11 éve annak, hogy a Bitcoint egy az egyben váltották a dollárral

11 éve a Slashdot volt talán az egyetlen nagyobb nerd/geek oldal, amely beszámolt a tényről: 1 USD = 1 BTC. Hol van már ez az árfolyam! Jelenleg egy 1 BTC-ért 22 000 USA dollárt kell fizetni ...

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 07. 25., h – 13:41

Most meg az "erős" eurót váltják 1:1 az USA dollárral :D 11 év múlva majd erre emlékezünk. Ha lesz HUP, ha lesz euró, ha lesz Európa, lesz Föld ... ha lesz naprendszer.

trey @ gépház

es azota 461-szer meghalt! :DD

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Simán lehet még a váltási arány 1:1 az elkövetkező 11 évben. Elvégre semmire sem jó, illetve lehet vele harácsolni de az nem túl messzire mutató értelmes dolog.

sudo mount -o ro /hup.hu

Ahol dolgozom igen komoly tapasztalat gyűlt össze értékpapír és crypto témában. A bitcoinnal kapcsolatban az a konszenzus hogy ez az egyetlen jól kitalált crypto, velünk fog maradni, nem fog megszűnni. Hogy az árfolyama mikor hol lesz arról nincs határozott vélemény, illetve annyi, hogy igazából nem túl lényeges.

Gábriel Ákos

Az UBS (befektetési bank) 10,000 szimuláció után azt jósolta, hogy Németország nyeri a Foci VB-t. A Goldman Sachs (másik befektetési bank) egymillió szimuláció után a Brazilokat hozta ki győztesnek. Egyik csapat sem került bele a legjobb nyolcba. A bankok ugyanezeket a szimulációkat használják pénzügyi előrejelzésekre. Csak mondom. (fordítás. twitter @TomPair2)

Onnantól kezdve, hogy az emberek tömegesen kezdik majd használni normális pénzforgalom helyett, onnantól kezdve lesz lényegtelen, hogy a dollárhoz, euróhoz képest mennyi az ára. Majd ha bitcoinban lesznek kiírva az árak, akkor eljutunk oda, hogy 1 bitcoin = 1 bitcoin.

nekem nincs ennyire utopisztikus almom, hogy valaminek csak btc ara van kiirva. de boven eleg ha kiirjak X huf/usd/eur-ba kerul, ranyomom a btc-ln payment methodra, bescannelem a qr kodot, es huss mar ki is van egyenlitve a szamla. szerencsere ehhez mar eleg jol kezdunk kozeliteni (a process mas mukodik), mar csak az elterjedesre kell kicsit varni

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Onnantól kezdve, hogy az emberek tömegesen kezdik majd használni normális pénzforgalom helyett

Ez hogyan fog mukodni a valosagban? Nem kotozkodom, tenyleg erdekel. Ugy tudom a bitcoinok szama veges, ugye 640k RAM eleg mindenre, 4 milliard IPv4 cim is eleg mindenre, a 21 millio bitcoin is eleg lesz mindenre?
Ha valamit eladok 1 millio BTC-ert, de kepes vagyok belole tobb mint 21 db-ot kesziteni akkor a maradekot nem tudjak majd tolem megvenni? Lehet hulye pelda, de most ez jutott eszembe.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Ebben az utopisztikus vilagban 1 millio BTC-ert kb megtudod majd venni az egesz amerikai kontinenst, az osszes orszagot beleertve. :D Ebben az utopisztikus vilagban az arak nem BTC-ben lesznek feltuntetve, hanem Satoshiban.

A problema nem itt van, hanem ott, hogy a BTC nem alkalmas tomeges hasznalatra, ugyanis rendkivul keves transakciot tud vegrehajtani masodpercenkent. Erre vannak mas alkalmasabb coinok amik relative magas TPS-sel birnak.

a BTC nem alkalmas tomeges hasznalatra, ugyanis rendkivul keves transakciot tud vegrehajtani masodpercenkent

Ja igen, errol is hallottam. Tehat a sebessege es az erosen korlatozott mennyisege mar ket negativum a tomeges hasznalat ellen. Gondolom a jovoben atadja a helyet mas, fejlettebb technologiara (barmit is jelentsen ez: mennyiseg, sebesseg, megbizhatosag) epulo coinoknak.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Olyasmit még el tudnék képzelni, hogy valami hasonló lesz, mint a 100 ezer dolláros bankjegy: nagyobb szereplők tudnák egymás közti elszámolásra használni, a mindennapi tranzakciók pedig valami más csatornán működnének. Ehhez mondjuk az is kellene, hogy ne legyen ennyire volatilis az árfolyama.

Meglepő, hogy a korlátozott mennyiséget negatívumként fogják fel, pedig épp szvsz épp ez a lényege az egész bitcoinnak, ettől más mint a többi. Ha az árfolyamot satoshiban mérjük és az árát nem dollárhoz, euróhoz viszonyítjuk, máris bődületesen sok bitcoin áll rendelkezésre. Idő kérdése, hogy mikor jut el a crypto egy olyan elfogadottsági szintre, hogy a világon nagyon kevés embernek legyen csak egy egész (vagy annál több bitcoinra) és ettől számítva a bitcoinok mennyisége már nem lesz annyira releváns. 

Képzelj el egy olyan világot, ahol egy satoshiért tudsz 2 gombóc fagyit venni. Ilyen szinten már abszolút bődületesen sokat fog érni egy btc és már abszolút nem lesz probléma, hogy hány btc van aktuálisan forgalomban. Talán 5-10 év kérdése vagy akár még ennél is több, de szerintem el fogunk jutni egy olyan szintre, hogy csak nagyon kevesen mondhatják el magukról, hogy van egy egész btc-jük. Figyelembe véve a világ lakosságát és a 21m-ra korlátozott btc mennyiséget, ha sikerül elérni egy globális, széleskörű elfogadottságot, akkor már egyáltalán nem fog gondot jelenteni a btc-k száma. Visszakanyarodva az első mondtadomban leírtakhoz, épp a korlátozott száma fogja elhozni az elkerülhetetlen értéknövekedését, ha kialakul körülötte a mainstream felhasználás és a kereslet. Eddig mindegyik bullrunról elmondható, hogy egyre nagyobb hypet hozott létre, így idő (és szabályzás) kérdése, hogy a mindennapi élet része legyen.

Meglepő, hogy a korlátozott mennyiséget negatívumként fogják fel

Vajon miert terunk at (igaz nem tul gyorsan) az ipv6-ra es miert nem 640kb RAM van a mai szamitogepekben? (Az ip cim jobb analogia a bitcoin-ra mint a fizikai memoria.)

épp a korlátozott száma fogja elhozni az elkerülhetetlen értéknövekedését

Ez az ipv4-es cimeknel is igy van, ha most berelsz szervert akkor mar kulon odairjak, hogy mennyivel dragabb ha ipv4-et is kersz, ez is gyorsitja az ipv6-ra valo atallast :)

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

a korlatozott mennyiseg a kibocsatasra vonatkozik: nem lehet csak ugy coint nyomtatni ahogy usd-t.

de ez sincs kobe vesbe. ha a 1/100 000 000 sat nem eleg felbontasu, a communinty es mindenki _megegyezik_, akkor ezt lehet novelni.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Ez a 21 millio is valoszinu kevesebb az "elveszett" coinok miatt. Amik valami tarcaban vannak ismeretlen jelszoval vagy meghalt tulajdonossal (aki a hozzaferest is a sirba vitte), stb. Gondolom ilyesmi kesobb is elo fog fordulni, tehat a hasznalhato bitcoin darabszam lassan, de biztosan csokkenni fog az evek soran.

nem lehet csak ugy coint nyomtatni ahogy usd-t.

Ezzel egyutt jar, hogy ha elégetek 1 millio dollart az nem fog eltunni a vilagbol, mert nyomtatnak helyette masik 1 milliot :)
Forkolni viszont lehet a bitcoin-t es BTCv2-nek hivni vagy hasonlot fejleszteni, a ketto kozott nem lesz akkora kulonbseg mint a dollar es a rupia kozott (kb. hit kerdese lesz melyik lesz nepszeru, javits ki ha tevedek).

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

nemtudni mennyi az "elveszett" coinok szama. Satoshinak is van vagy 1m a korai banyaszatbol, de mivel nem tudjuk ki o, nem tudni hogy ezek elveszett vagy pihentetett coinok.

a tovabbosztas rendesen levezetett hardfork lenne, amit _mindenki_ elfogad, nem pedig valami v2, v3, vN fork.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

nemtudni mennyi az "elveszett" coinok szama. Satoshinak is van vagy 1m a korai banyaszatbol, de mivel nem tudjuk ki o, nem tudni hogy ezek elveszett vagy pihentetett coinok.

Sok mindent nem tudunk, pl. azt sem hogy Satoshi egyaltalan él-e még. Annyi megjosolhato, hogy hosszu tavon a bitcoinok szama csokkenni fog.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Szerkesztve: 2022. 07. 25., h – 17:07

és hol van már a slashdot... évek óta nem hallottam róla már, azt hittem rég mexűnt.

Aki nyert vele, annak gratula. Ettől függetlenül hibának tartom túlidealizálni, és biztos befektetésnek beállítani úgy hogy nagyon nem az.

Semmiképpen nem kell túlidealizálni, azonban ha egy 20 lábon álló befektetési portfólió egyik lába, azzal az ég világon semmi baj sincs.

(nyilván ezzel nem értenek egyet azok a lúzerek, akik az életüket is elbukták már BTC spekuláláson, de hát a végén ők is elismerték, kapzsik voltak)

trey @ gépház

Pontosan így gondolom én is. Az látszik hogy baromi likvid és 24/7 a "piac" szóval ebben is más mint a hagyományos befektetési formák.
Én azt mondom technikai elemzési háttérrel, a rizikót bevállalva lehet vele "játszani" amire minden portfólióban van időnként lehetőség.

Daytrade-re igen, vagyont építeni szerintem nem alkalmas.

Gábriel Ákos