PHP 8.0.0

Címkék

Újdonságok:

  • Union Types
  • Named Arguments
  • Match Expressions
  • Attributes
  • Constructor Property Promotion
  • Nullsafe Operator
  • Weak Maps
  • Just In Time Compilation
  • And much much more...

[ Letöltés | Változások listája | Átállási útmutató ]

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 11. 27., p - 09:52

Szép lesz  a kódmigrálás.  Sok örömteli pillanat.

Szerintem a migrálás nehézsége minden kódnál más és más. Jobb helyeken előre gondolkoznak (és emellett nem viccnek gondolják az iparági coding standardeket, automata teszteket stb.):

- https://www.drupal.org/project/drupal/issues/3109885

https://make.wordpress.org/core/2020/11/23/wordpress-and-php-8-0

https://blog.laravel.com/laravel-php-8-support

https://www.phpmyadmin.net/news

Persze az egy fős projekteknek nehezebb, a keretrendszereket nem használóknak nehezebb, emellett a "párhuzamos hanyagság", rendszertelen karbantartás extrán megbosszulja önmagát. De az is igaz, hogy lehetnek szép számmal kivételek is adott esetben (pl. hatalmas custom kódbázis), a szokványosnál több breaking kód (bár ezek jó része már 7.4-ben is deprecated volt). Bár még vagy tucatnyi példát lehetne itt sorolni az xdebugtól kezdve más projektekig, amelyeknek sikerült megugrani már az első napokban a lécet (mert van tervezés, nem spagetti a kód stb.).

Végre!

It is our choices that define us.

Így 43 évesen az új verzióról a tömegesen a cövekként földbe álló kódra asszociálok, egy jó sok bugot összegyűjtő blocker bug-ra, meg néhány órás patch vadászatra, illetve deprecated funkciókat lecserélő patch írására. Persze menni csak előre lehet, ezt értem. Ja: meg NevemTeve is eszembe jut, hogy vajon AIX-on simán fordul-e majd neki - és akkor rájövök, hogy nekem nem is olyan rossz!

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Én sok, változó nagyságú kódbázist tartok karban. Nekem az új verziókról - főleg, ha PHP-ről van szó a 7-tes óta - az új feature-ök, a sokkal kompaktabb, olvashatóbb kód és gyorsabb működés jut eszembe.

Bár az is igaz, hogy nem piszkálok (még bottal sem) custom cms-t vagy a wordpress/drupal/joomla szentháromságot.

It is our choices that define us.

Konkrétan a PHP-val nincs bajom, azok közé tartozom, akik értékelik és használják. A megjegyzés random version bump-ra vonatkozott. Különösen, ha API-t is frissítenek és néhány deprecated feature kidobásra kerül. Akkor lehet kezdeni a portolgatást. A PHP 7 óta tényleg nem volt különösebb probléma (7.1, 7.2, 7.3, 7.4). Örömmel hallom, hogy tisztul a kód!

Egyébként próbálok mindig olyan software-t használni, aminek van egy felhasználói bázisa (a szentháromság nekem sincs fenn, csak máshol használom), mert one man army üzemmódban elég nehéz megmaradni a mindennapokban.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Az sem elhanyagolható, hogy megjelent az Xdebug 3.0 is. Lazán kapcsolódik.

It is our choices that define us.