iOS 16

Címkék

Az Apple kiadta az iOS 16-ot. Benne aktívan kihasznált sérülékenységek javításaival:

Részletek itt.

Hozzászólások

Summer has come and passed 
The innocent can never last 
Wake me up when it's iOS 16.2.1

Pénteken nézzetek egy ios16 vs android 13 piaci részesedést aztán lehet kacarászni XD 

sudo mount -o ro /hup.hu

Akkor te vagy a ritka kivétel / pixel user / xda ROM móker. Tényekkel (számokkal amik mérik hogy az userek hány % mit tol) kár vitatkozni. Lassan terjednek az új androidok és 1-2 év után eleve lefossa a gyártók többsége az egészet. Az hogy az egyik gyártónak az egyik friss készülékén a latest android fut, az a ritkaság. Amúgy téged is le fognak szarni 2-3 év múlva.

Ugyanezt a kérdést láttam a 3G -> 4G váltásnál. A helyzet az, hogy a 3G-t most kapcsolgatják el.

dobjuk el

Itt valami kurva nagy félreértés lesz. Az OnePlus One-om _naprakész szoftverrel_ a mai napig használatban van konyhai tabletként. A OnePlus 3-am _naprakész szoftverrel_ a mai napig használatban van (itt van előttem) security monitor / vezérlőként. A OnePlus 5T-met szintén használják napi szinten.

Dobjuk el? Valójában nem vettünk ezekre a célra új készülékeket.

trey @ gépház

Elhiszem. Amúgy a meglátásom, hogy az igazi flagship telók ha nincsen bántalmazva akkor baromi sokáig telefonok maradnak. Azon lehet vallási vitát nyitni, hogy droid vagy ios, de ha időtállót akarsz venni, erősen zsebbe nyúlós mindkettő :)

Annó a OP3 is horror árban volt, bár annak még mindig jobb volt az ár/érték aránya mint mondjuk egy samunak. (180ért vettem meg külföldiából rendelve) 

Iphone 500 körül van jóindulattal is, meg afelett, egy s22 ultra is ez az árkategória, fold4 600+... Annyi, hogy almáék 200k körülre tartják a saját legalsóbb kateógriájukat (SE) és kész. 

A vallási vita meg azért is felelseges mert senkinek a fejéhez nem tartanak fegyvert, hogy mire kell költse a pénzét. Ha akarja semmire 6-7 évig :) Én 10+ év android után kipróbáltam az iphone-t mert az arcomba tolták platina ügyfélként a T-nél emberibb áron, mondom ez egyszer legyen az. Meg nem bántam, de steve jobs portré sem lóg a falamon, hogy húúú, és amúgy is volt már egy macbook-om (m1 miatt a ppc óta először láttam értelmét a mac-nek, mert legalább nem x86 így megint lett mac-em a g3 után) és akkor már ha fülest néztem adta magát, hogy airpods, és a pofára esett és rommá tört tabletem helyett adta magát az ipad. (ahhoz meg almás óra kell úgyis) Ha megunom visszaváltok, eladom (legalább tartja az árát egész jól) és annyi. A néphülyítés részét meg minkét oldalon megtalálod. A méret nyünyögés ugyanúgy megvolt android oldalon is, hogy nagy, aztán most már a nagyobb a jobb, eddig mindneki utálta a fél téglákat, most seggre vannak ülve a fold-on ami meg fél tégla :D Nem foglalkozom ezekkel

-42-

Nem tudom, hogy a Telekomé hol tart Budapesten, de nekem a Yettel már 5G-t szolgáltat a lakásban, a munkahelyen és a belvárosban, ahol az életem 95%-át töltöm. Ezen kívül nyaraláskor a Balaton déli parton. A 95% azt hiszem már az a szint, ahol elégedett lehetek. :D

trey @ gépház

Nemrég csodálkoztál rá a blogodban ha jól emlékszem, hogy egyre többször látod az 5g ikont a telódon. Ehhez 2 évnek kellett eltelni és még mindig nincs mindenhol. Nálunk pl nincs. Idén nyaralás közben láttam először 5G ikont. Ez alapján bőven elég lett volna, ha csak a következő telefonom lenne 5G-s. 

Akkor a következő okostelefonom LG lesz.

Ja nem, mert az LG okostelefonos üzletága csődbe ment 2021-ben.

(egyébként ha az android jobb lenne és még létezne LG, én vennék, a Nexus 4 igencsak jó volt, és életem első okostelefonja is egy LG volt, igy szerettem a márkát).

 

https://www.forbes.com/sites/siladityaray/2021/04/05/after-years-of-los…

Zavaros a következtetésed.

Az az összefüggés, hogy ha az LG lesz az úttörője a 6G-nek (ő fogja kifejleszteni és szabadalmaztatni), akkor nagy eséllyel az iPhone-ban is LG gyártotta 6G chip lesz.

Ugye az nem lesz nagy meglepetés számodra sem, hogy az Apple termékek is ilyen összelegózott izék ... kijelző a Samsungtól, chipek a kínaiaktól ...

trey @ gépház

Az az összefüggés, hogy ha az LG lesz az úttörője a 6G-nek (ő fogja kifejleszteni és szabadalmaztatni), akkor nagy eséllyel az iPhone-ban is LG gyártotta 6G chip lesz.

Szuper. Tényleg, semmi szarkazmus. Azt nem értem még mindig, hogy ez most miért érdekes. Mikorra lesz mainstream a 6G? Öt év? Tíz? Addigra az is lehet, hogy nem az LG fogja gyártani a chipeket az iPhone-ba.

Ugye az nem lesz nagy meglepetés számodra sem, hogy az Apple termékek is ilyen összelegózott izék ... kijelző a Samsungtól, chipek a kínaiaktól ...

Nem meglepetés, bár ennek a relevanciáját sem értem teljesen.

Ha csak annyit akartál mondani, hogy a 4G egy elavult szar, akkor felesleges vitatkozni, legyen igazad, bezzeg a 6G majd fasza lesz. :)

Azért majd térjünk vissza arra hogy ki van még a múltban (4G) pár év múlva. Eleve nem tudsz mindenhova 5G -t tenni, mert úgy tudom sokkal sűrűbben kell tenni a tornyokat.

Az érvelésed alapján az ország 90%-a örökre a múltban ragadt, mert mondjuk az autópályán nem fognak 300 méterenként (csak mondtam egy számot, aki szakértő pontositsa) tornyot tenni, ott marad a lassú és elavult 4G.

Szóval jó ez az 5G meg minden, de jelenleg teljesen etwas hogy van-e vagy nincs.

Aki jelenleg nem 5G-n van, az a múltban van.

Igen, ez az elmélet, de a gyakorlatban ez hatalmas butaság.

  • A melóban (Bp belváros, irodanegyed) pl. nincs stabilan 5G. Mondjuk mivel 648/541 Mbps-t mutat a speedtest, ez nem is nagyon érdekes.
  • Otthon, családi házas agglomeráció, nincs 5G, igaz, gigabites optika azért van, így annyira nem zavaró.
  • Pesti lakás, nagykörúton kívül, papíron lát legfeljebb 5G-t, gigabites koax van helyette.
  • Nyaraló: itt faszán megy az 5G, viszont a nyaralókba szánt szüneteltetheő díjcsomag csak 4G-t enged

Ez lófasz, nem a jelen. :)

Én az elmúlt hónapokban baromi sok helyen jártam az országban, amióta lekapcsolták a 3G-t, azóta nagyjából az alábbi a képlet:

  • 2G/EDGE van,
  • 4G @ 800MHz jellemzően van, néhány 10 megabitet lehet rajta elérni 20-40ms közötti pingekkel, random szakadásokkal,
  • sűrűn lakott helyeken nagyobb frekvencián elérhető 4G is van, azon gyorsabban jön/megy az adat, de az is szeret néha szakadni.

Egyelőre 5G-képes eszközöm nincs, de a lefedettségi térkép szerint a legsűrűbben lakott területeken kívül sehol nincs.

Lehet tili-tolizni hogy most mennyire van és ez kinek mennyire jelentős dolog, trey úgy érzi hogy a hétköznapjai részévé vált. Örüljünk vele együtt.

A "2 éves telefonnal kinek van 5G kapcsolata" versenyt megnyerte az iphone-osokkal szemben. :)

Szerintem is faszmindegy, de trey nap mint nap átéli hogy többezres tömegben gyorsan betölt az ami korábban pár másodpercig malmozott. Örüljünk neki.

Btw a yettel féle 5G otthoni mobilnet szerintem egy ütősebb történet lehet még, de az nem tartozik az android/ios gyártók asztalára.

Én magasról szarok rá hogy milyen adatkapcsolatom van H+ -tól felfelé. Maps megy, spoti megy, voip call megy, email megy, revolut megy, izé megy... A többi nem érdekel. Már a 3G-s időkben is a korlátlan/sok adat sokkal fontosabb volt egy mobilnál szerintem, mint hogy 4 vagy 5G. Az 5G-nek gondolom majd a jövőben lesz csak valódi jelentősége.

Addig meg lehet vele viccelődni, hogy az iphone kicsit később vezette be. Legalább treynek van valami gumikacsája.

Láthatóan nem sikerült megértened amiről múltkor beszélgettünk. A modern chipeket így gyártják, beleértve a számodra kedves android beszállítókat is (pl. snapdragon). Mert ez az ipar így működik. Ez egy kicsit sem apple specifikus, amikor felraktam pubertáskoromban a HL1-et, már rég ez ment a GPU-k piacán pl.

Speciel nekem elég volt a 15.7 a 13 minin, de ahogy lentebb is írtad, te is elvagy még a 20.04-en. Amíg van rá támogatás addig szerintem tök felesleges ugrálni, akkor kezdődnek a bajok ha nem tudsz váltani és a rendszered átmegy security szempontból ementáli sajttá.