Hírek szerint, a Microsoft szoftverekre visszaváltás után München újra a nyílt forrás felé fordul

Címkék

A Németország harmadik legnagyobb városát irányító új koalíció úgy döntott, hogy ahol technológiailag és pénzügyileg lehetséges, München önkormányzata áttér a nyílt forráskódú szoftverek használatára. Ez nagy fordulatnak tekinthető a metropolisz életében, különösen ha figyelembe vesszük az előzményeket.

Részletek itt és itt. Előzmények a HUP archívumában megkereshetők.

Hozzászólások

Rácsodálkoztam most, hogy politikai (kenőpénzbeli?) döntés volt a visszaváltás Ja, nem. Már akkor is azt mondtam.

trey @ gépház

Ki tudja ezt már követni? :)

Egyik korábbi munkahelyemen az egyik managernek volt az a remek ötlete, hogy pilotolni kéne az agile/scrum irányt, ezért péntekenként fejlesszenek a devek agilisan. Mit nem lehet ezen érteni? Páros heteken Linux lesz, páratlanokon Windows. :D

Én csak azt nem értem miért küzdenek saját disztróval. Miért nem lehet egy debiant vagy ubuntut vagy *insertrandomdistrohere* használni? Max csinálnak egy kormányzati repot amit beraknak default installba és onnan mehetnek a saját programok. 

Szerintem nem a Microsofttól való elszakadás a cél, hanem a költséghatékonyság. Amíg a világ microsoft office-t használ, és amíg linuxra idáig csak a kínaiak tudtak docx/xlsx fájlokat normálisak kezelő irodai programcsomagot csinálni, addig elég nehéz lenne a MS-től való elszakadás.

Önkormányzaton belül használhatsz bármit, de ha beküldenek neki a cégek egy-egy docx-et vagy xlsx-et, azzal azért kellene tudni kezdeni valamit. És sajna, azt a saját bőrömön tapasztaltam többször is, hogy ebből a szempontból a LibreOffice finoman szólva hagy maga után kívánnivalót.

Mert máshol megtehetem, hogy akár bináris formában küldöm be az anyagot és az önkormányzat kötelessége kibogozni, hogy mit tartalmaz?

A Microsoft Office is tartalmaz ODF támogatást a maga módján. Legfeljebb javítana rajta a MS, ha sok lenne a panasz. Nem gondolom, hogy maga lenne a kommunizmus, ha minőségbiztosítási célból egy önkormányzat megszabná, hogy milyen formátumban kér anyagokat.

Egyetértek. Múltkor ebbe buktak bele, hogy összetákoltattak maguknak egy saját Ubuntu 10 variánst, és azon voltak 10 évig. Na, ezt nem szabad. Egyébként én a helyükben hagynám, az ilyen rugalmatlan közigazgatási szerveknek nincs meg a rugalmassága és modern szemlélete, hogy nyílt forrásra váltson. Ez hiányzik a legtöbb cégnél is, szemlélet, előrelátás, stratégia. Inkább függenek a zárt forráskódtól, mert azt szokták meg, és inkább pénzen próbálnak megvenni mindent, ahelyett, hogy időt rászánva meg lenne csinálva normálisan. Akinek nem megy, ne erőltesse, fizessen inkább a zárt forráskódért, meg a corporate supportért, legyen csak szépen vendor/version-lock-inben. Maradjon mindenki a kaptafánál, meg annál, amihez ért.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A legtöbb cégnél a windows, illetve az office ára aprópénz a rajta dolgozó polgár bérköltsége mellett. Mondjuk a polgárnak van havi bruttó 300 ezer a fizuja, ennek az éves bérköltsége olyan 4.2 millió. Ehhez képest a windows 10 pro + office kb 120 ezer, ráadásul ha nem EVA-s akkor leírhatja költségként. És onnantól kezdve nem kell körbe küldeni levelet az ügyfeleknek hogy bocs, de mi csak odt-ben fogadunk doksikat mert nem futja a cégnek office-ra.

Nekünk informatikusoknak fontosak ezek a dolgok, de egy cégnek az IT csak egy eszköz ami kell a működéshez, pont annyira mint egy fűrészgép vagy egy traktor. És neki az is költség ha Jucikának 20 év után át kell váltania LibreOffice-ra, az is ha nem tudja használni a megszokott desktopos programjait, és az pláne ha kap egy doksit amit nem tud rendesen megnyitni a Libre/OpenOffice-szal.

A legtöbb cégnél a windows, illetve az office ára aprópénz a rajta dolgozó polgár bérköltsége mellett.

Ez igaz, de a rajta dolgozó polgárok 95%-a ezt kb. semmire se használja. Itthon konkrétan láttam, hogy egy szűz word-be bepötyög egy féloldalas dokumentumot kv. 10 perc alatt, csak a hivatali fejléc volt rajta eredetileg. Ezt utána kinyomtatta X példányban, párat ebből postázott ide-oda. Egy normális rendszerben az illetőt simán kiválasztja egy webes formon, aztán ebből 5 sec alatt generálódik egy pdf, amit lehet nyomtatni. Vagy épp nyomtatni se kell, mert az ügyfél megkapja ügyfélkapun, a másik hivatalban pedig a másik Mancikánál megjelenik egy alert, hogy az X ügyben Y hivatal Z dolgozója igazolta/nyilatkozott/határozatot hozott/whatever, rákattint a linkre aztán már látja is.

Persze akinek kell, annak vegyük meg, nyilván nem is kérdés. De a legtöbb irodai gépre egy tetszőleges linux alatt futó tetszőleges böngésző pont elég kellene, hogy legyen.

Ez ott szokott elbukni, hogy valakinek meg kell csinálnia ezt és akkor jön a közbeszerzés meg az igények specifikálása és lesz valami használhatatlan szoftver. Vagy jobb esetben megoldja a helyi rendszergazda és összekattintgatja Accessben, Excelben vagy valami hasonlóban egy SQL-es backenddel.

"Nekünk informatikusoknak fontosak ezek a dolgok, de egy cégnek az IT csak egy eszköz ami kell a működéshez, pont annyira mint egy fűrészgép vagy egy traktor. És neki az is költség ha Jucikának 20 év után át kell váltania LibreOffice-ra, az is ha nem tudja használni a megszokott desktopos programjait, és az pláne ha kap egy doksit amit nem tud rendesen megnyitni a Libre/OpenOffice-szal."

Jogosak az érveléseid, de hadd hozzak egy ellenpéldát: Az általad említett Jucika (vagy esetleg idősebb cégvezetők is?) jobban beszélnek oroszul, mint angolul, mert ők ezt tanulták (haha: tanították nekik). Akkor most menjünk szembe a "haladással" (ok: a nyugati világgal), és nálunk az orosz legyen a "második" nyelv? Őszintén szólva ennek még látnám is rövidtávú hasznát, de hosszútávút semmiképp. ?

A legtöbb cégnél a windows, illetve az office ára aprópénz a rajta dolgozó polgár bérköltsége mellett. Mondjuk a polgárnak van havi bruttó 300 ezer a fizuja, ennek az éves bérköltsége olyan 4.2 millió. Ehhez képest a windows 10 pro + office kb 120 ezer, ráadásul ha nem EVA-s akkor leírhatja költségként. És onnantól kezdve nem kell körbe küldeni levelet az ügyfeleknek hogy bocs, de mi csak odt-ben fogadunk doksikat mert nem futja a cégnek office-ra.

1. It's not about the money, it's about sending a message.
2. Ilyenkor a szoftver licenszeknél elegánsan el szoktak felejtkezni az összes CAL-ról és arról, hogy utána szerverenként újabb licensz. Egy rendesen összerakott MS infra azért több, mint a desktop Win és Office ára (még ha továbbra is eltörpül a teljes bérköltség mellett)
3. A fájlformátumos érv pedig kb. a Google Docs megjelenése óta nem igazán érv (sarkosabban: hogy FUD az egész): ott már van elterjedtség is ahhoz, hogy lehessen prezentálni, hogy kiválthatóak az MS eszközei, annak ellenére, hogy nem 100-asok; ugyanez a váltás is, a Jucikák MSO-ról át tudtak váltani Google Docs-ra, a Jucikák ugyanígy tudnának váltani LibreOffice-ra, LO Online-ra, Collabora Online Office-ra, OnlyOffice-ra, akármire.

Szerk.: egyébként :)

Alapvetően abból indultak ki, hogy a felhasználók nem értenek az irodai alkalmazásokhoz,így az alapvető eszközök használatát az új rendszeren is képesek önállóan elsajátítani a számukra szükséges szinten.
(http://szabadszoftver.kormany.hu/letoltesek/tanulmanyok/Hazai%20esettan…)

Ha jól tudom, a mai napig köszönik szépen, el vannak az Uborkával.

Szerk 2.: egyébként a fenti doksiban SZMJV 2004-2009 között 230 misit takarítottak meg (nem tudom, hogy jött ki ez a szám). Vagyis évi 46 misi. Ami 10 közalkalmazott teljes bérköltsége (mai szinten! akkoriban...), ami az említett 500 desktophoz képest 2%-os munkaerőnövekedést jelenthet. Még ha kevésbé hatékonyan dolgoznak is a "más" rendszeren (ezt ugye nem tudjuk, hogy mérték-e és mire jutottak), ha 2%-al lettek kevésbé hatékonyak, még akkor is nullán vannak (cserébe licenszköltség helyett itthon munkahelyet nyitottak), ha kevesebb, mint 2%, akkor az egészét tekintve hatékonyabb lett a munkavégzés.

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Ezen a héten történt:

Kaptam egy partnertől szerződési ajánlatot, bonyolult, megjegyzésekkel az oldalán, lévén vállalati o365 előfizetés lenne jogosultságom hogy telepítsek offline változatot, de én nem használok desktopon windowst (több mint 20 éve) ezért nem fogom elindítani az RPD-t/citrixet/virtualis gépet, ott az libreoffice. Megszerkesztettem az én hozzászólásomat, visszaküldtem, szóltak valami gáz van nem tudnak vele dolgozni, bejön majd néhány oldal után az office-ük fehérré válik és kész. Na mondom szuper, még egy probléma, biztos a libreoffice. OK, megnézzük. Elküldöm, megnyitom gond nélkül az o365 accountban, megosztom velük. OK látják, de nekik megvásárolt 2016 office-ük van. Mondom jó, elmentettem o365-ben, visszaküldtem, ugyanaz a hiba, természetesen a libreoffice-ban semmi probléma.

Hogy is van ez a "csak odt-t fogadok duma"? egyrészt eddig nem volt ilyen gondom a libreoffice-al, másrészt ha valamit átküldesz és azt nem közösen szerkesztitek PDF, harmadrészt még a saját szarjuk sem tud együttműködni.

Libreoffice-al nem az inkompatibilitás vagy a feature hiánya okoz gondot hanem az emberi tohonyaság ami visszautasít minden máshogy működőt. Ergo Jucika/libreoffice párossal elsősorban Jucikával van a gond. 

Természetesen van olyan hely ahova ez nem való, de ezen helyek a felhasználók kevesebb mint 5%-át teszik ki. Enterprise környezetben pedig az árukapcsolás miatt döglik meg az elképzelés. A második egy elég undorító dolog, de hát ez van. 

Kiszálunk-beszálunk, kiszálunk-beszálunk (ahogy a "politikai szél" fordul). Aztán csodálkozunk, hogy egyik sem megy...

Az üzemeltetés meg tudathasadást, de minimum agyhúgykövet kap tőle? 

Az üzemeltetés meg tudathasadást,

Gondolom, minden egyes ilyen fordulatkor annak jelentős részét is cserélik, mert kizártnak tartom, hogy annyira univerzális emberek lennének ott, hogy Microsoft és LiMux megoldásokban is pengék. Valószínű, hogy külsős céget bíztak meg az MS holmi támogatásával.

trey @ gépház

Kiszálunk-beszálunk, kiszálunk-beszálunk (ahogy a "politikai szél" fordul).

Lazán kapcsolódik: még gyerekként megfordultam egy idegen suli vagy művelődési ház klotyójában. A vécéfülke ajtajára belül oda volt írva, hogy "Nézz balra". A bal odlali válaszfalon az szerepelt, hogy "Nézz hátra". A hátsó falra odafirkálták, hogy "Nézz jobbra". Mi volt a jobb oldali válaszfalon? "Mit forogsz? Nem vagy te ringlispíl!" :D

Vajon milyen DE-t fognak használni a userek? Gnome vagy KDE?

Én nem értem, miért kell egyszerre migrálni mindent. Attól, hogy az OS windows, a szerverek office és további szolgáltatások nem feltétlenül kell Microsoftosak legyenek.

Desktop OS-nek, főleg ha spéci programokat is használnak, a windows a legoptimálisabb és a legolcsóbb, mivel egy 100000 Ft-s rendszergazda is simán elboldogul vele. Egy linux-al már kevésbé. Tehát az a gépenkénti 70000 Ft-os ár elenyésző.

Ha ilyen esetekben fokozatosan állnának át, lecserélve minden kliensprogramot OSS-re, és a spéci programokat átírva webesre, akkor idővel egy OS váltás sem járna annyi bajjal.

Azt hol olvastad egyébként, hogy kizárólag nyílt forráskódú szoftverre akarnak váltani? Szó nem volt erről. Arról volt szól, hogy ahol lehet, ahol gazdaságilag megéri stb. ott a nyílt forráskódú szoftvert preferálják. Így nem hiszem, hogy ez nagy problémát okozna. Már, ha egyáltalán akarnak Teams-t használni.

trey @ gépház

Hogy mi? Az o365 bűvészkedés nélkül egy cloud szolgáltatás, ergo ugyanúgy működik teams a linux kliensen mint máshol, ha akarják/kell használni. A kérdés az hogy ha akarják (a kell esetében ugye a másik fél adná a teams környezetet) akkor meg az a kérdés, hogy elég e a free verzió, amire azt tudom mondani akár egy nagyobb szervezetnek is elég, de ha csak a teams adta lehetőségeket használják akkor ennél vannak jobb megoldások is (pl. slack)

Az o365 bűvészkedés nélkül egy cloud szolgáltatás

De nem nyilt forraskodu, itt pedig az a lenyeg. https://www.zdnet.com/article/linux-not-windows-why-munich-is-shifting-…

For future digital projects, "procurement and support will be bound by the principles of open source and open standards. Publicly financed software should serve all citizens," the party's statement said, echoing the Free Software Foundation's own campaign.

Ez is egy modszer, hogy lealkudjanak az MS termekek arabol.