trylinux.today

Címkék

trylinux.today. Egy olyan oldal, amilyennek a linux.hu-nak mindig is lennie kellett volna.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 05. 25., h – 16:25

Egy olyan oldal, amilyennek a linux.hu-nak mindig is lennie kellett volna.

Őszintén nem értem, hogy miért. Mi a jó abban, ha totál laikus usereknek feldobunk 30 db random logót, meg olyan hasznos infókat, hogy "desktop environment: GNOME" (mi az a DE? mi az, hogy GNOME? stb.), "Installation type: Graphical" (mi az, hogy grafikus? képszerkesztő is van benne?), majd feltesszük az i-re a pontot egy végtelenül semmitmondó screenshottal?

Kinek szól ez az oldal?

szerk: de mondok jobbat, ha a Fedora beginner, akkor a CentOS miért advanced? 

Itt, ami advanced az max. a telepítője egyes disztribeknek.

Az eltévelyedési faktor mindenhol azonos, ergo nincs értelme ilyen oldalnak, ha nem számolunk a telepítővel egyszerű/nehézkes voltával. Ami még egyes esetekben könnyebbséget okoz egy kezdőnek, ha van minden alapvető funkcióra beállítására egy egységes felület.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Az kell, hogy felkeltse az érdeklődést. Mikor én elkezdtem használni a Linuxot életemben először, szerinted azért tettem, mert valaki valami obskurus kernelről hadovált? Meg elmagyarázta, hogy egy egyetemista nekiállt valamit barkácsolni? Lófaszt. Megláttam az egyik számítástechnikai bolt kirakatában egy tetszetős SUSE Linux dobozt, jó grafikával, élénk színekkel, szuper logóval, az oldalán rövid, de lényegre törő infókkal.

trey @ gépház

Én is pont így, viszont nem elhanyagolható különbség a weboldal és a doboz között, hogy

  • ezen a weboldalon még csak "rövid, de lényegre törő" infók sincsenek, legalábbis nem olyan, amit Átlag Józsi nem-informatikus megértene
  • nincs a weboldalon jó grafika és élénk színek, lásd a linkelt screenshot a sivár desktop pusztaságról

A marketing is egy szakma. Én is csak annyit értek hozzá, hogy elvégeztem valami 30 órás elearninget, meg utánaolvastam pár témáról (főleg a pszichológia, viselkedéstan része érdekes számomra), de ennek a weboldalnak a készítői még ennyit sem tettek imho.

Félreértesz. A fixed that for you itt azt jelenti, hogy a te érdeklődésedet imho azért keltette fel, mert tudod, miről van szó. Aki nem tudja, az leszarja az ilyesmit. Az átlagember kb. annyit tud a Linuxról, hogy bonyolult, és hogy tizenévesek játszanak vele anyu pincéjében. Akkor is, ha ez történetesen nem igaz.

Ezen a weboldalon egyetlen dolog hiányzik, éspedig az, hogy miért leszel boldogabb, ha ezt megveszed letöltöd. Jobban fognak bírni miatta a csajok? Gyorsabb lesz rajta a Facebook? Olcsóbb lesz tőle a kenyér? Stb. :)

Ahhoz, hogy a boltban nekem is felkeltse az érdeklődésemet a SUSE doboz, kellett az, hogy fogalmam legyen arról, hogy mi az operációs rendszer. Nyilvánvaló, hogy NEM az öreganyáméknak szól az oldal. Valahogy én is eljutottam azért oda, hogy érdekelni kezdett. Pedig még internet sem volt.

trey @ gépház

Hajj, ki hogy kezdte. Én anno valamelyik újság mellékleteként a Corel-Linux nevű csodával kezdtem. :) Megismerkedtünk és asszem utána kezdtem el "szétnézni" bővebben a disztribúciók között :) Asszem SUSE volt a következő, de ebben már megkoptak az emlékek :) Bár azon a CD-n nem volt semmi csicsa, talán ~1-másfél oldal volt róla az újságban és ennyi.

Chip magazin első CD-s kiadása még 3,5" méretű CD-n (adtak hozzá egy kiegészítő gyűrűt, hogy slot-in meghajtóba is be lehessen tenni. Slackware volt rajta, 1.1.x kernellel. 1995. januári szám, de '94 december végén jelent meg. Akkoriban egy DTK(DTC? valami hárombetűs) SCSI kártya volt a gépemben, amit viszont nem támogatott (aztán később az OS/2 Warp sem, szóval elindult a kártyavadászat). De aztán később eljutottam addig, hogy legyen X, csak hát kicsi volt a lemez, kellett a hely.

Én úgy kerültem debian közelbe, hogy valaki hadovált (ha jól emlékszem) 10-11db 1.44-es floppyról és hogy mi van rajta. Azonnal érdekelt!!! A másik oldal MS-DOS 5.valami lehetett (amiről már elég sokat tudtam) és a Doom akkoriban jelent meg. Vagy a DukeNukem? Erre már nem emlékszem. A debianon Fwvm futott S3 videókártyán, ez volt az első ablakozós rendszer amit használtam is. Aztán valamikor később ChipCD-n jöttek a mindenféle telepítők, RedHat, SuSe tuti volt amit kipróbáltam, de a debi győzött hosszabb távon. 2002-3 környékén a fiam kapott egy epia9 vagy 10000-es lapot és semmi nem tudott rajta akadásmentesen filmet lejátszani. Ekkor került a képbe a Gentoo és a sikere ezen a gépen, ezért ez tart azóta is és nincsenek mellékágak, de a nem közvetlen saját gépekre azért Sabayont teszek, hogy gyorsabban végezzek.

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

Én úgy találkoztam a Linuxszal, hogy Czakó Krisztián írt róla a CHIP Magazinban, meg volt hozzá CD-mellékletként Linux telepítő.

Nem ma volt!

Az első CHIP-es Linuxom egy Slackware volt, de az nagyon nem jött be. Aztán néhány hónap múlva jött a CHIP-pel egy Red Hat Colgate, talán a 4.2-es. Na az igazán tetszett.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Egyetértek. Ez max. kezdőket van hivatva segíteni, de pont ez a hatalmas információtömeg és disztrótenger meg sok lesz nekik, elvesznek az infótömegben, nem tudják melyiket próbálják ki.

Erre már amúgy is ott van a Distrowatch, aminek megint nem sok haszna van, de akinek erre van igénye, ott ki tudta elégetni már pár évtizede.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ahogy látom, az MX Linux kivételével, a distrowatch első helyeit magasan a beginner kategóriába soroltak vezetik.

Mondjuk ez így van jól.

aszittem hogy a "trylinux" miatt kapok egy bazinagy gombot, es bongeszoben valahogy kiprobalhatom milyen mondjuk a centos. de teny hogy szepen ossze van foglalva hogy van 123 fele linux. kezdo legyen a talpan aki ez mind kiprobalja a gepen...

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Meg sem találtad, mire írom, nem is tudtad, mire írom, csak annyit tudsz, hogy téged még mindig zavar, hogy úgy érzed, a Folding@Home futtatásával a nagytőkés pénzemberek zsebét tömöm. Ha megtaláltad láttad volna, mire írom, kapásból nem azzal foglalkoznál, hogy van-e reklám az oldalon, vagy sincs. :-D Szórakoztatsz.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Szóval openSUSE esetében a legújabb kiadás a Leap 15.0, ami a valóságban már EoL? A Fedora meg úgy kezdő rendszer, hogy a licenc megkötések miatt a Netflix/HBO Go nem fog futni előzetes terminálozás nélkül? Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb weboldal betűkészlet-igényei sincsenek kielégítve.

Nem tudom milyen szempontok szerint ment a besorolás, de van egy olyan érzésem, hogy a puszta hasra ütés szintjén nem lépett túl.

Szerkesztve: 2020. 05. 25., h – 17:45

Azert a Gentoo-t berakni elso helyre, veszelyes :D (tudom, hogy random a sorrend az oldalon, de vicces ha valaki pont az elsot valasztja na ...)

Nalam a beginner linux distro ezt jelenti: Egy olyan ember is kepes feltelepiteni aki telepitett mar Windows-t.

Azaz azt kell elore sorolni ami alapbol desktop kornyezettel telepul. Az, hogy GUI-s a telepito az nem fontos, egy ilyen ember latott mar BIOS screen-t.

En azt gondolom, hogy mindketto lehet jo elso distro, nem ertem, hogy mi alapjan ment a kategorizalas ... De most nem vagyok tisztaban az alap installer config-al.

Fedorát nem ismerem, de a Debian minimum 10 éve grafikus felületen next next next módon telepíthető.

Azon kívül, hogy esetleg nem kérdezünk semmit csak felkúrunk egy előre beállított OS-t a teljes hdd-re, mindent korábbi dolgot törölve, nem lehet sokkal egyszerűbb.

Az igaz, hogy next next next módon Gnome lesz, de ha valaki kezdő, valószínű nem is tudja, hogy lehetett volna más is. Ráadásul a legtöbb másik disztribúció szintén Gnome-ot ad (vagy kizárólag, vagy alapból)

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nalam a beginner linux distro ezt jelenti: Egy olyan ember is kepes feltelepiteni aki telepitett mar Windows-t.

"One does not simply install a Linux distro..." :D Hiába tette fel, ha a Fedora még ma is bekapcsolt SELinuxszal jön, akkor magyarázhatod a kezdőnek, hogy miért sikít kétpercenként, hogy valami szekúrvájolésön van már megint.

Részemről Debian, és leszármazottjai, fan vagyok. Így csak azt tudom megmondani, hogy az Ubuntu és Linux Mint telepítők tényleg elég egyszerűek. Ha van rá egy egész lemezed, akkor még szórakozni sem kell vele, mert pár adat megadása után, megcsinál mindent magától. Ha a net is be van lőve, akkor meg még le is frissít telepítés közben.

Az újságmellékletekre dobott disztrók már húsz évvel ezelőtt egyszerűen érthető menüs/grafikus felületekkel voltak ellátva. Ha a telepített rendszer is olyan jól működött volna, mint a telepítő, ma legalább tíz százalékkal nagyobb lenne a Linux disztrók asztali részesedése.

:)

A dialógusablakok képeiről jut eszembe (szerintem nem először:). Régen Windowson a legtöbb program a standard dialógusablakot használta. Tök jó volt, akkoriban szinte csak az OSS szoftverek nyomatták az össze-vissza gombelrendezésű ablakaikat, amik némelyik gombján akár egy egész mondat is szerepelt. Azóta az efféle hülyeség trend lett. Az "ok/mégse", az "igen/nem/mégse" és a "megszakítás/újra/kihagyás" elég volt szinte mindenre, de szét kellett baszni, mert túl sablonos és produktív volt. Valami hihetetlen microsoftos retardáltság kell ahhoz, hogy a "menti a módosításokat?" kérdés után "igen/nem/mégse" helyett "mentés/elvetés/mégse" (az "elvetés" rosszul van fordítva, mert eredetileg kb. "nem mentem" szerepel ott) legyen a WordPadben. Milyen agyhalott gondolja jónak, hogy eldöntendő kérdésre már-már kifejtő mondatokkal kell válaszolni? Az ember elolvassa a kérdést, és azonnal tudja, hogy igen vagy nem, de az az elkúrt ablak egyik lehetőséget sem kínálja fel neki. Annyira értelmetlen és szomorú, hogy egy marginális viselkedésből trend lett. (Egyébként a homofóbok is hasonló miatt aggódnak. :D)

Jah, meg a faszkalapok még XP idején alapból kikapcsolttá tették a shortcut-aláhúzást. Pedig pont azoknak lenne rá szüksége, akik ahhoz is hülyék, hogy bekapcsolják. De nem csak a bekapcsolásához hülyék, hanem azt sem tudják, hogy létezik egy tradicionális funkció, amivel gyorsabban végezhetik a feladatukat, és soha nem is fogják megtudni. A maradék meg "dühöng", mert ma már nem tud egy I vagy egy N billentyű lenyomásával választani egy dialógusablakban, hanem el kell olvasnia az eldöntendő kérdésre adott kifejtős válaszokat, és ha haladni akar, programonként és kérdésenként meg kell jegyeznie a különféle billentyűket (ha egyáltalán vannak). Ami WordPad esetén M és E ("mentés" és "elvetés"), az pl. LibreOfficeban E és N ("mentés" és "ne legyen mentve"). (Szerk.: Jegyzettömb: "mentés" és "ne mentsen". Paint: "mentés" és "nincs mentés". :D) Ha a jól látókkal ilyen gátlástalanul kibasznak, bele sem merek gondolni, milyen durván szívatják a látássérülteket és a mozgásukban korlátozottakat.

Apróságok, tudom. Csak egy-két apró bitang nagy kóklerség.
Persze nevezhetjük tervezésnek is, csak hát nem az, hanem egy rakás szar, ami lassan szétkenődik mindenütt. :D

:)

Ez szerintem valami ösztön lehet, mert amikor ZH-t írattam egyetemen, már direkt odaírtam a feladathoz, hogy használják a System.Windows.Forms.SaveFileDialog-ot, stb. Ennek ellenére tömegek álltak neki a 90 perces ZH-n fájltallózó ablakot összekalapálni, ami hasonlít a PDF feladatsorban szereplő screenshotra.

Igaz, ugyanezen emberek között fordult elő szép számmal, akik a "a megoldást Vezetéknév_NEPTUN.zip néven töltsd fel" utasítást szó szerint értelmezték, szóval komolyabb következtetést nem vonnák le belőle. :)

> But there are people in this world, approx. 90% minority if not more, who treat computers as appliances.

Tesztik ez a blog, koszi! Hat igen ... A disztrok az evek alatt valoban hig fost csomagoltak kinder tojasba. De azt mondjak, mindent ki kell probalni ... :D

Ebben maximalisan igazad van :)

Itt en konkretan azt nem gondolom jonak, hogy egy TRY linux oldalon ott van egy Gentoo (bar en szeretem). Az emberek altalaban tulertekelik a tudasukat es hajlamosak egy jateknal is a nehez fokozatot valasztani, aztan meg lecsapjak, hogy szar az egesz.

Nem az első szembejövő ellenség henteli le a kezdőt a picsába, hanem a játék fut bugosan a gépén, és hiába céloz tökéletesen az ellenség koponyájában lévő agyára, amikor lőni akar, nem sül el a fegyver, és az ellenség aranyos kiskutyája addig keféli farokcsóválva a lábát, amíg a HP-ja nullára csökken. Miért? 1. Egyik disztrónak sincs olyan jó marketingje, hogy a kezdő vegyen _hozzá_ egy ~korszerű gépet. 2. A kezdő akkor találkozik a Linux disztrókkal, amikor Windows alternatívát keres. Azt meg azért keres, mert XP vagy W7 helyett kellene neki egy egyenértékű vagy jobb valami. 3. A kezdőnek nincs gépe hozzá, ennek ellenére a disztró seggkinyalva felmegy. Aztán jön a tearingelő YouTube, az eltünedező hang, meg az ilyen-olyan hibaüzenetek, amik olyan konzekvensen véletlenszerűen jönnek, hogy egy oldschool windowsos szeme könnybe lábadna tőle. A kezdőnek esélye sincs nehézségi szintet választani. Ha színes-szagos telepítő helyett egy vaskos kézikönyvet kap, meghátrál, mert legyen akármilyen hülye, pár perc után felismeri a korlátját. A következőnek választott-, felhasználóbarát(nak mondott) disztró járatja le nála a "Linuxot". Innentől kezdve el lehet felejteni, hogy válogatott alkatrészekből épített gépet fog venni valamelyik disztró alá. Ha úgyis gépet kell vennie, akkor jó lesz neki az ahhoz adott Windows is. Szóval nem az általad említett nehézség a probléma, mert azt felismeri.

:)

Nalam a beginner linux distro ezt jelenti: Egy olyan ember is kepes feltelepiteni aki telepitett mar Windows-t.

Innen indult ez a thread, amire válaszolsz.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nem, amihez bolond szól hozzá. Sőt, még azelőtt azzá válik, hogy hozzászólt volna. Az már csak amolyan megerősítés ;-P

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Mert van egy weboldal, ami ismeretlen szempontok alapján osztályoz disztribúciókat, és mi meg a különböző általunk elképzelt szempontok fontosságáról vitatkozunk.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Megpróbáltam kibogarászni belőle, hogy egyáltalán mi is az a Linux.

Az első oldalon "Linux is best known as server or infrastructure operating system"

A második oldal első linkjén "GNU/Linux is used by millions, though many call it “Linux” by mistake."

Azt hiszem, ez ma sem fog kiderülni. :D

Üdv,
Marci

Azt a flasht konkrétan mi beraktuk anno középsuliban fullscreenbe a tesitanárból átképzett infótanár elé (tanárnőőő, valami nem jó a gépen, megnézné?), aki 3 perc reménytelen és indokolatlan összevissza nyomkodás után kinyomta a gépet és közölte hogy ez elromlott, ülljünk át egy másikhoz.

A 2000-es évek elején volt négy nagy disztró, most meg van kismillió, nehéz a választás.

Igazi disztróból most sincs olyan sok. Most nem számolnám meg de szerintem 10-nél kevesebb. A végtelen sok ilyen-olyan-amolyan edition és skinnelt dolog az nem disztró szerintem.

Igazi disztró alatt azt értem hogy a projekt önfenntartó és van saját csomagkezelője, package repositoryja, telepítőmédiuma, dokumentációja, támogatása, weboldala, céljai, amik megkülönböztetik a többitől.

Szóval a based on ubuntu és based on debian kismillió csicskaprojekt az nem disztró.

Zavaróan hiányos ez az oldal!

Hol van róla az UHU-Linux?

Az mi alapján van, hogy a Debian és a SuSe az Intermediate, a Fedora meg az Ubuntu meg Beginner?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Try Linux is a fork of ComputeFreely, an open source website for which we based ours on. After making multiple pull requests that went unanswered, and seeing others do the same, we deemed the project inactive and forked it into the site you're visiting now.
Our plan is to continue to develop and expand the site beyond its original form and become something new altogether.

 

Szóval az építő kritikát lehet feléjük jelezni:

https://gitlab.com/thinkprivacy/trylinux

 

De gondolom nagyságrendekkel kevesebb pull request megy, mint hozzászólás ;)

Megszakítjuk híreinket: Pár hete vettem észre, hogy a jelek szerint megszűnt az oldal, a gitlabes repója szintén. Nem tartott sokáig. =( (Pedig pár apró javításomat korábban még el is fogadták.)