet adni a NeXTért?

Amit olvastam, az alapján az akkori MacOS-ek nem voltak különbek a Windows 9x-nél, legalább is kernel szinten (legfeljebb nem kellett szenvedniük pl DOS kompatibilitás miatt, de technikailag nem volt semmilyen fölény). A Microsoftnak legalább ott volt az NT vonala, amire át tudott ugrani, de az Apple-nek nem volt semmi. Kellett egy rendes operációsrendszer.

Sajnos máskor/másokkal is volt már ilyen, hogy úgy elhúzódtak a tárgyalások, hogy amit eleinte sokaltak, annak akár a többszörösét ki kell fizetni később, mert eltöketlenkedték az időt.

A next-et nem ismertem, de a BeOS-t nagyon sokat használtam, és mai napig imádnám, ha nem bénáznak annyit, mert amúgy a rendszer szerintem magasan a legjobb volt a maga korában. De ez magán vélemény. Annó a BeOS közösség nagyon sokat kritizálta Gasse lépéseit, pl. nem volt multi useres a rendszer (én még futtattam beos 4.5-öt powerbook-on, és a Profesional editiont pc-n fő oprendszerként) és ezért nagyon kongatták felette a harangot, hogy ez nagyon nem lesz így jó. Nem lesz PC-s fronton sikere sose. Gasse kritikák között felbukkant az, hogy nem érti a piacot, de az is, hogy "pénzéhes". Így utólag visszagondolva az a sejtésem, hogy a Be alapból pénzügyi gondokkal kűzdött folyamatosan, csak nem ismerték el. És Gasse mindig szeretett nagyon a saját feje után menni. Steve pedig gondolom jobban tárgyalóképes volt, sokat nyomott a latba, hogy ő volt az az apple alapítója, stb... 

Úgy gondolom a Be nagyon egy macos jellegű gondolkodást akart bevinni a PC-s iparágba, ahol sokféle hw sokféle gyártó, és user van. Állandóan kűzdöttünk a driver gondokkal, (pl. csak hw modemekkel ment a net, pci modem sose, adsl-ig nem is tudtam róla netezni) és külön hekkelni kellett bele egy logint window-t is (BeLogin alkalmazás) hogy a boot ne rögtön desktopot adjon.  Szerintem Gasse nagyon vastagon benne van abban, hogy a NexT nyert. 

-42-