Elkészült a Stackoverflow idei fejlesztői felmérése

Címkék

A Stackoverflow - szokásuknak megfelelően - idén is megkérdezte felhasználóinak népes táborát. Az eredményét most publikálta.

Hozzászólások

Gender

Transgender

Sexual orientation

Ez egy kardinális szempont fejlesztés közben, hogy mi az illető társadalmi neme, illetve, hogy kivel, vagy mivel szereti csinálni (nem a fejlesztést)...

The United States has the highest percentage of gender minorities (Woman, Non-binary, genderqueer, or gender non-conforming).

Ki gondolta volna...(...hogy ott a legtöbb az idióta.)

We have considerable work to do to ensure our platform is inclusive and that our survey is representative of developers everywhere.

Jajj, olyan jó emberek vagytok, komolyan...

Race and ethnicity

Those learning to code are less likely to identify as European and/or White than Professional Developers. Like we saw with other demographic questions, the new group of developers who may enter the workforce soon, could be more diverse.

Ez is baromi fontos ám, hogy fejlesztés közben még véletlenül se legyen az ember fehér színű, mert az rossz, szóval el ne merj sápadni, amikor megint belefutsz a jávaszkript vagy egy jávaszkriptes "keretrendszer" egyik elmeháborodottságába... Speaking of the devil: természetesen a jávaszkript a legnépszerűbb programnyelv és az egyéb technológiák között is az npm vitte a népszerűségi versenyt... Na, dehát mit vártunk egy ilyen woketard bagázstól?

Lehet vinnyogni.

"Egy idős hölgy remegő hangon betelefonál a rendőrségre:

– Azonnal jöjjenek ki! A szemben levő ház kertjében egy fiatal pár naphosszat szeméremsértő módon mutatkozik. Meztelenül flangálnak!

A rendőrök helyszíni szemlét tartanak, majd beszüntetik az eljárást:

– Asszonyom, az égvilágon semmit sem lehet látni!

– Hát persze, mert rosszul nézik! De húzzák csak ide az asztalt, tegyék rá a hokedlit, és ha felállnak rá, oldalt, azon a kis résen át mindent láthatnak."
 

Te is addig nézed a híreket, amíg mindenhol woke & cancel kultúrát nem látsz...
tudod, mint Móricka, nejed is mindenről AZ jut eszedbe, de ez lehet, hogy nem a világ hibája...

Viseld el, ne törődj vele, ne dühöngj

Nem szabhatod meg nekem, hogy mit tegyek.

nincs közöd hozzá

Közöm ahhoz nincs, ami magánügy. Amiből közügyet csinálnak, ahhoz nekem is van közöm. Ameddig beletolják az arcomba, addig van közöm hozzá.

nem vagy hatóság az életmódja felett.

Hol állítottam, hogy hatóság lennék az életmódja felett bárkinek? Ezt hogy hallucináltad össze? Citáld már be! Egyelőre te osztogattál nekem utasításokat, hogy mit tegyek, meg mit ne tegyek. Igazán fasza, hogy olyanért baszol le, amit te csinálsz. Persze nem vagyok meglepve.

Nem igazán érted, amit a fentiek mondanak neked. Nem az a lényeg, hogy ott van benne, hanem az, hogy pl én (mint ahogy valszeg a többségünk is tette) kettő másodperc alatt görgettem végig ezen, mert teljesen hidegen hagy, viszont egyáltalán nem zavar, hogy benne van, mert hátha valakinek fontos adat. Konkrétan nem is emlékeztem rá, hogy ez is része volt a kérdőívnek, te pedig írtál róla itt egy litániát, ahelyett, hogy simán ignoráltad volna, mint ahogy a többségünk tette.

Why are Norwegians so good at editing files on Linux? Because their ancestors were vi-kings. ;)

Nem igazán érted, amit a fentiek mondanak neked.

Nem mondtak semmit. Csak megpróbáltak terelni egy adagot, irreleváns baromságokkal, ill. valótlan állításokkal.

mert hátha valakinek fontos adat

Nem, nem ezért van benne, hanem a politikai agymosás végett, aminek semmi köze nincs sem a szakmához, sem semmihez.

simán ignoráltad volna

Évekig ezt tettem. Hasztalan volt. Utánam jött a woke mocsok, nem volt menekvés tőle még a tisztán szakmai topicokban sem. Nem lehet ignorálni.

ahelyett, hogy simán ignoráltad volna, mint ahogy a többségünk tette.

Szerinted ez megfelelőbb hozzáállás? Ez a folyamat ma már ott tart, hogy egy pixar mesében is csókolózik két női szereplő. Másik példa, hogy az élőszereplős Szörnyellában Anita aki még egy fehér nő volt a klasszikus 101 kiskutya rajzfilmben, fekete lett minden ok nélkül, pedig csak egy mellékszereplő. Szerepeljenek feketék filmekben, de minek kell fehéret cserélni feketére? Ja, meg ez az új hóbort, hogy leszbikus figurát csak leszbikus színész játszhat... Rengeteg ilyen példa van ma már sajnos. Legyenek leszbikusok, melegek, éljék boldogan az életüket. Az értelmesebbje eddig is elfogadta őket, akik pedig nem, azokat nem az fogja megváltoztatni, hogy a csapból is az folyik, hogy ők is emberek... Szerintem pont ellenkező hatást ér ez el. A gyerekek sem attól lesznek elfogadóbbak, hogy ilyet látnak egy mesében, hanem attól, hogy milyen példát mutatnak a szüleik.

"a csapból is az folyik, hogy ők is emberek... Szerintem pont ellenkező hatást ér ez el"

Es ki a faszt erdekel hogy ezek benne vannak? Hat azoknak okoz lelkitorest, akiket a fasszopo/putyinszopo kormany sikeresen felhergelt. A gombakat. Mast nem. Normalis orszagban nem foglalkoznak vele.

Aha, mert a "törölt" (cancelled) embereket, akiket a nyugati országokban szopóágra tolt a woke movement, azokat mind csak a patásorbán hergelte fel és nem az SJW-k tették taccsra. Az amcsi cukrászt is, aki nem akart buzitortát sütni, azt is személyesen a patásorbán hergelte fel. Ez evidens.

gyülölködsz és fikázól

Én gyűlölködök és fikázok? A leírtakra zéró reakció érkezett, a kritika helyett megint a kritikust támadjátok és még én gyűlölködök, meg fikázok? Vicc...

Ez a fórum szakmai része lenne, vissza lehet fáradni a flame topikokba nyáladzani.

Dübörög a gazdaság kettős mérce; amikor titeket evett be a fene az én szakmai topikjaimba nyomni a libfasz sódert, akkor az persze oké volt.

Hát ez az. Ennyit arról, hogy én csináltam volna politikát a Stack Overflow-os hírből; nem én pakoltam bele a felmérésbe a woke mocskot, hanem a Stack Overflow maga: ők csináltak belőle politikát. És ennyit a "a fórum szakmai részéről" is...

egy igazi nagy parasztok vagytok mint

Szerintem erre nekem már reagálnom sem kell, ezt olyan kőkeményen megaszontad. Mondjuk te sem reagáltál arra, amit én írtam, csak engem mocskolsz. A szokásos libtard módszer.

Szerintem tévedés programozószakmai felmérésbe projekt/teammenedzsment kérdéseket tenni. Mivelhogy az egy másik szakma. Jobb helyeken nem úgy megy, hogy "ez a kóder Pisti régóta itt van, legyen ő a Team Lead", hanem "ez a kóder Pisti régóta itt van, küldjük el megfelelő szaktanfolyamokra, képezze magát és ha sikerrel vette az akadályt, legyen ő a Team Lead".

trey @ gépház

Viszont ez a ketto meg szorosan osszekapcsolodik, sot a hatarok sem annyira egyertelmuek, mint ahogy lefested, de abban igazad van, hogy Teamlead-hez kellene plusz ismeretek.

Az is igaz, hogy en meg hianyolok rengeteg mindent ebbol a felmeresbol, mert nekem ez igy tul leegyszerusito, szivesen lattam volna olyat, hogy melyik teruleten, milyen programnyelvek, eszkozok es fizetesek vannak, esetleg ezek geografiai felbontasa, sot szerintem a nemek lebontasa is lehet erdekes ebben a tekintetben.

szerintem a nemek lebontasa is lehet erdekes ebben a tekintetben

Biológiai, vagy társadalmi nem? És miért is? Miért nem mindegy, hogy férfi, vagy nő az illető? (A többi kitalált nemről meg ne is beszéljünk.) Szexuális preferencia isoraz; miért fontos?

Nem, nem fontos, hogy kikről van szó. A nevüket sem kérdezték. Az általuk használt autómárkát sem. Azt se, hogy mit isznak. Ez mind irreleváns.

http://esr.ibiblio.org/?p=6918

This isn’t about women in tech, or minorities in tech, or gays in tech. The hacker culture’s norm about inclusion is clear: anybody who can pull the freight is welcome, and twitching about things like skin color or shape of genitalia or what thing you like to stick into what thing is beyond wrong into silly. This is about whether we will allow “diversity” issues to be used as wedges to fracture our community, degrade the quality of our work, and draw us away from our duty.

When hackers fail our own standards of meritocracy, as we sometimes do, it’s up to us to fix it from within our own tradition: judge by the work alone, you are what you do, shut up and show us the code. A movement whose favored tools include the rage mob, the dox, and faked incidents of bigotry is not morally competent to judge us or instruct us.

Fontos, hogy mi a háttér.

Akkor írtak volna bele egy olyan kérdést, hogy ki milyen wallpapert használ...
A "háttér" nem minden eleme fontos. Az is a "háttérhez" tartozna, hogy kinek mi a kedvenc színe, de ezt valahogy mégsem kérdezték.

Ilyen alapon az sem lenne fontos, hogy VSCode-ban vagy vim-ben irjak a kodot, vagy, hogy mennyi a fizu...stb. Kb a jelentés 3/4-ét ilyen alapon ki lehetne szórni,

WTF...egy szakmai felmérésben miért ne lenne fontos, hogy a VSCode-ot vagy a vim-et használják többen? Vagy a fizetésük, talán nem számít, hogy mennyiért lehet dolgozni?

mégis csak azt emelte ki TCH

Azért azt emeltem ki, mert az volt az, aminek tényleg semmi szakmai relevanciája nincs. Semmi. Abszolút zéró.

és kezdett gyűlölködni.

Az, hogy én leírom, hogy irreleváns és felesleges és rákérdezek, hogy mi keresnivalója van benne, az még nem gyűlölködés. A gyűlölködést ti kezdtétek el a személyeskedéssel, a mocskolódással.

Értem, de minek? Mi a célja? Mit tesz hozzá? Azon kívül, hogy kiszolgálja az éppen aktuális divatot? Ez most komolyan érdekel.

Főleg, hogy az itteni kommentekből is látszik, hogy ez mennyire megosztó. És ne jöjjön senki, hogy ez magyar jellegzetesség. A közösségi médiában, ahol még nincsenek elhallgattatva az emberek, pont ennyire megosztja a külföldieket is.

trey @ gépház

Mi a célja?

Az a célja, hogy mindenféle mesterségesen kreált identitások mentén felaprózzák a teljes emberi társadalmat, hogy az ne tudjon tömegként fellépni a fasszopó amcsi milliárdosok és az atomhulladékot gyapotárért összebarkácsoló, de gyémántárban a világra fosó mammutcégeik ellen.

Most a SO szintjén vizsgálódtam. Szerintem a megfelelési kényszer, a megcélzott generációval való összekacsintás, a "látjátok de jó fejek vagyunk?" üzenet átadása, ilyesmi jut eszembe. Szoktam beszélgetni marketingesekkel és HR-esekkel. Érdekes véleményeket is hallani ezekkel kapcsolatban az őszintébbektől.

trey @ gépház

Environment, social and governance (ESG) is a form of grading companies and countries by how compliant they are with moralistic criteria. For example, the more environmentally friendly or racially inclusive a company purports to be, the more virtuous it is and thus more worthy of investment. And if a company’s ESG score is below virtue-signaling levels, they are not to be invested in at all. 

 

#blackrock #fink #esg

fasszopo

 Mintha ezek inkább a másik oldalon gyülekeznének ... Nem tudom. :D

Normalis orszagban nem foglalkoznak vele.

Most lövöldöztek egy norvég buzibárban (pikantériája, hogy feltehetően egy radikális iszlamista követhette el) , Frisco-ban ... És ez csak ez a hét ... Tényleg nem ...

trey @ gépház

https://hup.hu/moderalasi_kerelem

Veled ellentétben, mások megtalálták. Hacsak nem az a célod, hogy itt raplizz a kommentekben, javaslom legközelebb a hivatalos utat ^^^ Ahogy te sem látod itt szívesen a neked nem tetsző kommentet, lehet, hogy más az offtopikodra nem kíváncsi.

trey @ gépház

A fasszopózós nem az én haverom, libtardkám, hanem a tied. Egyébként pedig kapj már a fejedhez: nem én raktam a woke mocskot a felmérésbe. Nem én csináltam a SO-s "hírből" politikát, hanem alapból belerakta az SO. Nem engem kéne a flame-be "vissza"-küldeni, hanem ez a topic mehetett volna alapból oda.

BTW, én kurwa sokáig hatvannyolcezer parsec messzire elkerültem itt a politikát. Ti jöttetek utánam a szakmai topicjaimba és nyomtátok, hogy soros, meg a többi. Ti provokáltátok ki, hogy beszálljak. Most igyátok meg a levét. Barmok.

1. Mi az a szakmai piedeszta amirol megitéled, hogy egy programozokrol szolo felmeresbe mi valo es mi nem?

2. Az, hogy nekem mi a politkiai nezetem azt majd en eldontom (nem az amit irtal), es az a szohasznalat, hogy a liberalist es a retardaltat osszekotod az meg bocsi de nagyon infantilis.

3. Ki ment utannad? En biztos nem az tuti. De ha igy volt akkor megertheted, hogy miert akarom, hogy takarodjal el a picsaba innen es a flame topicban hajsd vegre a bosszudat, ne itt. 

4. Huuu, akkor most nagyon kell felni, mert nagyon megmondod, de inkabb magadat jaratod le.

1. Semmi piedesztál, ez józan ész kérdése. Számít kódolás közben, hogy mi van a lábad között, mibe szereted dugni/mit szeretsz beledugni, vagy épp milyen színű vagy? Nem.

2. Ünnepélyesen elnézést kérek, amiért woke fasznak néztelek, a woke-ot visszavonom. És ugyanígy a "liberális" és a retardált összekötéséből is kivehetjük a "liberálist".

3. Nem mondhatod meg nekem, hogy hova menjek. Az, hogy te mit "akarsz" (lol), az le van szarva, vastagon, folyékonyan, jó magasról. A "bosszúmat" meg ott hajtom végre, ahol a libbantaknak fáj, mert ott lehet. Ők sem a politikai topicokban baszogattak engem (lévén ott nem tudtak, hisz be sem mentem), hanem bejöttek a szakmai topicjaimba.

4. WTF? Ezt mire írtad?

Szerinted ez megfelelőbb hozzáállás? Ez a folyamat ma már ott tart, hogy egy pixar mesében is csókolózik két női szereplő.

Egyáltalán nem zavar, hogy csókolózik két női szereplő a mesékben. Ha bármiféle szexualitás (csókolózás) lehet a mesékben, akkor miért ne lehetne bemutatni a gyerekeknek, hogy vannak olyan kapcsolatok is, amikor nő a nővel, vagy férfi a férfival van együtt? Nem ez fogja meghatározni valaki szexualitását, ellenben segíthet egy elfogadóbb társadalmat felnevelni.

A gyerekek sem attól lesznek elfogadóbbak, hogy ilyet látnak egy mesében, hanem attól, hogy milyen példát mutatnak a szüleik.

Ez nem teljesen igaz. A szülői példa is sokmindenbe beleszól, de nem határoz meg mindent. Pláne a mai világban, ahol a gyerekek a képernyő előtt nőnek fel. Pl az én apám teljesen lenézte a homokosokat, feketéket stb és én mégis úgy nőttem fel, hogy a homoszexuálisokat pont ugyanolyan embernek tekintem mint bárki mást és latin-amerikai feleségem van :D

Másik példa, hogy az élőszereplős Szörnyellában Anita aki még egy fehér nő volt a klasszikus 101 kiskutya rajzfilmben, fekete lett minden ok nélkül, pedig csak egy mellékszereplő.

Teljesen hidegen hagy, ha fehérre / feketére / ázsiaira/ latinra stb-re cserélnek valamilyen fikciós karaktert. Semmi értelmét nem látom ezen kattogni. Ha valós eseményeken alapuló karakterekkel csinálnák ezt, (pl a Dunkirk című filmben egyesek felháborodtak, hogy miért nem voltak benne feketék...) az zavarna, mint ahogy az is zavar, amikor azt látom filmeken, hogy 40 kilós csajok rugják szét a seggét 100 kilós kopasz, kigyúrt verőembereknek (pl az új Charlie angyalai), cserébe viszont nem is nézek ilyen filmeket, teljesen ignorálom őket, akárcsak ha meglátok egy szakmai felmérésben olyat, hogy megmerik kérdezni, hogy a kitöltőnek mi a neme, szexuális beállítottsága stb stb. Fogom magam és egyszerűen tovább tekerem, mintha ott se lenne.

Az élet túl rövid ahhoz, hogy ilyeneken lamentáljunk.

Why are Norwegians so good at editing files on Linux? Because their ancestors were vi-kings. ;)

amikor azt látom filmeken, hogy 40 kilós csajok rugják szét a seggét 100 kilós kopasz, kigyúrt verőembereknek (pl az új Charlie angyalai),

Mondjuk engem meg az zavarna, ha Charlie angyalai címen futó filmben 400 kilós, bibircsókos lamantinok kacsintgatnának a szépfiúkra bikiniben a parton, még akkor is ha a fat acceptance manapság akkora divat lett, hogy most már a reklámfilmekbe is azokat teszik, ha van értelme, ha nincs. :D

Vannak dolgok, amiket egyszerűen nem lehet anélkül megerőszakolni, hogy az ember ne kapjon sérvet a röhögéstől.

trey @ gépház

Én sem azt mondom, hogy vékony csajok helyett legyenek 100 kilós bálnák a filmeken, hanem azt, hogy legyenek a dolgok reálisak PC ráhatás nélkül. Amikor egy filmben minden férfi egy nőgyalázó seggfej, vagy csak simán egy dilettáns idiota és kizárólag a nők a kompetensek és persze sokkal okosoabbak és erősebbek a férfiaknál, csak el vannak nyomva, azt nem szoktam szeretni. Manapság ez eléggé divat a filmek esetében.

Why are Norwegians so good at editing files on Linux? Because their ancestors were vi-kings. ;)

Én sem azt mondom, hogy vékony csajok helyett legyenek 100 kilós bálnák a filmeken, hanem azt, hogy legyenek a dolgok reálisak PC ráhatás nélkül

Jaja, pl. a fogkrémreklámokban elkezdhetnének sárga, rohadó fogsorú embereket is mutogatni a porcelán fehér, 48 darabos fogsorral rendelkező emberek helyett, nem? De, ezt mégsem teszik. Pedig a lakosság nagy részének komoly fogászati problémái vannak.

trey @ gépház

sárga, rohadó fogsorú embereket is mutogatni a porcelán fehér, 48 darabos fogsorral rendelkező emberek helyett

Nem lepődnék meg, ha hamarosan eljutna idáig is a világ.

De hamár a témánál vagyunk, azt sosem szerettem, hogy úgy mosnak fogat emberek a fogkrém reklámokban, hogy nem használnak mellé fogkrémet, azaz magát a terméket, amit reklámozniuk kellene. Ugyanígy a borotvakrém reklámok: a csávóknak olyan szépen egyenletesen el van rendezve a hab az arcán, mint ha mestercukrász vitte volna fel azt és még véletlenül sem össze-vissza, ahogy a való életben történik. Nade ez már tényleg csak az én kattanásom.

Why are Norwegians so good at editing files on Linux? Because their ancestors were vi-kings. ;)

Those learning to code...

Az hogy fura, vagy nem fura valami, nézőpont kérdése.

Amint arra évekkel ezelőtt voltam bátor rámutatni, az informatikus szakma tömegessé és így rétegzetté vált, ennek a következményeit éled te meg "furcsaságként". (Meg persze én is.)

A felmérésnek ez a szakasza se programozókról beszél, hanem azokról, akik erre alkalmasnak érzik magukat és hamarosan meg fognak jelenni a munkaerőpiacon.

Ez pedig egy HR-esnek a leghatározottabban fontos információ, függetlenül attól, hogy mit gondol róla TCH Kolléga. :-)

Igen, az már kisebbség, mert 1000 emberből csak 496 nő. Mindenki kisebbség, aki nem fehér heteró hapsi. Igaz, hogy a világon csak minden ~10. ember fehér, de ettől még ők a gonosz többség. (Majd biztos megpróbálják megmagyarázni, hogy úgy értik, hogy a programozók között kisebbség a nő, csakhogy az SO nem ezt írta oda.)

Nem jól érted.

92% of all respondents and 93% of Professional Developers identify as a man. The United States has the highest percentage of gender minorities (Woman, Non-binary

és egyebek alatt azt értik, hogy kisebbségek a programozók között. Abban szerintem mind egyetértünk, hogy sokkal több IT szakember kerül ki a férfiak közül, mint a nők közül, azaz a nők itt valóban kisebbség.

Why are Norwegians so good at editing files on Linux? Because their ancestors were vi-kings. ;)

A felmérésben részt vevő programozókról van szó. Azok között szerinted hogy lenne 50% körüli nő? A felmérés 92% férfit mutat. Ami reálisnak is tűnik, elég ha bemész bármelyik műszaki oktatási intézménybe, kb. ilyen arányok lesznek ott is, nem csak programozás, hanem mat/fiz, mérnökök, vegyészek, akármilyen karon, szakon.

Ami egyébként bullshit és sose értettem, mert ezek a műszaki területek lennének pedig pont az a műfaj, ahol az elnyomott kisebbségiek kitörhetnek valahol. Főleg a programozás, amibe ma már a beszállás majdnem teljesen költségmentes. Bárki össze tud guberálni legalább valami 10-15 éves filléres hardvert, meg netelérést, akár még a fejlődő, harmadik világbeli országokban is, feltesz rá ingyenes OS-t, tele van a net ingyenes IDE-kkel, text editorokkal, mindenféle prognyelvhez tutoriálokkal, egyetemi előadásokkal, videókkal, oktatóanyagokkal (akár teljesen kezdő szinttől), ügyességgel warezből is le lehet húzni e-könyveket (ezek nem szükségesek), itt tényleg csak az emberen múlik, ha be akar szállni ebbe a műfajba. Régen ez nem így volt, míg drága volt a számítógép, drágák a fejlesztőkörnyezetek, fordítók, drága könyveket kellett venni vagy felsőoktatásban felvételizni, hogy megtanulhasd, akkor valóban nagy előnyben voltak a fehérek és a vagyonosabb rétegek, de ez ma már sok éve nincs így.

Sőt, ma már azzal sem lehet jönni, hogy csak az tud kódolni, aki talált munkahelyet vele, mert ha csak a tudás megszerzése a cél, akkor munkakör híján is be lehet bármikor szállni egy opensource projektbe, valami kisebb projekt git tárolójába commitolni (legyen az egy röpke shell script vagy Python kód), vagy ha ott nem fogadják be, akkor forkolni a projektet és saját tárolóba tolni, ezt referenciamunkának megadni, ez megint nem kerül semmibe.

Inkább csak az van, hogy ezek a programozós meg műszaki területek népszerűtlenek, ahogy a matek is az a legtöbb embernél. Az átlag laikusoknak az IT, IoT, stb. eszközök csak fogyasztási cikkek, lebutítva használják, és nem érdekli őket ez a műfaj, nem mutatnak iránta érdeklődést, affinitást. Úgy van beállítva, hogy ehhez is fehérnek, meg zseninek kell lenni, meg ez egy zárt szekta, közben meg egyáltalán nem, elég megnézni ezen a mostani SO-s statisztikán is, hogy pl. mennyi indiai tolja. Nem csak a programozásra igaz, sysadminságra is, ott se magasak a beszállási költségek, mióta a hardverek elég erősek ahhoz, hogy virtuális gépeket, konténereket, emulátorokat, bármilyen OS iso-jával, megint csak tanulási hajlandóság kérdése.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Hat ahogy nezem a valaszolok majdnem negyede is amcsi, kb. csak nekik fontosak ezek a marhasagok.

Nekem egyebkent inkabb az szurt szemet, hogy a legtobben 5+ eve programoznak de csak 1 eve vannak megfizetve erte. Valoban meredek elvarasok vannak, egyre nehezebb megugorni azt a bizonyos startot imho.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Hát ez valami szánalmas.

Most hagyjuk is az olyan nyilvánvaló ostobaságot, mint a köcsögfaktor

 

DE mennyire komolytalan már, hogy

Race and ethnicity

És teljesen független dolgokat sorolnak fel választási lehetőségként. Például olyan rassz, vagy etnikum nincs, hogy amerikai. Persze identitás lehet.

Learning how to code

On the job training 39.85%
Colleague 18.42%

 

Nem gondoltam, hogy ennyire alacsony a munkahely és a munkatársak szerepe. Tudom hogy nem reprezentatív a minta, hanem a válaszolni hajlandó felhasználókat írja le, de mégiscsak 180 ország 73 ezer fejlesztője töltötte ki. 

 

Amerikai portál, az USA-ban megszokott a gender, minorities stb feldolgozása és fontos a diverzitás demonstrálása, nem kell ezen sokat pörögni. 

nem kell ezen sokat pörögni. 

Amit a hülyék amerikájában kitalál valami retardált, azt 5 évvel később a nagy víz másik oldalán is iránymutatásként veszik, és lötelező jelleggel megvalósítják, tekintet nélkül a helyi különbségekre.

Ezért kell foglalkozni azzal, hogy a nagypofájú barmok odaát mit szülnek meg egy drogos hétvége után.

Végülis nincs nagyobb bajuk annál, mint a gender retardságok:

https://youtu.be/KGepNd-Lq5M

hosszú a videó, de érdemes végignézni, walking dead dead élőben philadelphia 2021

Nekem ezekben az éves SO felmérésekben mindig a text editorok, IDE-k szúrnak szemet. Az várható volt, hogy a VSCode lesz az első, meg hogy a vim+neovim egyre jobban áll évről-évre, de ami meglepő, hogy 32% még Visual Studio-t használ (nem Code-ot vagy Codiumot), és hogy a vim beelőzi a Sublime-ot, Eclipse-t, Atomot, NetBeanst is. Ami még nagyon meglepő, hogy a fejlesztők 9%-a használ nano-t. Az nem piskóta, az azért elég meredek nagyobb ívű fejlesztésre. Annál azért többet tud, mint amit az ember out of the box kinéz belőle, mert ha rendesen konfigurálja valaki, veszi a fáradtságot, akkor színek, kódszínezés, extra billentyűkre bedrótozott funkciók is beállítható, de egy rendes IDE-től azért mindig is el fog maradni, nem lesz a (neo)vim, Emacs, micro, helix, kakoune, stb. szintjén.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

a fejlesztők 9%-a használ nano-t. Az nem piskóta, az azért elég meredek nagyobb ívű fejlesztésre

Ki mondta, hogy az érintettek nagyobb ívű fejlesztéseket csinálnak? Lehet, hogy alkalomadtán írnak valami közepesen komplex shell scriptet azon a szerveren, ahol dolgoznak.

 ami meglepő, hogy 32% még Visual Studio-t használ 

Bevallom, nem értem a meglepetés okát. :)

Ami még nagyon meglepő, hogy a fejlesztők 9%-a használ nano-t

Nem emlékszem a kérdés pontos szövegezésére, de szerintem meglehetősen sokan használják, csak nem ez az elsődleges tool fejlesztésre.