A ReactOS immár képes az Nginx legfrissebb verziójának futtatására (is)

Címkék

Erre bizonyíték, hogy ezt a weboldalt a legfrissebb Nginx verzió, az 1.23.1 szolgálja ki. A weboldalon levő képernyőkép-mentés 30 másodpercenként készül és frissül.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 08. 17., sze – 16:26

Nekem meggyozodesem volt, hogy eddig is futnia kellett volna. :O Az nginx egy szogegyszeru C kod.

Nem is az nginx kódja nem futott eddig, hanem azok az underlying cuccok nem működtek jól, amik kellettek neki, pl. az I/O multiplexinghez, vagy mittudomén. A poll() pl. - POSIX ide-vagy-oda - minden rendszeren máshogy (nem) működik és pont windowson sokáig totál broken volt (akkor aszonták, hogy WONTFIX, nem tudom mi lett a sorsa végül).

Mondjuk a ticketet elnézve nem is egy sima listen nem akart menni, hanem az SSL volt, ami nem akart működni nginx-szel. A fickó le is írja, hogy mit ügyködött az msafd.dll patchelésével.
Tehát nem is az nginx az, amit meggyógyítottak, hanem az SSL. :)

Ez nagyon jó hír, hogy az SSL és az Nginx is megy, de azt továbbra sem értem, hogy ReactOS-en ki akarná futtatni ezeket, mikor sokkal stabilabban és jobb teljesítménnyel elfutnak, opensource és ingyenes alapon bármelyik Linuxszal vagy BSD-variánssal. Ha meg ezeket valaki unja, akkor még akár valami illumnos-variánson is futtathatja, azon is jobban fog futni.

Persze ehhez az is hozzátartozik, hogy azt se szoktam érteni, hogy egyáltalán Windows-on és Windows Serveren miért akarná valaki ezeket futtatni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ebben viccen kívül igazad van, erre nem gondoltam, hogy az SSL például sok mindennek kell, azok meg így már nem lesznek eltörve. De akkor meg így hírezzék le, ne Nginx-ként.

Persze én az egész ReactOS projektet merő feleslegességnek tartottam mindig is, annak ellenére, hogy valahol hasznos, mert a Wine/Proton projektek is profitálnak belőle. Pont tegnap kellett nekem is Linuxon a Wine, a GOG-os Quake 1 Offering kiadást telepítettem (amiben nem csak az alapjáték, de az összes valaha hivatalosan kiadott kiegészítő is benne van). Magát a játékot nem Wine-ban játszom, hanem natív linuxos porttal, Darkplaces vagy vkQuake, de a játéktelepítő windowsos, és ahhoz jól jött. Az opensource amúgy is ilyen, mindenki azt fejleszti, amit akar, ami érdekli, amihez kedve vagy tudása van, és nem a leghasznosabb, legjobban hiányzó dolgokkal foglalkoznak.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ezt ne nekem mondd... :P

10 évvel ezelőtt, amikor még volt winxp és win7, akkor talán tényleg felesleges volt. (Nem, egyébként akkor sem: ingyenes windows alternatíva lehetett volna, ha működött volna.) De ma? Amikor már csak win10 van? (win11 === win10 legújabb félévi eresztése átszámozva á la macOS; lesz nemsoká win12, win13, stb...)
Ma ez a cucc nem egyszerűen hiánypótló, de akár életmentő is lehet, ha valaki nem tud elszakadni a windows-tól, de a win10-et nem veszi be a gyomra. És ellentétben a 10 évvel ezelőtti helyzettel, ma egyre több minden működik benne és vele. Lesz ebből még valami. Csak győzzék kivárni az érintettek...